220gr strely môžu byť do 308miny špeciálne iba vtedy, ak sú špeciálne určené na lov diviakov pri vňadisku, alebo na spoločnú poľovačku inak určite nie. S 220gr strelou sa pri tomto kalibri pripravujem o jeho výhody ako o plochú balistickú krivku o rýchlosť a ostatné veci s tým súvisiace. 308mina nie je stavaná na takéto veľké hmotnosti. Najlepšie je používať strelu ťažkú okolo 165gr. Najťažšie strely čo používam sú Megy 185gr. Do ťažších striel by som už nešiel. Na tú vysokú by som použil Hornady interbond 165gr, Nosler balistic tip, Accubond alebo Partition prípadne výborné monolity GMX alebo TTSX. Diameter 0,308" je vďačný kvôli veľkému množstvu rôznych typov striel a je len na každom z nás ktorú bude preferovať.
Geco som strieľal ako prvé, keď som kúpil 308 čku, ale neni to bohviečo, v tomto kalibri sa mi to chovalo na menšie kusy ako celoplášť, a nefarbili mi po tom diviaci. Takže Geco som hneď zavrhol, ale je to super presné do terča zase. ◄ reagovať
Tak skoda toho PMC ze to na diviacu az tak nepasuje. Este ma napada GECO .308 WIN Teilmantel 11g (170gr.), ktoru by som tiez dokazal u nas zohnat bez problemov. Skusenosti s tymto strelivom? Bohuzial Federaly v 150 gr zohnat nedokazem .... ◄ reagovať
vynikajuca strela j tiež INTERLOCK RN ◄ reagovať
Ja som tiež zástanca v 308 čke tých ľahších striel, tak do 10,7 g. Keď som ju kupoval, tak som počúval také reči, že kúp ju, rôzne váhy strely do toho môžeš dávať. Aj tak prd z toho, od 8 do 13 g sú fabrické náboje, ale ten stred je to pravé orechové pre 308 čku, kde funguje najlepšie, a na to bola aj navrhnutá. Tie reči, že potom váhou striel,z toho spravíš aj 8 čku, aj 6,5 ku, to nie je pravda, nikdy sa nestane to, že z 308 čky bude napríklad plnohodnotná 8x57JS.Každý kaliber je špecifický, keby sa dalo z 30-06 alebo 308W spraviť iný kaliber, tak potom načo by boli tie ostatné?...Mohol by stačiť jeden kaliber a z neho by človek spravil XY ďalších. ◄ reagovať
dreamer4u - "Federal power shock 180grn" v 308 Win. je síce presný,ale málo účinný t.j. ´ďaleké odbiehanie a min. farbenie !!! (Možno by stálo za pokus skúsiť jeho 150 gr verziu). ◄ reagovať
PMC čko som začal len teraz na spoločných používať, keďže som kúpil kolimátor Aimpoint, tak som to na ne nastrelil. Na spoločných sa tých nábojov minie viac, tak načo by som si míňal Partitiony, tie mám na individuálnu polovku. Tento rok s tými PMC som len 2 diviakov strelil, jedného lončáka na 30 metrov, rana na lopatku, padol v ohni, ani krok nespravil, gula ho neprebila. Potom som strelil prasa s tým na mäkko, prestrelené, následne po 20 metroch dostrelené na hlavu, ešte žilo. Obidva prípady boli spoločné poľovačky, na individuálnu poľovačku by som si ho nezobral, nad 50 kg zver neprestreľuje, a tým pádom nefarbí. ◄ reagovať
Poprosim ak ma niekto skusenosti so strelivom Federal power shock 180grn a PMC 11,7g co je fakt vyborna cena v 308 win.Pouzitie hlavne na srncia,skodna a sem tam cierna do cca 70 kg.Vopred dakujem. ◄ reagovať
ja mam v 308cke s Interbondom 150gr tie najlepsie skusenosti, hlavne na srnciu, je excelentny v presnosti aj v ucinku, zver vacsinou v ohni (prip. max 20m od nastrelu), minimalne podlievanie. Na diviaky sa mi takisto osvedcil Nosler Partition 165gr. ◄ reagovať
Interbond som netrieľal, len SST, a to bol mlynček na mäso, ale zase na druhej strane, žiadne dohľadávky, padlo to ako kabela. Interbond je tvrdší, mal by sa správať lepšie a šetrnejšie. ◄ reagovať
Zdravim. Ma niekto skusenosti s Hornady sperfomance Interbond 165 gr. Skusam to , presnost tak to je spica no na zverine zatial malo, tak nemozem porovnat. Ake mate s tou strelou skusenosti? ◄ reagovať
lovecmiro - k tej Norme Alaska 11,7 g, strieľa to u nás kolega, a čo som bol svedkom pri 2 prasatiach s odstupom asi 2 týždňov, tak obidve mali vstrelnú ranu veľkú asi s priemerom 5 cm, a výstrelná rana mala priemer asi 1 cm, čo som sa divil ale keďže som stál vedľa neho, tak viem na ktorú stranu strieľal, ale je tomu tak, Alaska to robí v 308 čke. ◄ reagovať
Strieľal som to ale len chvíľku, na 308 čku je to už moc ťažké, niektoré hlavne to dokonca ani neustabilizujú - väčší rozptyl, čo by mne osobne vadilo. Keďže najbližšiu predajňu na Sako mám v Zelenči, a ten Pán predáva za drahé peniaze Sako, krabička cez 40 euro, neviem či nie 45 eur.Nejde ani tak o tie peniaze, kvalitné strelivo čosi stojí, ale keď sa dá zohnať Sako v predajni pri Prievidzi za cca 30 euro krabička, tak to je sakra rozdiel.Neoplatí sa mi to. Na diviačiu zver to je super, dobre po tom farbí, ale tak max. do 100 metrov, alebo skôr na vnadisko použiteľné alebo spoločné poľovačky. Ja v 308 čke strieľam Nosler Partition 9,7 g Hirtenberger (je síce drahší ako Sako, ale je super), zatiaľ som s ním nadmieru spokojný, jediná nevýhoda u Partitiona je v tom že predná časť strely pred prepážkou nie je nijako chemicky viazaná. U jeleňa sa mi stalo, že mi ho celého po dĺžke tá guľa preštárala, zostala mu v zadnom stehne pod kožou. Predná časť Partitiona bola asi 1 cm vedla zadnej časti, ktorá je uzavretá prepážkou. Inak je to super strela.Skúšal som predtým aj iné poloplášte, ale diviaci mi po ranách za lopatku nefarbili, tak som skúšal, došiel som po Partition. A u neho už aj dlhšie zostanem, zver po tom pekne farbí keď odbehne. Neoplatí sa mi to. Na diviačiu zver to je super, dobre po tom farbí, ale tak max. do 100 metrov, alebo skôr na vnadisko použiteľné alebo spoločné poľovačky. A ešte jedna vec, podľa mojich skúseností a zozbieraných skúseností od iných luďí čo strieľajú s 308 čkou, je u nej lepšia ľahšia strela ako ťažšia, jednoducho, niekedy je lepšia vyššia rýchlosť, tým pádom lepší šokový efekt, ako nejaká ťažšia strela s nižšou rýchlosťou. ◄ reagovať
Páni aké máte skusenosti so značkou SAKO 308 WIN SP 13 g? Teraz mám PTS 11,7 g a niesom vobec spokojný. Vopred ďakujem za odpoveď ◄ reagovať
Páni aké mate skúsenosti s Norma Alaska v tomto kalibry ? , viem že tato strela tu už bola spomínana ale ak by mal niekto nové skúsenosti mohol by dať nejakú recenziu :)..dik ◄ reagovať
Ešte uveď koľko chceš na strelivo minúť a aké má stúpanie hlaveň a potom sa začne ten krásny cirkus :-) ◄ reagovať
Aká je optimálna váha streli pre 308w na prasa, lanštiak a daniel. A ktorý typ strely by ste mi odporučili.? Vzdialenosť do 80m. ◄ reagovať
trošku nechápem prečo si to najskôr kúpil a potom sa zaujímaš o kvalitu streliva a správania zveri po zásahu, ale dobre dá sa aj tak za tú cenu ... prečítaj si ... odkaz ◄ reagovať
Zbierat skusenosti s bars akym strelivom na vlastnej kozi bez tych "sprostredkovanych", ktore tu zhadzuje dandy,moze len clovek, ktory sa rad uci na vlastnych chybach. Ja sa snazim poucit aj z chyb inych a radsej siahnem po strelive preverenom x polovnikmi, ktore ma svoje meno a nebudem na zveri experimentovat niecim, co mi neodporucili znami, ktori ho predsa len vyskusali. Sprostredkovane skusenosti beriem od ludi, ktorych usudku verim, nie od kadejakych mudrlantov, co sa snazia inych predsvedcit, ze ultra lacne strelivo je vlastne parada a naco kupovat drahe, ked take staci, ved zver pada nie? Ked vsak tym clovek streli na trofejovu zver a bude sa cudovat, ze ju nenasiel, pripadne ho strelivo inak sklame, potom si bude pre tych par usetrenych eur tlct hlavu do steny pekne dlhy cas. A mozno nebude. Zodpovednost polovnika sa totiz pozna aj podla toho, kolko je ochotny investovat do spolahlivej a dobrej vybavy, nie hladat najlacnejsie riesenia typu " vsak nato to staci" Ja som PMC strielal, viem ako vyzerali strely pri jednotlivych nabojoch, tretina bola obcas jemne zdeformovana, rozptyl s tym bol priemerny az horsi, neporovnatelny s takymi RWS, plamen z hlavne raz taky ako pri inom strelive co pouzivam na lov a aj bordel co ostaval v hlavni stal za pozretie. Hovorim o kalibri .270win. Pre mna spotrebne strelivo, za ten peniaz vhodne na strelnicu a aj to na "zvyknutie" si na ranu, bohovske rozptyly sa s nim dosahovat nedaju. Radim ho na uroven S&B, ktory zasa v mojom kalibri hodne podlieva divinu, ak nie nizsiu, u mna na to zver nepouzijem. ◄ reagovať
Kvalitu streliva súdim aj podľa toho, že ak nájdem v krabičke 20 ks streliva, 2 náboje ktoré majú prasknutú nábojnicu od konca krčka na 1 cm dĺžky nábojnice, tak to už o niečom svedčí. Ak chceš ti sem môžem aj nejaké foto pre dokumentáciu hodiť. A preto vravím, nie som tak bohatý aby som si dovolil kupovať lacné veci. To sú napríklad dôvody prečo som to na zver nikdy nepoužil, a nikto ma nepresvedčí, ako tu už jeden Pán v diskusií spomínal, že poľuje s 243W používa do toho strelivo Prvi Partizan, a všetko mu padá v ohni, alebo maximálne odbehne do 10 metrov. Takýmto rečiam jednoducho neverím. ◄ reagovať
Páni podľa čoho teda súdite kvalitu streliva ked ste s ním nič neulovili? Okrem huntera ktorý s ním má realne skusenosti ostatné sú len plané reči. Či mám to brať tak ,že čo je lacné je aj na prd? ◄ reagovať
Niet nad ,,sprostredkované skúsenosti"... ◄ reagovať
Mysho22.Pouzivam strelivo PMC 308Win 11,7gr asi 2roky strelene 2ks srnec 1ks muflon 1ks jelen 1ks lan 1ks kanec 2ks prasa nikdy ziadny problem presnost tri rany na 100m do dvojeurovky.Zver ponom krasne farbi a to bol dovod preco sa mi paci.Predtim som strielal lapua mega 9.7gr ale mne osobne sa PMC paci viac.A Stagstalker co si myslel tym ze primarne je to strelivo na ine pouzitie snad nie do terca ◄ reagovať
Mysho22: Osobne skúsenosti s použitím na zver nemám, ja osobne by som to neriskol ani so S&B, nie to s PMC, čo je čisto spotrebné strelivo, ktoré sa v USA niekde predáva na kilá. Mám len sprostredkované skúsenosti a nebolo to údajne nič moc (v akom to bolo kalibri netuším), zver s tým ulovíš, ale to je asi tak všetko. Spoľahlivosť a šetrnosť k divine idú bokom, primárne je to strelivo určené na iné použitie. V pohode si ho kúp na bláznenie na strelnicu, ale na poľovanie si nastreľ flintu na niečo kvalitné od RWS, federalu, normy a pod, keď máš menej bubákov aspoň Geco. ◄ reagovať
Na zver by som ja osobne s tým nestrelil, do terča OK. Na poľovanie treba mať kvalitné strelivo. ◄ reagovať
Pepes33: PRáve na strelbu do terču som si ho chcel kúpiť len by ma zaujímalo či by bolo vhodnejšie aj na niečo iné. ◄ reagovať
Čo by si čakal od klasického poloplášťu, ktorý stojí v 308 čke 11 euro krabička?! Mám ich doma kartón, na bláznenie na strelnicu, a kvôli hilznám k prebíjaniu, inak som si všimol že majú niektoré náboje prasknutú nábojnicu asi tak na 1 cm od konca krčka nábojnice smerom ku dnu. Ale určite na zver by som to nepoužil. Na to mám kvalitné strelivo, neoplatí sa šetriť na strelive, ktorým máš ísť loviť zver. Inak používam v 308 čke 9,7 g Nosler Partition s laboráciou od Hirtenbergera, mám toho poslednú krabicu, keď miniem prejdem na 10,7 g partition od firmy Nosler Custom. ◄ reagovať
Stagstalker: Takže skúsenosť s PMC a jej učinkami na zver žiadna? ◄ reagovať
Ja som PMC poloplast pouzival na rekreacnu strelbu na strelnici z mojej .270win, boli to tusim 9,7g strely. Na zver ich v tomto kalibri a type strely neodporucam, skor len na trening. V inom kalibri moze byt fajn, ale ja radsej verim znackam co mam preverene a par typom striel co viem, ze v .270 win nesklamu. Na zveri nemienim experimentovat. ◄ reagovať
Strieľa to kamarát kaliber W243 a veľmi to pochvaľuje.Druhý v kalibri W308 a hovoril,že dobre to prestreľuje a po zásahu zver veľmi dobre farbí. Nechcú písať,lebo poniektorí by sa vysmievali.Prajem - LOVU ZDAR!!! ◄ reagovať
TAk čo páni nikto nestriela s PMCčkom 11g? ◄ reagovať
ak sa nemylim tak Accubond 10,7g od Noslera ma tu istu ustovku v 30-06 ako aj .308W takze by to malo byt to iste... "odkaz" ◄ reagovať
accubond v 308 nie nemam skusenosti ale v 30-06 ano a si myslim ze vcelku slusne strelivo az na jeden masaker na srncovi ale to bolo na 15m a dajako to nevyslo ...? zastavovaci ucinok dobry dohladavka ziadna najdalej odbehol diviak 20m poskodenie vramci normi hematom len slaby ale je to mlatacka ktora sa ti asi bude pacit a ak nechces skusat ber vulkan a budes spokojny ◄ reagovať
Teraz mám dilemu či zobrať Accubond, alebo Nosler Parttion, obidve v 10,7 g. Máte s Accubondom v 308W skúsenosť?. ◄ reagovať
Zaujal ma ten Partition u 308W. Neboli ste náhodou niekto minulý týždeň u pána Jedličku, či ešte má nejaké Partitiony v 308W ? Hodil som len otázku do placu, zajtra mu zavolám. ◄ reagovať
Zatiaľ od novembra skúšam strelivo Hirtenberger so strelou Nosler Partition 9,7 g. Ulovil som s ňou zatiaľ 2 diviakov, a pred mesiacom jedného srnca - gombíka. U diviakov to boli kusy o váhe 90 kg, a druhé prasiatko cca 30 kg, u dospelého kusu to bolo na spoločnej poľovačke na 50 m za behu, rana za ucho, a u prasiatka to bolo taktiež na spoločnej poľovačke, vzdialenosť cca 100-110 metrov, prasiatko stálo, taktiež rana na hlavu, obidva kusy v ohni. Pred mesiacom srnec gombík - na 50 metrov, stál šikmo, vstrel za lopatkou, výstrel cez hrudník, srdce rozbité, taktiež v ohni. Po odraní podliatiny žiadne, výstrel o priemere cca 4-5 cm. Pri všetkých kusoch zatiaľ priestrel. Predtým som používal Geco 11 g, a pri 150 kilovom kancovi nebol priestrel, všetka farba dnu. Zatiaľ som spokojný, uvidíme ako sa to bude pri ďalších kusoch správať. Z 3 kusov nemôžem spraviť závery, takže je to všetko ešte otvorené, ale som s tým momentálne spokojný. Bál som sa toho, aby to srnčie nepodlievalo, keďže papierovo úsťovú rýchlosť napísali až 890 m/s, a enegria okolo 3900 J. Zatiaľ prvý kus srnčej zveri strelený s tým nepodliatý, tak uvidíme ako bude pôsobiť na ďalšie kusy. Lovu zdar. ◄ reagovať
Pri Nosler Custom Trophy Grade Ammo .308 Win. 165 grs / 10,7g Partition - na lovecké strelivo hlavne špičková presnosť a v súčastnosti aj super cena .S Eo - 3897 J celkom slušne nadupané,ale hlavne NP robí priestrely a nepodlieva takže vstrel aj výstrel bez "Jahodovej Peny". ◄ reagovať
Co take specialne ocakavas, ze ti niekto napise? Partition je dvojjadrova strela overena niekolkymi desatrociami. Dobra ranivost, dobra priebojnost, mozes ocakavat vo vacsine pripadov priestrel. navyse je to fabricke strelivo Nosler,co je spickova kvalita. ◄ reagovať
Nik skúsenosti s Noslerom 10,7g Partition? ◄ reagovať
Vela rokov som mal 308-ku a vyskušal som rozné strelivo ale možem povedať že české by som neodporúčal v žiadnom prípade.lahká 9,7 gramová strela síce má dobrú ranivosť na menšie kusy ale robí velké podliatiny a vyzlečie olovo z plášťa čo velakrát ostane v lopatke.11,7 gramové české je najslabšie strelivo dostupné v tomto kalibri,na 300m dopadová energia 1300j!Drahšie strelivá už majú ovela lepšie strely,dopadové energie,ranivosť.Pre mna velmi osvedčili náboje Federal power shock so 11,7 gramovou strelou Speer.Majú dobrý ranivosť,dopadová energia na 300m nad 2000J, majú dobrú ballistiku a nakoniec je cenovo dostupný krabica stojí 20 eur. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.