dnes je štvrtok,  5. december 2024,  meniny má Oto,  spln: 15. december 2024,  dnes východ slnka: 07:26,  dnes západ slnka: 15:48
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia

autor: off iboo
pridané: 8.12.2008 20:12

prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem

počet zobrazení: 113 599
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Kalach2, 23.4.2015 o 18:32

Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off rado100, 21.2.2013 o 20:45

Páni úprimne obdivujem Vašu vytrvalosť z jednej aj z druhej strany:-) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off archer, 21.2.2013 o 20:34

ale toto už naozaj nie je na smiech.. fakt nie.. zo začiatku som sa aj pousmial ale toto je hotová psychiatria! ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 20:28

V USA sa bežne lovia diviaky vzduchovkami napríklad : odkaz odkaz takto nejako to vypadá odkaz ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 20:22

Finist tak zisti teda koľko veď sa všetko dá na google nájsť . Uvidíš koško to bude na ONV . ◄ reagovať

off Finist, 21.2.2013 o 20:19

Nehovorím,že nejaký centimeter tam nebude,ale 20 cm je blbosť. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 20:14

Finist a koľko bude rozdiel ? ◄ reagovať

off Finist, 21.2.2013 o 20:10

Rozdiel tam určite je,ale ak raz nastrelím zbraň v 100mnm na vzdialenosť 100 metrov v 2000mnm nemože byť rozdiel na 100 metrov 20cm nad ani pod zámerný bod. ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 20:08

BLEIKER: nepovazujem sa odbornika ani super strelca. Nepis to co som ja nenapisal. Vsimol som si ze reaguju stale ty isty, co sa tomu nerozumeju, ty co vedia ako to je nepisu. Ja na rozdiel od teba nekecam.. v tom je rozdiel. Ak mas problem s citanim a myslenim tak citaj pomalsie a potom napis fakty a nie to co pises. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 20:04

Finist nič som zle nevygooglil . Napíš aký je rozdiel pri nastrelení guľovnice v 100m nadmorskej výške a 2000m . Môžeš googliť koľko chceš . O tom že ten rozdiel je dúfam nemusíme debatovať . ◄ reagovať

off Finist, 21.2.2013 o 20:02

Edo tých 11cm v 1300mnm je blbosť rovnako ako je blbosť 18cm vo výške 2000mnm. To si si musel niečo zle vygoogliť. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 20:02

snipko všetko podstatné som už napísal .... ◄ reagovať

off BLEIKER, 21.2.2013 o 20:01

SNIPKO-počuj ty mudrlant,čo tu len kecá,no tak ma už komečne pouč mna neskuseneho,ako sa ti bude spravat ten kano na 50m ak sa ti stočí pri vystrele a ty na neho buchneš s tým paradnym kalibrom,čo tu tak obhajuješ.Pritom ta tvoja teoria nema akosi od teba vysvetlenia,že ja tomu nrňerozumiem,je ozaj argument.Aj s tým TKO si velmi rýchlo skončil.Trepeš tu nezmysly a ked nevieš už kudy kam ,tak melieš stale to iste.Prečitaj si do zadu tvoje prispevky anehraj sa tu na super strelca a odborníka.Mna presvedčíš jedine argumentami a nie blabolami.Nikto tu nevie čítat,všetci sme blbí,len ty si sa tu vyskytol,abysi nam vysvetlil,že je jedno čím,doležité je ako.Začínam sa zamýšlat nad urovnou tejto stranky... ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 20:01

palo3006 ano to by bolo vhodné to je fakt . ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 20:00

EDu: to je tvoj nazor. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:58

Da sa usmrtit jedom , v oku obesiť , z malokalibrvoby streliť Tých spôsobov je niekoľko . Sme však poľovníci preto by sme mali rešpektovať zákon o poľovníctve nešpekulovať či kaliber 7,62x39 stačí do 100m do koľko kilov a už vôbec nie či pár deka mäsa ušetríme . ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 19:53

EDU: uz som pisal ze s tebou sa nebavim. Staraj sa do toho comu sa rozumies..Keby sa nedala zver usmrtit inak iba "hydrosokom" tak potom by lukostrelci boli na tom velmi zle. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:50

snipko už prestaň plakať a zamysli sa nad svojimi vyháseniami . Nestraš tu adminom . Ja som iba zopakoval tvoje slová ,ktoré by si mal vážiť !!! " Ja nepotrebujem Edov " hydrošok" na to aby som ulovil humánnym spôsobom zver. Je ale smutné že práve taký skúsený lovec ako Edu bez neho si netrúfne na zver vystreliť." môžeš nám objasniť čím to lovíš bez toho hydrošoku ??? ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 19:41

ADMIN by to tu mal trochu poriesit, hlavne EDU ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 19:40

EDU: tak aspon vidno ako si sa strapnil, . Neviem ci si tak blby ale ja tam nevidim napisane ze za ja som s tym ulovil alebo vystrelil na zver. Tak už konecne porozmyšľaj nad sebou.. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:37

Chiko asi je keď ma do školy posielaš tebe to tam asi veľmi neišlo. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:36

Snipko zjavne si nepamätáš čo píšeš !!! Tak sa čítaj !!! snipko , 27.12.2012 o 20:16 V pripade Horneta nejde o to spôsobiť šokový účinok, ide o zasiahnutie životne dôležitých orgánov na čo dostatočne postačuje.Dôležité je správne zasiahnúť ten správny orgán ako spraviť "paseku" z lopatky a kostí. Osobne nepotrebujem žiadny "magnum" kaliber aby som spoľahlivo ulovil u nás žijúcu zver. snipko, 13.2.2013 o 20:28 Slovo vhodný znamená, že ten kaliber dokáže usmrtiť zver u nás žijúcu, ale pre takých ako si Ty je otázkou na akú vzdialenosť, umiestnenie zásahu... Tí čo vlastnia taký kaliber poznajú odpoveď. snipko, 13.2.2013 o 18:45 Edu sa radšej odhlásil. Presne tak ako píše michal89. Nadnesene poviem že keby som zver prepichol oštepom tak isto nespĺňam Edu -hove požiadavky na smrtiaci účinok. No čo už každý sme iný. Ja tiež nemám vždy pravdu ale vychádzam z tohoto pravidla: Z praxe pre prax. snipko, 13.2.2013 o 18:29 pepies: veď práve, to čo napísal Edu je nezmysel. Ja nepotrebujem Edov " hydrošok" na to aby som ulovil humánnym spôsobom zver. Je ale smutné že práve taký skúsený lovec ako Edu bez neho si netrúfne na zver vystreliť. Tak nech, znovu prjem dobrú chuť a pôžitok pri manipulácií s divinou poškodenou "Hydrošokom". snipko , 27.12.2012 o 11:31 Ako uviedol pepies, s hornetom sa naozaj dá spoľahlivo uloviť u nás žijúca zver. Je to praxou overené... ◄ reagovať

off Chiko, 21.2.2013 o 19:29

ano moja slovencina je uboha..ale to nieje predmetom temi... ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:21

Chiko Ty by si sa mal do základnej školy vrátiť a aspoň základom slovenského jazyka sa doučiť ,keď ťa nechali už ZŠ opustiť . Mal si tam sedieť dodnes . Ako si mohol urobiť skúšku z poľovníctva tiež netuším . Rusi si mohli dať patentovať len to čo vymysleli . Patentovanie je vždy viazané na autora nie na krajinu to by si mohol vedieť . ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 19:21

EDU: ja som nikde nepisal ze vyslovene ja som hornet pouzil pri love zveri. Tak sa nauc citat. Uvedom sa o com pises lebo uz sa zamotavas sam do svojej siete. A studuj a studuj a studuj.. a nie trepať sprostosti ktore nemas overene ako s tym tlmicom, ved sa uz uvedom. ◄ reagovať

off archer, 21.2.2013 o 19:20

Chiko: nechcem zbytočne vrtať.. ale máš 20 rokov a 2 akademické diplomy? teda tituly? ◄ reagovať

off Chiko, 21.2.2013 o 19:20

palo 3006 sprave pod rychlos zvuku..presnejsie pod machovo cislo ...ale velmi spravne... ◄ reagovať

off palo3006, 21.2.2013 o 19:18

chiko dá maš pravdu ale najlepšie vtedy ked znížiš rýchlost strely pod 320ms ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:17

snipko Ty sa mi stale vyhrážaš ale ja ťa neobviňujem z ničoho iba som zopakoval tvoje vlastné slová ktoré si napísal Ty sám !!! Ty obviňuješ mňa kde sa budeš sťažovať ako adminovi a neviem kde . Ale sám na seba ??? Ved Ty si sa sám obvilil ja som iba tvoje slovka zopakoval !!! Takže buď nevieš čo píšeš a sám sa obviňuješ alebo čo akože odomňa chceš aby som písal nepravdu ??? Riešiť by to nemal admin ale vaša PZ by sa mali na tvoje hornetovské vyradrenie posvietiť !!! Prečítaj si svoje stare príspevky v tejto teme ako i iné príspevky odkaz ◄ reagovať

off palo3006, 21.2.2013 o 19:16

radšej 30dkg masa vyhodím ako strávit noc dohladávkou diviaka ◄ reagovať

off Chiko, 21.2.2013 o 19:15

edu..ako nic v zlom ale ti chod do skoly..na balistiku..a tam by si sa dozvedel( alebo mozno nie pretoze zadubenost daktorich jedincou je nekonecna), ze ak urobys integrovani tlmic a zmenis prudenie plynou tak sa da opakujem da utlmit aj nadzvukové strelivo..patentovali to rusi. Ak si dakdo ako edu mysli ze to nejde..je na velkom omyle..a edu viem ocom rozpravam..kedze sa pohybujem posledne 4 roky vo vyvoji zbrabi a zbrabovich systemou pre ASR a MVSR..a Tlmice mi uz vyniesli 2 akademicke diplomy... ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 19:11

EDU: ak ma este raz verejne obvinis budem to riesit inak.. Ja sa vyjadrujem k teme a nie ako ty co skaces z jednej oblasti do druhej. Taketo veci by naozaj mal ADMIN riesit, dufam ze aj poriesi. Ja na rozdiel od Teba neysedavam a nesurfujem na internete na posede ako ty.. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 19:07

snipko ano potvrdil som tvoje slová veď Ty si písal že Ti na všetkú zver stačí hornet a že hornet máš odskúšaný na všetkú zver v praxi . Ako inak ako nezákonne sa dá použiť hornet na lov raticovej zveri ??? Len Ty sa stale krutiš ako had a nechceš mi prezradiť kde si s tým hornetom tie praktické skúsenosti nabral a odskúšal ho na všetku u nas žijúcu zver ??? Píšeš že tebe stačí hornet n všetku u nas žijucu zver a nepotrebuješ na to ani edo hydrošok ! Tak nám to objasni na čo ten hornet teda používaš??? Chiko hornet sa dá utlmiť ale 8x57 nie v tom je ten rozdiel ako i rozdielnej hlučnosti oboch kalibrov . kto bazíruje na deka mäsa určite rád ušanuje aj pár centov na náboji . ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 18:59

Chiko kedy bola tá doba že lesníci fasovali hornetov ??? rossler8x57js nie len počítač má klávesnicu . Dá sa sedieť na posede a krátiť si čas napríklad internetom . Sneh je poriadne chrumkavý takže diviakov počuť z ďaleka . Teraz somm už doma . Dnes som si dal slušnú štreku ešte sme i s jeep cherocke zapadli takže bolo toho dnes dosť a už som doma v teple . Ráno skusim zase obchádzanie s kamarátom . Dnes bol jeden kus ale ten mal dobre cez 150kilo takže spúšť sa neťahala .Včera to bolo lepšie diviačica a 5 prasiat . Chodenie v tomto snehu je doslova utrpením :-( ale nechcem pretrhnúť šnúru každodenného navštevovania revíru :-D tak tajtra hodím fotku úlovku ktoré publikujem naozaj iba málokedy :-D Miloš keď som sa ja zúčastňoval spoločných poľovačiek Ty si mal 2 roky to len na margo tej praxe :-D ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 18:53

EDU: tak teraz si ma veľmi pobavil tým čo si napísal... to čo si Ty dokázal napísať je.. však posúdia iný.. Ak nevieš na čo sa kupuje hornet tak si to naštuduj v knihe.. S tebou sa baviť už nemôžem. MMasska to napísal jednoznačne a stručne. A od Teba si vyprosím komentáre ako: že horneta si kupujú zväčša pytliaci. Vidno tvoj charakter a logiku. Už sa nebudem baviť s niekym kto tomu nerozumie. ◄ reagovať

off Edu, 21.2.2013 o 18:47

snpiko s tým vykrvením kalachom nevykrveným 3006 si ma dostal :-D Nevyhrážaj sa mi ja viem veľmi dobre čo píšem i koľko takýchto hornetov ma polícia v zbierke i s tlmičmi . Pre čo si si zakupil horneta Ty si nám sájm popísal že ti stačí hornet na všetkú u nás žijúcu zver a nepotrebuješ k tomu žiadne sprostosti akými su hydrodynamický efekt . Nevyhrážaj sa mi stale dokola adminom ako bonzácke decko v škole pani učiteľkou . Uvedom sa čo píšeš a vszúp si do svedomia . Písal si že praxou máš overené že hornet je dostačujúci na všetkú zver . Tak mi odpovedz kde si tú prax s tým hornetom vykonal ??? Najskôr premýšlaj potom píš . Znehodnotenie diviny po zásahu na rebrá kalachom bude mať rovnaké poškodenie diviny ako 3006 alebo 300win .mag . Čiže vstrel a výstrel pri kalibroch 3006 a300win. mag budú uplne isté pri kalachu ten výstrel môže chýbať to je fakt . Ak nebude výstrel hematom na rebrách bude rozsiahly . Po štandartných kalibroch vypadá zásah na komoru takto odkaz- odkaz odkaz odkaz odkaz ◄ reagovať

off rossler8x57js, 21.2.2013 o 18:46

od klavesnice moc praxe v polovnictve nechytiš na to ani google nestači však. ◄ reagovať

off Chiko, 21.2.2013 o 18:30

edu...Hornet volakedy fasovali lesníci a je to podla mna skvela chutovecka na odstel skodnej a kozusinovej zveri ...a co sa týka tlmica..tak ten sa da spravit na hocaky kaliber ked vies ako.. ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 18:30

EDU: a k tomu pytliactvu. Ten kto chce pytliačiť si nekúpi na to horneta, to dáva logika. Myslíš že v rukách pytliaka by bol hornet lepší ako vojenská karabína 8x57??? Však uvažuj kým niečo napíšeš.. ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 18:26

EDU: pozor na to čo píšeš, nie som sám čo vlastním horneta.Takéto výslovne obviňovanie je od Teba neprípustné..Admin by to mal riešiť. ◄ reagovať

off snipko, 21.2.2013 o 18:20

BLEIKER: keď tomu nerozumieš, tak asi nie si poľovník.. ale k veci. Pre niekoho je to stále to isté dookola. Pre mňa je to jednoznačné: V provom rade ako vieme strieľať a v druhom rade čím budeme strieľať. Myslím že to hovorí za všetko. Niekomu nestačí ani 300WM a niekom postačí aj tu spomenutá 7,62x39. Je to o rozumne zvolenej vzdialenosti a schopnosti strelca a až potom o zvolenom kal. BLEIKER: Keď ja vystrelím na diviaka na 50m na komoru s 7,62x39 a ten odbehne povedzme 50 -70m a tam zhasne a potom Ty vystrelíš trebárs na 50m tiež na diviaka na komoru s kal. 30-06 a ten ostane na mieste, bude v tom rozdiel? Ja viem že áno. Aký? Nuž taký že pri " mojom diviakovi ktorý odbehol 70m bude divina pekne vykrvená a nepoškodená výrazným hydrodynamickým efektom, a ked ešte nasadím na pofarbenú alebo nepofarbenú stopu svojho psíka, spojím príjemne s užitočným. Pri tvojom strelenom diviakovi na mieste bude divina nevykrvená, poškodená hydrodynamickým efektom, a hovoriť o príjemnom zážitku to že sa dívať na zhasínajúceho diviaka sa aspoň mne nedá hovoriť. A tu je ten rozdiel. Ak už tomuto nechápeš tak už naozaj neviem... ◄ reagovať

zobrazené 121-160 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk