M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia

autor: off iboo
pridané: 8.12.2008 20:12

prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem

počet zobrazení: 114 665
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Kalach2, 23.4.2015 o 18:32

Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 441-480 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off pepies, 21.12.2012 o 20:53

Jaro moj Pradedo aj Dedo polovali Vierlingom 5,6x35R a poviem ti ze ja do smrti tolko zvery neuvidim čo stym nastrielali aj diviaky,vysoku aj muflony... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off orol, 21.12.2012 o 20:49

Namor, nemusíš prísť ani so 7,62x63, keď prídeš s prachmi, resp. mocou, "vymoženosťami", môžeš prísť pomaly aj s 5,6x36R a nikto sa Ťa nebude pýtať, aký máš kaliber :-o)) ◄ reagovať

off namor676, 21.12.2012 o 20:29

Edo, Edo zase tá tvoja domýšľavosť, keby som mal štatistiku 1:1 tak už dávno odovzdám poľovný lístok, netvrdím že som dohľadal vždy všetko na čo som vystrelil a nemá to nič spoločné s kalibrom, a tú iž som kupoval niekedy v roku 2002 a neboj sa už ju veľmi dávno nemám, vtedy sa o nej ako takej vedelo veľmi málo. Orol myslím že to bolo už viac krát rozoberané, ale myslím si že s tou krátkou hlavňou tých joulov bude pod 1500 na 100m. Osobne som tiež zástancom silnejších kalibrov ale to neznamená že budem haniť všetko ostatné. Blaser takže keď je u Vás minimum 7mm a dĺžka minimálne 64mm, tak keby som sa náhodou u vás objavil z 3006 tak ma pošlete domov :-)))) ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 20:14

Orol ale z toho si nič nerob to lanus aj z 2" hlavne naplní literu zákona :-D ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 20:09

Orol ani u nás nie . ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 20:08

Blaser300WM dobre dávaš :-D namor676 to som netušil že si 200ks odlovil v českú kalachom a prečo zrovna kalacha si si takto zaobstaral ? 200 ulovených a 200 odišlo bez znakovania zásahu predpokladam . No myslím ,že po tejto debate je zbytočné farbiara chovať kedže z kalacha na ranu všetko padá :-D aj bez hydrodynamického efektu . Nadarmo teda súdruh kalašnikov neobral konštruktera Nemeca Huga Schmeisser o metále čo schrábol ako hrdina . Aj keď to bola iba skopčená nemecká StG44 . To cárov dôstojník ruského delostrelectva Sergej Ivanovič Mosin spolu s Belgičanom Léon Nagantom tým sa podarilo na tú dobu lepší kaliber vymyslieť . Tiež je tu takých dosť čo s týmto obstarožitným železom na polovačka chodia . Aj ked je to naozaj lepšia volba ako ta Ižka . ◄ reagovať

off orol, 21.12.2012 o 20:07

Má guľovnica CZ 527 v kalibri 7,62x39 s DĹŽKOU HLAVNE 470 mm s použitým strelivom SB v sto metroch dopadovú energiu 1500 joulov ?? ◄ reagovať

off Blaser300WM, 21.12.2012 o 20:03

Tu sa ani niet o com hadat. Je to slabe, vyvinute kvoli logistike a skladovaniu ako "humanne" strelivo na vyradenie ludi z boja. Na vysportovanu zver slabe. BODKA. Stastne a vesele. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

on horarstevo, 21.12.2012 o 19:56

Dalsi znalec ◄ reagovať

off namor676, 21.12.2012 o 19:54

Blaser máš Ty vlastne pravdu, prečo sa hádať, idem si ja radšej vaječného likéru naliať s manželkou. Šťastné a veselé vianočné sviatky odkaz ◄ reagovať

off Blaser300WM, 21.12.2012 o 19:52

A moj prispevok patril zasa vsetkym, co sa tu na Zajcevov hraju. Polujem s ludmi, ktori takmer vsetci sportovo strielaju a napriek tomu, ze ovladaju strelbu ako malokto, tak preferuju silne kalibre. Tu sa trapko vysponuje, za posledne kupi IZ-ku a krabicku nabojov a hned je superstrelec, co nikdy nedohladava. Co ste si uz vianocneho puncu logli? A darmo tu nedrazdite s cenou naboja. To je snad to posledne, co rozhoduje. Ked musite utekat pre psa, behat cely den po hore, to nepocitate do nakladov? ◄ reagovať

on horarstevo, 21.12.2012 o 19:48

Edo.Fakt prispevok ,,k veci" ◄ reagovať

off namor676, 21.12.2012 o 19:47

Neprekrúcaj zase svoje domnieky z realitou, Tvoja domýšľavosť je neskutočná. Nikde som nenapísal že som to odlovil za tri roky, v ČR je tento kaliber povolený už dávno, ja som to odlovil za cca 8rokov hlavne v ČR, nikde som nepísal o vojenskom strelive, po celý čas som používal lovecké náboje a moja celková spotreba je k dnešnému dňu je cca 3000ks a pri priemernej cene náboja 0,20€ je to asi podstatne menej ako pri cene 1,20€ a ten rozdiel v cene streliva je minimálne 3000€. Taktiež neviem celkom dobre pochopiť aký môže pri rane na mäkko nastať hydrodynamický efekt keď tam nie su krvné riečišťa, to sa môže akurát pos...ť. Taktiež nehovorím o športovej strelbe, ale o poľovnom tréningu. Keď nadobudneš nejaké praktické skúsenosti potom aj diskusia s Tebov bude mať nejakí zmysel zatiaľ je to z Tvojej strany iba mlátenie prázdnej slamy. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 19:46

horarstevo ty maš ešte tu pekelnu kombináciu ižka v kalibri kalašnikov .Odfotit a prilepit doma na nastenku keď už tie sviatky mieru oslavuješ :-D pozor na alkohol . Aby si sa nepredstavil v takomto stave odkaz ◄ reagovať

on horarstevo, 21.12.2012 o 19:40

Moj prispevok patril Edovi, netusil som, ze sa este niekto primiesa :-)) ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 19:36

odkaz Blaser300WM súhlasím ◄ reagovať

on horarstevo, 21.12.2012 o 19:35

Ten, kto sa v tejto debate chcel nieco dozvediet asi z toho nezmudrel, ale otazka bola ,,Skusenosti pri love....." Co sa do toho series, ked si polovanie tymto kalibrom nevidel ani z ryclika??? Mam taky pocit (z niektorych Tvojich prispevkov), ze o polovacke a zbraniach zvlast toho vela nevies. ◄ reagovať

off Blaser300WM, 21.12.2012 o 19:32

Neviem naco sa hadate, ked su tie Vianoce. Netusim, naco je dobre obhajovat takyto kaliber. Zakon nezakon, u nas by si s tym nikto nevystrelil. Kazdy sa tu hra na uzasneho strelca a kafilerka a krkavce potom nestihaju. Otocka na chate a dones si poriadny kaliber. Od 7 vyssie a 64 a viac dlzka nabojnice. Ja mam malu vynimku 6,5x57, ale velmi s tym radsej nedrazdim. Samopalovy naboj by mi hanba a hospodar nedovolila pouzivat. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 19:28

horarstevo o kolko menej kope kalach oproti W308? Aj som si myslel že ti pojde o ten flonec masa pomyselný . Toho nedohladaného bude viacej ako toho podliateho . To by som chcel vidieť komorovú ranu na jelena za lopatky kam by Ti odišiel . Na mäkko je uplný koniec s dohladávkou.lahšia je až o 200gramov oproti napríklad rossleru titan 6 W270. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 19:19

namor676 to je super keď si len kalachom odlovil za tri roky 200ks raticovej zveri . Tie výhody nemyslím si že by W308 kopal opoznanie viac . Tiež cena streliva ako vojenské sa dá kupiť ale bavíme sa o poľovačke nie o športovej strelbe tam je dobrá i vzduchovka . Prudko padajúcu balistickú krivku nepovažujem za výhodu . Do 100kilo by som na sto kiloveho diviaka asi nestrielal kalachom . Beda keby sa strelec netrafil na komoru a ani komorová rana nebude znamenať že zver po zásahu strelou ktorá nespôsobuje šok zostava v ohni . Na zver srnčiu by som vedel pochopiť ešte strelbu kalachom ale za výhru by som to nepovažoval. ◄ reagovať

on horarstevo, 21.12.2012 o 19:16

Edu. Tiez lovim prevazne ,,normalnym "kalibrom (30-06), pouzivam vsak aj 7,62x39 a nemam vobec ziadny problem s nim ulovit od lisky po vysoku. Výhody: Prijemnejsia strelba, mensie podliatiny a devastacie (vobec sa nejedna o 0,5kg masa), v lese sa k strelbe nad 100 metrov dostanes malokedy a do 100 m uplne postacuje, lahsia zbran na celodenne nosenie,...... Ked tu niekto pise ako vedec, tak si to Ty....a vobec nevies, ako to funguje. Co uz. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 19:12

woodimpex ja som videl dohladávať aj po W300MG . To by som chcel vidieť na mäkko jeleňa s guľou ktorá nepôsobí hydrodynamickým efektom ako by sa dohladával . Prípadne nejakú ranu stačila by aj nízka komora u jeleňa . Samozrejme keď dostane na komoru ,že to neprežije to však neprežije ani z malokalibrovky . Prajem tiež štastne a vesele ◄ reagovať

off namor676, 21.12.2012 o 19:07

Edo, Edo samá teoria absolutne žiadna praktická skúsenosť a napriek tomu budeš bojovať za svoj názor ako za jediný správny. Dovolím sa zase opakovať ako pri každom Tvojom výpade proti tomuto kalibru. Mám v tomto kalibri výmennú hlaveň na Brno Efectu, pred tým som mal Iž18 v tejto ráži, odlovil som s ňou cez 200ks raticovej zveri okrem jelenej, používal som rôzne druhy streliva a nakoniec so sa ustálil na Sako Gamehead 8,00g. Áno tento kaliber má svoje hranice, ktoré nie su moc vysoké a to zjednodušene povedané do 100m a do 100kg, avšak jeho výhody sú už nepočetne spomenuté, nízka cena streliva ktoré ho predurčuje jak na tréning tak aj pre tých ktorý strieľajú veľa eventuálne sú obmedzený financiami, príjemný spätný ráz, ktorý hlavne začiatočníkov nebude navádzať na zlé návyky, taktiež aj balistika má svoju výhodu v prímestkých revíroch kedy projektil ,,rýchlo" padá a mnoho ďaľších. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 19:06

Peťo ja som Ti položil otázku nakoľko si bol veľmi prekvapený z kalibru kalašnikov a doporučuješ mi tento kaliber vyskúšať tak rád by som vedel čo také by ma mohlo u kalacha prekvapiť pozitívne oproti mojej 7x64 či 7x65R ??? Mail ohováranie za chrbátom ma vôbec netrápi to je každého vec . Ladíkov a zigáčov majú v česku dosť . Keď im dochádzajú argumenty aspoň nejaký mailík pošlú . To nie sú ľudia ktorí si vedia zachovať štipku ľudskej dôstojnosti . Je mi jedno či ma za mojej neprítomnosti zastávaš alebo ohováraš . Každopádne ono sa to i tak prezvie . Škoda že som sa stale nedozvedel aspoň jednu výhodu toho kalacha a som si istý ,že sa ani žiaden konkretny dôvod nedozviem . Preto u mňa zostane mizerne balisticky mizerne účinkom a mizerne . Stale sa však nájdu umelci čo si zákon vysvetluju že z 2" hlavne sa litera naplní :-D a dokonca presviečaju verejnosť že to tak je a náboj vystrelený bude mať na vzdialenosť 100m silu nad 1500J To je už ich problém . Ak im napíšem pravdu naježia sa a píšu potom za chrbátom sprostosti miesto toho aby napísali argumentáciu . Ktorú samozrejme nemôžu lebo neexistuje . ◄ reagovať

off woodimpex, 21.12.2012 o 19:03

Edu pochop že je to hlavne o dobrej rane a aj s 8x57 bolo a ešte aj bude postrielanej zveri .ČZ 527 v 7,62x39 mám velmi podarená gulovnica ,má strelenè od srnčieho povysokú a v pohode.Inak želám peknè vianoce. ◄ reagovať

off pepies, 21.12.2012 o 18:47

Edo zbran som mal napisanu na seba lebo kamaratovi skoncil zbrojak a stou zbranou som aktivne poloval pokial som mal možnost a mam len praktické a pozitivne skusenosti.ale na čo ti to tu budem vysvetlovat kedze mas svoju pravdu.par mesiacov spatne ked si sa vyjadroval na jednom českom fóre mi prisiel mail od jedneho kamarata z čiech citujem"Vaše zdravotnictví musí být v řadnym srabu když zase nedali Edovi tabletky na hlavu" koniec citátu.Doteraz som ta objahoval že si normalny ale už ma hlodá červík pochybnosti či ten človek predsa nemal v niečom pravdu.Sorry za odbočenie od témy. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 18:15

pepies aký si mal dôvod alebo pohnutky loviť zver 7,62x39 miesto napríklad 8x57js ako to robíš dnes ??? Zaujímalo by ma čo ťa na tejto zbrani mohlo zaujať balistika ? účinnosť ? či ?lanus ty si majster čo si myslí že ked sa do triedra 10 x 50 pozrie z opačnej strany a následne sa pozrie normálne zistí že má 20x zoom . To je tvoje vysvetlenie si optiky tak ako si zabil s tou dvojpalcovou hlavňou že literu zákona naplníš lebo tebou použité strelivo bude mať 1500J na 100m :-DDD bavíš ma . Máš zaujímave matematicko logické pstupnosti . ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 17:55

horarstevo kalach je dobrý kaliber i zbraň AK 47 je dobrý samopal i keď je to len okopčená nemecká útočnej puška StG44 ktorú do tejto podoby skonštruoval teda čiastočne skonštruoval Nemec Hugo Schmeisser v Ruskom zajatí . Ja nemám nič proti . Na to na čo bol tento kaliber skonštruovaný je ok . To že sa našlo zopár jedincov čo si kalacha nevedia vynachváliť Ty máš praktické skúsenosti :-D píšeš ako vedec . Škoda že si mi ani Ty ani pepies nenapísal jedinú výhodu 7,62x39 oproti normálnej guľovnici napríklad 7x64. Rád by som túto výhodu poznal keď mi radíte aby som túto neúčinnú zbraň vyskúšal . Zdôvodnenie že sa tu našlo 10 ľudí čo chvália nuž chvália aj superkvalitu mosina z roku1889 všelijaký ľudia dokonca sa nájde exot čo si myslí že vianoce sú sviatky mieru a pokoja :-DDD len im argumentácia nejako chýba . Prajem veľa dlhých dohladávok prípadne nejakú ktorá bude úspešná . ◄ reagovať

on horarstevo, 21.12.2012 o 17:37

10 ludi tu ma pozitivne prakticke skusenosti s tymto kalibrom,nikto nenapisal, ze je slaby, pomaly, zly,.... len Edo sa zaťal a kalach jednoducho dobry nemoze byt!!! Nechapete? Ani za svet!!! :-)) ◄ reagovať

off pepies, 21.12.2012 o 17:07

Edo pokial sobre citam tak je téma 7,62x39 a nevidim nikde žeby som ho porovnaval so 7x64 alebo 7x65 však nikto ti nenuti aby si si tento kaliber kupil.Ja som napisal moje poznatky z praxe použivania tohto kalibru aj konkretne som uviedol aj strelu .30 Hornady Interlock kedze 7,62x39 je .311 a tvoj najlepší kamarat Google ti to asi neprezradil že sa to da nabiť.A stale som nepochopil čo tu pletieš kalacha a tlmič ked ja som mal čz 527 a existuju aj iny vyrobcovia ktory komoruju tento kaliber do svojich zbrani napr.Ruger,Tebou preslaveny Rossler. ◄ reagovať

off lanus, 21.12.2012 o 17:05

Edu - Moje ego nemôže uraziť papagáj neustále opakujúci svoje voloviny !!! ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 16:44

pepies prosím ťa čo by mi priniesol také výnimočné kaliber 7x62 x 39 oproti mojej 7x64 či 7x65R ??? Ty si majster na objavovanie objaveného a skúšky všetkého druhu . Ja nepotrebujem v praxi skúšať kalacha nepovažujem to za zmysluplné !!! Povedz mi jeden dôvod okrem pomyselnej slovenskej nenažratosti a extrémnej lakomosti za par gramami mäsa aké má ten kalach výhody ??? V čom ? Jedine v tom že sa na to dá domontovať tlmič . Takže to sú jediné výhody . Poznáš nejaké iné ??? ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 16:39

lanus Ty mi nemôžeš proste zabudnuť ako som urazli tvoje veľké ego kde si mudroval o zoome na foťákoch o zoome však nemáš ani šajnu . Teraz mmudruješ zase o nejakom svojom bludnom výklade ohladne kalach streliva . V zákone sa naozaj uvádza strielať na ostatnú raticovú zver guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m !!! Neuvádza sa tam s energiou menšou ako 1 500 J/100 m ktorá je uvedená na krabičke ale strelivo na vzdialenosť 100m musí mať dopadovú energiu 1500J !!! To znamená ,že taký musí byť skutkový stav a sila !!! Čo by pri vystrelení z 2" určite nemala !!! A nemá ho ani pri tej čz carabine s hlavňou 47cm . Musíš čítať pozorne nie si prerábať zákon podľa svojich bludných predstáv . Ano môžeš písať že niekto nejakú lapuu objavil aby naplnila zákon :-D prípadne že si prachu doma niekto prisype . To sú len také detinské hypotetické hry . Každopádne kaliber 7,62x39 sa na lov vysokej ani diviakov nehodí nie len z hľadiska nedodržania zákona , ale hlavne stráca svojou pomalosťou učinnosť hydrodynamického efektu . Čiže nespôsobuje šok po zásahu a to na vzdialenosť 150m sa stáva už naozaj veľmi neúčinnou zbraňou bez hydrodynamického efektu . horarstevo čo tu cituješ aké komunistické bludy ohladne pokoja a mieru sa spamätaj čo píšeš za sprostosti :-DDD Neviem na čo by som mal isť strielať diviaka kalachom ? To by som musel byť uplne na hlavu aby som si takúto zbraň zakúpil a ešte i používal na zver len z nezmyselnou vidinou lakomosti že bude podliata lopatka o 10dg menej v skutočnosti však iba spôsobuješ utrpenie zveri a riskuješ dlhé a neuspešné dohladávky . Poľovník ktorý loviť guľovnicou si môže vybrať od výrobcov až po normálne kalibre cez W308 , W270, 7x64 ,3006 atď . Nie páliť na zver kalachom . Ty náš mierotvorca práci česť :-DDD ◄ reagovať

off pepies, 21.12.2012 o 16:19

Edo ako ti napisal Lanus a kolegovia pod nim treba si 7,62x39 vyskusat v praxi a verim ze budeš veľmi prekvapeny čo tento kaliber dokáže .Sám som donedávna vlastnil pušku v tomto kalibry a niečo mam snou aj strelené aj diviaky,srnčie,dančie aj vysoku...Naboje som mal prebijane do novych nabojnic zn.Lapua nie do starych vydutych a hlavne nie vojenskych lebo tam je Berdanova zapalka a nie Boxer a tie sa nedaju prebit.Strelu som pouzival .30 Hornady Interlock 165gr. Aj ked 7,62x39 je .311 ale v pohode sa to dá.S fabrickeho streliva mozem doporucit SAKO urobi velmi dobru robotu. ◄ reagovať

off lanus, 21.12.2012 o 15:15

Edu - Na českom webe (M/L) si sa na túto tému už náležite zhodil!!! Prečo sa pletieš do toho s čím nemáš náležitú praktickú skúsenosť a nie si ani schopný pochopiť literu zákona?!?! Presná formulácia "zakázaného spôsobu lovu "zákona č.274/2009 je nasledovná :c) strieľať na raticovú zver brokmi, strieľať na raticovú zver okrem diviačej zveri jednotnou strelou z brokovnice, strieľať na srnčiu zver guľovými nábojmi s menšou dopadovou energiou ako 1 000 J/100 m a na ostatnú raticovú zver guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m a s hmotnosťou strely menšou ako 6 g a priemerom menším ako 6 mm, strieľať na medvede inými ako guľovými nábojmi s dopadovou energiou menšou ako 1 500 J/100 m,.. Keďže je výkonový limit 1000J resp. 1500J viazaný na náboj a nie na zbraň ,tak môže byť vystrelený hoc aj z 2" hlavne !!! ◄ reagovať

on horarstevo, 21.12.2012 o 14:59

Edu: Do pekla....idu Vianoce, sviatky pokoja, mieru,........a Ty zas len to svoje ,,bla, bla, bla, sudruh, bla,okopcene, bla,.....este si zabudol napisat (58. krat), ze skusky polovneho hospodara mas na vybornu. Mas nejake PRAKTICKE skusenosti s tymto kalibrom?? Alebo len preto, ze je to ,,rus"??? Vyskusaj. Strel nim 15-20 ks a potom zrejme predas ten svoj rozletovany GB. P.S. Kto nevie strielat, nepomoze mu ani 6 kJ a dohladavat bude tak ci tak. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 11:24

Markel strelivom S@B sa môže podla zákona polovať len na srnčiu zver. Kedže je menej účinné ako povoľuje zákon na ostatnú raticovú zver . Okrem toho hydrodynamický efekt kalacha už na 150m nefunguje takže hor sa k dlhým dohladávkam :-DDD Kalašnikov náš priateľ a učiteľ :-DDD mimochodom samopal kalašnikov zostojil respektíve okopčil ako to v ZSSR bolo vždy z nemeckej útočnej pušky StG44 vojnový zajatec Nemec Hugo Schmeisser , že som od temičky odbehol :-DDD Metalmi však štrngal spolahlivý súdruh Kalašnikov :-DDD a odvtedy sa volá kalašnikovom . 7,62x39-CZ 527 s hlavňou 47 cm možno na líšku osobne by som si nedovolil strielať týmto kalachom ani srnčiu zver . Kto má rád nekonečne dlhé dohladávky a utrpenie zveri isto bude s týmto úbohým kalibrom spokojný . O zákone ktorý sa vraj podarilo obísť nejakým kúzelným strelivon o par Joule račej pomlčím ! ◄ reagovať

off ivanivan, 20.12.2012 o 22:07

Markel: Sako ti môžem posunúť 4krabice nové, jedna načatá. Môjmu Roslerovi nejako nechutia a nechce sa mi to riešiť. Tiež používam SB, ale chcem niečo lepšie lebo SB narobí dosť škody. Chcel by som niečo ťažšie, pomalšie. Ak zoženeim asi skúsim Geco. Ak nie tak asi Federal. ◄ reagovať

off jozef, 20.12.2012 o 22:04

Markel daj tam sako gamehead 8g a budeš spokojný.. ◄ reagovať

zobrazené 441-480 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Poľovníctvo TEREM