pridané: 16.11.2014 18:56
počet zobrazení: 1 574
počet hlasov: 0
potrebujeme:
1 pór (alebo 3x jarná cibuľka)
3 lyžice masla + 1 lyžica masla na koniec
3 lyžice olivového oleja
1L hydinový vývar (ak nemáte vývar použite aspoň bujón)
250g ryže - POZOR nie hocijaká ryža - viac v recepte
150 g sušených húb
150 g šampiňónov
150 g hliva ustricová (rôzne iné huby sú OK)
150 g syr (odporúčam kombinácie rôznych syrov - cheedar, eidam, niva)
- parmezán (Grana Padano)
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka), soľ, korenie, šafrán (ak máte a chutí vám)+
2 dcl bielého vína
postup:
Akú ryžu použiť?
- zrná musia byť krátke a guľaté - lebšie absorbujú tekutiny - odporúčané napr. Valione Nano, Arborio alebo Carnaroli
Recept:
1. sušené huby namočíme a necháme luhovať (cca 1 hod stačí) - luh nevylievame!
2. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájaný pór. Po asi 3 minútach prídame na pružky nakrájané šampiňóny, hlivu usticovú a scedené sušené huby. Všetko restujeme cca 8-10 minút.
3. V hrnci rozpálime olivový olej a vsypeme ryžu (pozor neoplachujeme), ryžu pár minút restujeme, tak aby bola poriadne obalená tukom z oleja. Prilejeme víno a počkáme pokiaľ sa víno úplne nevstrebe. Prilejeme luh z húb a opäť počkáme pokiaľ sa úplne nevstrebe.
4.Následne podlievame vývarom (cca po 150ml) a vždy počkáme kým sa vývar úplne nezredukuje. Takto pokračujem až pokiaľ nepoužijeme celý vývar a ryža je mäkká. Z ryže sa začne uvoľnovať škrob a získa krémovú konzistenciu.
5. pridáme orestovaný pór a huby a poriadne premiešame.
6. pridáme syr, korenie a čerstvé bylinky... Soľ použijeme podľa chuti (ja nepoužívam, nakoľko je vo vývare a syry sú tiež slané).
7. na záver primiešame 1 lyžicu masla (používa sa aj šťava z citróna, ale ja nepoužívam)
8. Ihneď servírujeme a posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom (môžeme pridať aj s ostatnými syrmi, ale ja to mám najradšej takto nakoniec). Ozdobíme zbytkom byliniek a Dobrú chut! ;)