220gr strely môžu byť do 308miny špeciálne iba vtedy, ak sú špeciálne určené na lov diviakov pri vňadisku, alebo na spoločnú poľovačku inak určite nie. S 220gr strelou sa pri tomto kalibri pripravujem o jeho výhody ako o plochú balistickú krivku o rýchlosť a ostatné veci s tým súvisiace. 308mina nie je stavaná na takéto veľké hmotnosti. Najlepšie je používať strelu ťažkú okolo 165gr. Najťažšie strely čo používam sú Megy 185gr. Do ťažších striel by som už nešiel. Na tú vysokú by som použil Hornady interbond 165gr, Nosler balistic tip, Accubond alebo Partition prípadne výborné monolity GMX alebo TTSX. Diameter 0,308" je vďačný kvôli veľkému množstvu rôznych typov striel a je len na každom z nás ktorú bude preferovať.
skusim aj ja nieco o kal. 308 W. Moj nazor je taky ze kazdy polovnik musi sam vycitit po nejakej skusenosti ktory kaliber z beznych europskych mu sedi najviac nemyslim tym napr 600 NIRTO EXPRES . JA som osobne vyskusal a aj vlastnim viac gulovych zbrani od kal 222 W az po 375 Hol.Hol. Po nejakych xx.. rokoch polovaciek u nas vsak so sebou uz beriem na 97% 308 W St.Manlicher profi hunter. na vsetku raticovu zver. A moje skusenosti s strelivom strielam iba s 11,7 gram. S.Belot nepresny hlavne pri prelete cez travy a drobne prekazky poloplast rad sa trha a rozbija na drobnejsie ulomky, znehodnocuje v velkej miere divinu, podbehnutie pod kožou ako aj v mäse.neprestreluje casto ulovenu zver farbi do vnutra. pri zasahu na lopatku mala katastrofa treba pocitat s velkym znehodnotenim zveriny. Dynamit Nobel Rws Tug nedoporucujem pri strelbe na mensie vzdialenosti ako 80-100 m.Tvrdšie jadro s tendenciou prieraznosti, neskorsie sa otvara a nasledovne aj odovzdava energiu pri zasahu mimo kosti tam doporucujem strelivo TIG velmi kvalitne hoc trochu drahe strelivo Nebudem tu hovorit snad o vsetkych kalibroch ale tak ako niekto ma rad blondinky,brunetky atd tak aj ja mam svoju oblubenu znacku streliva NORMA. mne osobne sa veľmi osvedcil typ Vulkan 11,7 grm. vynikajuca presnost do 60-150 bez nutnej korekcie bezproblemové spravanie sa pri vystrele cez vysoku travu a drobne prekazky vynikajuca ranivost a odovzdanie energie velmi casty priestrel s vybornym farbenim velmi male znehodnotenie diviny zver casto ostava v ohni alebo odbehava na male vzdialenosti cca 30-50 / no trocha zalezi aj od strelca a presnosti zasahu/ este jedna poznamka na zaver r 2010 prva krabicka nabojov 20 ks ulovenych 18 ks / 2 krat minul / druha krabicka ulovenych 21 ks / 1 zasah spolu jelenica- jelienca tretia krabicka ulovench 11 ks zveriny jednalo sa hlavne o spolocne polovacky na diviakov. NIKOHO nechcem presviecat o tom ktory kaliber je najlepsi a ktore strelivo je naj naj, su to iba moje skusenosti z lovu ktore som tu rad napisal. mam aj par peknzch zaberov z ulovenej zveriny ako aj par projektilov ktore boli najdene po uloveni prajem lovu zdar vsetkym zanieteným polovnikom ◄ reagovať
Má niekto skúsenostis Nosler Custom Trophy Grade Ammo .308 Win. 165 grs / 10,7g Partition .??? ◄ reagovať
Nejake info z praxe ?? odkaz DIK.. ◄ reagovať
Poradili by ste mi strelivo do 308W (Diviač.Jelen.zver) Niečo za dobru cenu a čo mate odskušane v praxi..Ake mate skusenosti zo strelivom SAKO? DIK. ◄ reagovať
JA pouzivam berger vld 168 a 175 som spokojny o presnosti nebudem hovorit :D je to 0,3 moa ◄ reagovať
Brblos,môžem potvrdiť aj ja,dnes zo Saka 85 na 100-ku 3 rany rozptyl 14mm . ◄ reagovať
a Nosler 10,7g AccuBond sa dá pri 100ks kúpiť za 1,60e/ks :) ◄ reagovať
Ja strieľam v .308-ke strelivo Nosler Custom Trophy Grade,so strelou Nosler Partition 10,7g ,špičková presnosť o účinkoch na zver pri NP netreba písať a dá sa teraz zohnať za super cenu,takže sa mi to neoplatí ani prebíjať , keď za strelu dám 1,1 Eura a za kompletný náboj 1,75 EUR-a . ◄ reagovať
Ja používam túto sezónu laboráciu od Hirtenbergra - 9,7 g strela Nosler Partition, na diviačiu sa to celkovo pekne osvedčilo, a na srnčej nerobí veľké podliatiny, pri rane za lopatku je výstrel asi o priemere 3 cm, pekne po tom farbí, podliatiny skoro žiadne.Podľa tabuliek je to našlapané až k rýchlosti okolo 890 m/s, som sa najskôr bál, že to bude veľmi podlievať, no nestalo sa. ◄ reagovať
A s CDPčkami od Blaseru máte aké skúsenosti? ◄ reagovať
Ja používam Lapua Mega 12g, som s nimi spokojný pomer cena a kvalita si myslím super. Robím ich aj kamarátovi do S202 a ten si nevie vynachváliť. Predtým používal RWS H-mantel boli dobré ale keď začal používať Lapuu, povedal že už by nemenil. A to vystriela za sezónu viac ako 200ks. ◄ reagovať
Mne sa osvedčil do W308 Norma Vulkan 11,7g na všetku zver, Oryx hlavne na diviaka, dobré do porastového pohonu je SAKO Hammeread 13 g šetrné aj na srnčiu, v mojej 308 zo stúpaním 12“ ešte stabilné. 14,7g sa zdá už ťažké, asi bude problém so stabilitou strely, snáď použiteľné pri 8 palcovom stúpaní, overené nemám. Federal W308 180gr – pomerne presné strelivo, na zveri zatiaľ u mňa neoverené. ◄ reagovať
čo máme tristoosmičkári odstrielané, tak odporúčam : Norma oryx, Winchester silvertip CXP3, norma alaska, sako superhammerhead, hornady interlock RN 11,7 a 14,3gramov, a najviac Lapua mega 9,7 gramu. Od presnosti (rozptyl aj úlovky na max. polovnícke vzdialenosti) až po minimálne poškodenie zveriny a samozrejme priebojnosť a zachovanie retenčnej hmotnosti strely...................pepes33 308win lepšie papá AA2520, ale 2460 nič nepokazíš. ◄ reagovať
Na vlákne FEDERAL som uviedol svoju skúsenosť.Strieľam s 11,7g strelami.Sú veľmi presné, ale podľa skúseností ťažšia zver odbieha,slebo farbí a ľahšia zver (napr.srnčia ) spravidla padne na mieste a zverina býva dosť rozbitá. Mám guľovnicu SAKO - W308. ◄ reagovať
smolka na 100 metrov s 9,7g strelou neprestrelena ! urobila max 10 krokov , vsetka farba vo vnutri. ◄ reagovať
Pepes33 ber a nepytaj sa. Budes spokojny. ◄ reagovať
Ešte mám jednu otázočku, môžem za 30 eur/ krabica zohnať strelivo Hirtenberger kaliber 308W , so strelou 9,7 gramu Nosler Partition. Máte s touto 9,7 g strelou skúsenosti pri streľbe na zver? ◄ reagovať
asi 70m a ano bola prestrelena... ◄ reagovať
na aku vzdialenost si strielal ? bola prestrelena ? ◄ reagovať
Strielam 11,7g z mojej T3 a spokojnost velka. Lan na komoru odbehla cca 30m takze som stim velmi spokojny. ◄ reagovať
aj Fraňo v NR ich má v ponuke ◄ reagovať
Zdravím páni, dostal som sa ku strelivu PMC v 308W strela PSP, čiže obyčajný poloplášť 11,7g. Chcem sa spýtať či máte nejaké praktické skúsenosti s týmto strelivom, účinok na zver, poškodenie zveriny a podobne. Vopred ďakujem za odpovede.... ◄ reagovať
no konecne na ostro vyskusane srnec na 170 m na chrbticu , podliatiny ziadne trochu vecsi vysstrelovy otvor. ◄ reagovať
sumcar - Do "americkej flinty" treba dať starú americkú klasiku napr.:11,7g Winchester Silvertip : odkaz ◄ reagovať
Keď chceš,aby Ti zver odbiehala čo najmenej z nastrelu,choď do streliva Lapua s Megou,alebo do nábojov so strelou KJG od Lutza Möllera. ◄ reagovať
a ake mate skusenosti s 9,7g strelou , kamarat ju ma v .30-06 strielal tela na 50 m na lopatku a nebolo prestrelene ,odbehlo 40m a tam zhaslo. ◄ reagovať
mam tu istu skusenost ako lanus vysoka skoro vobvec nefarbila pri diviakoch sa to chovalo v celku dobre ◄ reagovať
sumcar - Predmetné .308 W Federal Power Shock sú v ťažšej (11,7 g)verzii síce presné ,ale na zver nedostatočne účinné t.j. minimálna deformácia a ďaleké odbiehanie so slabým farbením aj po komorových ranách ! ◄ reagovať
Aj sa som ho skusal na strelnici v kal. 30-06 sprg, o hmotnosti 11.7g. Strielal som na 50 m zo zbrane Browning X-Bolt a 3 ranami som rozstrielal klasicku etiketu ktora sa pouziva na lepenie cenoviek. Velmi dobra presnost, doporucujem. Chcel som ich vyskusat na zver, ale nedoslo k tomu, lebo som medzitym zmenil strelivo za Normu Accubond. ◄ reagovať
strelivo .308 W Federal Power Shock - strela sot point 9,7g a11,7g -
Mate nejake prakticke skusenosti s tymto strelivom , ucinky na zver ?
Ja so ho skusal na strelnici a s presnostou som prijemne prekvapeny.
◄ reagovaťasi to bude tím co uvádí výrobce :Přední část pláště (směrem k olověné špici) se ztenčuje, zatímco zadní část je silnější. Tato skutečnost zaručuje střele NORMA ALASKA vynikající expanzi (až 90%) a hlubokou penetraci.Tak se možná střela už otevře na škáře která je třeba od bláta a zadní část jde dál a zabezpečí průstřel ◄ reagovať
Zaujímavé to som ešte nevidel nikdy väčší vstrel ako výstrel . Stále sa ešte učím . Dík za info. ◄ reagovať
Edu nesrandujem. Ja viem že je to nepochopiteľné, ale par diviakov už som videl čo padli po vulkane a mali výstrel menší ako vstrel aj pri 7x64 aj pri 8x57IS. ◄ reagovať
Aj u "Lapua-Mega" (9,7g/12g) býva vstrel výraznejší ako výstrel;výhodou tejto skutočnosti je,že aj keby nedošlo k priestrelu je zabezpečené dostatočné farbenie zo vstrelného otvoru ! ◄ reagovať
Zdravím páni, chystám si do 308W prebiť Nosler Partition 180 grs. Nemáte skúsenosti s navážkou prachu na túto strelu? Aby som sa mal od čoho odraziť.Viem že podľa tabuliek je to cca od 39 do 43 grs, pre 308 a prach 2460. ◄ reagovať
Antofuri- niečo podobné som videl už viac krát aj u vulkanu, že na výstrele bola menšia diera ako na vstrele. ◄ reagovať
Hlavne netreba nič očakávať od nejakeho zázračného streliva . Každý zásah je špecifický . Je veľa druhov streliva ,ktoré sa zvoliť pre lov určitého druhu zveri . Áno RWS EVO patrí k špičke na trhu čo do presnosti ako i svojim vlastnostiam sa prispôsobiť prekážke menšej či väčšej .Preto patrí k univerzál strelivu . Toľko môj názor . ◄ reagovať
Nie, nebola pred tým žiadna prekážka, tomu Pánovi sa to stalo aj na minuloročných poľovačkách. Tiež guľa mala priamu dráhu letu, bez prekážok a vstrel totálna diera, výstrel len dierka veľkosti 1,5 cm. ◄ reagovať
Myslím že to bude najskôr tým že pred lanštiakom bola prekážka kde sa strela rozložila. Inak si to vysvetliť neviem ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.