Reakcia na príspevok od WolfHunter, 29.10.2024 o 20:28 :
K tej tvojej metodike by si mal uviesť zdroj. Nič také ako záväzná metodika totiž neexistuje. TO zaťaženie čo uvádzaš 0,15 ks/ha je úplná blbosť. Pravdepodobne sa jedná o prepočítavací koeficient oviec na VDJ - veľká dobytčia jednotka (1 ovca nad 12 mes.=0,15 VDJ). Záväzné sú len predpisy. Pre obhospodarovanie TTP - trvalých trávnych porastov pasením je pri poberaní priamych platieb predpísané min. zaťaženie 0,3 VDJ/ha. Maximálne zaťaženie pokiaľ viem nie je momentálne určené (kedysi v niektorých prípadoch bolo). Pokiaľ viem limitovaná je len maximálna dávka dusíka, ktorá sa na pôdu aplikuje, v tomto prípade exkrementamy zvierat. Tá je závislá od konkrétneho pozemku, kde sa nachádza. Sú na to tabuľky aj rôzne kalkulačky - jedna je na stránke UKSUP-u. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 29.10.2024 o 6:49 :
ako sa nehnevajte ale este som nevidel zver v zime sa pastvit na lukach kde je v tom case pol metra snehu...novinkou je ze vystresovana zver lupe koru aj v lete?...metodika odporuca striedat pastviny ba dokonca aj pocet dobycej jednotky na jeden ha 0,15kusa?...to ked bude mat subjekt 5000 oviec tak vytrepe 5000 oviec?...problem sa postupne nabaloval...co maju moje fotky spolocne s realitou?...mali sme poplatkoveho hosta po dohode bola vynechana plocha ...zver tam bola a bolo ju vidiet rano do plneho svetla dve criedy s hlavnymi jelenmi to iste vecer...na ine lokality kde sa pohybovali ovce to vytahovalo v noci a nepaslo sa to len luku preslo...este raz...chcel som vediet ako je to riesene inde ak to je v gescii nas samotnych oukej...solne lizy duzinate krmivo ak na to pridu ovce zver to neberie poliak je dokonca taky zlaty ze ak to nepribijeme 200klincom tak sol nam proste vezme...realita rano je taka ze ak som na nejakom vyvysenom bode zver je u susedov za svetla u nas figa borova... osoba skusenost najme vysokej az tak hovedzi dobytok nevadí avsak ovca ano...myslim ze je normalne mat cast pasienkov pre ovce a cast pre zver ...poliak nech si vypasa doma nepocul som o tom aby slovenske ovce chodili na pasu do polska?...k fotkam velka cast je z archívu naozaj posledne dva roky je badat zmenu pastveneho rezimu u zveri ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 28.10.2024 o 19:58 :
Takto - ja som si Váš príspevok prečítal aj napriek tomu, že nepoužívate diakritiku a na hovno sa to číta. Keď som si ako som písal pozrel Vaše fotky , podľa ních nemáte problém, ktorý uvádzate. Tie fotky na ktorých je fotená zver za dňa sú Vaše ? Keď sa dá zver odfotiť za dňa, neni problém. Keď ste vytvárali revír alebo obnovovali nájomné zmluvy, ten poľnohospodársky subjekt v tom čase tam bol , nebol , uvádzate, že u Vás je členom. Vtedy ste tento problém nemali ? Nebolo potrebné sa sním zaoberať ? Uvádzate, že jelenia zver ostáva v lese a lúpe kôru. V zime sa ovce zatvárajú, teda lúky sú nespásané ovcami a zver nema problém sa na nich pastviť. Viem, že ovčí pach vadí inej zveri . Či existuje metodika k paseniu oviec neviem, ako uvádzate, že existuje tak po jej preštudovaní treba posúdiť, či ovce niečo porušili, alebo je to začarovaný kruh ? Unás sú skôr problém oplotky kde chovajú hovadzinu. Ja som o formovaní krajiny nepísal !!! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 28.10.2024 o 19:26 :
1.ak sa nemýlim tak exsistuje metodika pasenia dobytka aj pre ovce...2.občas by neuškodilo prečítať si príspevok pred dávaním rozumov...ak su pastvene vsetky luky v revíri domácimi aj polskými ovcami denodenne tak mi netvrdte ze to nema vplyv na zver kedze vidim ze má...vysoká neznesie pastviny vyuzivane ovcami nie v intenzívnej miere .3.písal som že ak je ovca na luke zver ostava v poraste hlada potravu tam a tak sa podiela na skodách ohryzom lúpaním...vychadzam z pozorovaní...o formovaní a krajinotvorbe táto diskusia nie je je o tom čo tu riešim v podstate nič lebo na lovuzdar uz clovek radu alebo info nenajde...neviem aku foto mate na mysli... ◄ reagovať
Som stredoslovák ... Ta ( ak treba bude písať kamoš vychodniar ) pan Wolf Hunter, keď pozrem na Vaše foto asi nemate problém... čo tu riešite ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 28.10.2024 o 7:31 :
Chovám ovce dlhoročne a ovce formovali tuto krajinu stáročia, môžme ďakovať práve Valachom ako vyzerá udržovaná krajina, ovce práveže svojimi raticami nespôsobujú eróziu pôdy a naopak majú vodozadrzny charakter, ochrana aj pred lavínami keďže plocha je vypasený a nie staré a pováľané trávy, to že je sucho za to ovce nemôžu a to že sú tam bodliaky, nuž ideálne by bolo keby medzi ovcami bolo zopár kôz. A to že ovce poškodzujú ohryzok stromčeky na to nemám čo povedať? Myslím že vysoká poškodzuje ďaleko viac. Ovce formovali tuto krajinu od nepamäti spolu s dobytkom sa tu padlo milión kusov a nie teraz možno 300-400tis.oviec ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pytliak6, 27.10.2024 o 16:20 :
Ak si obhospodarovanie predstavujete ze je denodenne uslipavana a do hliny vyzrata tráva a okrem hovien a bodliakov na ploche nie je nic ine o rozbitych svazniciach tisickou kopyt a o tom ze je zver vytlacana do lesa kde potom vykazuju skody lupanim porastov a ohryzom lebo von sa nenapasie chaby rozum asi máte mily pane vy...treba sa na to pozriet aj z druhej strany...mulcuje sa tak ci tak pýtal som sa ako fuguje nejaka dohoda nie subjektivny nazor kohosi kto evidentne realnu skusenost nema staci ze vravia ze je to fajn vsak? ◄ reagovať
Buď rad že je krajina ešte obhospodarovaná a to tím najlepším spôsobom pastvou, či lepšie nech je to zarastené ako džungľa a nech to potom všetko živé mulčovaním zničia, kde to žijeme, tu už naozaj chabý zdravý sedliacky rozum ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.