prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem
Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.
michal89 sprg3006 či 300win.mag sú veľmi podobné kalibre .Vhodné ako univerzlne kalibre pre lov všetkej u nás žijúcucej zveri . Ano samozrejme takýmto kalibrom sa nemusíš báť streliť na stojaceho jeleňa na 300m . Funguje spolahlivo rovnako spolahlivo ako na 100m. Takáto je deštrukcia na 130m odkaz michal89 to vyhlásenie ,že kaliber 300win.mag je skonštruovaný na 300m a viac ma naozaj pobavilo :-DDD Na jednej strane tu píšete so snipkom že žiaden hydrodynamický efekt ani rýchlosť ani TKO nie sú podstatné veličny na druhej si oponujete ,že 7,62 guľa z 300win.mag je uplne iná ako z 7,62x39 . Ano samozrejme rozdiel tam naozaj je to ste obaja správne postrehli .Skús hádať prečo sa guľovnica nastreluje na ONV ? ◄ reagovať
doplňková flinta s kvalitní municí třeba sako 8g gamehead TM srnčí lončák do 50kg kolouch ideální ráže zvěřina není znehodnocená a neodchází to dál jak 50m stahoval jsem několik kusů a minimální podlitiny.ALE NENÍ TO RÁŽE PRO SPOŘÍLKY CO SI MYSLÍ ŽE BUDOU MÍT MUNICI ZA 5KČ ◄ reagovať
palo3006: niekomu ani 30-06 nestačí a musí si kúpiť 300WM aby spoľahlivo usmrtil zver.. No čo už. ◄ reagovať
BLEIKER: ja sa tu nedotahujem a nebijem do prs, za 7,62x39. Najprv uvažuj než niečo napíšeš. Ja len spochybňujem že na usmrtenie zveri potrebujem "hydrošok". Pri tejto vete je jasné že dotyčný človek nemá vo veci jasno, keď niečo také napísal. A o vzdialenosti som tiež nepísal že je vhodný na 300m. To sú všetko od Vás špekulácie a nepodložené údaje. Ani druh zveri som presne nešpecifikoval- takže zase blud a výmysel. Treba sa najprv zamyslieť a až potom niečo napísať -ale aspoň to čo je pravda a nie si vymýšľať že to alebo ono som napísal. Ťažko sa s niekým baviť resp. diskutovať o tom o čom len čítal.. ◄ reagovať
pri tomto kalibry ide fyzika bokom je to náboj sovietskej konštrukcie vysoko razantní ten zabíja zázrakom kam sa hrabe moj springfield ◄ reagovať
snipko-maš 7x64 a ideš sa tu bit do prs za nie prave najštastnejši kaliber pre všetku našu zver.Keby si povedal,že škodna,liška, srnčia-takmer idealna a prasa s lanštiakom-dobre.Ale tu treba skončit.Pretože kaliber sice ma slušnu vahu a priemer strely,ale hlavne pokles energie nad 100m je už značny.Nehovoriac,že o rychlosti tu nemože byt ani reči-tak čim chceš potom tu zver eticky usmrtit?A to stale hovorim o dobrom zasahu,ak sa zver pohne,je to v .... .Hlavne mi neodpovedaj a nedotahuj sa tu so všetkymi-nema to vyznam.Je to to iste,ako s tou 243 na 300m.MICHAL89-plny suhlas,ale tema nie je 300wm.EDU-palec hore za nazory a vytrvalost. ◄ reagovať
odporucat tu kaliber 300wm DO NASICH PODMIENOK kde priemerna vzdialenost strelby sa pohybuje do 100 metrov je trosku ,,pritiahnute za vlasy ˇˇ preto že tento kaliber bol skonstruovany na strelbu 300m a viac. Je to vyborny kaliber ako vsetky ostatne kalibre ktoree sa používajú na polovné učely, ale ak niekomu kto striela napr s 308w nestaci vykon do 200 metri a kupi si 300wm pre lepsi vykon , tomu odkazujem ze mu niet pomoci :) ◄ reagovať
Edu: samozrejme ako vždy"máš pravdu".Uvedom sa o čom píšeš a ako to píšeš." Pri streľbe na väčšiu vzdialenosť tento kaliber nespôsobuje hydrodynamický efekt čiže na zver nepôsobí šok ,ktorý je pri love guľovou zbraňou jednou z najpodstatnejších vlastností . Tento fakt má za následok dlhé dohľadávky pri zásahu na mäkko často neuspešné dohľadávky prípadne strelec ani nepríde na to že zver zasiahol na mäkko" Nepovažujem sa ostrostrelca, každéme sa stane že zver postrelí- to je fakt.A tak isto ani neobviňujem Teba. Nepíš o niečom o čom nevieš.. radšej sa venuj foteniu.. ◄ reagovať
snipko tvoja rozprávka o čarostrelcoch nadobudla reálny rozmer . Každému strelcovi sa môže stať že sa mu zver pohne , že ju strielí na spoločnej poľovačke na mäkko prípadne ju vôbec nezasiahne .Treba zrátať na spoločnej poľovačke výstreli a výrad. Hneď sa dozvieme či niekto náhodou nechybil . Dôvodov prečo si kupuje niekto na raticovú zver práve 7,62x39 . Poradenie od staršých súdruhov poľovníkov ktorým hlavičky na vojenskej službe vyblískali politrúgovia informáciou aký zázračný kaliber vymyslel súdruh Kalašnikov . Druhý dôvod je ,že sa dá zohnať lacné strelivo . Posledný tretí dôvod je ,že poľovníci nepoznajú účinosť tohoto náboja a netušia že pri väčšej vzdialenosti nebude fungovať zopár zásadných veličín ,ktoré spôsobujú skutočnosť , že zver zostáva v ohni . Pri strelbe na väčšiu vzdialenosť tento kaliber nespôsobuje hydrodynamický efekt čiže na zver nepôsobí šok ,ktorý je pri love guľovou zbraňou jednou z najpodstatnejších vlastností . Tento fakt má za následok dlhé dohľadávky pri zásahu na mäkko často neuspešné dohľadávky prípadne strelec ani nepríde na to že zver zasiahol na mäkko. Ty si snipko taký ostrostrelec ktoremu na lovenie všetkej zveri u nás stačí hornet ako si nám múdro napísal . Takže kalach bude pre teba aj prisilný !!! majko82 asi je to ako si napísal všetci čo vlastnia tento slabučký kaliber sú zlí strelci preto som srnca dohladával z kolegom po komorovej rane 500m a preto sme išli po prasati 10km ktoré bola strelené na mäkko a preto napísal majiteľ tohoto kalibru svoju skúsenosť " Martin Saifrt reaguje 17.1.2013 18:35 Ráže slabá, v SB SP nedokázala na 30m prostřelit srnce přez žebra-rána na vysokou komoru, srnec utíkal přez 100m. Na lov totálně na hovno!!!!!!!!!" ◄ reagovať
majko82:vieš, základná vec je keď niekto uvažuje nad kúpou tohoto kalibru prečo, na aký druh zveri ho budem používať? Predsa keď si niekto kupuje určitý kaliber má na to svoje dôvody a musí sa na základe niečoho rozhodovať prečo práve 7,62x39. Všetci hľadajú príčinu neúspechu pri love najprv v kalibry..a to je podľa mňa chyba. Lebo práve človek si volí to s čím a ako bude poľovať, čiže rozhodnutie že vystrelím na diviaka napr.308W a ten mi ujde lebo ho postrelím a nedohľadám kôli tomu že mi vybehne z húštiny a ja nemám toľko času aby som zhodnotil situáciu, chcel som streliť na komoru ale trafím ho na bachor... koho je to vina??? Jasné že kalibru lebo "nemá" dostatočný "hydrošok" zvolil som nie najkvalitnejšiu strelu na trhu,nemám optiku za 2000€ zbraň za 3000€ tak predsa v tom je problém, nie?? Jasné toto si myslí asi každý že v prvom rade je na vine iná vec než JA sám. Tak potom sa neni čo čudovať že strieľame tak ako strieľame a nestačí nám ani 300WM. Treba sa zamyslieť nad sebou že ako vieme strieľať a potom čím budeme strieľať. Tu je ten celý problém vo výbere kalibru nie. ◄ reagovať
snipko , tvrdíš si len svoje , tak potom skoro všetci čo to vlastnia sú zlí strelci :) a vieš nikto sa tu nebude chváliť že má na p...u kaliber a zver mu uteká po rane :) ale sto ludí sto chutí . Lovu Zdar mládež ◄ reagovať
majko82: Fraňo by mal byť rád že si u neho kupujú strelivo a nie si vlasy trhať. Je to zaujímavé že sem neprispejú lovci čo majú s nim zlé skúsenosti. Ako som už napísal možno pre niekoho môže byť slabý ale to preto že presiahol vzdialenosť, použil nesprávne strelivo a trafil tam kde nechcel. Skôr by som povedal že v rukách strelcov ktorý sú nedočkavý po úlovku a zbrklý po vystrelení na zver- tak potom áno pre nich je to nevhodný a slabý kaliber. Niekto si kúpi tento kaliber v domnienke že bude čakať zázraky a potom je sklamaný.. ale nakoniec to neni kalibrom ale samotným strelcom.. ◄ reagovať
snipko budem sa opakovať , ano ten kaliber je použitelný ale aj tak je to slabé , škoda že sem kamaráti neprispejú čo to vlastnia , strielali s tým prasiatka na 40m a prasce im utekali a nebolo to o zlej rane alebo zlom strelive , Fraňo si z nich už vlasy trhal čo furt iné strelivo do toho špekulovali aby im zver neutekala a aj tak nič nenašpekulovali . ◄ reagovať
V rukách dobrého strelca na rozumnú vzdialenosť je tento kaliber 7,62x39 použiteľný na lov raticovej zveri. Aj tak sa väčšinou strieľa na 60-130m a na to postačuje.To či si ho niekto zvolí ako doplnkovú alebo jedinú zbraň a na akú vzdialenosť bude strieľať a akým strelivom je na zvážení... ◄ reagovať
diskusia je zaujímavá :) len doplním ešte jeden môj postreh . osobne som tento kaliber nikdy nevlastnil ale mám kopec kamarátov čo to pokúpili a teraz sa toho nevedia zbaviť len im to stojí v skriniach . jednoducho je to slabučké , vystrelíš na 5 kusov zvery ( je to jedno akej ) a z toho 4 kusy nedohladáš tak ťa prejde rýchlo chuť na tento slávny kaliber . a s hornetom na raticovú zver striela len debil alebo pytliak ktorý nechce robiť v hore buchot !!! ◄ reagovať
palo3006: neviem ako Ty ale ja na hydinu s guľovnicou nestieľam :-) Edu: ja som písal väčšie kusy..............nemyslel som tým veľkých diviakov. Väčšie kusy ako 30 kg. a to 50-80 kg. Bola to moja skúsennoť. Veľké kusy by som ss touto rážou asi neodvážil streliť. Na to mám primárnu zbraň....308 W. ◄ reagovať
michal89 loviť mohol možno v knihe nepísal koľko kusov nedohľadal . Stále píšeme o tom do koľko kilov do akej vzdialenosti . Možno by bolo správne povedať ,že si poľovník má kúpiť guľovnicu s dostatočným účinkom i na 300m a netreba sa trápiť ani dlho dohladávať . Obyčajná 7x64 prípadne 300win.mag s kvalitným strelivom a je po problémoch . ◄ reagovať
no niektory by si asi mali precitat knihu od Prof. J.Komárka... Lovy v Karpatech... autor lovil kapitalne jelene, diviaky aj medveda ,,slabučkymˇˇ kalibrom 6,5x54 mannlicher schonauer, bez optiky podotykam :) ono ide o to pochopit ze sa tu neobhajuje pouzitie kalibru 7,62x39 na napriklad 200 metrov ale do 100 metrov. Ono nie kazdy polovnik ma potreby strielat na dlhe vzdialenosti, umenie je aj zver napiršovat, priblizit sa k nej co najblizsie. ◄ reagovať
Menej tých rozprávkových kníh by si mal čítať o hornetoch a horár sever . Ti to asi neprospieva. ◄ reagovať
No tak potom je to plagiat nie citat to je fakt . ◄ reagovať
Edu: ten citát je z knihy Horár Sever, takže nie je to môj citát. ◄ reagovať
snipko chapem že podľa teba niet krásnejšej veci ako uvádzaš v svojom profile "Nieto nič krajšieho, ako keď diviak leží už vyvalený" Takže diviaka tu nemám vyvaleného . A Ty asi naozaj nič krajšie nepoznáš v živote . Zober horneta a prskni po niečom nech tú krásu môžeš zažiť zase . ◄ reagovať
Edu: asi ti dochádza kyslík, choď sa trochu poprechádzať von na čerstvý vzduch, možno aj niečo pekné nafotíš.. ◄ reagovať
snipko správne si to napísal naozaj pravdu nemáš počnuc hornetom a končiac kalachom . ◄ reagovať
Edu: Keď si všetci prečítajú čo som napísal ja a čo Ty názor si spravia to je jasné. Na rozdiel od Teba ja nemusím mať vždy pravdu a posledné slovo.. ◄ reagovať
snipko názor na teba majú všetci dúfam ujasnený .Od používania horneta ktorý doporučuješ na všetkú našu zver až po kalacha a jeho fantastickému účinku . Dokonca spochybnuješ uplne bežnú vec akou je hydrodynamický efekt guľovnice ktorý spôsobuje traumatický šok zveri a vyhlasuješ to za nejaký môj bludný výmysel :-DDD Zabávaš ma . Možno raz napíšeš knihu s hornetom na medveďa . ◄ reagovať
EDU: konečne niečo praktické...gratulujem ◄ reagovať
snipko keď som ja chodil po poľovačkách v roku 1983 Ty si ešte nebol na svete ani na pláne s tvojou bohatou praxou . ◄ reagovať
Edu: už sa tu naozaj odbočuje od témy. Hornet si tu pritiahol ty nie ja. Vôbec mi nestojíš za to aby som na Tvoje blbé teoretické vedomosti reagoval. Budem sa vyjadrovať k téme, a prípsevky na mňa od Teba budem považovať za teoretickú provokáciu..nič viac.Nech si ostatný spravia názor na teba... ale veď si ho už spravili. ◄ reagovať
snipko tvoja bohatá prax s hornetom ma šokuje to je fakt . BLEIKER asi máme iné skúsenosti ako strelci 7,62x39 dokonca je tu mudrosť ohlane horneta na všetkú zver popísaná . To je fakt sila :-D Pravda je však taká že 7,62x39 je veľmi slabučká zbraň na raticovú zver a môže narobiť viacej škody ako osohu . Je to presne tak ako píšeš BLEIKER . Diviak 50kilo po zásahu na komoru 300win.mag strela RWS EVO mi odbehol skoro 100m Tu sa nestačím čudovať že ťažký diviak po zásahu na mäkko vraj z 7,62x39 nikdy neodbehol viac ako 30m :-D . Ja som videl takého ktorý odbehol 10km .Keby nebol sneh strelec sa nemá šancu dozvedieť že ho zasiahol. ◄ reagovať
Edu: zase nechápeš, a pozor na vyjadrenia. Odporúčam študovať, študovať a študovať ... tú teóriu. Vidím že sa veľmi snažíš človeka vyprovokovať svojimi teoretickými vedomosťami, žiaľ nedarí sa ti to. Možno niekedy... teoreticky. Od teba kritiku beriem lebo to čo si napísal ty, tak to nepísal poľovník ale fotograf.. ◄ reagovať
snipko v prvom rade hornet nie je guľovnica . Pre mňa naozaj nemá žiaden význam hornet . Na líšku vystrelím kľudne guľovnícou .Hornet nepovoluje hlavne zákon používať na inú ako škodnú zver . Preto mi je dosť divné ,že niekto píše také kraviny ako je to odskúšaná zbraň na všetkú zver . Kedy to kto v rozpore so zákonom skúšal prskať po všetkej zveri hornetom ?Nuž snipko priučiť sa hornetom strielať na všetkú zver naozaj netúžim . Také vyhlásenie nemôže napísať poľovník !!! ◄ reagovať
michal 89-dnes o 18.35-to si nam to zas povedal novinu.Opýtaj sa sa starších polovníkov,ako diviaci s priestrelom pluc,srdca ani nehovorím odbehnú do kopca neuveritelné vzdialenosti .A to su strelene inými kalibrami ako tu obhajovaný.Usmrtit zver a usmrtit ju s najdením o týžden je velký rozdiel.Radšej hamuj,lež sem niečo čiarkneš. ◄ reagovať
Edu: ja si na rozdiel od teba nemusím nič dokazovať Teba Teória nepustí a mňa zase prax... ◄ reagovať
Edu: vidím že si to vôbec nepochopil, ja som ten článok a odkaz napísal pre teba, nie pre mňa... aby si sa trochu priučil aj iné ako len fotiť..Viem že hornet nie je pe teba lebo nemá potrebný EDOV Hydrošok a traumu... škoda... ◄ reagovať
Asi tak nejako to bude majko82 :-DDD ◄ reagovať
pridám sa do diskusie :) hej hornet je na všetku zver aj 7,62x39 je na všetku zver , len škoda že z 10 kusov na ktoré vystrelíš nájdeš len 3 :) ◄ reagovať
snipko ja som praktik . Ty si uvádzal ,že hornet je na lov všetkej našej zveri čo je overené praxou . Nakoniec z teba vyšlo že si to čítal nejakej knihe :-DDD Aspoň viem čo je to tá prax :-DDD . Mal si formulovať veci tak že čítal som o hornete to či ono . Nie že máš overené v praxi horneta na všetkú zver. Menej čítať a viac praxe treba . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.