prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem
Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.
excalibur predpokladám že tvoji znami strelci a učiteľia majú podobné vyjadrovacie schopnosti ako Ty sám . Drž hubu to je príkaz či požiadavka ? Veď ja len píšem nič nehovorím .Dúfam ,že ťa neuráža keď dám zveri pred manipuláciu plombu či posledný hryz ani že ju na pravú stranu kladiem . To by ma mrzelo . ◄ reagovať
.....a o chvilu: ,,prispevok bol administratorom......" :-DDDDDDD ◄ reagovať
snipko už som pochopil tvoje vyjadrenia ohladne horneta a i mnohé iné súvislosti ako chápeš Ty poľovníctvo . odkaz Preto ten môj a tvoj rozdielny názor na Slovenské poľovníctvo . ◄ reagovať
trochu OT.. čítal som to tu včera.. bolo okolo 134 príspevkov prídem teraz z roboty a čumím 197 :DDDDD.. ste sa páni rozbehli.. ◄ reagovať
Prosím Vás páni už prestaňte, ste horší ako tí v parlamente, drísdate stále dookola o tom istom, až dosiahnete, že tú diskusiu každému zhnusíte! K novele poľovníckeho zákona ste sa tak nevyjadrovali, tam ste mali mudrovať!!! ◄ reagovať
Peko: na tvoju otázku:cz 527 7.62x39, co si o nej myslite? podla noveho zakona sa s tymto kalibrom moze lovit uz aj raticova zver. ake laboracie striel su najlepsie? Laboracie neviem, nie som človek ktorý sa zaoberá prebíjaním. Na rozumnú vzdialenosť môžeš loviť raticovú zver, čo isto potvrdia majitelia tejto zbrane resp. kalibru. Aká tá rozumná vzdialenosť je , je pre každého na uváženie. ◄ reagovať
rado100 tak možno sa Ti to raz podarí zistit . Prajem aby to nebolo nikdy . ◄ reagovať
snipko moja vada je podľa teba asi tá ,že nemám v praxi odskúšaného horneta na všetkú u nás žijúcu zver ako si nám to Ty tvrdil ,že tento kaliber je dostačujúci na všetkú u nás žijúcu zver a je to overené v praxi TKO , šok,hydrodynamický efekt a podobné sú len moje výmysli Ty nepotrebuješ :-D Takže neviem či je porucha skúšať loviť hornetom v praxi všetkú zver ,ale sa vyjadriť ,že je to nezánonné ,neetické a samozrejme neúčinné. Takýmto vyjadrením úmyselne zavádzaš poľovnícku verejnosť . Škoda ,že si nám tú prax s tým hornetom neobjastnil . ◄ reagovať
To sa mi našťastie ešte nepodarilo zistiť. ◄ reagovať
rado100 to Ti verím ,že farbenie je veľké a zver nemusí odbiehať ďaleko . Otázne je ako sa takéto kladivo zachová pri zásahu na mäkko. ◄ reagovať
Edu: už viem, ty máš nejakú vadu, neviem či je to psychického alebo fyzického charakteru,a preto si sa stal fotografom.. To čo píšeš Ty je... radšej sa nebudem vyjadrovať. Pokiaľ to už nebude k téme tak sa nebudem k tvojim príspevkom vyjadrovať. Nestojíš mi zato. ◄ reagovať
horarstevo ten rozdiel či strielaš z Ižky alebo čz karabiny či SKS samozrejme je a je značný . Pri 39 cm SKS hlavni a jej samonabíjaní plynom ktorý náboj poháňa je úbytok energie značný ako i pri hlavni kratučkej . Či takýto legalizovaný samopal vzor 58 ku ktorému dodáva výrobca i 30 ranové zásobníky splňa na 100m 1500J energiu ako požaduje zákon je otázne . Otázne je či si takýto samopal vôbec normálny poľovník zakúpi . Osobne na tom nič normálne ani humánne nevidím . Ale pokiaľ sa nájdu umelci čo vyhlasujú že je hornet dostačujúca zbraň na všetkú našu zver a majú to dokonca i overené praxou určite bude dobrá voľba i samopal v rukách takéhoto poľovníka a zopár zásobníkov . Bude čo publikovať v kategorii úhyn. ◄ reagovať
Skvelá diskusia. Edo už si videl streleného diviaka z 45-70 gov? Nie každý zásah je na lopatky. Strieľam tesne za lopatku a väčšinou je diviak v ohni, alebo za mohutného farbenia odbehne len pár metrov. Ospravedlňujem sa že to nemá s kalachom nič spoločné, ale bol tu spomenutý goverment tak preto tá reakcia. ◄ reagovať
horarstevo-ak som pisal z toho rusa-myslel som kaliber,žiadnej značke zbrani sa nevysmievam,to by som si nedovolil.Ale smejem sa,ked v prvej časti napišeš,že do 1OOm s tou 7,62x39 potiahneš na čokolvek a hned v druhej pišeš,že ako druha gulovnica pre polovanie mimo sezonu je fajn.S tym aj suhlasim,len ta prva čast odporuje tej druhej! ◄ reagovať
horvathm pokiaľ 20gramová guľa 11,5 mm dopadne na 100m 2400J energiou na diviaka rozláme mu lopatky asi nemá kam ani ako utekať to je fak . V ohni by som to však nenazval . Skôr iba na mieste . Tu je dôležitý aspekt TKO . ◄ reagovať
MMasska ty si to už uplne skomplikoval tým mierením na oko či za ucho :-D aortu a iné absolútne neetické nezmyselné zásahy. Každý normálny poľovník znalý anatomie zveri striela raticovú zver na komoru s guľovnicou ktorá je zákonom povolená a spôsobuje svojou rýchlosťou šok zveri . Žiaduce je za lopatku čím nedevastuje divinu a zostáva iba priestrel rebier bez znehodotenie diviny . Faktom je ,že sa to vždy nepodarí . rem 222 a 223 spôsobuje hydrodynamický efekt to len na okraj . Malokalibrovka ani hornet samozrejme nie .Preto ani nie je povolená ani hornet ani malokalibrovka na lov raticovej zveri . Masívne krvácanie určite nespôsobí strela ktorá je už tak pomalá že nefunguje šok . Pri zásahu na mäkko na črevá a podobne kde guľa zostáva v tele je dohladanie takejto zveri veľmi málo pravdepodobné . Naopak pravdepodobnosť kedy zostáva strelec v domnení že zver chyboval je vysokopravdepodobná . Zver zhasína v ťažkých bolestiach nedohľadaná. ◄ reagovať
***Bez hydrodynamického efektu niet šoku a bez šoku nieje možné aby polovníkovi zver zostala v ohni*** Toto neni pravda ani náhodou. Osobne som bol na posede s chlapom, ktorý poluje s gulovým dvojakom. Kaliber má 45-70 rýchlosť strely je 560m/sekundu. Sedeli sme na diviaky tri razy z toho dva razy strielal a diviak vždy ostal na nástrele. Kusy 50 a 90 kilove, strielal tak na 70m. Strelivo FEDERAL. Tam neni žiadny hydrošok ani nič také. Čítal som, že rýchlosť potrebná na ten hydrošok je od 700m/sekundu a viacej.Takže to ani vela silnejších kalibrov nemá takúto rychlosť na 100 alebo 150 metrov. ◄ reagovať
Edu este raz si precitaj co som napisal, kym zacnes zavadzat okolie... ◄ reagovať
Bleiker. Mozes byt konkretny? Z coho sa Ti rozum zastavil? Z toho, ze ked idem v maji na srnca (prip. lanstiak) 500 metrov za dedinu, nebudem tam trieskat 30-06 a rano citat v novinach, kam az gula doletela? Budem sa opakovat, ale majitelia tohto kalibra s nim nemaju ziaden problem (prejdi diskusiu a podobne temy). Este podotykam, ze tu riesime kaliber a nie to, ci ja ho strielam z IZ-ky, alebo iny z CZ-y, dalsi z SKS,.... ◄ reagovať
Poacher môžeš mi čo podla teba spôsobuje ,že zver zostáva v ohni??? Keď tvrdíš že hydrodynamický efekt na to nemá žiaden vplyv ? Bleiker :-DDD správny postreh . horarstevo čož o to potiahnuť do dokáže hocikto aj hornetom či malokalibrovkou . Otázne je či aj dohľadá. Ale určite sám dobre vieš na čo vlastníš toho springfielda :-DDD to je fak . ◄ reagovať
MMasska: beriem tvoj odborný názor. Človek ale musí reagovať na také veci aké píše Edu.To že do tejto témy zavádza také veci čo sem nepatria za to ja nemožem.. ◄ reagovať
jeziskove huslicky ale sa to zvrhlo!!! Edu mas pravdu hydro efekt je dolezity aby zver dobre znakovala a poskodilo aj tie organy ktore niesu priamo zasiahnute strelov nato potrebujes hydrodynamicky tlak ktrory pomalou aleba prilis tenkou a lahkou strelou nedosiahnes /22hornet7,62x39/ ale polovat sa snimi da na vsetku zver ale... ako som pisal musis chyrurgicky presne trafit ci uz na oko ucho atlas co nieje az take tazke ked vies strielat lebo tieto organy vydis ale aby si strelil na hrudnik potrbujes aby si trafil srdce alebo aortu alebo pecen aby si nepotreboval hydro efekt ale hemoragicky sok ktory nastane z masivneho krvacania a aby si presne trafil tieto orgyny co nevidis to musis vediet nielen super strielat ale aj bohovo poznat anatomiu tela.Ked zle trafis len jednu stranu pluc nieje zarucene ze ta zver spadne hned koli tomu ze nedosiahnes pneumotorax a neskolabuju pluca a tu zver nedohladas a ak vobec skona tak daleko lebo prave nato potrebujes aby nastal ten hydro efekt a nasledne dojde k pneumotoraxu a zver upada do soku ine je ked trafis obe plucne laloky: a to stale pisem o komorovej rane ak s takymto kalibrom strelis na mekko tak je to skor pravdepodobne ze ju nikdy nenajdes a ked ano je to zazrak.Zaver dufam ze budete obaja spokojny polovat sa s tym da na vsetku u nas zijucu zver ale nie na spolocnej polovacke kde sa zver pohybuje lebo taky strelci nieste ale pekne s posedu nazakrme kde nestrielas dalej ako 50m a pekne ako som povedal oko ucho atlas.To nech si uvedomi kazdy kto si chce zadovazit niektory s menovanych kalibrov a prosim uz prestante s tymi zabomysimi vojnami a hadkami je to na smiech!!!! s pozdravom LZ ◄ reagovať
Edu z tohto kalibra urobil gumipusku, co by pravy odbornik :) Edu inak pre Tvoje info, existuju aj zasahy zveri bez hydrodynamickeho efektu, kedy zver zostava v ohni tak radsej nezavadzaj, dalsia vec co treba povedat je ze pri beznych a tradicnych kalibroch je zver usmrcovana velmi casto projektilmi, ktore Su uz v momente zasahy pod hranicou hydrodynamickeho soku, mozno je takych usmrteni aj viac ako hydrosokovych ... ◄ reagovať
No ono vždy sa najde niekto,kto tu hlasa "vtakoviny".Horšie však je,že vždy sa najde niekto,kto mu ešte aj za to zatlieska.No a potom pride horarstevo,ktory s tym rusom potiahne na čokolvek do 100M,ale hned na to hlasa,že ako druha gulovnica mimo hlavnej sezany je to fajn.Tak pri tom mi už zostava rozum stat. ◄ reagovať
Edu: na tvoje nezmyselné a rozum zastávajúce vety a vyjadrenia sa neoplatí reagovať. Každý máme svoju pravdu. Viem o čo ti ide, teoretik si naozaj veľmi dobrý... ale praktik... radšej pomlčím. Ale bavíš ma naozaj veľmi dobre.. horarstevo: to si napísal naozaj stručne a jasne, no čo už keď to nevie Edu pochopiť.. to je smutné. Edu: argumnetovať môžem ale určite nie s tebou, ale s takým človekom čo sa tomu rozumie...samozrejme že osobne -lebo takto reagovať sa nedá plnohodnotne.. mám rád vzájomnú komunikáciu na priamo. ◄ reagovať
.....ste sa rozbehli :-)). Ako by povedal jeden ucitel zo SLS PO:,,Tolko ,,vtákovín" na takom malom mieste". Edu, nezda sa Ti to podozrive, ze ked pride rec na plovníctvo, strelectvo a balistiku, vtedy Ta pomerne vela polovnikov posiela FOTIT ?? Preco tu nepisu negat. skusenosti takí, ktorí tento kaliber pouzivaju a vyhovuje im, alebo pouzivali a nevyhovuje.....?? Vzdy je to len: ,,pocul som ze...., kamarat povedal,...." Najviac som sa nasmial na hlaskach: ,,na 30 m neprestreli srnca (ci co)" a ,,prasa strelene na mako sme hladali 10 km, nasli ho o 2 tyzdne zamrznute (to tam nemaju lisky, vrany, krkavce,..???) a gula bola pod kožou (robili ste pitvu, ci co)?? Ale vazne. Zodpovedne mozem prehlasit, ze do 100 metrov 7.62x39 potiahnem na hocico a aj hocico padne. Ako druha gulovnica mimo hlavnej sezony, na polovanie v blizkosti aglomeracii, cez den, na kratsie vzdialenosti nema ziadnu chybu. To som nevycital z knihy, z netu, ani nepocul od kamarata... ◄ reagovať
snipko škoda že si nedokázal zargumentovať tvoj výrok o použití horneta na všetkú našu zver ktorú máš overenú v praxi . Mňa by tá prax totiž veľmi zaujímala ,kedy a kto toho horneta overil na tú všetkú našu zver ako si písal ??? .Bez hydrodynamického efektu niet šoku a bez šoku nieje možné aby polovníkovi zver zostala v ohni . To však ty s tvojim hornetom naozaj nemôžeš pochopiť to je fakt . ◄ reagovať
Edu: tak toto je naozaj na pobavenie, ani sám nevieš o čom píšeš a zamotávaš sa do už zamotaného... Už sa uvedom a nerob zo seba niekoho kým nie si... naozaj si dobrý fotograf ale nič viac..sorry. ◄ reagovať
michal89 ano to je tá teoretická rovina použitia 7,62x39 kde píšeš do kolko kilo je vhodné použiť tento kaliber do koľko metrov je ho možné použiť a iné nezymsli . Čo je to za guľovnicu keď musí poľovník rozmýšlať či to už je alebo neni 100m premeriavať koľko má ta zver kilo či ju to usmrtí ,alebo odíde po zásahu na mäkko a zostane nedohladaná prípadne ani strelec nepríde na to ,že zver zasiahol,čo pri tomto kalibri je uplne bežná prax . ◄ reagovať
michal89 to by museli sily pekelné existovať aby po zásahu guľou bez hydrodynamického efektu v bolestiach odbiehala do 50m samozrejme pri zásahu na komoru . Pri zásahu na mäkko je dohladnie blížiace sa nule . Dobrý zásah loveckou guľovnicou by mal spôsobiť aby zver zostala po zásahu na komoru v ohni . Ani to sa žial vždy nepodarí ,lebo každý zásah je špecifický . Strelba bez hydrodynamického efektu znamená účinok bez šoku čiže aby zver zostala v ohni je nemožné po zásahu na komoru . Keby to to neplatilo bolo by jedno či strelíme na jeleňa 223 rem alebo hornetom alebo malokalibrovkou . Všetky tri strely by mali rovnaký účinok . Samozjeme všetko je uplne inak . I keď snipko to má s tým hornetom vraj na všetkú zver overené v praxi ako písal :-D . Ja si myslím ,že to má overené iba v teoretickej rovine. ◄ reagovať
michal89: presne tak, súhlasím s Tebou. ◄ reagovať
EDU nezveličuj ... ja dobre viem co je TKO, a aky vplyv ma hydrodynamicky efekt sposobeny rychlostou strely na lovenu zver a jasne ze zver bude blizsie k nastrelu pripadne zostane v ,,ohniˇˇ po pouziti springfieldu ako po kalašnikovci :) ide mi len o to aby sa tu nevyvracala moznost uspesneho pouzitia naboja 7,62x39 na vsetku u nas zijucu raticovu zver do rozumnej vzdialensti, ktora je dajme tomu do zhruba 100 metrov, a tu je prave tren kamen urazu ze vecsina polovnikov zo sebou nenosi dialkomer a s tym odhadom vzialenosti to byva kadejako. Kazdy nema potrebu strielat na jelena na 300 metrov, a kto to vie a vzdy dobre trafi tak pred tym klobuk dolu a ma moje uznanie, ale ten kto to nevie a zver fusuje tak toho kopnut do riti :) a taktiez sa vie niekto priblizit ku zveri co nablizsie a uspesne ju zlovit aj ,,pomalouˇˇ strelou ktora nesposobi hydrošok a zver do 50 metrov zhasne, a pred tym dam tiez klobuk dolu :) ◄ reagovať
BLEIKER: diskusia sa zvrhla kôli Edu.. stačí si to prečítať. Zase si vymyšľaš to čo som nepovedal: " Ak si za nou stojiš-vehementne,bez ohladu na vzdialenost,raž,strelu vo vztahu k velkosti a vitalnosti lovenej zveri-tak"..Ja dobre viem čo tvrdím, na rozdiel od iných čo menia vyjadrenia.. ◄ reagovať
Aj mňa Edu pobavil, vlastne stále ma baví.. palo30-06: verím že 300WM je dobrý kaliber... ja som nepovedal že neni. ◄ reagovať
Leon-a napisal som ja niečo ine?Neber to osobne.Snipko-žiadal som ta,aby si mi neodpovedal,nakolko si hudieš svoju poučku-NIE JE DOLEZITE CIM STRIELAME,ALE AKO STRIELAME.Ak si za nou stojiš-vehementne,bez ohladu na vzdialenost,raž,strelu vo vztahu k velkosti a vitalnosti lovenej zveri-tak mi dvaja si nemame čo povedat,prepáč.A DISKUSIA SA TU UZ KVOLI TEBE TAK ZVRHLA,ZE UZ ANI SAM NEVIES,CO TVRDIS. ◄ reagovať
snipko pobavil si ma 300wm som mal 5rokou a je to vynikajuci kaliber na ktorí sa dá v kritickej situcii spolahnut tak ako aj na 30-06 a im podobné ◄ reagovať
škoda že sa táto diskusia zvrátila iným smerom.. ◄ reagovať
Edu: páni ty meníš svoje názory, tak už nie na usmrtenie ale na dohľadanie.. fíha..Je to tvoj názor a tvoja teoretická skúsenosť ktorú si isto overil v praxi. Klobúk dole... Prečítaj si zopár kníh a doplň si svoje teoretické vedomosti... Nad tvojimi vetami sa iba pousmejem.. ◄ reagovať
snipko na usmrtenie zveri naozaj nepotrebuješ hydrodynamický efekt ani následný šok ,ktorý spôsobuje ,že zver zostáva v ohni po dobrom zásahu . Ten hydrošok nepotrebuješ na usmrtenie ale na dohladanie zveri na ktorú vystrelíš a zasiahneš napríklad na mäkko . Potom sa tu rozrastá kategória uhyny od nezodpovedných strelcov . Škoda že poľovnícke skúšky sa neskúšajú dôslednejšie . U mňa by si pri takejto odpovede ohladne TKO hydrodynamického efektu mal okamžite padáka na skúške z poľovníctva ! Bleiker tiež ďakujem ,že si sa vyjadril k téme podobne ako palo3006 . ◄ reagovať
EDU: tak napísať že 30-06 a 300M sú si veľmi podobné.. tak to je sila.. ale beriem to, že to napísal tak skúsený poľovník akým je EDU. Klobúk dolu.. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.