M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia

autor: off iboo
pridané: 8.12.2008 20:12

prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem

počet zobrazení: 114 654
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Kalach2, 23.4.2015 o 18:32

Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 21.2.2013 o 18:17

Chiko stačí na čo ten hornet ??? Horneta si kupovali po väčšine pytliaci a ludia čo na nabojoch chceli ušetriť aby sa im mäso rentovalo prípadne tlmič namontovať na túto guľovničku . Ono na nič iné ani nie je totiž logicky vhodná v rámci zákona . Ano na líšku hej :-D to je však slabá záslepka využiteľnosti horneta ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Edu, 21.2.2013 o 18:10

BLEIKER palec hore maximálny súhlas ! ◄ reagovať

off Chiko, 21.2.2013 o 18:10

Edu ja som jasne napisal, ze ak vies strielat staci .22 hornet..a nie, ze ho zákon povujuje..podla mna by na spolocnu na diviaky nemala ist gula mensieho priemeru ako 7mm ale to je na inu debatu... a uplne suhlasim z Bleikerom... ◄ reagovať

off BLEIKER, 21.2.2013 o 17:58

Snipko-prepáč,ale teraz si ma presvedčil o svojej "odbornosti".Vysvetli mi teda tu mudrost,že doležite je ako a kde zasiahneš zver,aje jedno či to bude 7,62x39 alebo 300WM.To je taka ista mudrost,ako stým TKO-STAčí V DANOM KALIBRI CELOPLášT s čo najvačšou hmotnostou a budem mat TKO,že sa ani dvojjadrová strela nechytá,stačí aby mala pár grainov menej.Ale inak sa tie tvoje príspevky do tejto diskusie hodia-len tak si kecáme,aj ked na to nemáme!a MYSLET SI-ZNAMENá h....O VEDIET. ◄ reagovať

off BLEIKER, 21.2.2013 o 17:50

CHIKO-za druhu čast prvej vety si tu už davno mal dostat BAN.Ostatne radšej nekomentujem. ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 17:49

EDU: ten vyšľahnutý plameň môže byť aj z iného kal. ako je 7,62x39. Takže neplatí to len v tomto prípade. A keď sme už pri tej energii. Jouly nie sú dôležité pre správne a rýchle usmrtenie zveri. Dôležité je AKO a KDE zasiahneš zver. A je to jedno či to bude 7,62x39 alebo 300WM. Keď správne zasiahnem komoru jeleňa na 100m, tak bude jedno či zásah bude od 300WM alebo spomínaný 7,62x39. Skôr by som sa priklonil k výpočtu a použiteľnosti konkrétneho kal. podľa metódy TKO. Pri tomto spôsobe vidno ktorý kal. na akú vzdialenosť je ešte použiteľný na lov zveri ale posudzovať kal. iba podľa Joulov je podľa mňa nesprávne. Skôr si myslím že v nesprávnych rukách je každý kal. nevhodný na lov . ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 17:29

snipko často sa striela za šera kde môžeš po vyšlahnutí plameňa na znakovanie zabudnúť . Znakovanie po kalibroch oveľa silnejších je často najmä u diviaka takmer žiadne . Chiko samozrejme na ulovenie srny stačí i hornet prípadne oko nastaviť ono je to uplne jedno či použiješ hornet alebo oko nastavíš. diviak po 80 m zhasol je to možné zásah bol správne umiestnený na 30m bol kaliber ešte dostatočne silný aby pôsobil šokom . Nie podľa mňa ale podľa zákona o poľovníctve je vymedzené aký kaliber je na zver raticovú vhodný a hlavne zákonom povolené. Nejako mi uniklo aký zakon povoluje lov raticovej zveri hornetom ??? Keď píšeš že stačí i hornet . Ja nikomu nič nevnucujem iba som upozornil aké úskalia môžu čakať poľovníka s týmto kalibrom napríklad pri zásahu na mäkko . Kto si myslí že trepem sprostosti nech poľuje týmto kalibrom . Ja to nikomu neberiem ani nezakazujem .MMasska niečo odpoľované už mám a nie málo takže nehodnoť ma ako neskúseného poľovníka , vôbec ma nepoznáš na to aby si ma mohol hodnotiť koľko a čoho som už ulovil a aké sú moje praktické skúsenosti . Určite však nemôžem vyhlásiť že každý zásah bude so 100% istotou presný . I ja som chyboval ba i na mäkko strelil .To sa môže stať aj tomu najlepšiemu strelcovi . Finist tu máš tabulku prepočítaj si Atmosféra ICAO (lišta pomocných výpočtů) Výpočet atmosféry podle standardu ICAO (The International Civil Aviation Organization). Z hodnoty tlaku vzduchu a teploty v určité nadmořské výšce program vypočte tlak, teplotu a hustotu vzduchu a rychlost zvuku v požadované nadmořské výšce: odkaz ◄ reagovať

off Chiko, 21.2.2013 o 15:12

7,62x39 je vinikajuca lahka a hlavnne presna zbran..ked vies stielat staci .22 hornet... Bol som minuleho roka na polovacke v Ratke okr. RS a tam chlapik strelil s CZ 527 5 rocneho kanca na komoru so strelivom SB na cca 30m...diviacik prebehol asik 80m a zhasol...a vklude bez psika po farbe bol dohladany..takze moj nazor je ten, ze ako lahka gulovnicka na tulanie sa lesom a strelbu na kratciu vzdialenost urcite ano.. a je naozaj velmi urazlive ako sa tu podaktory"pani polovnici" vyjadruju, 30 ranny zasobnik a ideme veselo..utocna puska vz.58..a pod..7,62x39 v rukach skusenejsieho strelca alebo vyzreteho polovnika je super vec..a som velmi rad ze sa konecne vyredukovali .222 alebo 223 apod z lovu raticovej zvery.. aa Edu pre teba mam specialni odkaz...podla mna je na lov na Slovensku vsetko co ma dlozsiu nabojnicu ako 63mm uz bohato predimenzovane a ked chces mat cool ranivy ucinok kup si .500 Nitro Expres a myslim ze budes spokojny... ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 14:12

BLEIKER: ja neprekrucam, to su fakty na rozdiel od druhých. Samozejme že zver sa ti môže stočiť, to som nikdy nespochybňoval. Ani som nikdy nenapisal že 7,62x39 je vhodná ako jediná zbraň. Písal som o účinkoch a vhodnosti. Preto CZ 527 7,62x39 je vhodná s dobrým strelivom a optikou na lov zveri. To na akú vzdialenosť kto vystrelí je na zvážení každého. ◄ reagovať

off BLEIKER, 21.2.2013 o 13:44

Snipko-neprekrucaj,dohodnite sa ,že ako druha gulovnica to je fajn kaliber,ale nie ako hlavny.Nejde len o to vyhodnotit situaciu a byt rozvažny,ale predpokladat,že sa ti zver pri vystrele stoči-a tu prichadzy ten kamen urazu u tohoto kalibru.Ze to nie je nič nevidane potvrdi MMasska,ktoremu sa to stalo na 50m,mne na 9.To ti potom pri vačšich kusoch nepomože nič. ◄ reagovať

on Finist, 21.2.2013 o 13:02

Toto je vtip? To si nemohol myslieť vážne Edu :))) Ako može gula vystúpať o 11cm? Alebo bude o 11cm klesať? V 2000m nadmorskej výšky to bude 18cm? /Často sa mení nastrelenie guľovnice teplotou, každým vystúpaním o 100m nadmorskej výšky o 1 cm čiže pri nastelení v 200m n.výške bude rozdiel v 1300m/nm. 11cm minimálne./ ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 12:41

EDU: pre teba je správny kaliber iba taký ktorý spôsobuje veľký hydrodynamický šok, iba ten je dobrý. Iný ktorý tento šok nespôsobí je na lov v tvojom prípade nevhodný. Tak potom sa mi dvaja nemáme o čom baviť. Každý vieme svoje...Len potom by bolo veľa kalibrov ktoré by v tvojom prípade neboli na lov vhodné a to je naozaj zavádzajúce tvrdiť. A ďalšia vec je že aj pri zásahu zveri na "mäkko" je znakovanie zveri poznateľné, netvrdím že vždy ale je to tak. Niekedy ani po zásahu na komoru zver neznakuje, čo sa mi viac krát potvrdilo a odbieha z nástrelu ako nezasiahnutá a po 20-100m leží už zhasnutá s krásnou komorovou ranou. To by som si potom mohol viac krát myslieť že som ju netrafil a nešiel sa pozrieť na nástrel. Čiže ja si myslím, že dôležitejšie je správne vyhodnotiť situáciu pred streľbou a nie byť adrenalínom alebo vášňou tak zaslepený aby človek vystrelil na zver za každých okolností len aby ju trafil a je mu jedno ako a kde. Potom sa ale nemôže čudovať že bude dohľadávať alebo bude klásť vinu na zbraň, optiku.. že zasiahol alebo nezasiahol tam kde chcel. ◄ reagovať

správca MMasska, 21.2.2013 o 12:38

edu zasa si to nepochopil!! vnucujes tu svoje nazori ludom a hadas sa o veciach ktore si len pocul alebo si si ich vygoogloval koli tebe spravili dokonca aj diskusiu ale tvoj kamarat admin to stoplo! koli tebe sa vela ludi ani nezapoji do diskusie o strelive a o zbraniach aby hned neboli zosmiesneny ze maju iny nazor mozno lepsi ako ty ale iny, racej to napisu do posty edu prispevaj do diskusie len ohladom fotenia v tejto problematike sa asi vyznas alebo si aspon zatial nenasiel oponenta ako napriklad tu tam ja nebudem zasahovat ale v diskusiach o zbraniach a strelive si skor na optiaz a postrach inych:ADMIN prepac to je uz ozaj odbocenie od temy ale edu v tejto diskusii je skor destruktivny ako prinosom neikomu racej zrusis diskusiu ktora sa zvrhla vdaka edovi ako by si patral po tom preco sa to stalo!!!! a spokojne vyhlasim ze mi mozes dat BAN v tejto diskusii ak uz konecne zablokujes aj to edove prazne blabotanie !!!!!ja som uz OFF. uz sa viac k tejto teme neda povedat ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 12:20

MMasska ja milion € nemám ani milion korun nie . Obdivujem však tvoje logické pstupnosti ,že kto sa nestavuje s tebou musí očierňovať a osočovať. Ja nikoho neosočujem . Kto chce nech loví kalibrom 7,62x39 premňa aj slona či leva ◄ reagovať

správca MMasska, 21.2.2013 o 12:01

ok EDU vsetky tieto tvoje argumenty su spravne tak potom coho sa bojis ako tak pises mal by si to mat vyhrate !!! Pozri pre mna milion je spusta dokonca by sa dalo povedat ze by to malo na mna likvidacne ucinky ak prehram ale aj tak idem do toho ja si za slovom stojim ak si stojis aj za svojov pravdov ty tak pod a ukaze sa kto mal pravdu a ked nejdes tak je to len BLABLABLABLA ako stale a ociernovanie a osocovanie ludi si si taky presveceny ze sa to neda tak scoho mas strach primi moju vyzvu ako chlap a ukaze sa pravda!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 21.2.2013 o 11:52

borza222 ano strelec tento kaliber naozaj poznal .Mal ešte zopár obdobných skúseností ,ktoré nebudem popisovať z dopočutia a následne tento kaliber predal .horarstevo ano opakované slová o hydrodynamickom efekte ,ktorý spôsobuje šok na teba zjavne nezabrali. Stále si zle čítal a preto si to poplietol v svojej neznalosti na hydrodynamicky sok. snipko môžem sa stotožniť s prispievaťelom ,ktorého si skopčil takmer vo všetkom hlavne v tom že pri svojom slabučkom účinku spôsobuje veľmi slabučkú deštrukciu na divine čiže veľmi málo poškodzuje životne dôležité orgány . Čím menšie poškodenie tým väčšia dohladávka to je logické. Problém vidím v tom že strelec ktorý zasiahne zver na mäkko na črevá a žalúdok bude v domnení ,že zver vôbec nezasiahol . Ak sa však niekto pasuje do role absolútneho strelca ktorému sa za žiadnych podmienok nemôže optika puhnúť na starej zhčke absolutne vylučuje ,že sa mu zver pohne že jeho strela sa i konárik či mladinu obtrie a jeho strelba je v 100% istote a podobné drísty je to žial už skôr na smiech ako na zamyslenie sa . Niet neomylných strelcov a niet neomylných kalibrov . Často sa mení nastrelenie guľovnice teplotou, každým vystúpaním o 100m nadmorskej výšky o 1 cm čiže pri nastelení v 200m n.výške bude rozdiel v 1300m/nm. 11cm minimálne . Ďalšia vec je hrubý odhad pri strelbe z kopca a strelbe do kopca kde treba vždy mieriť nižšie koľko nižšie to je len odhad polovníka dalšia vec je je svetlo dopadujúce na puškohľad . Veľmi častá vec je najmä pri takých neomylných kalibroch aké spomenul MMasska rem223 obtrenie sa o konárik či mladinu v lese ktorú ľudske oko nedokáže identifikovať. Odhliadnuc od toho že guľka ktorá trafí počas dráhy letu chrústa roháča či podobný väčší hmyz uplne zmení dráhu letu .Tých dôvodov kedy strelec netrafí je veľa. Je však jeden strelec ktorý všetky úskalia vylučuje a je absolútne bez chybičky. ◄ reagovať

off Toxi, 21.2.2013 o 11:16

Veď tu ani nikto nenapísal, že ju chce ako hlavnú zbraň, že s ňou ide strieľať na 300m (ako EDU)- jemu by sa to možno podarilo -, že s ňou ide strieľať ťažké kusy diviačej a jelenej zveri... ◄ reagovať

off orol, 21.2.2013 o 11:13

Tu si vyber o 7,62x39 ( zadaj do okna 7,62x39 ) odkaz P.s- toxi, vidím že vlastníš 7,62x39, ale aj mne je tento kal. moc sympatický a ako druhej zbrani by som sa mu rozhodne nebránil. Nevztekaj sa moc a udrž emócie, škodí to Tvojmu zdraviu. ◄ reagovať

off Toxi, 21.2.2013 o 10:49

Orol píšeš také kraviny ako Edu! Tak potom prečo EDU napíše "že nepochybuje o tom , že s týmto kalibrom sa dá skoliť aj 150kg diviak" a v ďalšom príspevku napíše "absolútne nevhodný kaliber na raticovú zver"! Se...te si do huby vy dvaja! ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 10:47

Posielam niečo zaujímavé.. Vážení slovenští kolegové. Protože se tato ráže (7,62*39) používá v myslivosti v ČR od platnosti poslední úpravy zákona v r.2002 mohu zde uvést pár vět o zkušenostech při lovu zvěře. Osobní zkušenosti mám s CZ 527 Cerbine (2,5kg, hlaveň 47cm, zásobník na 5, optika ZD 6x50). Používám ji v horách na šoulačky a naháňky (jinak mám ještě Sauer 202 ve 270W). Carbine 7,62x39 mohu hodnotit jako vynikající (zatím cca 45 ks spárkaté zvěře bez dohledávek nad 50m !), lehounká na nošení, pohotová, neznatelný zpětný ráz a přesná do 150m pak je již výrazný pokles dráhy střely. Rozptyl se SelBel, Barnaul, MFS, Federal, Sako lze běžně ve 100m udržet do 2,5-3,5cm. Účinnost loveckých střel je různá. Česká SB 8,0 g má ve 100m 1543, podobně i Barnaul, Sako a Federal, což není moc, Vyšší výkony jsou laborovány v MFS, 9,7g, 11,4g a nejvyšší co používám na černou zvěř a jeleny má MFS 11,7g, která má ve 100m výkon 2225J což je na úrovni ráže např. 7x57 a velmi výrazný stop-efekt. Pro hodně myslivců je podstatná cena nábojů, které se dají opatřit od 3,50-16 Kč/ks. Z praxe mohu potvrdit vícenásobné a bezproblémové použií na spárkatou zvěř vysokou i černou do cca 120Kg při střelbě do max 200m. Je to velmi pomalá ráže a tak to zvěřinu absolutně nepoškozuje avůbec nerozbíjí (ani slabé srnčí), Po komorovém zásahu zvěř neodchází (většina v ohni) a dá se s tím střílet přes trávu nebo listí bez větších odchylek dráhy střely. Předpokládám, že by s tím nebyl problém lovit i zvěř silnější, ale to jsem zatím osobně neměl to štěstí vyzkoušet. U nás v ČR se po zavedení této ráže hodně rozmohly (zejména na naháňky) poloautomaty na bázi Kalašnikova z Ruska (SKS a Saiga, které se dovážejí za cca 4-5 tis Kč), nebo české na bázi SA 58 (CZ 858),ale tyto vojenské zbraně dle mého názoru do myslivosti (polovnictva) nepatří. Pokud se týká zbraní IŽ, které se v této ráži také dříve vyskytovaly, ty jsou nyní na ústupu neboť z důvodu vůlí jejich lůžkových závěrů nejdou s jakýmkoliv střelivem nastřelit přesněji než cca 15cm/100m a to je pro odpovědný lov naprosto nedostačující. Pokud vám můj příspěvek v něčem pomůže, budu rád. Lesu a Lovu zdar ! A pro ty nevěřící potvrzení výkonu té nejsilnější na následujícím odkazu: odkaz :x:x:x ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off orol, 21.2.2013 o 10:23

Rozhodne súhlasím s pepiesom, MMaskom, s horarstevom, borzom, ale rozhodne súhlasím aj s Edu. Predsa už v prvom príspevku témy ( 4.02. 2013 o 15:26) Edu už v prvej vete jasne uvádza : Ja nepochybňujem, že týmto kalibrom sa dá skoliť i 150kg diviak . Ano dá. ◄ reagovať

off archer, 21.2.2013 o 9:44

kameru mám fajnú, skúsenosti s točením mám.. som váš človek! :) ◄ reagovať

off trpazlik, 21.2.2013 o 9:41

Podľa môjho názoru je tento kaliber vhodný pre skúsenejších poľovníkov alebo poľovníkov čo majú už niečo odstrieľané a odpoľované. Ja používam tento kaliber a strieľam sním max. do 100m. Srnčia zver v pohode a diviačia pokiaľ to je o veľkosti lanštiaka tak tiež v pohode. Čo sa týka streliva vyskúšal som „zázračné“ strelivo Barnaul (strela 8g) :-) to veľmi nedoporučujem, Používal som strelivo Prvi Partizan (strela 8g), teraz mam zbraň nastrelenú na strelivo Igman (strela 8g). Osobne ma strelivo Igman milo prekvapilo. Najnovšie som si kupil strelivo GECO s 9,7g strelou. Som zvedavý aký výsledok s týmto strelivom bude na strelnici a potom v revíri. ◄ reagovať

off horarstevo, 21.2.2013 o 9:14

Uz nedraaaaaaaždi :-DD, lebo sa zas dozvieme, ze ,,kde niet hydrodynamicky sok, tam ani smrt neberie". ◄ reagovať

off borza222, 21.2.2013 o 9:03

Ale Edu stál tesne vedla strelca pri dvoch kusoch, tak on tento kaliber dobre pozná.... ◄ reagovať

off ajven, 21.2.2013 o 8:55

konecne...... :-) ◄ reagovať

správca MMasska, 21.2.2013 o 6:51

EDU uz ti robi ritka prd prd prd alebo co si to za blabol napisal prosim ta este viac nezhovaduj pisanim takych blabolov a somariny dookola,bud uznaj ze ma pravdu niekto iny alebo pod do stavky! :moja ponuka znie!: Vlozime milion euro do depozitu do banky franklin templeton a to bud v cennych papieroch zalozenim nehnutelneho majetku alebo vmene.Ja dam spravit pravnikovi zmluvu o dohode ze peniaze vyberie ten ktori vyhra: Naseldne si urcis pozorovatela ktoreho zaplatim ja ci uz vyhram alebo nie a gro vystrelov bude zaznamenavat na kamerovi zaznam pokial mu to budu dovolovat svetelne podmienky ten samozrejme bude k dispozicii pre teba ale autorske prava celeho zaznamu budu moje a bude to moj majetok nech uz to dopadne ako chce!!!, budem polovat kalibrom 7,62x39 , strelim 100ks a nebudem dohladavat ani jeden kus. Za dohladavku sa bude povazovat vsetko na co sa bude musiet nasadit psik alebo odbehne od nastrelu viac ako 200m Budem polovat len fabrickym strelivom na vsetku u nas zijucu zver,polovat sa bude na SR polsku madarsku rumunsku a rusku. No co prjimas si myslim ze je to viac ako ferova ponuka!!!!ak by si chcel daco dopisat dajake svoje poziadavky mozeme a aby to bolo ferove pozorovatela mozeme vybret tak ze napises 3 ludi s tejto stranky ty aj ja a ostatny im budu davat hlasy a kto dostane najviac ten nim bude a neboj ludi ktorich to zaujima bude ako maku ako maku! :-DDDDD ◄ reagovať

správca MMasska, 21.2.2013 o 6:16

orol prepac ale ja by som si tento kaliber nikdy nebol vybral a plne suhlasim ze v noci ,za behu na spolocnej alebo na vecsiu vzdialenost sa da snim polovat :NEDA! Ja som ale uz nemohol citat tie dristy a osocovanie ktore edu viedol a na kazdeho utocil a pritom nerozumie problematike! Ja tvrdim ze polovat sa da zo vsetkym a na vsetku zver ked je polovnik uvedomeli striktne dodrziava try moje zasady pred strelbou a je aj dobry strelec nepotrebuje magnum!a nebude musiet ani dohladavt.UZ ho musi niekto umlcat aby prestal zabarat do problematyky ktorej sa nerozumie!Pisalo my spustu ludi ze do diskusii uz nechodia lebo je to o tom istom a EDU si dokazuje ze je majmudrejsi a vsetko umi vsetko zna aj s kombajnom jazdi! Ja ho uznavam ako fotografa ale v teme o zbraniach a strelive PRESTRELIL a nik ho nevie zastavit ani ADMIN .Tak preto som sa zapojil do toho inak by som tomu dal pokoj! ◄ reagovať

off pepies, 21.2.2013 o 5:38

Jaro pri všetkej úcte k Tebe si,tuto diskusiu si nepochopil,my sa tu nebavime o 7,62x39 ako o univezalnom kalibry ale bolo tu viacerymi praktickymi uživatelmi dokázaná že pokiaľ poloľovník striela z rozumom dá sa stymto kalibrom bez vetšich problémov u nás poľovať.To že je to pravda chcel MMasska dokazať Edovi v praxi na 100ks zvery.A asi niečo pravdy na tom bude ked EDO cukol... ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 0:44

orol pochpil si to velmi spravne !!! ◄ reagovať

off orol, 20.2.2013 o 23:58

Zdá sa, že pár ľudí považuje za univerzálnu ráž pomaly už aj malorážku a s ňou by najradšej lovili vždy a všetko s odôvodnením, že po nej padá všetko a odbieha max. do 30 m, alebo dokonca padá v ohni... ◄ reagovať

off orol, 20.2.2013 o 23:17

Na nočné poľovačky počas splnu, spoločné poľovačky, ako aj na odstrel dospelých jedincov raticovej zveri, ako aj ďalekú streľbu treba zvoliť riadny guľový náboj s potrebným výkonom a zastavovacím účinkom a radšej s prebytkom energie, ako jeho nedostatkom. ◄ reagovať

off jager133, 20.2.2013 o 22:47

Edu, už sa nestrapňuj ! ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2013 o 22:39

Navrhujem prvé kolo 100 rán dať na lietajúce asfaltové trap terče z 7,62x39 ,aby som zistil či mám vôbec nejakú šancu druhé kolo bude na 300m vzdialenú zapálenú sviečku v noci MMasska sa bude mať možnosť pozrieť sa kde stojí následne sa obrati chrbtom potom bude sviečka zhasnutá po 5 minútach sa otočí zapamätajúc si ciel ju zasiahne jedným výstrelom . Tretie kolo bude na ostro na zver . 100 rán na behu zo zhčka na vzdialenosť viac ako 100m výsledok bude vždy zásah na aortu celoplášťom. Moja stávka je 10€ ale som ochotný pristúpiť aj na dvojnásobok. ◄ reagovať

off pepies, 20.2.2013 o 20:41

Na okraj témy viac krat som sa zucastnil dohladavky aj som dostreloval lanstiaka streleneho na makko a cez zadne šunky po kalibry 9,3x62 a cez to vsetko si nedovolim tvrdit ze to je na figu kaliber.MMasska rad prijmem ulohu pozorovatela a zoberiem si aj neplatene volno :oDak sa somnou podeliš o vyhru... ◄ reagovať

off premvadasz, 20.2.2013 o 20:36

ajven neboj edu este urcite ma nejake esa v rukave:)) ◄ reagovať

off archer, 20.2.2013 o 20:33

kludne idem do roly pozorovateľa! :D ◄ reagovať

off ajven, 20.2.2013 o 20:32

nezvyknem reagovat a prispievat....ALE! EDU tu prehral na celej ciare. OFF. ◄ reagovať

off Edu, 20.2.2013 o 20:30

Ok nikoho nebudem dráždiť:-DDD ◄ reagovať

správca MMasska, 20.2.2013 o 20:28

admin prepac ale ja si myslim ze je to k teme jedna sa o 7,62x39 a dokaz ze sa da polovat aj s touto razou . Admin ja chcem len dokazat to ze nieje dolezite s cim strielam ale ako strielam! a ja ti to raz urcite dokazem ze tato moja teoria je pravdiva . Ja len konecne chcem umlcat niekoho kto len rozprava a drazdi ludi a robi tu rozbroje v teme ktora mu je a to prepac EDU aleze uplne cudzia! Preto tato moja stavka. Mne je uplne jedno aku raz si vyberiete ja vam to dokazem s cimkolvek! ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM