prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem
Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.
Pri tom kalibri a pri dlžke hlavne 47cm, som si na 100 % isty,že minimum továrenských laborácii dosahuje požadované parametre.A pri prebíjaní musíš sakra špekulovať.Neviem,neviem.... ◄ reagovať
ja na to že názor je pekná vec, ale v tomto prípade by som uprednostnil exaktný poznatok - všetko závisí od toho, ako rýchlo daný prach horí a v ktorej fáze horenia odovzdá koľko energie... ◄ reagovať
Z hlavňou ktorú má cz 527 carbine 7,62x39-dlhou 47 cm,prakticky a aj teoereticky nespĺňa,zákon na 100m -1500 Joulov,tak isto je to pri nepolovných zbraniach,ktoré ale používajú polovníci vz.58-39 sm,SKS Simonov -52 cm.Laboračné tabuľky sú merané pri dĺžkach hlavní 60,dokonca 65-66cm,a už pri týchto dĺžkach je 7,62x39 na hranici použiteľnosti.Pri hlavni krátkej 47 cm,musí isť výkon dole o min. 10%.To je moj logický názor.Čo vy na to? ◄ reagovať
MSmarian neuznavas ho ako kaliber alebo ako naboj prvi partizan. ◄ reagovať
ja tento náboj pre lov neuznávam. ◄ reagovať
aky mate nazor na strelivo prvi partizan v kalibri 762.39? ◄ reagovať
cz 527 7.62x39 - co si o nej myslite? podla noveho zakona sa s tymto kalibrom moze lovit uz aj raticova zver. ake laboracie striel su najlepsie? ◄ reagovať
Takze moja527 dala dalsi kus dole, bol to daniel vzdialenost asi 120 m. rana na lopatky a krasne prestreleny ostal v ohni,poskodenie zverini minimalne,mam aj nejake foto ◄ reagovať
erik asi to je pravda,aj ja som počul,že vyleteli do vzduchu a chvílu potrvá,kým sa dajú do kopy..ak vobec.. ◄ reagovať
Chlapi prvi partizan sa tazko zhanaju a je ich malokde kupit.. vraj im vyhorela tovaren.. neviem co je na tom pravdy... ◄ reagovať
lubto ďakujem, v čechách som skončil len nedávno, tak ešte niesom zorientovaný ◄ reagovať
namor676 - § 65 ods. 3 písm. c zákona 274/2009 o poľovníctve ◄ reagovať
Ja som poľoval s týmto kalibrom v českéj republike cca 6 rokov, používal som poloplášte wolf skúsenosti mám vyníkajúce ulovil som s ním mnoho raticovej zveri prevažne lanštiakov a dančie. Sem tam ale uletela rana bokom aj strelbe na terč. Lanštiaky väčšinou ostávali v ohni max. odbehli do 50m. Kde je informácia o povolení používania tohto kalibru na lov raticovej zeri u nás. ◄ reagovať
tak potom jedine prebíjať a dávať tam speer s plochou hlavou 11g, a bude z toho to, čo ešte nebolo :)) ◄ reagovať
iboo madarske MFS 11g. prestali vyrabat, co je velmi na skodu udajne boli dobre,barnuali som neskusal a tie PP skusim chcelo by to spravit test s SB ◄ reagovať
ja som ju vymenil za 308 W za novú, terajší mal spústu patronov do sapíka ... ináč na 100 m presná jak p... ◄ reagovať
skúšal niekto z vás Barnaul SP a HP? alebo MFS 11 gramové ? ◄ reagovať
Ano, je to ,,Prvi partizan" , pouzivam ho do 30-06, 7,62x39, aj do 243W a je uplne v pohode. Strielam cca 20-25 ks raticovej rocne.. ◄ reagovať
Vidím, tak napíšem. Myslím, že sa jedná o strelivo Prvy partizan, priateľ ho používa a tvrdí, že je lepšie od streliva SB. Ja osobnú skúsenosť nemám. ◄ reagovať
Co su to za naboje tie PP, kde to kupujes?ake mas skusenosti? ◄ reagovať
Pouzivam poloplast PP a je to v pohode. ◄ reagovať
Strielal som Sellier a Bellot 8g. snazim sa zohnat nieco kvalitne ale nedari sa mi a mozno bude stacit aj ten cech,lan to krasne prestrelilo a farba az striekala. ◄ reagovať
woodimpex - aký náboj si použil ?? ◄ reagovať
Tak pani ,tento kaliber je uz povoleny ake mate s nim skusenosti.Mam 527 7,62x39 asi dva mesiace,zatial len jedna lan od nastrelu presla 20m. ◄ reagovať
iboo nato že nie som slovák, dosť dobre píšem po slovensky nie?? ◄ reagovať
peterkacur - kiež by. csefy72 - pozri pravopis slovenského jazyka :)))) ◄ reagovať
ale má byť novela zákona, toho roku, ktorá urobí výnimku v tomto kalibri :))) ◄ reagovať
ja mám 7,62 x 39 už piatý rok. používam ju vetšinou na škodnú a som spokojný lebo kupujem do toho náboje za 7 sk /kus. na raticovú zver mám 30-06. 7.62x39 je tiež dosť sylná ale podla zákona nesmie sa používať na rať. zver lebo nábojnica nemá 40mm a pritom je sylnejšia ako 223 remington. pozri polovnícké strelectvo od tomáša krivnanského. ◄ reagovať
petob - pár šupiek je 100 € za holú pušku s montážou 1" ◄ reagovať
Koľko je to pár šupiek?A je to 7,62x39 alebo niečo iné? ◄ reagovať
iboo napíš mi na poštu koľko chceš a dohodneme, pre kamoša by som zobral ◄ reagovať
chalani keď chcete Ižku na prerábku, za pár šupiek vám doslova darujem moju. Ajtak mi len miesto v skrini brzdí, nemá u mňa využitie ( a to striela celkom slušne) dohodneme sa:) ◄ reagovať
milanko12 - ak mi zohnáš tu jednoranovú zlamovačku za 30 tácov - tak ju hned beriem :) Treba tam ešte prisypať aspoň 500 Euro .) ◄ reagovať
to len tak,aby reč nestála. ◄ reagovať
bodo1948-je na nete na predaj zlamovacka 8X57 za tie prachy myslim ze sabatina neviem nechce sa mi to hladat a urcite to je ina kava ◄ reagovať
Čo vymýšleš kraviny keď dobre vieš,že v pohone sa ti bríle rosia ◄ reagovať
A do pohonu flintička ako víno,som myslel k tej somarine ešte. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.