Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Mimoriadny odlov raticovej zveri - diskusia

autor: off kaso79
pridané: 3.1.2018 14:21
Aký je podľa Vás reálny dôvod opätovného a dokonca silne rozšíreného mimoriadneho lovu raticovej zveri? Masívne nesplnené plány lovu? Potreba poplatkového lovu trofejovej? Potreba pokrytia základných pohnútok konzumentov? ja ho veru neviem ...
počet zobrazení: 35 867
počet hlasov: 1
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 3.1.2018 o 20:45

Predĺžiť lov všetkých vekových kategórií jeleňov (vrátane IV.VT) do 15.2., teda do času, kedy staršie jelene už prakticky začínajú zhadzovať parožie mi príde scestné. Tá zver skutočne nemá pokoj, potom nabehnú zhodári a potom ďalšia poľovná sezóna. Ale na druhej strane ma to zasa až tak neprekvapuje, lebo posledné roky mizne z poľovníctva to poľovnícke (t.j. záujmová činnosť, kultúrne dedičstvo a udržiavanie tradícií a to v spojení s pomocou zveri v čase strádania) a viac dostáva priestor hospodársko- ekonomická časť poľovníctva. Nie je to tak dávno keď bolo podpísané memorandum na predchádzanie a znižovanie škôd zverou, ale mám pocit, že povinnosti z neho ako keby vznikli len poľovníkom a to v pohode vyššieho odstrelu. Čiže opäť odstraňujeme následky problému a nie jeho príčinu a to monokultúry, veľké koncentrácie zveri v týchto oblastiach a nemožnosť ich lovu z dôvodu silnej pasivity zo strany poľnohospodárov vytvoriť podmienky na lov (napr. striedanie pásov rôzne vysokých plodín, výsev plodín ďalej od lesa a nie na jeho hranici atď.) Ale toto sa už v diskusiách rozoberalo x krát a stále sa točíme v kruhu. My musíme viac loviť a hospodári berú ďalej svoje dotácie. A kto si to odnáša? No zver, veď tí čo v praxi do hory chodia vedia, že v súčasnosti sa zdržuje okolí senníkov, krmovísk, v čriedach na poliach a podľa môjho názoru je súčasný lov už prakticky len hlušením zveri na kopách krmiva. Pričom to nie je tak ani o premnožení zveri ako o jej nevyrovnanej koncentrácií, sú revíry kde v určitých obdobiach stúpne stav zveri aj o 300%. Taktiež revíry kde lovia 30ks vysokej a revíry kde 600ks a pritom sú vzdušnou čiarou do 25km vzdialené. Plány sa počas roka neplnia, lebo väčšina "brucháčov" tu zver ani inak ako v čase núdze na krmive uloviť nevie alebo sa to hasí odstrelom holej na spoločných v decembri. Kdeže by hrozilo čakanie na prechodoch, ranný pirš či len vydreté "vychodenie" úlovku, teplý posed a vzdialenosť do 60m s dobrým prístupom autom je v súčasnosti vrcholom fyzickej námahy, ktorú niektorí poľovníci zvládnu v rámci lovu. Predĺženie lovu kvôli škodám zverou slúži len na ospravedlnenie súčasného stavu,t.j. kombinácie chabých lovcov s nedostatkom času a zmenu systému a spôsobu výkonu poľovníctva. Senzory pohybu na krmoviskách, fotopasce a možno v dohľadnej dobe aj termovízie a nočné videnia, nech sa tá zver už hluší 24/7 bez obmedzenia podľa toho ako má lovec čas. Celé toto "mimoriadne povolenenie" je podľa mňa len arogantný lobing, lebo tých pár ks neodstrieľaných jeleňov škody na porastoch dramaticky nezníži alebo sa mýlim? A selekcia najmä u holej? 0 bodov, však zver je "premnožená" a holá je holá. Ja už niekoľko týždňov púšťam jelienča za jelienčaťom lebo hľadám vhodné na odstrel a na dobre vyvinuté a zdravé jelienča potiahnuť odmietam. A tiež voľným časom neovplývam, ale nedá mi loviť iným spôsobom, nemal by som z takto získaného úlovku radosť ani zážitok. Poľovníctvo je pre mňa o aktívnom oddychu, prechádzkach prírodou spojených s adrenalínom v podobe lovu a vnímaní zveri ako organizmu, ktorý vníma a cíti (kto pozoroval vzťahy v rámci čriedy či "rodinných" buniek rôznych druhov zveri, vie o čom hovorím) a tomu prispôsobujem aj zásahy v podobe jej ulovenia. Áno, lovím aj z posedu, ale kde niektorí tento spôsob lovu v súčasnej dobe "posunuli" proste nepotrebuje komentár.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 101

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 213 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Hekler, 27.1.2020 o 16:22

samozrejme zákon je vyššia právna sila ako vyhláška ale vyhláška 344 je vykonávacou vyhláškou k zákonu a teda všetko v nej uvedené má rovnakú právnu silu, teda aj lov zveri, resp. mimoriadne povolenie na lov zveri, teda ak by bolo v mimoriadnom povolení na lov zveri uvedené ako koniec lovu 31.1.2020, alebo 29.2.2020 podľa mňa by sa dalo v zmysle vyhlášky loviť zver ešte aj v soboru 1.2.2020 a v nedeľu 1.3.2020. Ale v mimoriadnom povolení to takto nie je uvedené lebo je tam pridané slovo vrátane, podľa mňa teda platnosť mimoriadneho povolenia končí v piatok 31.1.2020 o polnoci v jednej časti revírov a v sobotu 29.2.2020 o polnoci v druhej časti revírov, predpokladám že otázka willyboya smerovala k tomu či sa dá ešte loviť v sobotu 1.2. a v nedeľu 1.3.2020, podľa mňa nie ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off lanus, 25.1.2020 o 21:11

willyboy - Štandardná doba lovu býva stanovená na viac rokov a tak sa jej začiatok i koniec každoročne čo sa dňa týždňa týka posúva ,čiže predmetná "poučka" má v záujme využitia časti víkendu či sviatku svoje opodstatnenie. Mimoriadné povolenie lovu sa stanovuje len na kratšiu dobu a tak ak je to potrebné môže byť určené aj s ohľadom na využitie voľných dní v každom prípade však podľa môjho názoru platí stanovený dátum ,bez možnosti "poučkového" posunutia . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off willyboy, 24.1.2020 o 9:28

podľa poľovníckej vyhlášky: Ak deň pred prvým dňom času lovu alebo deň po poslednom dni času lovu pripadne na sobotu alebo na deň pracovného pokoja, možno loviť aj v tento deň. Platí to aj pre teraz povolený, resp. akýkoľvek iný mimoriadny lov zveri alebo len pre štandardný čas lovu uvedený vo vyhláške? ◄ reagovať

off findula, 4.1.2020 o 14:27

I v Čechách je to jen doporučení.V PZ jsme to jednohlasně zamítli ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off lanus, 3.1.2020 o 20:25

Mimoriadne povolenie lovu raticovej zveri 2019/2020 : odkaz ◄ reagovať

off dede, 3.1.2020 o 17:55

Mna by zaujimalo realne kolko ks netrofejovej zvere v čase mimoriadnedo lovu sa ulovi.. ◄ reagovať

off Jager68, 3.1.2020 o 16:39

Reakcia na príspevok od lanus, 3.1.2020 o 16:11 :
Pevne dufam,že nebudu... ◄ reagovať

off lanus, 3.1.2020 o 16:11

Zmeny dobu lovu v ČR môžu byť podnetom na úpravu doby lovu aj na Slovensku . odkaz ◄ reagovať

off 1967, 2.1.2020 o 20:31

Prikladám mim.povolenie v TN kraji. Mimoriadny odlov raticovej zveri - diskusia ◄ reagovať

off lanus, 1.1.2020 o 22:06

Reakcia na príspevok od vlavar, 31.12.2019 o 22:01 :
vlavar - Namiesto opakujúceho "SA" napíš konkrétne riešenia ; v prvom rade však napíš ako chceš znížiť pre-množenie zvery a riešiť náhradu škôd na ktorom agrosektor bazíruje . ◄ reagovať

off sipik, 1.1.2020 o 11:43

Myslím si, že by sa to dalo legislatívne upraviť tak, aby to bolo na prospech zveri (všetkej) a prírody ako takej. To by ale chcelo rozumných zákonodarcov, ale hlavne eliminovať vplyv finančných skupín a iných silných hráčov v poľnohospodárstve, aby mali určité mantinely a nepodriaďovali všetko maximalizácii ziskov za každú cenu. Žiaľ, žijeme v dobe konzumnej, kde ekonomický rast je najsilnejším náboženstvom. Preto čiastkové riešenia nebudú účinné, potrebná by bola celospoločenská zmena, ktorá je vďaka globalizácii o to ťažšia. Celý svet sa ženie za "blahobytom", ale za akú cenu... ? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off miso243, 1.1.2020 o 11:20

Snaha obchádzať delenie parciel je u veľkých podnikov motivovaná tým, že to znižuje produktivitu práce. A u všetkých je to vnímané ako len ďalšie zvyšovanie buzerácie u jednej prakticky nemennej platby na plochu. Ktorá sa vlastne ide pravdepodobne znižovať (nepresunutie časti prostriedkov z II. piliera). Preto by bolo lepšie, keby sa presadzovanie podobných opatrený spojilo so štátnou neprojektovou pomocou. Platba by nemusela byť veľká, ale bol by to krok oproti, ktorý by motivoval viac hlavne menších podnikov. Veľké podniky patriace finančným skupinám a iným sa na to aj tak vyse... Pre nich je dôležitejšia produktivita. Rozdeľovacie pásy v situácii aká je stejnak pomôžu len minimálne. Možno lovu raticovej ale malej zvery nijako. Ak sa osejú krmovinami, bude to len ďalšia pasca pre mláďatá. Ak úhorom... V súčastnosti PPA ak vidí úhor tak ten musí byť podľa ich predstáv vyhobľovaný mulčovačom alebo diskami. Jak tam niečo rastie už je zarobené na problém. V metodike sa síce uvádza zelený úhor ale pre problémy s likvidáciou trvácich burín sa prakticky nepoužíva. A takýto vyhobľovaný úhor tiež malej zvery neprinesie nič. Minie sa to účinkom rovnako ako multifunkčné okraje polí na ktoré boli predpísané dve nezohnateľné zmesi bylín. Pokiaľ sa v legislatíve a kontrole neurobia skutočne komplexné zmeny je to o ničom. Ak sa má urobiť A treba urobiť aj B. Po predošlých skúsenostiach som ale skeptický. ◄ reagovať

off sipik, 31.12.2019 o 23:45

Reakcia na príspevok od Stagstalker, 31.12.2019 o 19:47 :
Máš pravdu, riešenie to je, ak by to tak fungovalo aj v praxi. Pred mesiacom som bol v Maďarsku a bavil som sa o tomto s miestnym polovníkom, ktorý mi tvrdil, že u nich podobný zákon už platí, ale veľkí poľnohospodári to riešia tak, že si vytvoria viac SROčiek a tie vysejú napr. repku pekne vedľa seba a takto obchádzajú zákon. A ten pás okolo, čo by mali nechať ležať úhorom, na to kašlú a nikto to nerieši. Nečítal som ten Tvoj odkaz celý, lebo sa blíži polnoc a ideme oslavovať príchod nového roka, ak tam Česi majú takýto problém už dopredu ošetrený, tak sa ospravedlňujem. Ale ak nie, mali by sme sa poučiť na cudzích chybách a prijať legislatívu, ktorá by takémuto obchádzaniu zákona zabránila. Lebo nápad je to určite dobrý, len musí byť aj realizovateľný. ◄ reagovať

off vlavar, 31.12.2019 o 22:01

Reakcia na príspevok od lanus, 31.12.2019 o 11:54 :
Ak zver schádza v nejakom období a odniekiaľ v nejakom období, kde bola po zvyšok roka? Nemali by sme sa nad touto otázkou zamyslieť celoplošne? Rozumne píše Stagstalker. Z kopcov v zime stále schádzala zver v čriedach, normálny jav ak v zime žije v čriedach. Schádza kvôli potrave? Dá sa riešiť. Kvôli predátorom? Dá sa riešiť. Kvôli tomu že les mizne? Dá sa riešiť. Hľadajme riešenia a rozmýšľajme pri tom ako zvieratá. Všetko chcete riešiť len lovom. ◄ reagovať

off Stagstalker, 31.12.2019 o 19:47

Ked to ma byt o uhrade skod polovnikmi, ma to byt aj o vytvoreni podmienok na lov zveri polnohospodarmi, a to jednoznacne zakonom so sankciami pokial taketo kroky neumoznia, kedze s niektorymi sa proste neda, vzhladom nato, ze casto kvoli “par drobnym” dobrovolne neustupia co sa sposobu a mnozstva vysevu tyka ani o piad. Potom su tu oplotky, vhananie dobytka do horskych potokov ci mulcovanie luk namiesto poriadneho kosenia. Predlzovanie doby odstrelu je len riesenie dosledkov, nie odstranovanie priciny, zver potrebujeme v prvom rade dekoncentrovat. Zvyseny polovnicky tlak len posobi na sposob zivota zveri, ktora je coraz viac nocnou a to nielen vychadzajucou za tmy, ale vychadzajucou neskoro v noci, co robi lov extremne narocnym a v zmysle zakona niekedy nerealizovatelnym. Len zvyseny odstrel problem nevyriesi. V cechach to uz pochopili, uvedene opatrenia, ktore tam vstupia do platnosti nielenze budu podla mojho nazoru riesit problem so stavmi zveri, ale aj prinavratia zivot na polia. Ved ako prezije zajac ci jarabica v 100ha kukurice ci repky? Uvedene opatrenie bude mat podla mna rovnako priaznivy vplyv aj na hmyz ci vcely, ved prave ponechat nejaku cast pody uhorom je pre hmyz (ktory tiez mizne zavratnym tempom) prospesne. Kto nezachytil schvalene zmeny v CR tak viac tu odkaz Mame pomaly rok 2020 a velka cast mojho prispevku vyssie z 3.1.2018 je bohuzial stale aktualna. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 7

off dede, 31.12.2019 o 14:48

Reakcia na príspevok od lanus, 31.12.2019 o 14:36 :
Lanus - samozrejme, že znižovať stavy lovom ale nie čakaním pri TV alebo kukaním do mobilnej aplikácii kedy začne padať sneh na kopcoh aby prišla zver a potom ju budeme môcť loviť. ◄ reagovať

off lanus, 31.12.2019 o 14:36

dede - A ako to chceš riešiť ?! jediný spôsob ako sa môžu poľovníci pričiniť je lov a na ten potrebuješ dostatočný priestor keď je zver v revíry , lebo ináč budeš len škody platiť . ◄ reagovať

off dede, 31.12.2019 o 14:29

Reakcia na príspevok od lanus, 31.12.2019 o 14:10 :
Lanus - ,, Zver schádza z kopcov dolu až v závere roka resp. v januári až februári a to často v stovkách kusov , pričom narobí veľké škody . ,, Bolo uvádzané v príspevku o 11:54 hod. Poznám mnoho PS, PZ ktoré čakajú na sneh aby prišla zver do ich revíru, kde počas celého raka sa tam zdržuje tak, že je ju bez snehu ktorý padne v kopcoch možné v zmysle plánu odloviť. A poľnohospodárstvo v dnešnej dobe ako bolo v minulosti ,, veľkoplošné ,, nefunguje, Uvediem Ti príklad, v r. 2018 súkr. hospod. roľník zasial repku na hranici nášho revíru ( ešte unás ) repku. Zver ktorá prišla ku nám cez 3 PS, PZ robila škodu v našom revíre. Mali sme ju loviť hoci bol sneh protizákonne v noci ? Keď za potravou ako som mal odpozorované prišla o cca 18,00 hod. Ešte je v platnosti aktuálny zákon 274/2009. ◄ reagovať

off lanus, 31.12.2019 o 14:10

dede - Ja som nepísal o klimatických zmenách , ale o fakte potreby rapídne znížiť stav raticovej zvery ktorú nám poľnohospodári často aj s dotáciou štátu dochovali !!! Situácia je dnes taká , že nový poľovný zákon bude hlavne o škodách a ich úhrade !!! všetko ostatné bude až druhoradé ! ◄ reagovať

off dede, 31.12.2019 o 12:19

Reakcia na príspevok od lanus, 31.12.2019 o 11:54 :
Lanus - v dobe klim. zmien čakať kým na kopcoch napadne snehu ,, možno v januári, februári ,, a tým odôvodňovať potrebu mimoriadneho lovu ...? Nepočul som, žeby mali v rakúsku, taliansku mimoriadnu dobu lovu niečoho. ◄ reagovať

off miso243, 31.12.2019 o 11:57

Mimoriadny lov schválený. Nitra, Topoľčany Šaľa, Nové Zámky, Komárno do 31.1. Levice do 29.2. ◄ reagovať

off lanus, 31.12.2019 o 11:54

vlavar - Medzi kalendárnou dobou lovu a skutočnou možnosťou lovu je v mnohých revíroch obrovský rozdiel ! Zver schádza z kopcov dolu až v závere roka resp. v januári až februári a to často v stovkách kusov , pričom narobí veľké škody . Ak sa nevytvorí dostatočný priestor na lov v takýchto oblastiach tak budú v budúcnosti tieto revíry odsúdené na zánik ,lebo nebude na škody . V Čechách už viac rokov sa lovia mláďatá raticovej zvery do konca poľovníckeho roka t.j. do konca marca . Nižšie vekové triedy trofejovej zvery sú tiež pravidelne o mesiac až dva predlžené . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off vlavar, 31.12.2019 o 7:50

Reakcia na príspevok od willyboy, 30.12.2019 o 17:57 :
Pokiaľ viem OU neavizujú žiadnu výnimku. Na nás OU apeloval, aby sme si dali záležať na plnení v riadnej dobe lovu a nečakali na ultra plus last moment. Doba lovu nie je taká krátka, aby sme si mohli najst cas. Vsetko robime na poslednu chvilu, posledny termin. ◄ reagovať

off willyboy, 30.12.2019 o 17:57

mate uz vsetci splnene plany lovu? Viem, že niektore PZ cakaju na prípadné mimoriadne povolenia, nakoľko nestihli a do 15.1 ani nestihnu odloviť niektoré druhy. ◄ reagovať

off vlavar, 18.1.2019 o 12:58

Mame mimoriadne, ale na dospelú diviačiu odkaz Mimoriadny odlov raticovej zveri - diskusia ◄ reagovať

off Rimo, 15.1.2019 o 8:28

Chapem dobre, este nam chybali 2 ks jelienca a hospodar posiela info ako posiela.... preto som sa pytal ◄ reagovať

off dede, 14.1.2019 o 23:20

Rimo - to co Ti pisem niesu zbytocnosti. Polopate - ja polujem na strednom slovensku a Ty na vychode, v revire kde polujes napr. mufloniu, danieliu nemate mate len jeleniu, plan lovu mozete mat splneny a nemusite akceptovat mimoriadny lov. Chapeš pointu ... ◄ reagovať

off Rimo, 14.1.2019 o 20:24

Aby sme si rozumeli nie 1. krat pocujem o mimoriadnom odstrele. Len som nevedel ze aj tento rok je to pedlzene. Nepostrehol som. Staci odpovedat na otazku ked to vies a nemusime sa bavit o zbytocnostiach ◄ reagovať

off dede, 14.1.2019 o 19:05

Reakcia na príspevok od Rimo, 14.1.2019 o 10:10 :
Rimo - kolko rokov si polovnik ? ◄ reagovať

off Rimo, 14.1.2019 o 10:10

Ma. Ja len pre vlastne info lebo to pocujem 1. krat ◄ reagovať

off dede, 13.1.2019 o 18:36

Rimo - Vasa PS alebo PZ nema hospodara ? ◄ reagovať

off Rimo, 13.1.2019 o 17:46

Ak niekto ma zaslite tie okresy. Neviem sa dopatrat. Vdaka ◄ reagovať

off Hekler, 12.1.2019 o 10:57

všetky PO (PZ) v okresoch ktorých sa to týka už boli vyrozumené, nie je to ale len tak ako má dede, niekde to u mláďat platí až od 7.1.19 a niekde sú povolené aj daniele III. VT, všetko do 28.2.19, podklady a stanoviská na povolenie zasielali pozemkové a lesné odbory OÚ ... lovu zdar ◄ reagovať

off patrikseven, 12.1.2019 o 9:31

Asi tak dede..inak to mprv dávalo aj na stránku a presne vymedzilo ktorých okresov sa to týka.. ◄ reagovať

off mira, 12.1.2019 o 9:20

Reakcia na príspevok od dede, 12.1.2019 o 9:05 :
presne takyto list mam v ruke ako sem predal dede ◄ reagovať

off dede, 12.1.2019 o 9:05

Na vychode nič nieje... Mimoriadny odlov raticovej zveri - diskusia ◄ reagovať

off patrikseven, 12.1.2019 o 7:58

Žiadne mimoriadne nariadenie na odlov daniela,muflona a jeleňa nebolo vydané,neviem odkiaĺ to beriete.. ◄ reagovať

off mira, 11.1.2019 o 22:37

Reakcia na príspevok od miroo, 11.1.2019 o 22:17 :
miroo,aj daniel skvrnity vsetky vekove triedy a danielca od 07.01.2019 dé 28.02.2019 ◄ reagovať

off miroo, 11.1.2019 o 22:17

Myslim že cele,trenčansky kraj isto.Mám to na v pošte z LU. ◄ reagovať

off willyboy, 11.1.2019 o 18:56

miroo: a to pre cele slovensko pausalne alebo len niektore casti? , lebo to nikde na nete nemozem najst zverejnene. ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 213 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM