Keby som chcel v hypotetickej rovine úvah konšpirovať, tak podľa môjho názoru zo súčasnej situácie ťažia a lobujú najmä dve skupiny. Poľnohospodári a noční lovci. Poľnohospodári sa týmto spôsobom snažia znížiť škody na poliach, ktoré im vznikajú v dôsledku vysokej koncentrácie zveri, ktorej dôvodom je práve hospodárenie vo forme obrovských monokultúr plodín, pričom tieto vedia po prevažnú časť roka poskytnúť aj veľkému množstvu zveri dostatočný úkryt (v 3 ha políčku sa proste 100 ks neskryje, 30-40 ha už áno), pričom však paradoxne v rámci opatrení nebolo zatiaľ siahnuté na ich poľno "biznis" v podobe povinnosti osievať jednou plodinou malé výmery, striedať rôzne plodiny v rôznej výške tak, aby bol umožnený lov zveri v týchto oblastiach ako aj zavedenie plánovania výsevu plodín v rámci regionóv tak, aby sa koncentrácia zveri minimalizovala alebo aspoň obmedzovala.(podobne ako to plánujú v ČR). No a noční lovci si podľa môjho názoru práve premnožením diviačej a hrozbou AMO pretlačili a zlegalizovali zakázané spôsoby lovu, keďže za normálneho stavu by ich povolenie bolo odôvodniteľné len ťažko, najmä pre morálno- etický problém, ktorý v súvislosti s ich používaním vystáva pri love. Pričom ako som už písal v inom príspevku, uvedenými opatreniami sa podľa mňa len snažíme "hasiť" dôsledky, ale neodstraňujeme príčiny (teda nerovnomernú koncentráciu zveri, monokultúrne hospodárenie a sťažený lov v týchto oblastiach). V ČR nočné videnia pri love používajú už nejaký ten rok a stavy diviačej zveri tam nejako rapídne neklesli a AMO sa k nim dostalo aj tak, dokonca skôr ako na Slovensko, kde sú nočné videnia zákonné tabu, hoc možno nekorešpondujúce s reálnym stavom. Súčasný lov všetkého (najmä bachýň) bez ohľadu na vek a pohlavie môže v konečnom dôsledku viesť len k rozpadu sociálnych a vekových štruktúr u diviačej zveri (ktoré sú už v súčasnosti z dôvodu nie vždy odborného lovu narušené), čo bude nakoniec mať za následok možno ešte ďalšie zvýšenie počtu diviačej, keďže sa do ruje dostane už každá lanštiačka a v kombinácii s dnešnými teplými zimami a dostatkom krytu (v podobe monokultúr, do ktorých sa nezasiahlo) stratí celá snaha efekt. Nejaký čas dozadu sa hrdo podpisovalo memorandum o riešení škôd poľovnou zverou medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenskou lesníckou komorou a Slovenskou poľovníckou komorou. A výsledok a reálny stav? Povinnosti len pre poľovníkov, zvýšený odstrel a zakázané spôsoby lovu. A zvyšné strany? Žiadne citeľné povinnosti- napr. povinnosť odstraňovať elektrické oplôtky(ktoré majú aj podľa mojich osobných pozorovaní za následok zmeny trás a návykov zveri,t.j. sťažený lov), povinnosť striedať plodiny, povinnosť siať ďalej od lesa, povinnosť siať v menších výmerách. Proste nič. Tak sa pýtam...chceme problém skutočne riešiť, dosiahnuť zmenu a odstrániť príčiny alebo sa korekciou dôsledkov v podobne zvýšeného odstrelu (v súčasnosti podľa mňa aj za hranicou etiky) budeme hrať, že problém riešime? Lebo len jeden faktor (zvýšený odstrel) nestačí, pokiaľ sa nezapoja aj zvyšné strany a problematika sa nebude riešiť ako celok, tak nás dôsledky ešte môžu bolieť. Mňa už hnevá len to, kde sa súčasné poľovníctvo za tých posledných 10 rokov dostalo. S nostalgiou spomínam kedy výbavou poľovníka bol hubertus, ručadlo, puška a dobré nohy, v súčasnosti sa pretriasa, na ktorý prísvit puškohľadu zver nereaguje. Kde sú časy, kedy bolo hanbou poľovníka streliť vodiacu diviačicu, v súčasnosti je ich loviť pomaly povinnosť. Kde sú časy, kedy zver mala priestor na svoj kľud či pašu, kedy bol lov počas tmy tabu? V súčasnosti pomaly niet hodiny a počasia, kedy taká situácia nastane. "Čierny rytieri", ktorí boli vždy vzácnou trofejou sa dostali na úroveň potkanov lovených na stretnutie. A nie preto, že by poľovníci svoje povinnosti zanedbávali. Príčina je inde. Takže quo vadis slovenské poľovníctvo?
Reakcia na príspevok od BigBore, 6.11.2018 o 8:21 :
Ten Majko voľáko osprostel ako si nechal nariasť bradu. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 5.11.2018 o 22:03 :
Ked som to vcera pocul tak som skoro spadol od smiechu z gauca. Chcem vidiet ako u nas na juhu bude medved, rys a vlk regulovat stavy diviacej zveri. Je to usmevne hlavne ked su tu zdruzenia kde sa rocne ulovi aj 180 a viac ks diviakov. To uz fakt ten pan co sa tam vyjadroval ani trosku nerozmysla co vypusti z ust. To je uz chore kto vsetko dostane priestor na vyjadrenie v TV. Uz len cakam, ze ochranarozmrdov napadne aby sa umelo vypustili medvede, vlky a rysy aj na juhu. Ale tie medvede pridu aj same od seba ak to takto bude pokracovat. ◄ reagovať
odkaz pochybujem že vlk a rys bude na dolniakoch regulovať stav diviačej zveri, no o medveďovi pochýb nemám ten aj do maďarska zavíta, len keby tam aj ostal ◄ reagovať
Vyvinuli vakcínu proti AMO odkaz ◄ reagovať
Všade kde sa taký ojedinelý výskyt moru objaví , treba aj poriadne preskúmať !!! či to niekomu náhodou ??? neprospieva !!! ◄ reagovať
a rovnaká bude aj pri KDP ... ◄ reagovať
Sipolt - rovnaka otazka bola aj pri ,, vypuknutiu ,, KMO ... ◄ reagovať
Len krátko k AMO. Keď bude jasná odpoveď na otázku: Kto AMO cielene rozšíril ? Potom sa mnoho ľudí bude čudovať čo dokážu peniaze a hlavne špinavé záujmy zbohatlíkov. Čo tak pozrieť sa golfové ihriská? ◄ reagovať
Do posledného júlového dňa bolo na Slovensku odlovených 19 344 kusov diviačej zveri. odkaz ◄ reagovať
no konečne mi bolo vysvetlené prečo sa vírus AMO rozširuje aj tam kde by sa nemal keďže diviaky nelietajú ... špina jedna vírusová, tak on preskakuje ((: ◄ reagovať
Ach bože môj... Si dostal upal co... To bola dobre nahovno otázka ◄ reagovať
nič si z toho nerob, ja tu čítam príspevky aj keď nič nehovoria ◄ reagovať
Ruja 2018 - Caves vsetci...ako to u vas vyzera?uz nieco pocut? ◄ reagovať
Milan, to je jasné že plot šíreniu AMO nezabrani. ◄ reagovať
Lubenko - keby bol skocil do studne ?? A co sa tyka oslovenia - u nas na tom vychode kde nic nie je - sa takto vludne familiarne oslovujeme, ale ak sa Ta akokolvek dotklo to oslovenie, prijmi teda moje uprimne ospravedlnenie ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od W308W, 13.8.2018 o 13:24 :
mne to tiež nepripadalo vtipné keď to povedal a len tak medzi rečou ,niesom tvoj:):):):):) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od citulik, 13.8.2018 o 16:54 :
ja som reagoval na príspevok dede o 6:20 tak nebuď vztahovačný, tak sa nauč čítať ty,keby že chcem reagovat na teba citulik tak dam reagovat na tvoj príspevok ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od W308W, 13.8.2018 o 13:24 :
ale ved to povedal súdruh FICO nie ◄ reagovať
lubenko na Liptove sú inteligentny ĺudia,vedia čitat a písať, tak čítaj poriadne.Liptákov mám rád,aj tento odkaz Ti píšem z Liptova,Čierneho Vahu.V článku sa píše o východe Európy a nie o východe Slovenska. ◄ reagovať
Lubenko moj, myslis si, ze si vtipny ? ◄ reagovať
čo by tam testovali keď tam nič nieje ◄ reagovať
Na východe SR kto a čo testuje na spoluobčanoch ? ◄ reagovať
Janči, nič v zlom, ale ak máš na mysli uznanú, alebo samostatnú bažantnicu, tak oprav ten názov v zadaní témy, lebo výraz "Bažantia zvernica" je proste otrasný a nepoľovnícky... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od admin, 9.7.2018 o 21:54 :
Ked hlasovanie v sutazi je pozastavene, preco fotkam nezaradenym do sutaze a su v kategoriach ulovky SR apod. pridat hlas da... ◄ reagovať
Mňa napadlo, keď sa zverejnila fotka či rys nepodá žalobu za poškodenie dobrého mena... ◄ reagovať
ivaaan vytiahni tú ci.............................. ◄ reagovať
Adaži je schválené ... svetu mier ... a príde aj AMO ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od MatkaLC, 15.5.2018 o 10:55 :
Vďaka za názor! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od elciervo, 15.5.2018 o 9:38 :
ŠVS o tom neinformuje, takže ťažko povedať. V oblasti kde poľujem bolo tiež po dlhej zime nájdených viacej kusov div.zveri, väčšina na zápal pľúc. V ČR mohlo byť to isté, plus keď si zoberieš faktor toho že sú v zóne s intenzívnym lovom s tým stúpa aj možnosť postrieľania a nedohľadania zveri. To je len môj osobný názor. ◄ reagovať
odkaz Martinka, prosím ak máš informáciu, na "Čo" potom akože uhynulo tých 92ks? Nejako tomu asi moc nerozumiem z tohto :) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od hyperon, 10.5.2018 o 11:59 :
V Cechách sa objavilo ohnisko, ktoré vzniklo pričinením človeka. Diviaky nelietajú... V Rumunsku boli pred rokom a pol potvrdené štyri ohniská na domácich chovoch pozdĺž hranice s madarskom vzdialené od seba cca dvesto kilometrov.Je jasné,že v tej oblasti boli infikované aj diviaky, pretože v Rumunsku sa chovajú ošípané voľne a sú bežne v kontakte s diviakmi. Napriek tomu madari nepriznali celý rok žiaden pozitívny prípad. Je jasné, že je to otázka politická aj ekonomická. A zrazu je mor tridsať kilometrov od juhu stredného Slovenska.Nie východného, ale stredného. Nie je naozaj ťažké si domyslieť , ako sa tam dostal. Maďari týmto získali čas na záchranu toho,čo sa ešte zachrániť dalo. V súčasnosti majú trh s bravčovým mäsom v troskách a rovnako ceny obilia klesajú. Tvrdím,že rok tajili mor a pripravovali sa na túto situáciu, ktorá mimochodom čaká žiaľ aj nás. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lantis, 11.5.2018 o 12:58 :
lantis samozrejme že ho nemôžes premiestniť mimo PR. T.z. že sa musí nachádzať v PR. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.