prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem
Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.
Zaujímavá ponuka tu vznikla ;-) ale chcem len upozorniť že ste už mimo tému. Uzavrime to a každý ďalší príspevok sa venujme k téme. Píšte to čo ste ešte nenapísali a k téme diskusie. Všetko ostatné - tie mini nedorozumenia - tu už boli vysvetlené. Takže venujme sa už len téme diskusie! ◄ reagovať
preco by sa to nedalo overit?zamestnam cloveka ktoreho si urcis ako pozorovatela a budem polovat s tou razou ako si urcis teda aj 7,62x39 strelim 100ks bez jedinej dohladavky a ty prehras milion e, co sa neda na tom pochopit!? nepreferujem spolocne polovacky a ty co ma poznaju vedia ze po mojich ranach sa zver nedohladava! Netvrdim ze som nestrielal za pohybu ale tam by som si nikdy nevzal ani jednu takuto zbran a ked som este poloval s 223r a este sa polovalo na vsetko tak som mal 100% uspesnost ale nikdy by som si netrufol vystrelit na nic co by sa pohybovalo a nestalo v klude to som radsej ozelel kazdy jeden vystrel: a preco nestrielam sutazne a niesom majster sveta? a skade vies ze niesom? vies je vela sutazi kde sa nezverejnuju vysledky a ani sa o nich nehovori takze zvaz slova!!STOJ SI ZASVOJIM A POD DOKAZAT ZE SA NEDA S TYMTO POLOVAT!!!!!! ◄ reagovať
Toto je slovo do bitky :oD ◄ reagovať
Edu všimol si si že už to je len tvoj názor,tvoja diskusia:( ◄ reagovať
MMasska neviem ako sa môžeme staviť o niečo čo sa nedá overiť , Neviem čo je tenšia ráž či je to 7mm remington Mag. alebo niečo ešte tenšie . To ,že tebe sa nikdy zver nemôže pohnuť a ,že na spoločnej poľovačke vylučuješ akýkoľvek omyl , zachytenie strely o konárik či výrastok náletu atď. je určite na zamyslenie sa :-D Premýšlam prečo nie si majster sveta so 100% istotou by si vyhral bez akýchkoľvek potiaží . Takých čarostrelcov so zhčkom som už videl veľa. ◄ reagovať
EDU ale si predstav ze ja ta chapem ked si zver nedohladal iste si usudil ze bola strelena na mekko podla toho ze si nasiel obsah zaludka na stope ! VSAK? ale niesom zastanca tejto raze dalo by sa povedat ze ju z celej svojej duse nenavidim dokonca par zasahov touto strelov som dostal ,aj rebra mi to zlomilo :-DD ja len ze som dlhe roky poloval s tensou razou ako toto a nikdy som nedohladaval ani s tenkym kalibrom nikdy nestrelil na mekko a vies preco? LEBO som nikdy nevystrelil v takej situacii aby zver bola zasiahnuta na mekko nepotrebujem strielat v takej situacii! ale to som ja a za inych nemozem ale polovat sa s tou razou da a dokonca aj uspesne bez jedinej dohladavky a ked sa somnou stavis o milion tak ti to dokazem ako strelim za rok 100ks vsetko s tou razou aku si vyberies a vies co bez jedinej dohladavky a uz vopred ti pisem ze VYHRAM a to sa nechvascem len konstatujem! no co stavis sa? ◄ reagovať
Ja to chápem MMasska ,že zver uhynie ,len Ty nechceš pochopiť ,že ja považujem za vhodné zver i dohladať .Pri zásahu na mäkko sa nám to po 10km proste na snehu nepodarilo. Srnca sme síce našli po zásahu na komoru po 500m ,ale to bola zásluha výbornej práce farbiara . Každopádne milovníkom dlhých dohľadávak môžem tento kaliber len doporučiť . ◄ reagovať
EDU uz konecne pochop jednu vec kazda zver na ktoru strelis co uz akoukolvek strelou sipom prakom zomrie na SOK su rozne zranenia ale ta zver alebo aj clovek zomrie stale len na traumaticky sok miechovi sok hemoragycky sok ale stale je to len a len sok!!!!! ◄ reagovať
KriKa ja som nepísal z počutia ale z praktickej skúsenosti kde som stál vedľa strelca a následne som sa zúčastnil na dohľadávkach dvoch . Viac skúseností nemám preto nepíšem o tom čo som počul . Že som nepotiahol kohútik ja ale meter odomňa kolega 1m stojaci je fakt . Keby som ja potiahol zver zostane v ohni . Neznamená ,že nemôžem posúdiť situaciu . Akú rýchlosť a silu J dosahuje tento kaliber nie je tajné ani to za akých podmienok funguje šok . To nemusíme skúšať :-DDD . Kto si kupil tento kaliber nech ho vychvaluje do neba ja nikomu nebránim . ◄ reagovať
Krika trefa do čierneho..... ◄ reagovať
Ako spieva ujo Hamel: ,,....a tak stale dokola, tralala...." Tí, ktorí ten kaliber naozaj pouzivaju si ho chvalia, tí, ktorí ho mali naposledy na vojne (aspon vtedy) ho zatracuju, a tí, ktorí ho ani nevideli pisu len z pocutia. ◄ reagovať
Toxi tvoja úvaha je minimálne na zamyslenie sa . Aj takto vznikajú rozprávky. Ja som popísal dva príbehy v jednom odišlo prasa na mäkko strelené 10km až sa dohladávka vzdala . Bolo to na snehu . Keby to bolo bez snehu neexistuje aby strelec prišiel na to že diviaka vôbec zasiahol . Druhý príbeh bol pri strelení srnca ktorý po nízkej komorovej rane odišiel pol kilometra .Pri oboch som bol prítomný. Pridal som i tretí príbeh popísal ho majiteľ tejto zbrane " Martin Saifrt reaguje 17.1.2013 18:35 Ráže slabá, v SB SP nedokázala na 30m prostřelit srnce přez žebra-rána na vysokou komoru, srnec utíkal přez 100m. Faktom zostava jedna vec !!! Guľovnica lovecká má na zver pôsobiť hydrodynamickým efektom ,ktorý má vyvolávať rýchle a humánné usmrtenie zveri ktorej po zásahu spôsobuje šok . Tento kaliber na väčšiu vzdialenosť nespôsobuje zveri šok . Čiže sú veci ktoré netreba testovať ako netreba letieť do vesmíru aby sme objavili ,že je zem guľatá . Pre tieto dôvody zver v mnou popísaných troch prípadoch pochodila tak ako pochodila . Na kratšiu vzdialenosť je kalach kaliber použiteľný jeho rýchlosť a účinnosť na väčšiu vzdialenosť prudko klesá ako i jeho balistická krivka . To boli tri fakty . Ďalšie kladné hodnotenia sa v teme objavili od majiteľov tohoto kalibru ok beriem . Dobre trafili nebolo to ďaleko zver našli . Žial už sa nikdy nedozvieme koľko tej na mäkko postrielanej zveri nenašli a odišli v domnení že zver nezasiahli . To už nejde odmerať . ◄ reagovať
ARGO-L vulgárne vyjadrovanie a osočovanie nie je na mieste! ◄ reagovať
Neveril by som, táto diskusia vyvolá takéto ohlasi... Naozaj som ju naposledy čítal asi pred 2týždňami a už je tu toľko komentou... Nedá sa to všetko prečítať do detajlov, ale vyplíva mi tu z toho jedno... EDU asi s týmto kalibrom odsral pár kusov zveri a preto má z neho taký anti postoj (lebo v zbrani to určite nebolo) tak si kúpil 7x65 :)! A o ostatných komentoch ani nehovorím...: počul som, brat videl, henten hovoril , tamten písal... KDE SÚ VAŠE FAKTY PÁNI Z TÝMTO KALIBROM sa pýtam????!!!! ◄ reagovať
Gunar asi to bude tým že aj google došli argumenty a opakovanie je matkou múdrosti :oD ◄ reagovať
Admin ak by npr. Edu prestal dookola písať to iste tak by si na tomto fóre uz neškrtol:-))) ◄ reagovať
Poprosím venovať sa téme diskusie, hádky Edu vs. snipko zastaviť! Nie je potrebné stále dookola písať to isté. Ďakujem za pochopenie. ◄ reagovať
borza222 keby ten jeleň stál na 150m zistíš to uplne spolahlivo teda ak ho nájdeš :-D ak bude strelený na mäkko nezistíš to celkom určite pri 7,62x39 . ◄ reagovať
To nezistíš ani po 7x57,alebo6,5x57 a sú to uznávane kalibre. S požičanou gulovnicou 7,62x39 som kedysi u kamaráta strelil jelena a srnca jeho účinky na zver by som prirovnal k 7x57. ◄ reagovať
ARGO-L to tvrdiť môžeš pokial od nich nemám origináli . Dedo digitalom ktorý sa začal v roku 2006 predávať nefotil ani na HDD neukladal :-DDD ak si myslíš že kalach je super volba v polovníctve prskaj tým aj dalej . Keď to skočilo tak skočilo keby to bola na makko ani neprídeš na to že to dostalo zásah . Tak ako každý druhý kus na ktorý vystrelíš . ◄ reagovať
Archer to bola náhoda,určite by som to nikdy nespravil,ale aj takéto veci sa stávaju,len nie každý sa o to prizná,skočilo tam v okamihu keď som vystrelil ◄ reagovať
Edu ja strieľam puškou a nie foťakom,nepovyšujem sa,ale ja nesedím stále za počítačom ako Ty, a prax je prax,ja možem tvrdiť že fotky ktoré prezentuješ sú zo starých poľovníckých kalendárov,čo si našiel na povale po dedovi! ◄ reagovať
ARGO-L keď pridáš pravdu kolko zveri si chyboval respektíve si bol v domnení že si nezasiahol tak potom môžeme štatistiku zhodnotiť . Aby sme objektívne môhli zodpovedať že zbraň s výkonom balancujúcim na hrane zakona je lepšia ako tá ktorá ma dvoj či trojnásobnú účinnosť a predca sa i po silných kalibrom dohladáva . ◄ reagovať
strielať na zver pokiaľ za nou stojí druhý kus a riskujem tým že bude zasiahnutý považujem za neetické a vrcholne nepolovnícke! ◄ reagovať
vlani som strelil s 7,62x39,tri prasatá, lanštiaka,dve lane,srnca.jazveca,líšku,a z toho jednou strelou naraz dve prasata,zaujímavé je,že prvé odbehlo 50m,a druhé ostalo na nástrele,všetko bolo do 60 až do 7Om,zbraň mám nastrelenú na 100m,používam strelivo SBP.A teraz Edu mudruj a laboruj! ◄ reagovať
odkaz :DDDDDDDDDDDD... chlapci na nič nové už neprídete.. táto téma je len zdrojom hádok.. treba to už zamknúť :).. nič v zlom.. mne je inak jedno čo robíte.. ak sa chcete doťahovať kľudne.. ja len tak.. mier! :DDD ◄ reagovať
no hornet nie je dostacujuca zbran urcite. samozrejme da sa s nim strelit aj srncia a jelienca a pod...ale je to nedovolene zakonom a riskantne. osobne poznam jedneho polovneho hospodara, co lovi srnciu s hornetom doteraz. ale naco certa pokusat-vsak? volakedy sa s hornetom aj diviaky strielali-niekde som to cital, ale bolo strasne vela nedohladanych diviakov... ◄ reagovať
mibe74 v rukách takých mudrlantov ,ktorí tu píšu že hornet je dostačujúci kaliber na našu všetkú zver si viem predstaviť i tento samopal a 4 tridsať ranové zásobníky . Potom už len kosiť a dufať že z čriedy niečo dohľadajú . Je to naozaj vulgárna zbraň a myslím ,že ani nesplna požadovaných 1500J na 100m . ◄ reagovať
a s tou zbranou odkaz ist do lesa na polovacku je vrchol debilizmu. na strelnicu hej, ale do lesa to nepatri. ◄ reagovať
no nepoznam osobne nikoho, co by siel na polovacku s upravenym samopalom...lov je o niecom inom, ako flakat do zveri vojenske 50 rocne naboje...podaktori ich vedia zohnat takmer zadarmo... ◄ reagovať
Samopal vz.58 v akejkolvek úprave je vhodný len na strelnicu.Hlavne kvoli etike a tradíciám. ◄ reagovať
lubo123 súhlasím ksk je presne samopal vzor 58 . Nejaká kvazi estetická úprava a kolík na jednotlivé rany . Výrobca dodáva aj zasobníky 30 ranové totožne ako má samopal vzor 58 . odkaz hlaveň je 39cm dlhá a úbytok energie na samonabíjanie tiež . V rukách nezodpovedného poľovníka môže mať používanie tohoto samopalu fatálne následky . Nejakú úctu by človek mal mať i k zveri či poľovnítvu . Táto zbraň je do plaču :-( ◄ reagovať
SKS Simonov má hlaveň dlhú 52cm a licenčne vyrábaný v jugoške má 56cm. To len tak pre zaujímavosť.39cm má samopal vz.58.Ahoj ◄ reagovať
horarstevo či je to simonov alebo ksk je uplne jedno odkaz každopádne je to zvulgarizovanie slovenského poľovníctva ksk má hlaveň 39cm . To že iné zbrane v tomto kalibri majú hlaveň dlhšiu veľmi nepomôže .Ano sú i staršie kalibre ale hlavne sú účinné . Tak ako 3006 či 8x57JS ◄ reagovať
Predstav si, ze ,,springfield" je este starsi (1906) a kopa dalsich kalibrov......a funguju dodnes. OK, s tym SKS som sa ,,uťal", ale klasicka gulovnica s klasickou hlavnou ..... ◄ reagovať
horarstevo kaliber pre vojenský učel nie je zlý 7,62x39 skonštruoval nemec Hugo Schmeisser v tej dobe 1947 to bolo fajn možno . Tu sa však bavíme pre využitie v poľovníctve na raticovú zver . Ako sám píšeš na krátku vzdialenosť sa to dá použiť aj na menšiu raticovú zver . Či však splňa napríklad SkS s hlavňou 39cm a unikom plynov na znova nabitie samopalu požadovanú silu zákonom 1500J na 100m netuším . Určite to bude iba balancovanie na hrane zákona by dokonca pod hranou . ◄ reagovať
Edu. Kto tu spomina kalacha?? Len Ty. Ked sa pise o 223-ke, 308-ke, 8x57, 30-06,......nikto nepise o ich vojenskych predchodcoch. Mimochodom, kalacha kopiruju aj v ,,americkych" kalibroch. Teraz neviem, ci je zly kalach ako zbran, ci ako kaliber :-(( ◄ reagovať
excalibur škoda ,že Ty ako slušný nearogantý človek a poľovník si niečo k téme nenapísal ohladne použitia a vhodnosti kalacha v Slovenskom poľovníctve . Určite by to bola nejaká zaujímavá múdrosť hodná tvojej osoby :-D Učiteľia musia mať s teba radosť keď ešte v 32 rokoch do školy chodíš . Predpokladám že na základku. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.