Heming hunting
dnes je piatok,  22. november 2024,  meniny má Cecília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:09,  dnes západ slnka: 15:55
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

AMO - Africký mor ošípaných v SR - diskusia

autor: off kaso79
pridané: 10.11.2017 15:59
Tak už je to skoro tu, od východu a nie od západu, ako by sme predpokladali...čo vy nato?
počet zobrazení: 54 685
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 24.1.2018 o 16:51

Keby som chcel v hypotetickej rovine úvah konšpirovať, tak podľa môjho názoru zo súčasnej situácie ťažia a lobujú najmä dve skupiny. Poľnohospodári a noční lovci. Poľnohospodári sa týmto spôsobom snažia znížiť škody na poliach, ktoré im vznikajú v dôsledku vysokej koncentrácie zveri, ktorej dôvodom je práve hospodárenie vo forme obrovských monokultúr plodín, pričom tieto vedia po prevažnú časť roka poskytnúť aj veľkému množstvu zveri dostatočný úkryt (v 3 ha políčku sa proste 100 ks neskryje, 30-40 ha už áno), pričom však paradoxne v rámci opatrení nebolo zatiaľ siahnuté na ich poľno "biznis" v podobe povinnosti osievať jednou plodinou malé výmery, striedať rôzne plodiny v rôznej výške tak, aby bol umožnený lov zveri v týchto oblastiach ako aj zavedenie plánovania výsevu plodín v rámci regionóv tak, aby sa koncentrácia zveri minimalizovala alebo aspoň obmedzovala.(podobne ako to plánujú v ČR). No a noční lovci si podľa môjho názoru práve premnožením diviačej a hrozbou AMO pretlačili a zlegalizovali zakázané spôsoby lovu, keďže za normálneho stavu by ich povolenie bolo odôvodniteľné len ťažko, najmä pre morálno- etický problém, ktorý v súvislosti s ich používaním vystáva pri love. Pričom ako som už písal v inom príspevku, uvedenými opatreniami sa podľa mňa len snažíme "hasiť" dôsledky, ale neodstraňujeme príčiny (teda nerovnomernú koncentráciu zveri, monokultúrne hospodárenie a sťažený lov v týchto oblastiach). V ČR nočné videnia pri love používajú už nejaký ten rok a stavy diviačej zveri tam nejako rapídne neklesli a AMO sa k nim dostalo aj tak, dokonca skôr ako na Slovensko, kde sú nočné videnia zákonné tabu, hoc možno nekorešpondujúce s reálnym stavom. Súčasný lov všetkého (najmä bachýň) bez ohľadu na vek a pohlavie môže v konečnom dôsledku viesť len k rozpadu sociálnych a vekových štruktúr u diviačej zveri (ktoré sú už v súčasnosti z dôvodu nie vždy odborného lovu narušené), čo bude nakoniec mať za následok možno ešte ďalšie zvýšenie počtu diviačej, keďže sa do ruje dostane už každá lanštiačka a v kombinácii s dnešnými teplými zimami a dostatkom krytu (v podobe monokultúr, do ktorých sa nezasiahlo) stratí celá snaha efekt. Nejaký čas dozadu sa hrdo podpisovalo memorandum o riešení škôd poľovnou zverou medzi Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, Slovenskou lesníckou komorou a Slovenskou poľovníckou komorou. A výsledok a reálny stav? Povinnosti len pre poľovníkov, zvýšený odstrel a zakázané spôsoby lovu. A zvyšné strany? Žiadne citeľné povinnosti- napr. povinnosť odstraňovať elektrické oplôtky(ktoré majú aj podľa mojich osobných pozorovaní za následok zmeny trás a návykov zveri,t.j. sťažený lov), povinnosť striedať plodiny, povinnosť siať ďalej od lesa, povinnosť siať v menších výmerách. Proste nič. Tak sa pýtam...chceme problém skutočne riešiť, dosiahnuť zmenu a odstrániť príčiny alebo sa korekciou dôsledkov v podobne zvýšeného odstrelu (v súčasnosti podľa mňa aj za hranicou etiky) budeme hrať, že problém riešime? Lebo len jeden faktor (zvýšený odstrel) nestačí, pokiaľ sa nezapoja aj zvyšné strany a problematika sa nebude riešiť ako celok, tak nás dôsledky ešte môžu bolieť. Mňa už hnevá len to, kde sa súčasné poľovníctvo za tých posledných 10 rokov dostalo. S nostalgiou spomínam kedy výbavou poľovníka bol hubertus, ručadlo, puška a dobré nohy, v súčasnosti sa pretriasa, na ktorý prísvit puškohľadu zver nereaguje. Kde sú časy, kedy bolo hanbou poľovníka streliť vodiacu diviačicu, v súčasnosti je ich loviť pomaly povinnosť. Kde sú časy, kedy zver mala priestor na svoj kľud či pašu, kedy bol lov počas tmy tabu? V súčasnosti pomaly niet hodiny a počasia, kedy taká situácia nastane. "Čierny rytieri", ktorí boli vždy vzácnou trofejou sa dostali na úroveň potkanov lovených na stretnutie. A nie preto, že by poľovníci svoje povinnosti zanedbávali. Príčina je inde. Takže quo vadis slovenské poľovníctvo?

dať hlas príspevku | počet hlasov: 80

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 397 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lubenko, 16.8.2019 o 14:34

Reakcia na príspevok od pepies, 16.8.2019 o 14:24 :
zase sa tu ide polemizovat o tom čo už vetšina polovníkov dávno robí,presne ako v Čechach ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off pepies, 16.8.2019 o 14:24

Reakcia na príspevok od heimdall, 16.8.2019 o 14:08 :
Nie som právnik ale podľa mňa nemôžu povoliť čo zákon nezakazuje každopádne by som počkal na vyjadrenie kompetentných keďže toto nariadenie odporuje viacerým zákonom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

on lanus, 16.8.2019 o 14:15

Reakcia na príspevok od rys2, 16.8.2019 o 12:45 :
rys2 - Jarko keby v texte "Nariadenia" boli uvedené len paragrafy a písmená tak je to iné !!! , ale tu je explicitne vymenované za "a to: " čo sa môže z predmetných zákonov použiť . ◄ reagovať

off heimdall, 16.8.2019 o 14:08

Reakcia na príspevok od pepies, 16.8.2019 o 13:30 :
Jasné pepies, princip je odlišný, len výsledok v konečnom dôsledku identický, skôr ma ale zaujal celkový dôvod a aký problém majú so samostanou zámernou osnovou súdruhovia, keď už povolili noktovízor ako taký. ◄ reagovať

off pepies, 16.8.2019 o 13:30

Reakcia na príspevok od heimdall, 16.8.2019 o 13:05 :
Tých blbosti je tam viac a hlavne digitálne nočné videnie nie je noktovizor pracuje na úplne inom princípe... ◄ reagovať

off heimdall, 16.8.2019 o 13:05

Čo je toto za blbosť ??? (citujem) "- použitie noktovízorov, ktoré NEMAJÚ svoju vlastnú zámernú osnovu" (čiže loviť možno len pomocou predsádky nočného videnia na puškohľade s vlastnou zámernou osnovou, ale v prípade, že máš na zbrani noktovízor typu Yukon Photon s vlastnou zámernou osnovou porušuješ zákon...čo je toto za KKtina a aký má tento nezmysel dôvod) ◄ reagovať

off rys2, 16.8.2019 o 12:45

d) loviť zver v noci po uplynutí dvoch hodín po západe slnka až do dvoch hodín pred východom slnka okrem medveďa; lov diviačej zveri, vlka, jazveca, líšky, kuny, psíka medvedíkovitého a medvedíka čistotného je povolený cez deň a v noci, ktorá sa začína v deň splnu mesiaca, ako aj tri noci pred a tri noci po tejto noci, a to len za jasných mesačných nocí a s použitím výkonnej pozorovacej optiky a streleckej optiky, ◄ reagovať

off vladoVT, 16.8.2019 o 12:42

a najnovšia informácia: odkaz ◄ reagovať

off vladoVT, 16.8.2019 o 12:37

Reakcia na príspevok od rys2, 16.8.2019 o 11:14 :
NARIADENIE HLAVNÉHO HYGIENIKA: "loviť diviačiu zver v noci s použitím výkonnej pozorovacej optiky a streleckej optiky alebo s použitím zdrojov umelého osvetlenia alebo zariadení na osvetľovanie terčov"...áno rys2, nie tam nič o "čase splnu" ako píše lanus odkaz ◄ reagovať

off rys2, 16.8.2019 o 11:14

Reakcia na príspevok od lanus, 16.8.2019 o 8:57 :
Jozko, ak sa nemylim, predmetne nariadenie sa vztahuje na lov diviacej zveri aj mimo obdobia splnu! ◄ reagovať

on goret, 16.8.2019 o 10:32

Reakcia na príspevok od Jager68, 16.8.2019 o 8:48 :
tak kde sa už AMO vyskytol, by som radšej diviaky loviť zakázal, resp. zakázal sa ich dotýkať bez ochranných prostriedkov a ich voľné premiestňovanie bez ochranných obalov ◄ reagovať

on lanus, 16.8.2019 o 8:57

Jager68 - Je to napísané " filištínsky " !!! Lampáš môžeš použiť len v čase "splnu " keď ho netreba !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Jager68, 16.8.2019 o 8:48

dalsia kktina ...ako inak na Slovensku...upne to stacilo vymedzit na oblast kde sa AMO potvrdil.akoby sa diviaky intenzivne nelovili ani doteraz...ako moze veterinar povolit nieco co zakon zakazuje? Zakon predsa stale plati.-)... ◄ reagovať

off dede, 16.8.2019 o 2:12

Konečne... nebolo potrebne menit ani zakon o polovnictve, co bolo zakazane je povolene, diviaky nam pomohli. ◄ reagovať

off Ondrik, 15.8.2019 o 20:53

Nič z toho nebude. Kávu vypili, pagáče zjedli a pár chlebíčkov si zabalili domov na raňajky...expertná skupina ◄ reagovať

off dede, 15.8.2019 o 13:51

Reakcia na príspevok od spito270, 15.8.2019 o 12:11 :
Je teplo tak sa skorej končí ... ◄ reagovať

off spito270, 15.8.2019 o 12:11

Dnes je nestrankovy den? ◄ reagovať

off patrikseven, 15.8.2019 o 11:51

Včera zasadala v Trebišove národná expertná skupina určená na zamedzenie šírenia AMO,zajtra ma výjsť smernica ako ďalej.. ◄ reagovať

off dede, 13.8.2019 o 21:24

Matka už nie LC - rád si prečitam preposlané ústredné imelove info... ◄ reagovať

off MatkaLC, 13.8.2019 o 20:58

Ondrej keď sa tak na to pozriem z inej strany, nie inštitúcie nezvládajú aktuálnu situáciu, ale poľovníci a sami chovatelia. Ak poľovníci uhynuté diviaky zatajujú (alebo budú zatajovať) a nebudú ani jedni dodržiavať tzv. "biosecurity" môžu sa milé inšitúcie aj na hlavu postaviť. Mor sa najrýchlejšie šíri ľudskou činnosťou a u nás to nebude ináč. ◄ reagovať

off Ondrik, 13.8.2019 o 14:02

Neverím, že to kompetentné inštitúcie zvládnu. Je mi z toho smutno, ale mám zlé tušenie, že toto nedopadne dobre. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off Jager68, 12.8.2019 o 19:40

SOm zvedavý ci padne navrh,aby farmari nechali vsetko na poliach,aby tie diviaky mali co žrat a velmi nemigrovali. Len to by stalo dost penazi na odskodnenie...na Morave s tym problem nebol a maju to s AMO vyriesene. Uvidíme akcieschopnost nasich kompetentných...skor tie diviaky pokapu same,v tych obrovských plochach kukurice.. ◄ reagovať

on jepp414, 12.8.2019 o 12:53

Vie niekto aké sú tam teraz opatrenia na amo u diviakov ako bude fungovať lov zveri v oblasti?? ◄ reagovať

off kchajd, 12.8.2019 o 12:26

Potrdené u uloveneho diviaka na územi Sr. Okres Tv. ◄ reagovať

off Jager68, 6.8.2019 o 19:50

Tych 60ks ci kolko utratili v dalsej dedine mali vzorky negativne...teda boli zdrave.. ◄ reagovať

off lesakML, 6.8.2019 o 10:11

Bohužiaľ, musíme čakať, že sa mor rozšíri zrejme ďalej. ◄ reagovať

off Ondrik, 1.8.2019 o 19:08

Spraví sa nejaký seminár, prezentácia v powerpointe, zjedia sa pagáče,chlebíčky, dopije minerálka. Toť opatrenia a zásah veterinárov. U nás to nedopadne dobre. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off zekon, 1.8.2019 o 10:59

Potvrdený druhý prípad AMO u ošípanej odkaz vcelku by ma zaujímalo aké okamžité opatrenia na zabránenie rozšírenia sa urobili... Na čo sa čaká, že to samo prejde ? Za pár dní bude zasiahnutá oblasť rádovo v desiatkach kilometrov a to sa bude oveľa ťažšie strážiť. Mali okamžite pozabíjať všetky ošípané v okruhu aj 20 KM , uzavrieť oblasť tak ako v ČR ohradníky a intenzívny odlov diviakov všetkými dostupnými prostriedkami no miesto toho Štátna veterinárna a potravinová správa SR dôrazne upozorňuje širokú verejnosť veď to je smiešne oni sa nepoučili na prípadoch z Poľska, Ukrajiny a pod. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off vlavar, 25.7.2019 o 12:53

Trebišov, domáci chov. Takže nie poľovníci, nie prirodzená cesta. Ďakujem národnemu programu, tlaku na poľovníkov. Na niekoho sa však zabudlo. Viem, že dávajú súhlas na import ošipaných z HU do novozriadených chovov. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off kaso79, 25.7.2019 o 12:37

AMO na Slovensku - AMO potvrdene v drobnochove na juhovychode SK. odkaz ◄ reagovať

on schmetterling, 15.3.2019 o 9:05

Reakcia na príspevok od binka, 15.3.2019 o 8:43 :
Tiež si myslím, že sa Vám zmení zákon o zbraniach a strelive a o myslivosti. Veď pán Bureš je vlastníkom najväčšieho poľnohospodárskeho podniku v ČR a každoročne premení Vašu krajinu na jedno obrovské žlté more. No a diviaky by mu v tom mori urobili príliš veľa hnedých ostrovov, čím by sa mu znížil zisk na budovanie hniezd pre bociany (čápy :))Postoj Vašich veterinárov som čítal v časopise Myslivost a dokonca aj niektorí poľovníci zákaz medikovaného krmiva obhajovali, čo som sa dosť čudoval... ◄ reagovať

off binka, 15.3.2019 o 8:43

Reakcia na príspevok od schmetterling, 14.3.2019 o 13:08 :
Vypadá to tak, že nařízení bude platit jako prevence proti možnému rozšíření AMP. Čím víc se bude lovit černé, tím je menší šance na šíření AMP v případě nákazy. V mých očích je to pouze alibismus a do tohoto rozhodnutí silně zasáhla zemědělská lobby. Nějaký čas budou tímto nařízením povoleny některé zakázané způsoby lovu+lov veškeré černé celoročně a pak se podaří prosadit změnu zákona o myslivosti a v něm povolit zakázané způsoby lovu a nastavit neomezenou dobu lovu černé. Medikaci zvěře se v Čechách veterináři brání jak čert kříži. Vize je (přehnaně řečeno) "Co je nemocné ať skape" V naší oblasti a blízkém okolí jsou problémy jen se střečkovitostí, ale je toho poměrně dost. ◄ reagovať

on schmetterling, 14.3.2019 o 13:08

Reakcia na príspevok od binka, 14.3.2019 o 8:57 :
Presne to isté mi napadlo, keď som tú správu zachytil. Avšak podľa informácií na stránke ČMMJ, z.s., ostáva aj naďalej v platnosti povinnosť loviť celoročne diviakov bez ohľadu pohlavia a veku a zároveň ostávajú v platnosti aj podmienky jej lovu. Či je to dobre alebo zle nechám na posúdení každého. p.s. Som zvedavý, či Vám veretinári ponechajú aj zákaz podávania medikovaného krmiva.... ◄ reagovať

off binka, 14.3.2019 o 8:57

Reakcia na príspevok od Hekler, 13.3.2019 o 16:55 :
Tak to by mohli veterináři zrušit povolení k lovu za pomoci nočního vidění. To by byl mezi českými myslivci poprask. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off findula, 13.3.2019 o 17:00

Zasílám 10dkg za 350e ◄ reagovať

off Hekler, 13.3.2019 o 16:55

Hurá, hurá, hurá ... v Česku sa podarilo ako prvým na svete vykoreniť AMO (už len aby niekto kompetentný požiadal preventívne o dodávku toho korenia)(: ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 397 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov