M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia

autor: off iboo
pridané: 8.12.2008 20:12

prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem

počet zobrazení: 114 683
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Kalach2, 23.4.2015 o 18:32

Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 321-360 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off snipko, 13.2.2013 o 21:41

Edu: nie som tu sám kto vlastní Horneta. Skús sa spýtať aj ich. S Hornetom si sem prišiel Ty nie ja.Prečítaj si spominínanú knihu čo som písal, teoreticky ťa to možno pomôže dostať sa do praxe. Téma je 7,62x39, tak sa jej budem držať a ty by si sa mal tiež. Nečakaj odo mňa reakciu na Tvoje Teoretické poznámky mimo témy. Venuj sa tomu v čom si prakticky dobrý... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 13.2.2013 o 21:33

Snipko ano vlastnil som samopal vzor 58 na športové účely . Vypadal tak ako je na fotke . Bol na jednotlivé rany . Už som to železo dávno predal .To len aby sa ti ničo divné nezdalo zase v rovine teoretických hlbokých úvah ,že som tento kaliber nemal . Škoda ,že si nám neobjastnil kto kedy overil toho horneta na u nás žijúcu všetkú zver , ktorá sa podľa teba dá uloviť spolahlivo hornetom ako si písal čo je vraj praxou overené. Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 21:18

Edu: ak sa chceš baviť na tému Hornet, kľudne ale v inom vlákne. Toto je o 7,62x39 ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 21:17

Edu: tvoje vyjadrovanie svedčí o všetkom. Ako aj to že si napísal 7,62x39 a strela SPCE. To si neštudoval z katalogu? Divné keďže si bol vlastnikom tejto zbrane, resp. kalibru. O tom čo si písal ty sa ani nejdem vyjadrovať... V inom vlakne diskusie by si bol isto potrebný ale tu.. Iba ak TEORETICKY. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 21:11

snipko ty si napísal že s hornetom sa naozaj dá spoľahlivo uloviť u nás žijúca zver. Je to praxou overené... Z čoho ťa akože obviňujem ??? Z toho že píšeš ,že je praxou overený hornet na u nás žijúcu zver ??? Veď si to napísal či ??? U nás žijúca zver je Jeleň , daniel,muflon,diviak , medveď atď. Takže mal si na mysli túto zver či nejkú inú máš v praxi overenú loviť hornetom ??? Nevyhrážaj sa mi ,lebo píšeš kraviny a potom nevieš ako z toho von . Určite vieš na čo si si ten hornet kupoval to je fakt ! ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 21:06

Frederik mne zase nejde do hlavy to isté čo uvádza saris "Píšem Ti len z vlastnej skúsennosti, že aj väčšie kusy strelené na mäkko na vzdialenosť 100m sa dohľadávali do 30m." Neviem neviem či veľký diviak na mäkko strelený na vzdialenosť 100m takým kalibrom ako je 7,62x39 slabučným neodíde viac ako 30m . Myslíš ,že je to reálne ? Lebo mne z kalibrov ktoré som používal 8x57JS,7x64,7x64R a 300win.mag. vždy diviak na mäkko strelený odišiel viac ako 30m dokonca i po komorových zásahoch . Preto premýšlam ,že ten kalach musí mať nejaké kuzelné schopnosti keď bez šoku dokáže zver takto neuveriteľné rýchlo usmrtiť . ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 21:05

Edu: ešte raz ťa upozorňujem na tvoje vyjadrovanie. Ja ťa z niečoho obviňujem? Nie. Tak váž slová. Napísal som vyslovene že JA? Nie. Tak pozor na to čo píšeš. Asi nevieš čítať, napísal som u nás žijúcu. Ak potrebuješ slovník choď na internet. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 20:58

snipko ty si myslel " spoľahlivo ulovil u nás žijúcu zver" líšku či akú zver ??? ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 20:57

snipko ja ťa z ničoho neobviňujem citujem iba tvoje vlastné slová ,ktoré si Ty napísal " snipko , 27.12.2012 o 11:31 Ako uviedol pepies, s hornetom sa naozaj dá spoľahlivo uloviť u nás žijúca zver. Je to praxou overené... " " snipko , 27.12.2012 o 20:16 V pripade Horneta nejde o to spôsobiť šokový účinok, ide o zasiahnutie životne dôležitých orgánov na čo dostatočne postačuje.Dôležité je správne zasiahnúť ten správny orgán ako spraviť "paseku" z lopatky a kostí. Osobne nepotrebujem žiadny "magnum" kaliber aby som spoľahlivo ulovil u nás žijúcu zver. " odkaz ◄ reagovať

off Frederik, 13.2.2013 o 20:52

Nejde mi do hlavy jedna vec ... Ako je možné, že strela z príbehu neprestrelila na 30m srnca keď ja som dostrelil na 30m, 100 kg kanca na lopatku a strela ho prestrelila cez obe lopatky. Strielal som Barnaulom SP 123gr 8,1g ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 20:46

Edu: ako teoretik si prečítaj knihu Poľovnícke strelectvo od autora T. Krivjanského. Nalistuj si stranu 88 a v hornej časti sa niečo teoretické pre teba dočítaš. A pozor na to ako sa vyjadruješ na moju osobu, z čoho ma obviňuješ verejne. Podľa mňa diskutuj v inom vlákne, pre teb vhodnom ako fotenie, výber fotoaparátu a tak. V tom si naozaj dobrý teoretik a hlavne praktik, to sa ti musí uznať.. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 20:35

snipko asi to máš v praxi odskúšané keď také odvážne vyhlásenie podávaš. Nuž i malokalibrovka dokáže po komorovej rane spôsobiť smrtené zranenie to je fakt . Osobne nepoznám pacieta čo by hornetom na raticovú zver strielal . Ešte toho kalacha viem pochopiť ale horneta opísať ,že je vhodný na lov všetkej u nás žijúcej zveri ako si to Ty napísal ti je sila . Ty naozaj asi nemáš ani šajnu o tom ako funguje guľová zbraň . Vôbec sa nečudujem tvojej hlbokej myšlienke ,ktorú si v tvojom profile napísal "Nieto nič krajšieho, ako keď diviak leží už vyvalený" To zrejme hovorí za všetko . ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 20:28

Edu. ja ti nič neberiem z Tvojej "praxe" ani by som nechcel.Ja sa ti len snažím vysvetliť že tabuľkové hodnoty sú aspoň pre mňa len informatívne hodnoty. Jednoznačne je pre mňa najdôležitejšie to ako je to v skutočnosti. Ver si svojim teóriám a hydrošokom a ja neviem čomu ešte, je to tvoja vec. A k poznámke: Kľudne strielaj zver raticovú tvojim hornetom o ktorom si prehlásil ,že je vhodný na lov všetkej zver. Slovo vhodný znamená, že ten kaliber dokáže usmrtiť zver u nás žijúcu, ale pre takých ako si Ty je otázkou na akú vzdialenosť, umiestnenie zásahu... Tí čo vlastnia taký kaliber poznajú odpoveď. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 20:26

Overil som si telefonom aká to bola strela naozaj to nebola spce bolo to strelivo Sellier & Bellot 7,62x39 SP 123 gr. Takže sa ospravedlňujem za nepresnú informáciu . ◄ reagovať

off palo3006, 13.2.2013 o 20:22

saris to si myslel vačšie kusy hydiny strelené na 100m na mäkko odidu do 30m ◄ reagovať

off Frederik, 13.2.2013 o 20:14

Mám jednu otázku odkedy robí SaB SPCE strelu do 7,62x39 ?? ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 20:13

Trocha teorie a skutočností čo je vlastne čo ! odkaz ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 20:07

snipko ak si Ty myslíš ,že hydrodynamický efekt ,ktorý má za následok traumatický šok je môj výmysel ja Ti to neberiem . Kľudne strielaj zver raticovú tvojim hornetom o ktorom si prehlásil ,že je vhodný na lov všetkej zveri :-D Prípadne lov kalachom . Ja som popísal tri konkrétne príbehy ak si myslíš ,že som si ich vymyslel je to tvoj problém . michal89 bola na mňa požadovaná odpoveď prečo lesník guľovnicu nepoužil tak som odpovedal prečo. Dnes by sa to mladému poľovníkovi zdalo dosť nenormálne že by si nemohol náboje kúpiť pre banálny dôvod ,že proste neboli v obchode .michal89 ty si popísal že lovíš nabojmi fabrickými RWS ja som iba popísal že tieto náboje nenaplnajú literu zákona čiže na 100m nemajú energiu 1500J ktorú vyžaduje zákon . Takže neviem či ja ,alebo Ty zavádzame . To že si vymyslel nejaký super náboj kde literu zákona naplníš požadovanou energiou je iba tvoje vysvetlenie si zákona podľa teba. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:54

saris každý zásah je špecifický .Možno že tvoje sako Gameheaad 8g strelivo funguje inak ako S@B . Ak si spokojný s týmto kalibrom všetko je v najlepšom poriadku . Ja som popísal svoje skúsenosti ty zase svoje . Netvrdím však ,že každý kus musí automaticky odísť nedohľadaný . Dohľadáva sa aj pri oveľa výkonnejších kalibroch tak je legické ,že sa môže dohladávať aj pri slabučkej 7,62x 39 najmä na vzdialenosti cez 100m je toto riziko veľmi realne . ◄ reagovať

off michal89, 13.2.2013 o 19:51

EDU ak tvrdis ze zakon zakazuje pouzitie kalibru 9,3x73R na raticovu zver inu ako srnciu tak klames a zavadzas aj menej skusenych polovníkov na tomto fore ktory potom budu dalej sirit taketo bludy. a zase si pri komunizme :D ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 19:50

Edu: robíš pekné fotky...Katalógy, teória, jouly, a tvoje hydrošoky a traumy... študuj ďalej... ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:47

snipko opýtal sa rado100 prečo lesník ,ktorý mal guľovnicu použil na srnčiu zver brokovnicu tak som mu to objastnil ,aby vedel prečo ! ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 19:44

Asi by sme mali založiť inú tému. Toto sem moc nepatrí. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:43

rado100 poľovník mal máloktorý guľovnicu .Osoba nepohodlná režimu ju často nedostala nikdy . Myslím tým povolenie na nákup guľovnice. Na brokovnicu nebol treba zbrojný preukaz stačil poľovný lístok kde sa zapísala . TZV. sovietsky model platil pri držaní zbraní. Lesníkov bolo viac samozrejme ,ktorí mali guľovnicu . Poviem Ti jeden banálny dôvod prečo i lesník strelil srnu brokovnicou . Preto lebo nemal do guľovnice náboje . Zohnať totiž za komanča náboje do guľovnice bol naozaj kumšt. Myslím ,že bolo obdobie kedy sa museli i prázdne nábojnice evidovať guľové . To som osobne nezažil iba počul . To by si starší poľovníci pamätali od nich mám túto informáciu . To ako sa zhaňali náboje som však zažil. Ono zhaňalo sa všetko tak je logické ,že aj náboje :-D Ale tie náboje extrémne . Boli dobrodruhovia čo sa až do prahy pre škatuľku nábojov vybrali . Obtelefonovali zobrali liter slivovičky a išlo sa :-D ◄ reagovať

off saris, 13.2.2013 o 19:41

Ja používam SAKO Gameheaad 8g a ešte sa mi to nestalo. Preto sa mi nechce veriť hlavne tej 10 km neúspešnej dohľadávke. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:34

saris žiadna noha to nebola lebo prasa sa našlo o pár dní. Zmrznuté a guľa ho nedurchovala ale ostala pod kožou .Prasa bolo strelené na mäkko. Bol to sellier a bellot SPCE poloplášť strelca ktorý strielal na toto prasa . ◄ reagovať

off rado100, 13.2.2013 o 19:30

Edo lesník ktorí mal guľovnicu, nepotreboval strieľať na srny s brokovnicou. A prosím ťa nezachádzaj do extrémov. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:29

michal89 môžu padať . Bavíme sa však o tom či zákon povoľuje tento kaliber na lov inej ako srnčej zveri . Ty píšeš že klamem a zákon takéto použitie povoľuje . Vieš prečo nemá malokalibrovka rovnaký účinok ako rem 223? Písanie o vhodnosti kalacha na poľovačku do 100m sa mi zdá dosť pritiahnuté za vlasy . Prečo by som mal brať guľovnicu ,ktorej výkon je slabý? Môžem si kúpiť guľovnicu ,ktorá má dostatočný výkon i na 300m či viac. a hlavne spôsobuje po zásahu traumatický šok , ktorý 7,62x39 na väčšie vzdialenosti proste nespôsobuje to si nemusíme klamať. Svoje skúsenosti v praxi som popísal . ◄ reagovať

off saris, 13.2.2013 o 19:29

Edu : na 80 m strelené 30kg prasa ste dohľadávali 10 km a aj tak sa nenašlo??? hmm.......... tak to určite bolo trafené veľmi slabo - buď len štrajchnuté, noha, stehno. (a to sa Ti stane aj pri veľkej ráži) Píšem Ti len z vlastnej skúsennosti, že aj väčšie kusy strelené na mäkko na vzdialenosť 100m sa dohľadávali do 30m. Ešte je otázne aký typ straliva Tvoj známy použil. Celoplášť na to nie je vhodný. V tomto prípade netreba obviňovať kaliber......... ◄ reagovať

off michal89, 13.2.2013 o 19:14

EDU nemas to dokonale nastudovane.. z KETTNERA vsetko nevycitas :) 9,3x72r laboruje aj impala a tam tie jouly splna. A navyse je dovolene prebijat si strelivo pre vlastnu spotrebu. A jelene a diviaky pekne padaju po komorovych ranach aj s tovarenskym RWS :) A armada na rozdiel od polovnikov pouziva celoplášťové strelivo. Inac tato diskusia asi nebdue mat konca lebo kazdy bude mat svoju pravdu... ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:14

rado100 lesníci strielali aj brokovnicou srnčiu zver . Bolo to povolené . Tak ako bolo povolené strielať jeleňa,daniela či diviaka rem 222 . To nie je tak dávno . Vtedy bol zakázaný používať kaliber 7,62x39 . Dnes však platí iný zákon a 9,3 x72R nesplňa požiadavky na lov raticovej zveri okrem srnčej . ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:10

axon ja osobne by som týmto kalibrom na zver nestrielal . Takže osobne som spúšť nepotiahol . Kolega vedľa mňa však potiahol . Popísal som tri príbehy s týmto kalibrom dva pri ktorých som bol osobne prítomný jeden ktorý napísal Martin Saifrt ,ktorý vlastní túto zbraň. Respektíve myslím ,že ju už predal . Viac praktických skúseností s týmto kalibrom našťastie nemám . ◄ reagovať

off rado100, 13.2.2013 o 19:09

Keď ste už pri tej 9,3x72R, treba sa zamyslieť prečo tento náboj prežil od čias čierneho prachu až do dnes a prečo je u určitej skupiny poľovníkov stále obľúbený. Bol to starý lesnícky náboj a lesníci dobre vedeli prečo si ho vybrali. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 19:06

michal89 dosahuje kaliber 9,3 x72R E100 1500J ? Keď si otvorím kettnera zisťujem ,že ponúka dva druhy nábojov . Jeden je S@B na E100 má 1395J a druhý je RWS ktorý má E100 1413J . pepies popísal som tri praktické skúsenosti s týmto kalibrom . To ,že niekomu niečo padlo rešpektujem . Ja som popísal aké má úskalia tento kaliber . Ten nedohľadaný diviak na mäkko bolo asi 30 kilové prasa mimochodom .Odišiel približne 10km . Strelené približne na 80m . michal89 práve to poškodenie práve spôsobuje hydrodynamický efekt. Preto sa vojaci učia ako postupovať pri hladkom priestrele plúc samopalom vzor 58 kalibru 7,62x39 . U M16 to riešiť netreba . Kto dostane na plúca má to za sebou. I keď je strela oveľa lahšia a priemeru 5,6mm. Rozmenené na drobné tvoja teoria by logicky musela znamenať ,že rem 223 spôsobuje rovnakú deštrukciu ako malokabrovka . Keby to tak bolo naozaj by nezabíjali joule ani rýchlosť ani hydrodynamický efekt . Všetko je však inak! ◄ reagovať

off axon, 13.2.2013 o 18:53

EDU napíš, koľko kusov akej zveri si Ty osobne ulovil s 7,62x39, ako ďaleko zver odbehla, ako stála pred výstrelom, aké bolo farbenie... Mám pocit, že s týmto kalibrom nemáš pri love skúsenosti a píšeš iba svoje subjektívne názory. ◄ reagovať

off saris, 13.2.2013 o 18:52

Mám s týmto kalibrom tiež niečo odstrieľané a aj keď to nie je moja hlavná zbraň.........nemožem sa na ňu sťažovať. Mám s ňou strelených diviakov do prasiat do cca 90 kg kusov. Vzdialenosti do 130m. Nestalo sa mi aby som musel dohľadávať viac ako 30m aj keď bola zver strelená na mäko pri spoločných poľovačkách. Používam náboje SAKO........ toď moja skúsennosť s týmto kalibrom. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 18:45

Edu sa radšej odhlásil. Presne tak ako píše michal89. Nadnesene poviem že keby som zver prepichol oštepom tak isto nespĺňam Edu -hove požiadavky na smrtiaci účinok. No čo už každý sme iný. Ja tiež nemám vždy pravdu ale vychádzam z tohoto pravidla: Z praxe pre prax. ◄ reagovať

off michal89, 13.2.2013 o 18:35

EDU pise vela ale nie vzdy ma pravdu aj ked si mysli ze ju ma :D ja ju tiez vzdy nemam :) ale pepies to dobre napisal. A este ...nezabijaju Jouly ani hydrošok, ani TKO, ani rychlost v m/s ale zabija poškodenie zivotne dolezitych organov a kaliber 9,3 x72R neni zakazane pouzivat na inu raticovu zver ako srnciu. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 18:29

pepies: veď práve, to čo napísal Edu je nezmysel. Ja nepotrebujem Edov " hydrošok" na to aby som ulovil humánnym spôsobom zver. Je ale smutné že práve taký skúsený lovec ako Edu bez neho si netrúfne na zver vystreliť. Tak nech, znovu prjem dobrú chuť a pôžitok pri manipulácií s divinou poškodenou "Hydrošokom". ◄ reagovať

off pepies, 13.2.2013 o 18:23

Edo už som sa nechcel zapájat do tejto diskusie aj ked mam s týmto kalibrom niečo napolované ale neni tomu tak dávno ked sa poľovalo iba s kalibrami napr:8x72R,7x72R,8x57/R360,9,3x72R a podobne a vtedy o tebe popisovanom Hydrodynamickom efekte a traumatickom šoku ani nechyrovali a ver tomu že nastrielali toho dost a jelene boli vetsie ako teraz a padali...a tak isto aj ina zver... ◄ reagovať

zobrazené 321-360 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM