počet zobrazení: 5 135
počet hlasov: 2
potrebujeme:
Stehno z Daniela s pečenými jablkami, slivkovo-vínovou redukciou a zelerovo-zemiakovým pyré
Stehno z daniela
čerstvý rozmarín, soľ, čierne korenie
1 jablko
zemiaky, zeler, petržlen v pomere 3:1:1
maslo
mlieko
slivkový lekvár
červené víno
postup:
Stehno zbavíme šliach a blán - netreba sa báť ho pri tom rozdeliť na menšie časti podľa šliach. Je to dosť náročná a zdĺhavá práca, ale kto má skúsenosti s porcovaním mäsa hravo to zvládne. Očistené kusy okoreníme čiernym korením, soľou a čerstvým rozmarínom a zabalíme do vákuového vrecka. Pri divine sa odporúča ju pred prípravou marinovať, ale pri Sous-Vide je naozaj najlepšie ju priamo variť a nechať vyniknúť prirodzenú chuť mäsa. Vložíme do Sous-Vide prístroja nastaveného na 58°C na cca 2,5 hodiny. Po vybraní z vákuového vrecka prudko osmahneme na panvici (stačí na niekoľko sekúnd).
Jablká a slivkovo-vínová redukcia
Ako doplnok k nádhernej chuti diviny sa priam žiadajú ovocné a kyslé chute. My sme zvolili obyčajné jablko. Ošúpeme, odstránime stred a nakrájame na tenké plátky. Osmahneme na masle. Ak chceme dosiahnuť jemnejšiu textúru jablka, môžeme ho ešte na cca 30 minút vložiť do rúry zapiecť.
Absolútne jednoduchá a pritom úžasne chutná. Aj tak by sa dala opísať redukcia, ktorú sme pripravili zo slivkového lekváru a červeného vína. Vynikajúco sa nám osvedčila odroda Dornfelder. Lekvár a víno dáme do hrnca a privedieme do varu. Miešame pokým sa lekvár úplne nerozpustí. Objem zredukujeme zhruba na polovicu, prípadne odhadom na požadovanú konzistenciu.
Zelerovo-zemiakové pyré
O niečo zdravšia a chuťovo atraktívnejšia alternatíva ku klasickej zemiakovej kaši. Sviežou chuťou zeleru a petržlenu osvieži celé jedlo. Ošúpeme a nakrájame na kocky zemiaky, zeler a petržlen. Varíme cca 20 minút. Pridáme maslo a mlieko, osolíme a okoreníme čiernym korením podľa chuti. Roztlačíme na jemnú kašu.
Ideálny postup krokov aby sa nám to všetko stretlo v správny čas:
pripravíme a dáme variť mäso, nasleduje dlhý čas voľna
pripravíme zeleninu na pyré a dáme variť
pripravíme a osmahneme, prípadne pečieme jablká
uvaríme redukciu
dokončíme pyré
osmahneme mäso a celé to zložíme na tanier
Teplota
58 °C
Čas
2,5 hodiny
Dobru chuť.