pridané: 16.10.2014 13:54
počet zobrazení: 2 760
počet hlasov: 5
potrebujeme:
1 kg jelenie držky, 0,5 l rastlinného oleja, 200 g hladkej múky, 2 ks cibule, rascu, červenú papriku sladkú, čierne korenie mleté, guľášové korenie, 3 bobkové listy, hlávku cesnaku, majorán, 1 kocka mäsového bujónu, vegetu, tekuté ochucovadlo (MAGGI klasik), hrsť sušených húb, 1 ks údenú domácu klobásu, 1 okrúhlu zelenú feferónku
postup:
Predvarenie
Ak máme k dispozícii čerstvý žalúdok priamo po vyvrhnutí jeleňa, varenie bude trocha zdĺhavé.
Obsah žalúdka vysypeme a preperieme ho v horskom potoku. Obrátime ho na ruby a vložíme doň veľký kameň. Takto ho necháme ponorený v potoku nejaký čas, najlepšie však na celú noc.
Pozor na líšky a vlkov, aby ho nezožrali a muchy neo... !
Prepraný žalúdok vložíme do hrnca s vodou a varíme 30 min. Vodu zlejeme, žalúdok opláchneme, dolejeme vodu a znova povaríme ďalších 30 min. Po tomto vodu zlejeme, žalúdok opláchneme, doplníme vodu, 2-3 cibule nakrájané na štvrťky, prekrojené strúčiky cesnaku, niekoľko bobkových lístkov, niekoľko guličiek nového korenia, vegetu a varíme až do zmäknutia zhruba 90 min. Po uvarení žalúdok vyberieme ale už neoplachujeme a porežeme ho na úzke prúžky. Z jedného žalúdka máme 2 kg držiek ( na 20 porcií ).
Postup
Na oleji spražíme cibuľu spolu s 3 bobkovými lístkami a rascou. Zasypeme ju hladkou múkou, červenou paprikou sladkou a guľášovým korením. Krátko posmažíme a dolejeme v horúcej vode rozpusteným mäsovým bujónom. Pridáme predvarené držky, pretlačené strúčiky cesnaku, za hrsť sušených hríbov, zelenú feferónku prerezanú na polovicu a po dĺžke prekrojenú domácu klobásu. Dochutíme drvenou rascou, vegetou, tekutým ochucovadlom (MAGGI klasik). Pre dovarením zaprášime majoránom. Varenie polievky potrvá max. 30 min.
Nezabudnuteľná chuť! - ktorú prekonali aj jej odporcovia