Reakcia na príspevok od goret, 1.12.2024 o 18:59 :
Goret - opravte sa a naformulujte otázku ináč do pravnej poradne…máte na viac… ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 28.11.2024 o 23:11 :
Dede, keď ťa nikto odrbe a spôsobí ti škodu, je škodný on alebo ty? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 28.11.2024 o 23:11 :
Dede, to by si nebol Ty, keby si trošku ironicky nepodrýpneš (nemyslím to v zlom :)), chápem kam tým mieriš. Pozri si na začiatok môjho príspevku: zákonné delenie, čo znamená, že zver by takto musela byť delená priamo v zákone a nie v mimoriadnom povolení. To je síce vydané na základe zákona, ale nemá právnu silu zákona. Je jasné, že pre poľnohospodárov je škodnou zverou všetka raticová, rovnako ako u nás v revíre je škodnou zverou zver dravá, ktorej populáciu sa snažíme tlmiť. Ale to sme už mimo jazvečej témy, radšej to tu ďalej nerozvíjajme :) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od schmetterling, 28.11.2024 o 13:01 :
Ja celkom nesúhlasím... v mimoriadnych povoleniach lovu č. 5916/ 2024-740 zo dňa 2.4. 2024 v odovodnení sa uvádza o.i. ... že zver spôsobuje obrovské škody ( ešte by ma zaujímalo, aká to je ,, obrovská škoda ,, keď taká, pre právnu kvalifikáciu ani nexistuje, akým je násobkom škody veľkého rozsahu ) v poľnohospodárstve ... teda je škodnou, keď spôsobuje škodu... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od jerry976, 28.11.2024 o 11:03 :
Zákonné delenie na srstnatú a pernatú úžitkovú a škodlivú zver je našťastie už dávno zrušené. To je len taký relikt zo zákona číslo 23/1962 Zb., ktorý už dlho neplatí. ◄ reagovať
Nemyslel som to Tomáš nijako zle Je mi jedno koľko čoho kto streli len má to naozaj zarazilo Polujem už nejaký ten piatok a už som aj čo to ulovil takže závisť v tom prosím nehladaj ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Rehbock, 28.11.2024 o 8:37 :
Vieš keď by sme mali byť racionálny podľa tej tvoj pripomienky na moju adresu tak teraz je mor diviakov je malo tak ich nestrielajme alebo si strelme nanajvýš jedného do roka aby ostalo aj pre druhých. Viem že niesi odtiaľto ale až mi to príde také ten tvoj komentár ako miestny poľovníci Z gemera majú správanie že miesto gratulácie k úlovku radcej škrípať zubami lebo on veľa strieľa alebo on strelil toho veľkého kanca čo chodil aj mne na zakrm atď. Až si to nemyslel v tomto kontexte tak sa vopred ospravedlňujem. Tomáš ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Rehbock, 28.11.2024 o 8:37 :
Jedná sa o to že ma poľovačka na nich začala baviť. Viacero snich ma osrali a nedali mi možnosť vystreliť. A napríklad jeden z ulovených je zlatý. Takže zamna okrem masti aj pekná trofej. A keďže som ich mal každú vychádzku po sebe mnoho a na ďalšiu už keď prišli mrazi zamrzla pôda a napadol sneh ani jedného tak ma napadlo spýtať sa to tu či mi niekto vie poradiť ako ulovim jazvca na snehu ak je to možné. Mohol si si všimnúť že iné ani nelovim keď som tieto posledné dni vonku. Ja som za tým nevidel nič zlé že ich lovím naopak tvoj komentár ma prekvapil. Ako som už napísal nečakal by som takú pripomienku od teba ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od schmetterling, 28.11.2024 o 8:43 :
Až žijem v omyle opravte ma až som niekoho uviedol do omylo ospravedlňujem sa. Až môžte uveďte ma správnu mieru keďže ja to mám tak zaužívané že jazvec je škodna od starých poľovníkov. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od jerry976, 28.11.2024 o 5:12 :
Odpovedám na túto časť: "A pritom sa podľa zákona o poľovníctve bavíme o škodnej." Ako právnik sa len spýtam, kde v zákone 274/2009, prípadne vo vyhláške 344/2009 je uvedený jazvec ako škodná zver? :) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od jerry976, 28.11.2024 o 5:12 :
Máš pocit že ti mám čo závidieť Tomáš?
Pre mňa za mňa ich strieľaj aj 20 za sezonu nemám stym problem len ten návrh témy v diskusii má od teba dosť prekvapil ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Rehbock, 27.11.2024 o 21:10 :
Naši starý otcovia v revíroch s malou zverou jazvece lovili pri každej príležitosti aj za cenu norovania a rozkopávania brlohov. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Rehbock, 27.11.2024 o 21:10 :
Ja polovnicku etiku určite mám. A tebe som si ako o poslednom v revíri myslel že si jeden s tých čo závidia úlovky. Keď niekto strelí 4prasata po sebe v priebehu desiatich minút to nieje chamtivosť ale jemu sa treba klanat ale keď obyčajný poľovník ktorý nieje nijak titulovany ani vysoko spoločenský postavený strelí pár jazvecov po sebe už je pytliak a chamtivec. A pritom sa podľa zákona o poľovníctve bavíme o škodnej. Tak ďakujem ti pekne za prejavenú gratulaciu a úprimne zazelane lovu zdar! ◄ reagovať
Asi chce vypytlacit cely revir. ◄ reagovať
Keby som Tomáš ulovil tri jazvece za týždeň už by som asi viac nešpekuloval ak mám aspoň kúsok poľovníckej etiky v sebe Naši starý otcovia múdro držali zásadu -jeden za sezonu,nech aj iný má šancu na úlovok ◄ reagovať
Presne ako už napísali kolegovia predo mnou, dobu lovu stanovuje vyhláška, nie počasie, doba lovu končí 30.11. Tiež súhlasím s tým, že napadnutím snehu jazvec zníži svoju aktivitu, ale nie je nič nezvyčajné, nájsť aj v zime v snehu stopy jazveca. Mne sa teraz pred pár dňami úplne náhodou podarilo tesne pred koncom doby lovu, na prvom tohtoročnom snehu uloviť hneď 2 jazvece. Zachutili im jabĺčka a pár kláskov kukurice... ◄ reagovať
Všetkým ďakujem za odpoveď aj keď podľa niektorých som nesprávne položil otázku alebo neovládam zákon o poľovníctve. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Peter10, 23.11.2024 o 20:44 :
Správne ste ma pochopil. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Peter10, 23.11.2024 o 20:44 :
Ešte by som doplnil Peter 10 - Napadnutím snehu jazvec zmenší potravinovú aktivitu. Kedže jazvec nešpiní , nevyprázdňuje sa v nore, potrebuje sa ísť uvolniť mimo noru. Teda ked je to potrebné, noru opustí aj ked je sneh. ◄ reagovať
Myslím si, že otázka od jery976 nesmerovala k technickému koncu lovu ( t.j. dátumu ), ten je stanovený vyhláškou, ale skôr praktickému koncu lovu ( t.j. napadnutím snehu). A tam to správne vystihol rys2 na konci poslednej vety. Šance na ulovenie sa výrazne znižujú, keďže svoju aktivitu v zime znižuje na minimum. Avšak do typického zimného spánku neupadá. ◄ reagovať
Doba lovu je podľa vyhlášky určená dátumom ( u jazveca do 30.11), nie počasím, kvitnutím púpavy, padaním lístia,... ◄ reagovať
Otazka je tebou mizerne polozena, ale odpovede fire a naopak tanak su podla mna spravne, lebo obaja maju pravdu, vratane dreamer4u. V buducnosti odporucam ti necakat a ulovit jazveca najlepsie v mesiaci 9/10 a necakat, kym v 11 mesiaci napadne sneh, lebo tam uz sa moznosti ulovenia do konca 11 mesiaca, skoncenia doby lovu a to obzvlast pri snehovej pokryvke vyraznejsie znizuju. ◄ reagovať
Taktiež si myslím že nie .... všetko záleží na počasiu. Ak je mierne je bežné že jazvec sa prebudí a ide loviť .... ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.