dnes je streda,  18. december 2024,  meniny má Sláva/Slávka,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:38,  dnes západ slnka: 15:48
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

.22-250 Rem., .223 Rem. vs 6,5 Creedmore - diskusia

autor: off kjuby
pridané: 6.12.2024 15:51
Dobrý deň, kolegovia poľovníci.rnrnChcel by som si prečítať Vaše názory na "malý kaliber" ako doplnkový k .30-06 Sprg. na účely lovu škodnej zveri. Je podľa Vás lepšie mať .223 Remington alebo rn.22-250 Remington z dôvodu plochej balistiky a dostupnosti varmintových striel na lov škodnej zveri, alebo je lepšie mať 6,5 Creedmore z dôvodu možnosti lovu raticovej zveri - jelenej, danielej, muflonej, diviačej, kde je možné takisto zohnať varmintové strely typu "V-Max" kde môže byť poškodenie kožušiny väčšie z dôvodu vyššej hmotnosti strely ? rnrnVy, ktorí poľujete alebo ste poľovali s jedným alebo druhým, prípadne obidvoma kalibrami, podeľte sa o svoje skúsenosti pri love raticovej a škodnej zveri.rnrnRozviňte diskusiu o tejto téme, keďže tu prítomné témy sú viac rokov staré. rnrnĎakujem Vám za Vaše reakcie.rn
počet zobrazení: 624
počet hlasov: 0
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
off kjuby, 9.12.2024 o 19:13

Ďakujem dreamer4u za príspevky, ale zapojte sa aj ďalší, ktorí sem chodíte. Taká vysoká diskusná účasť tu bola pár rokov dozadu. Veľa z Vás určite má/malo skúsenosti s 223 rem a 6,5 crd. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off dreamer4u, 6.12.2024 o 22:44

Zdravím. Raz som skúsil. Strela umiestnená na hlavu v ohni ... Strelivo si musíte vyskúšať. Z 223 rem toho máte na výber habadej. Každej puške sadne niečo iné. Treba vyskúšať. Uvediem príklad z 308 win ale je to použiteľné v akejkoľvek ráži. Kúpil som Tikku 308 win. Predpokladal som, že keď je to fínska zbraň tak jej musia sadnúť ich náboje - SAKO. Nesadli. Po X skúšaniach som nakoniec skončil u Geco, čo jej neskutočne sadli. To isté aj v 223 rem. Ide o to, čo strelec akceptuje. Či mu stačí rozptyl povedzme na 100 m do 10 / 5 alebo 3 cm. Ak by som sa tomu rozumel, rozhodne by som šiel do prebíjania. Tam si to dokážete vyšperkovať na maximum. Bohužiať je tu iný problém a to dostupnosť komponentov... Proste nie sme USA, kde strelec dôjde a kúpi čo potrebuje .... ◄ reagovať

off kjuby, 6.12.2024 o 22:04

Ďakujem Vám za Váš príspevok do diskusie. Lovili ste s .223 rem. aj srnčiu zver ? Aké strelivo používate na lov škodnej ? ◄ reagovať

off dreamer4u, 6.12.2024 o 21:57

Zdravím. Jednoznačne 223 rem. Pôvodne som pred touto dilemou stál i ja. Za každú cenu som chcel 22-250 čo musím uznať že je papierovo výkonnejší náboj oproti 223 rem ale ... čo sa týka výberu streliva u 223 rem tak tu nie je žiadny problém. Máte výber z 10tok strelív rôznych labolácií a výsledky sú neskutočné. Skúste pozriež moje úlovky líšok. U 22-250 je to žiaľ veľmi úbohé. Predsa je to u nás menej rozšírený kaliber. U výberu zbraní ani nehovorím. Čo sa týka balistiky a plochej dráhy letu, tak na to rovno zabudnite. Každý kaliber padá a keď mi niekto povie že má napríklad 223 nastrelenú na 100 metrov a vyjde mu napr. škodná na 300 m a nič nerieši, namieri rovno na stred a bum, v ohni, tak to je bull shit. Už na 200 m metrov strela padá cca 10 cm a na 300 m ani nehovorím. Čo sa týka 6,5 creedmor tiež by som to neriešil. Výber napr. v 308 win alebo 3006 spring - niečo neskutočné. 6,5 creedmor je už na tom oproti 22-250 lepšie ale cena náboja (kvalitnejšieho) na úrovni cca 2,5 - 3 eurá za kus.... no comment. A ak máte 3006 spring. tak je to zbytočné. Všetko čo dokáže 6,5 creedmor na loveckej úrovni dokáže aj 3006. Iná stránka je už športová streľba alebo súťaže na vyššej úrovni. Bavíme sa o streľbe 500 m a viac kde už moderné kalibre majú rozhodne na viac. Toť môj názor. Rozhodnutie je už len na Vás. Každopádne ani jeden z kalibrov nie je zlý. A nakoniec taká perlička. Keby sme neriešili dostupnosť streliva a výberu zbrane tak by som sa poobzeral po kalibri 224 Valkyrie. Iný level. Žial v našich podmienkach asi momentálne bezpredmetný z dôvodov čo som spomínal vyššie. Pekný večer. 224 Valkyrie info: odkaz líška 223 rem na 194 m termovízia odkaz líška 223 rem na 40 m termovízia odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov