Heming hunting
dnes je štvrtok,  21. november 2024,  meniny má Elvíra,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:08,  dnes západ slnka: 15:56
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

hubové rizoto - krémové - recept

autor: off bibasso
pridané: 16.11.2014 18:56
počet zobrazení: 1 563
počet hlasov: 0
potrebujeme:
1 pór (alebo 3x jarná cibuľka)
3 lyžice masla + 1 lyžica masla na koniec
3 lyžice olivového oleja
1L hydinový vývar (ak nemáte vývar použite aspoň bujón)
250g ryže - POZOR nie hocijaká ryža - viac v recepte
150 g sušených húb
150 g šampiňónov
150 g hliva ustricová (rôzne iné huby sú OK)
150 g syr (odporúčam kombinácie rôznych syrov - cheedar, eidam, niva)
- parmezán (Grana Padano)
- čerstvé bylinky (petržlenová vňať, bazalka), soľ, korenie, šafrán (ak máte a chutí vám)+
2 dcl bielého vína


postup:
Akú ryžu použiť?

- zrná musia byť krátke a guľaté - lebšie absorbujú tekutiny - odporúčané napr. Valione Nano, Arborio alebo Carnaroli

Recept:
1. sušené huby namočíme a necháme luhovať (cca 1 hod stačí) - luh nevylievame!

2. Na panvici rozpustíme maslo a orestujeme na ňom najemno nakrájaný pór. Po asi 3 minútach prídame na pružky nakrájané šampiňóny, hlivu usticovú a scedené sušené huby. Všetko restujeme cca 8-10 minút.

3. V hrnci rozpálime olivový olej a vsypeme ryžu (pozor neoplachujeme), ryžu pár minút restujeme, tak aby bola poriadne obalená tukom z oleja. Prilejeme víno a počkáme pokiaľ sa víno úplne nevstrebe. Prilejeme luh z húb a opäť počkáme pokiaľ sa úplne nevstrebe.

4.Následne podlievame vývarom (cca po 150ml) a vždy počkáme kým sa vývar úplne nezredukuje. Takto pokračujem až pokiaľ nepoužijeme celý vývar a ryža je mäkká. Z ryže sa začne uvoľnovať škrob a získa krémovú konzistenciu.

5. pridáme orestovaný pór a huby a poriadne premiešame.

6. pridáme syr, korenie a čerstvé bylinky... Soľ použijeme podľa chuti (ja nepoužívam, nakoľko je vo vývare a syry sú tiež slané).

7. na záver primiešame 1 lyžicu masla (používa sa aj šťava z citróna, ale ja nepoužívam)

8. Ihneď servírujeme a posypeme čerstvo nastrúhaným parmezánom (môžeme pridať aj s ostatnými syrmi, ale ja to mám najradšej takto nakoniec). Ozdobíme zbytkom byliniek a Dobrú chut! ;)
kategória: hubové recepty
 

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov