dnes je streda,  4. december 2024,  meniny má Barbora,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:25,  dnes západ slnka: 15:48
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

kaliber 308w - diskusia

autor: off areo33
pridané: 22.1.2009 15:00
ake je najvhodnejsie strelivo na tuto raz?Vdaka
počet zobrazení: 91 716
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off rado100, 17.9.2015 o 14:11

220gr strely môžu byť do 308miny špeciálne iba vtedy, ak sú špeciálne určené na lov diviakov pri vňadisku, alebo na spoločnú poľovačku inak určite nie. S 220gr strelou sa pri tomto kalibri pripravujem o jeho výhody ako o plochú balistickú krivku o rýchlosť a ostatné veci s tým súvisiace. 308mina nie je stavaná na takéto veľké hmotnosti. Najlepšie je používať strelu ťažkú okolo 165gr. Najťažšie strely čo používam sú Megy 185gr. Do ťažších striel by som už nešiel. Na tú vysokú by som použil Hornady interbond 165gr, Nosler balistic tip, Accubond alebo Partition prípadne výborné monolity GMX alebo TTSX. Diameter 0,308" je vďačný kvôli veľkému množstvu rôznych typov striel a je len na každom z nás ktorú bude preferovať.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 32

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 292 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off antonfuri, 20.7.2011 o 9:46

Chlapi, jedna vec mi nejde do hlavy, pred pár dňami som videl streleného lončáka - 308W, strela Norma Alaska 11,7 g. Streľba cca na 30 metrov, rana za lopatku, vstrelný otvor doslova ako keby po explózií granátu - diera ako päsť, výstrel len dierka vo veľkosti zdeformovanej strely - cca 1,5 cm.Videl som , na ktorú stranu toho lončáka strieľal takže okolo toho do mňa nerýpte. Strela prešla durch, nenašli sme ju. A teraz si z toho urobte závery? Ako sa to potom bude správať na väčšiu vzdialenosť? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off vlciaskala, 15.6.2011 o 23:55

mam ties 308 a rozhodol som sa pre vulkan ◄ reagovať

off Edu, 15.6.2011 o 20:12

baxik ja som písal o RWS EVO . Ak ťa RWS neoslovil strielaj čo len chceš . Tie české HPC 9 gramové sú tiež skôsty podobne ako SPCE 11.2 gramové :-D Ale keď si dostal k puške tak niet čo riešiť . Kto šetrí má za tri :-D PS keby si mal ako 19 ročný dieťa a to tvoje dieťa by malo v 19rokoch tiež dieťa mohol si byť dnes dedom .Takže tak ďaleko zase k tmou nemáš :-D čiste hypoteticky :-D ◄ reagovať

off baxik, 14.6.2011 o 23:29

Edu strielal som s rws id a neoslovili ma na malu vzdialenost sa rozbijali ako SB,a neprirovnavaj ma dedom mam este k tomu daleko a ked som mal 30-06 tak som pouzival aj PMP,PMC a federali tie ceske som kupil s puskou asi sto kusov 7X65 9g a HPC teraz mam poslednych osem tak idem vyskusat tu normu,ale vemli ju asi nevyuzijem lebo zajtra mi na vystavu donesu novu flintu 45-70 a tam budem strielat asi iba USA strelivo ◄ reagovať

off Edu, 14.6.2011 o 22:45

Marco zatial si teda v polohe že si ešte vulkán nedržal a plácaš S&B ako každý dedo :-D takže si sa ozanačil do skupiny belotistov ktorí ešte len túžia po normálnom strelive :-DDD Tak Ti prajem veľa úspechov .Vulkán mám vyskúšaný ako i oryxa . Oboje sú kvalitné strelivo . Keď si však mám možnosť kúpiť EVO za 55€ nebudem laborovať :-D ◄ reagovať

off Marco2204, 14.6.2011 o 20:51

po precitani nekonecnych diskusii o eve a vulkane som sa rozhodol pre normu, na vulkan som necital skoro nic negativne mozno je to aj tym ze evo je drahsie a vela ludi nan nadava a v zivote ho nedrzali v ruke ale urcite je to strela ktora vyvolala najvatsie vasne za posledne obdobie uvidime co ukaze cas ,dostrielam krabicu SB HPC a idem kupit vulkan ◄ reagovať

off Edu, 14.6.2011 o 20:18

lanus nepoznám biznis stratégiu RWS . Všetky recenzie sú iba skrytá reklama . Ja som vyskúšal v praxi RWS EVO a píšem o mojej praktickej skúsenosti s touto strelou nič viac ani menej. Ak si niekto myslí ,že zavádzam je to jeho problém . ◄ reagovať

on lanus, 14.6.2011 o 8:25

Edu - technické špecifikácie EVO sú mi známe (i napriek ním sa v praxi chová dosť nevyspytateľne t.j. podobne ako SB/DHK !);zostáva len odpovedať na jednu všetečnú otázku ! Prečo má RWS názor iný a doporučuje na európsku raticovú zver v kal. 7-8mm v prvom rade HMK ?!?!?! ◄ reagovať

off Edu, 13.6.2011 o 23:32

lanus dnes som strielal na lanštiaka W300magnumom z blasera R93 práve RWS EVO .Rana bola umiestnená asi 3cm za lopatku pri rozoberaní som položil otázku tým čo neboli pri love kde je vstrel a výstrel ? Ono to bolo na nerozoznanie .A nazori rozdielne . Škoda na divine 1cm štvorcový zlomeného rebra .Žiadne podliatiny . Faktom je že drahšie veci bývajú kvalitnejšie a EVO patrí k tomu lepšiemu na trhu ak nie vôbec najlepšiemu . Je to strela najmodernejšej konštrukcie a to že stojí krabička 55€ ma nejako obzvlášť netrasie oproti norme za 38€ . Samozrejme je na trhu veľa iného kvalitného streliva netvrdím ,že nie . Každému podľa gusta . Evolution Najnovšia strela z vývojovej dielne RWS. Strela je jednojadrová s veľmi presne vyváženou tvrdosťou oloveného jadra a takmer dokonalým tvarom strely. Plášť strely je postupne zosilnený smerom k zadnej časti strely s veľmi pevným dnom. Plášť má strižnú hranu a hlboký prelis kvôli uzamknutiu jadra v plášti. Okrem tejto fixácii spojenia jadra s plášťom je celý povrch jadra a plášťa spojený veľmi originálnym a revolučným spôsobom na báze zvlneného vnútorného povrchu strely a plášťa (tzv. power bonding), čo zabezpečuje spoľahlivé udržanie celistvosti strely i pri náraze na hrubú kosť a úplne eliminuje možnosť vzniku črepín, ktoré by znížili ranivosť a zväčšili rozsah poškodenia. Špička strely je chránená medenou krytkou kvôli ochrane strely pri nabíjaní, zlepšeniu aerodynamiky a taktiež kvôli zabezpečeniu riadeného hríbovitého rozkladu strely. Zaujímavým aspektom je skutočne dokonale riadený rozklad strely po určitý stupen, kde už ďalej nedochádza k deštrukcii strely ani pri náraze na veľmi tvrdú kosť, kde iné strely svojou prílišnou deformáciou, prípadne úplnou deštrukciou strácajú veľkú časť svojej energie. Strela Evolution tak prejavuje vynikajúcu presnosť s účinným predaním energie. Svojimi vlastnosťami sa jednoznačne jedná o strelu novej generácie. odkaz ◄ reagovať

on lanus, 13.6.2011 o 20:03

EVO preferujú hlavne tí čo vyberajú podľa ceny (čím drahšie tým lepšie ?!) ! RWS má na racionálny výber streliva zo svojej produkcie nasledovnú pomôcku:odkaz! Pre kalibre 7-8mm je na európsku zver na prvom mieste od RWS - HMK (t.j. starý osvedčený H-mantel)!!! Norma Vulcan je taktiež na požadovaný účel osvedčená klasika a za priaznivejšiu cenu ! ◄ reagovať

off Edu, 13.6.2011 o 17:47

Jednoduchá rada EVO ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off aress, 13.6.2011 o 16:20

RVS-Evo verzus Norma Vulcan -

Pre čo sa rozhodnut v kalibri 308W , RVS Evo alebo Norma Vulcan na lov vysokej a diviačej .

◄ reagovať

off MSmarian, 28.2.2011 o 22:37

mne sa najlepšie osvedčilo RWS EVO, čo je na tom ???? ◄ reagovať

on Sokolik, 28.2.2011 o 21:23

Čo do toho RWS EVO toľko rýpete? Ak sa niekomu nepáči nech si ho nekupuje a nech si kúpi "gumopušku"!!!... ◄ reagovať

off Marco2204, 28.2.2011 o 19:43

MS cakal som kedy zadres o tom eve a dockal som sa nesklamal si ako obycajne ◄ reagovať

off MSmarian, 28.2.2011 o 18:34

Rossler pozri sa do zrkadla a uvidíš ako sa chováš neslušne ◄ reagovať

off rossler8x57js, 28.2.2011 o 17:53

tebe už ale stoho eva ale pekne ....... ◄ reagovať

off MSmarian, 28.2.2011 o 17:46

ja si myslím, že RWS EVO ◄ reagovať

off iboo, 28.2.2011 o 2:15

antonfuri - Winchester silvertip TXP3 180grs (11,66g) ◄ reagovať

off kuba, 21.2.2011 o 17:37

mne sa najlepšie 308w osvečilo norma vulkav 11.7 ◄ reagovať

on lanus, 21.2.2011 o 11:40

spirit - Strely laborované SB (11,7g) majú pre 308 Win.nedostatočnú rýchlosť, preto je ich ranivosť podmienená odporom cieľa t.j. pri malom odpore sa chovajú ako celoplášte; (ich presnosť je však výborná )! Nedoporučujem ! ◄ reagovať

off spirit, 21.2.2011 o 10:46

sorry, myslim na gameking ◄ reagovať

on lanus, 21.2.2011 o 10:39

spirit - Ktoré myslíš,pozri koľko ich je !:odkaz ◄ reagovať

off spirit, 21.2.2011 o 10:12

mate skusenosti so strelami sierra v kal.308W alebo 30.06? ◄ reagovať

off jagrezbar, 21.2.2011 o 0:33

Myslim že trochu zaleži aj na vyrobcovi zbrane.. do každej zbrane "pasuje" niečo ine.. ono si to asi treba otestovať. Noo samozrejme zaleži aj na strelcovi lebo niekto to dokaže aj s "celoplaštom" iny na to potrebuje "kladivo"..ale jednoznačne súhlasim s prispevkom (iboo, 18.2.2011 o 11:53)ja som toho vyskušal veľa a najlepši bol fakt Winchester silvertip 180 gr. Super-X ..ked som ho už nevedel zohnať tak som začal hladať niečo podobne.(zatial marne)najviac sa k tomu približoval Norma vulkan..teraz uz rok strielam Hornady SST.zatial spokojnosť.(no nie uplne).. učite dobre su aj Federaly a skusal som už aj EVO noo myslim ze su to naboje s prehnanou reklamou.Bude to tak ako pise SOKOLIK: "čo trafiš to najdeš" No lepšie by bolo keby to nebolo treba hladať,ale ved aj psikov treba trenovať.Ja osobne si ich uz nekupim..možno niekto bude s nimi spokojny (keď ine nevvyskúša).. a Geko je aj škoda komentovať, su podla mna zbytočne vvyhodene peniaze. ◄ reagovať

on Sokolik, 20.2.2011 o 22:12

neviem prečo sa mám popáliť?! Používam EVO dva roky a zatiaľ max. spokojnosť. ◄ reagovať

off glen, 20.2.2011 o 11:19

Mikostefan a Sokolik,nebudem Vás o niečom presviedčať.Vy sa potrebujete na "strele" menom EVO popáliť,potom zmeníte názor na to "kladivo". ◄ reagovať

off mikostefan, 20.2.2011 o 10:31

nič lepšie od RWS EVO 11,9g-Sokolik má pravdu ◄ reagovať

off antonfuri, 20.2.2011 o 0:00

Iboo, a teda ako sa presne volali tie Winchestre? Akú gramáž ste používali? ◄ reagovať

on Sokolik, 18.2.2011 o 22:02

Ja používam RWS EVO 11,9g. Sú síce troška drahšie, ale sú ako ťažké "kladivo"! Čo trafíš, to aj nájdeš!!! ◄ reagovať

off army9, 18.2.2011 o 20:18

Lanus prave tie 11,7g mam . Ja som s tym strelil zatial len diviaca a lanstiaka na spolocnych . Ak si myslel tym "odporom" zasah kosti na vstrele tak ano , boli to take zasahy . Z toho divicata mam aj strelu , ukazkovy hribik . Na PIDku mam v galerii fotku . Samozrejme z dvoch kusov sa zavery robit nedaju . No aj tak som presvedceny , ze je to ovela lepsie riesenie ako S&B a pod. . Je presnejsie , lacnejsie a nefragmentuje . Uvidime mozno sa casom potvrdia tvoje slova , potom to vymenim . ◄ reagovať

on lanus, 18.2.2011 o 17:03

sovo51 - 13g Hammerheady sú "slušným nadháňkovým kladivom "! ◄ reagovať

on lanus, 18.2.2011 o 16:58

army9 - Predpokladám,že píšeš o 9,7g-ových Federáloch; 11,7g-ové sa chovajú ak sa nestretli s dostatočným odporom ako celoplášte !!! (Ďaleké odbiehanie a takmer žiadané farbenie ! Vždy je lepšie radšej nejaké "kg" diviny zahodiť ako prísť o celý kus !!!). ◄ reagovať

off sovo51, 18.2.2011 o 16:23

čo tak SAKO 308Win Hammerhead 13,0 g... mate stym niekto skusenosti ?? ◄ reagovať

off army9, 18.2.2011 o 16:11

Ja mam tie Federaly v 308W . Nebol s nimi ziadny problem , naopak , su velmi presne a ranivost je tiez dobra . Takmer vobec nezanasaju hlaven oterom . Za tie peniaze velmi slusne strelivo . ◄ reagovať

off Pepes33, 18.2.2011 o 15:51

No neviem, tie Federaly..- kamarát si ich kúpil do 30-06, v Zelenči , boli v tej akcii, rozbalili sme škatuľky a každom náboji boli také čierne fľaky, jak keby to bolo zoxidované. Aj na strelách to bolo...tak, neviem osobne by som ich nekúpil. Divný pocit mal potom z toho. Osobne by som si ich nekúpil, neviem, je to vec názoru... ◄ reagovať

off Edu, 18.2.2011 o 14:51

Tu máš za 80€ 100ks kvalitného streliva a máš pokoj . odkaz ◄ reagovať

off Leon, 18.2.2011 o 13:57

WINCHESTER SILVERTIP je pouze CPX 3 a na černou paráda ale na srnčí je vstřel dírka a na druhý straně jak dlaň ale nepodlitý odkaz odkaz a tady se můžeš podívat na účinek silevrtipu odkaz ◄ reagovať

on lanus, 18.2.2011 o 13:32

iboo - Aké Winchester Silvertip-y si používal, CXP2 alebo CXP3 ? a kde a za koľko si ich kupoval ? (Pre zaujímavosť tu je ich špecifikácia odkaz). ◄ reagovať

zobrazené 241-280 z 292 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk