Keby som chcel v hypotetickej rovine úvah konšpirovať, tak podľa môjho názoru zo súčasnej situácie ťažia a lobujú najmä dve skupiny. Poľnohospodári a noční lovci. Poľnohospodári sa týmto spôsobom snažia znížiť škody na poliach, ktoré im vznikajú v dôsledku vysokej koncentrácie zveri, ktorej dôvodom je práve hospodárenie vo forme obrovských monokultúr plodín, pričom tieto vedia po prevažnú časť roka poskytnúť aj veľkému množstvu zveri dostatočný úkryt (v 3 ha políčku sa proste 100 ks neskryje, 30-40 ha už áno), pričom však paradoxne v rámci opatrení nebolo zatiaľ siahnuté na ich poľno "biznis" v podobe povinnosti osievať jednou plodinou malé výmery, striedať rôzne plodiny v rôznej výške tak, aby bol umožnený lov zveri v týchto oblastiach ako aj zavedenie plánovania výsevu plodín v rámci regionóv tak, aby sa koncentrácia zveri minimalizovala alebo aspoň obmedzovala.(podobne ako to plánujú v ČR). No a noční lovci si podľa môjho názoru práve premnožením diviačej a hrozbou AMO pretlačili a zlegalizovali zakázané spôsoby lovu, keďže za normálneho stavu by ich povolenie bolo odôvodniteľné len ťažko, najmä pre morálno- etický problém, ktorý v súvislosti s ich používaním vystáva pri love. Pričom ako som už písal v inom príspevku, uvedenými opatreniami sa podľa mňa len snažíme "hasiť" dôsledky, ale neodstraňujeme príčiny (teda nerovnomernú koncentráciu zveri, monokultúrne hospodárenie a sťažený lov v týchto oblastiach). V ČR nočné videnia pri love používajú už nejaký ten rok a stavy diviačej zveri tam nejako rapídne neklesli a AMO sa k nim dostalo aj tak, dokonca skôr ako na Slovensko, kde sú nočné videnia zákonné tabu, hoc možno nekorešpondujúce s reálnym stavom. Súčasný lov všetkého (najmä bachýň) bez ohľadu na vek a pohlavie môže v konečnom dôsledku viesť len k rozpadu sociálnych a vekových štruktúr u diviačej zveri (ktoré sú už v súčasnosti z dôvodu nie vždy odborného lovu narušené), čo bude nakoniec mať za následok možno ešte ďalšie zvýšenie počtu diviačej, keďže sa do ruje dostane už každá lanštiačka a v kombinácii s dnešnými teplými zimami a dostatkom krytu (v podobe monokultúr, do ktorých sa nezasiahlo) stratí celá snaha efekt. Nejaký čas dozadu sa hrdo podpisovalo memorandum o riešení škôd poľovnou zverou medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenskou lesníckou komorou a Slovenskou poľovníckou komorou. A výsledok a reálny stav? Povinnosti len pre poľovníkov, zvýšený odstrel a zakázané spôsoby lovu. A zvyšné strany? Žiadne citeľné povinnosti- napr. povinnosť odstraňovať elektrické oplôtky(ktoré majú aj podľa mojich osobných pozorovaní za následok zmeny trás a návykov zveri,t.j. sťažený lov), povinnosť striedať plodiny, povinnosť siať ďalej od lesa, povinnosť siať v menších výmerách. Proste nič. Tak sa pýtam...chceme problém skutočne riešiť, dosiahnuť zmenu a odstrániť príčiny alebo sa korekciou dôsledkov v podobne zvýšeného odstrelu (v súčasnosti podľa mňa aj za hranicou etiky) budeme hrať, že problém riešime? Lebo len jeden faktor (zvýšený odstrel) nestačí, pokiaľ sa nezapoja aj zvyšné strany a problematika sa nebude riešiť ako celok, tak nás dôsledky ešte môžu bolieť. Mňa už hnevá len to, kde sa súčasné poľovníctvo za tých posledných 10 rokov dostalo. S nostalgiou spomínam kedy výbavou poľovníka bol hubertus, ručadlo, puška a dobré nohy, v súčasnosti sa pretriasa, na ktorý prísvit puškohľadu zver nereaguje. Kde sú časy, kedy bolo hanbou poľovníka streliť vodiacu diviačicu, v súčasnosti je ich loviť pomaly povinnosť. Kde sú časy, kedy zver mala priestor na svoj kľud či pašu, kedy bol lov počas tmy tabu? V súčasnosti pomaly niet hodiny a počasia, kedy taká situácia nastane. "Čierny rytieri", ktorí boli vždy vzácnou trofejou sa dostali na úroveň potkanov lovených na stretnutie. A nie preto, že by poľovníci svoje povinnosti zanedbávali. Príčina je inde. Takže quo vadis slovenské poľovníctvo?
ŠVPS uvádza : "Možnosť uvádzať na trh ulovené diviaky a premiestniť mimo poľovný revír (PR) až po obdržaní negatívneho laboratórneho výsledku na AMO" Mám to chápať tak, že diviaky musia byť umiestnené v chladiacom zariadení umiestnenom v poľovnom revíry a rozdelenie diviny napr.pre členov PZ, môže byť realizované až po obdržaní negatívnho výsledku ? Čo ak je chladiace zariadenie v obci, ktorá nie je v poľovnom revíry ? Musí sa premiestniť na územie poľovného revíru ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Viki22, 11.5.2018 o 9:57 :
Predbehla si ma :) ◄ reagovať
Nové nárazníkové zóny u nás: odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od vlado18, 10.5.2018 o 6:57 :
To ze je AMO na polovici ich uzemia je Vasa domienka, alebo je to oficialna informacia? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jager68, 4.5.2018 o 8:49 :
V Čechách majú jedno jediné ohnisko. V Maďarsku priznali mor, keď už bol 40 km od hraníc so Slovenskom. Tam je nemysliteľné robiť také opatrenia ako Česi. Mor sa už nachádza na polovici územia Maďarska. ◄ reagovať
Adminko zobut sa. Fakt sútaže stoja za ko.. t ◄ reagovať
V Madarsku,by uz mohli dat nejake oficialne info,ze ake opatrenia uz realizuju..v CZ sa na to vrhli pomerne slusne..som zvedavy ci aj madari nechaju nezozate polia. ◄ reagovať
žiaľ veľmi vhodné miesto na šírenie k nám, hranica prechádza miestami len lesom alebo lánmi obilia cez ktoré vedie len hraničná poľná cesta ... ◄ reagovať
Nové prípady AMO v Maďarsku. Cerová vrchovina a Karanč by už mali byť v pohotovosti. odkaz ◄ reagovať
len aby nás tá sranda neprešla všetkých ◄ reagovať
Hekler - to áno, prejde... predám zbrane a prebehnem na druhú stranu k ochranárom alebo sa pridružím k fotografom. 357 AS Magnum ma rád príjme . ◄ reagovať
dede, keď je snaha a vôla výsledok sa dostaví, keď na základe premyslenej "pomsty maďarov" u nás iniciatívne vyhlásia 30km nárazníkové pásmo pri hranici s MR, tak ťa tá sranda prejde, aj všetkých poľovníkov v týchto okresoch ... ◄ reagovať
Tak preto sú v obchodnych retazcoch vsetky vyrobky z mangalice... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Hekler, 24.4.2018 o 12:31 :
Iba s tým rozdielom Ľuboš, že Poliaci o AMO neklamali, ale Maďari vďaka ich obrovskej produkcii bravčového áno. Ústredný riaditeľ HUN veterinárnej správy sám len prednedávnom povedal, že situácia u nich nie je tak vážna, aby vyhlásili Maďarsko za krajinu s nákazou AMO (čím sa verejne priznali, ale rozsah nikto nepozná). Zrejme zmenili názor, keď to už prišlo k slovenským hraniciam blízko, tak už je "načase" neurobiť si európsku blamáž tak ako pri KMO... ◄ reagovať
12.1.2018 som k AMO v diskusii ,Médiá o nás poľovníkoch napísal, "... z toho je jasné že poliaci doteraz o AMO klamali alebo klamú teraz, alebo je to ešte horšie a klamú stále, a maďari to je samostatná kapitola ale raz to praskne" koniec citátu ... a tak strašne, ale tak strašne som sa chcel mýliť ... ◄ reagovať
citulik chvala bohu to tu ešte nieje ,ale už by sa malo začat niečo robit a nie čakat až to tu bude ◄ reagovať
A je to tu,kaso 79 ďakujeme za informáciu. ◄ reagovať
Zákaz lovu sa týka spoločných poľovačiek, pre individuálne platia sprísnené podmienky hlavne čo sa týka nakladania so zverinou... ◄ reagovať
Nerozumiem prečo zákaz lovu...??? ◄ reagovať
Potvrdilo sa to, čo sa o Maďarsku šepkalo už dlhšie obdobie! Dňa 21. apríla oznámili poľovníci uhynutého diviaka v oblasti Heves v obci Gyöngyös Gyöngyöshalász, čo je len približne 45 km od hraníc so Slovenskom. Vírus afrického moru ošípaných bol identifikovaný a oficiálne potvrdený laboratóriom Národného úradu pre bezpečnosť potravín (Nébih). Vyšetrenia ešte prebiehajú, orgány však už prijali potrebné opatrenia. Okrem iného boli určené tzv. nárazníkové zóny a infikovaná zóna. V oblasti bude zakázaný individuálny lov diviakov, ale taktiež aj možnosť lovu na spoločnej poľovačke. odkaz ◄ reagovať
Lubo nieje to náhoda ,všetko to je za určitým účelom,len to nevieme dešifrovať,ako ked Beblavý založil novú pol. stranu a bielá vrana Baláž je podpredseda,len tu viacerý tušime prečo sa tak stalo ◄ reagovať
Ďakujem, ale fakt máš pocit že si neviem prečítať názov diskusie ? Ja som to myslel trochu komplikovanejšie ... ◄ reagovať
Hekler - Skratka je "vysvetlená" v názve diskusie (viď hore) . Čo sa tej druhej nemoci týka odkaz ,ktorá sa objavila znovu na Zlínsku !!! platí, že "účel svätí prostriedky "a "každý si dovolí len toľko, koľko mu je dovolené" !!! ◄ reagovať
Ako mám v skutočnosti správne rozumieť skratke AMO ? Africký alebo Americký ? Lebo už neviem. A čo so to v tom Zlínsku zase náhodne stalo ? AMO nezabral tak prišla Newcastleská nemoc ? Otázka ako pri vesmírnych votrelcoch ... Je to všechno jenom náhoda ? ◄ reagovať
Štefan,magor a polovičný blazon je na toho tu strašne málo ◄ reagovať
Tu už iné nepomáha, len tieto príspevky nečítať.odkaz ◄ reagovať
lanus, je dobre a mimoriadne dôležité že nás informujete.Ďakujem Lovu zdar ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od citulik, 29.3.2018 o 20:59 :
citulik, NKP sa menil a upravil podla platnej legislativy. Kompetentni stale monitoruju situaciu s AMO. Su predložené určité návrhy na MPRV SR aby sa znížil možný dopad na šírenie AMO na SK ak nastane a zabránilo sa stratám na chovoch ošípaných. Stále sa niečo deje, no nie vždy verejne a s humbukom... ◄ reagovať
ale choroba na Slovensku ešte nieje,keby tu bola už by tu bolo iné halo ◄ reagovať
lubenko, som toho názoru,že každý člen SPZ alebo SPK by sa mal mať možnosť dopátrať na internete k platným usmerneniam a nariadeniam o tak závažnej chorobe diviakov a bolo by užitočné keby tam boli aj informácie o tom ako sa nariadenia nerealizujú (zistenia z kontrol LU) a neplnia a aké postihy boli vyvodené,aby sa iný poučili.Sledujem vývoj choroby na Slovensku od Septembra 2017,niektoré dokumenty pojednávajúce o AMO čo boli zverejnené na internete boli buď stiahnuté alebo dodatočne upravené.Preto tu niektorý píšu o mesačných opatreniach.Úprava usmernenia z Februára 2018 tiež niečo naznačuje.A preto sa mi zdá ,že na začiatku bolo veľké haló a teraz je nejaké čudné ticho.Nestačí len popísať nejaký papier,ale musia kompetentný vycestovať do terénu. ◄ reagovať
Citulík ty si v polovnickom združení,pokial ano tak polovnický hospodary boli usmerneni a určite všetci vedia ako pokračovat a ako usmernit všetkých členov a usmernenie Št. veterinarnej spravy a ministrestva podohospodarstva je taktiež zname ◄ reagovať
Pri tak závažnej chorobe diviakov ako AMO je informovanosť zo strany kompetentných mizerná,(SPK,OPK,veterina, potravinári,media,príslušné LU) ako keby spali.Na stránkach sa objavujú opatrenia ktoré príma Česká republika,ale čo Slovensko,alebo si neuvedomujú závažnosť ochorenia? ◄ reagovať
D4VID,vy nemáte pol. hospodára a lebo nečitáš vyhlášky,kua ta nevzdelanosť a neovládanie ničoho u podaktorých poľovníkov je hrozná a 24 hodinový to bol aký odstrel ◄ reagovať
Zrušili mimoriadny odstrel diviačej zverí ??? - Chcem sa uistiť či naozaj zrušili 24hodinový mimoriadný odstrel diviačej zvri ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od IvanPB, 11.3.2018 o 8:36 :
Ivan foto Ti vymazali preto, že si nemal platnú STK, EK a špinavé auto. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.