počet zobrazení: 4 915
počet hlasov: 5
potrebujeme:
na cesto: 500 g hladkej múky, 200 g práškového cukru, 2 vajíčka, 200 g masla (ja dávam ramu), 2 lyžice medu, 2 lyžičky sódy bikarbony rozmiešať v 2 lyžičkách mlieka.
na orechovú zmes: 300 - 350 g nasekaných vlašských orechov, 80 g práškového cukru, 120 g masla, 3 lyžice medu.
na krém: 3 dcl mlieka, 1 a 1/2 lyžice hladkej múky, 1 a 1/2 lyžice solamylu, 100 g cukru, 250 g masla, 1 vanilkový cukor
okrem toho ešte asi 1 dcl rumu
postup:
Zo surovín na cesto si vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Obe rozvaľkáme...ja to robím priamo na papieri na pečenie, aby sa dalo prenášať. Jeden plát upečieme prázdny (pečieme na opaku plechu) pri teplote 170 stupňov približne 15 minút. Pred pečením druhého plátu si pripravíme orechovú zmes. Nasekané orechy s maslom, cukrom a medom dáme na panvicu, necháme rozpustiť a opražíme dozlatova.Ešte horúcu zmes kladieme na druhý vyvaľkaný, neupečený plát a potom ho upečieme tak ako prvý. pokiaľ pláty chladnú si pripravíme krém.Mlieko, hladkú múku, solamyl uvaríme na hustú kašu, ktorú za občasného premiešania necháme dobre vychladnúť. Medzitým si vymiešame maslo s cukrom. Keď je kaša vychladnutá, primiešame ju k vymiešanému maslu a dobre vyšľaháme.
Z vychladnutých plátov opatrne stiahneme papier na pečenie. Prázdny plát pokvapkáme rumom, necháme chviľku vsiaknúť a potom naň natrieme krém. Prikryjeme plátom s orechovou zmesou a necháme na chladnom mieste (najlepšie v chladničke) uležať aspoň jeden deň.
...piplačka, ale stojí za to...:)))