M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia

autor: off iboo
pridané: 8.12.2008 20:12

prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem

počet zobrazení: 114 667
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Kalach2, 23.4.2015 o 18:32

Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 401-440 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off snipko, 4.2.2013 o 10:52

dusab: ako pre koho... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off dusab, 4.2.2013 o 9:57

Hydrodynamicky efekt je pri love zveri dost podstatna zalezitost... ◄ reagovať

off snipko, 4.2.2013 o 8:27

Edu: Ten kto si vyberie tento kaliber ho nechce kôli tomu aby mal hydrodynamický efekt... to by si mal vedieť. ◄ reagovať

off Edu, 3.2.2013 o 21:52

Absolútne nevhodný kaliber na lov raticovej zveri . Nad 100m zaniká hydroodynamický efekt . Nevidím dôvod na zakúpenie si tejto ráže miesto napríklad 7x64. Nemá žiaden plus. ◄ reagovať

off stoparJ, 3.2.2013 o 19:53

pre luboslav: to co si pisal o tych nedohladanych diviakoch a o tej komorovej rane, to ti len povedali, ze mierili na komoru, ale kde dostali tie diviaky tak to nevie nikto kedze sa nenasli a ta raž uplne postacuje na vsetko aj na velke kusy... ◄ reagovať

off Jager68, 23.12.2012 o 10:38

O.K...... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 23.12.2012 o 10:37

Jager68 ospravedlňujem sa za nepozornosť . ◄ reagovať

off Jager68, 23.12.2012 o 10:28

EDU....NIE 300WM ale 7mm RemMag.....citaj pozorne... ◄ reagovať

off Edu, 23.12.2012 o 10:08

kurt je to fajn zbraň ale to je fajn aj malokalibrovka . Markel práve to čo si písal som popisoval . I po výkonnej zbrani ktorá na zver pôsobí hydrodynamickým efektom sa stane že sa zver nedohladá alebo ťažko dohladáva . Pri 7,62 x 39 ktorá dosahuje pri cz527 ledva zakonom stanovenu silu 1500J a nepôsobí hydrodynamickým efektom je dohladávka uplne o niečom inom . Zásah na mäkko nemáš šancu dohladať . Je to iba akoby prepichnutie tyčou 7,6mm neviem či to chápeš alebo nie . Zásah na mäkko obyčajne strelec z tohoto kalibra vôbec neeviduje a zostáva v tom ,že netrafil zver odbieha a zomiera po kilometroch v horúčkach a bolestiach . Preto by som si tento kaliber nikdy nekúpil ,neskúšal ho ani s ním nepoľoval a to ani na srnčiu zver. Kto z nejakých pohnútok myslí že je to super nápad strielať zver 7,62x39 nech striela ja si to nemyslím a nikdy myslieť nebudem . ◄ reagovať

off kurt, 22.12.2012 o 23:35

Orol: ešte raz sem skopírujem časť z môjho minulého príspevku: 7,62x39 zo 47 cm hlavne so strelivom SB cca. 1540 J so Sakom je to tesne pod 1600J Ešte doplním, že je to teoretický výpočet, takže negarantujem výsledok v praxi, najmä nie pri kvalite SB. Inak už sa tu hádam všetci zhodli, že ako druhá zbraň je to fajn kaliber a pri zachovaní zdravého rozumu sa s tým poľovať dá. ◄ reagovať

off Markel, 22.12.2012 o 21:18

Pre Edu: tak napr.rozdiel je v tom že kalach vz.58 má iba 39cm dlhú hlaveň, strieľalo sa strelivom celoplášťovým, hlaveň má iné stúpanie vývrtu, a určite stráca aj nejaké tie joule, tak ako každá poloautomatická zbraň, a kalach je určený na vojenské a nie na poľovné účely. CZ 527 má 47cm dlhú hlaveň, Resler Titan 52cm dlhú hlaveň a strelivo Geco 7,62x39 SP 9,7g má na 100m 1852J. Tak napr. strelivo od SaB (všetko na 100m) 243W-SP-6,5g-1843J, 6,5x52R-SP-7,6g-1153J, 6,5x57-SP-8,5g-2031J, a o nejakých cca 350J viac majú 7x57 a 7x57R-SP-9g, a SPCE-11,2g, a to sú všetko kalibre ktoré sa roky používajú na odstrel všetkej u náš žijúcej raticovej zveri. A na záver dodám postreh z našej minulej spoločnej poľovačky, keď asi 30-40kg, dve prasiatka boli postrelené rážou 7x64, tak jedno chlapi dohľadali asi po 200m a museli ho ešte dostreliť, a to druhé, keď aj farbilo, tak farbiť pomaly prestalo tak ho nakoniec ani nedohľadali, takže môj záver je, že môžeš mať kanón aký chceš, keď zle trafíš, tak ani dĺžka hlavne, ani rýchlosť strely a ani Joule ti nepomôžu. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off palo3006, 22.12.2012 o 17:00

sumcar ani to neni správne skutočný priemer je7,83 ◄ reagovať

off Edu, 22.12.2012 o 16:33

lanus a v čom máme jasno ? 66,55mm ◄ reagovať

on lanus, 22.12.2012 o 16:00

Aby bolo jasno : odkaz ◄ reagovať

off sumcar, 22.12.2012 o 15:37

spravne je to 0,300 x 25,4 = 7,62mm ◄ reagovať

off KriKa, 22.12.2012 o 15:23

Vysvetlite mi prosim niekto, aky je to kaliber W300MG....ja poznam 300WM, ale toto ?! ◄ reagovať

off Edu, 22.12.2012 o 15:05

Jager68 tých 63mm si kde vyčítal ?Alebo len typ ? To je zlý typ W300MG má dlhšiu nábojnicu ako je 7x65R . Ono to nie je ťažko overiť a strela 7,2??? to si ako vyrátal ? Mne to vychádza takto 300x 0,0254 = 7,62mm . ◄ reagovať

off Jager68, 22.12.2012 o 14:45

BLASER 300VM..aj 7mm rem.mag.ma nabojnicu ,,len" 63mm...to by na vynimku u vas preslo?? (ale strela ma presne tusim 7,2mm) tak asi hej..co povies Lubo.. O kal.7,62x39 to ZEKON napisal absolutne vystizne. Ale urcite niekde jasaju podaktorí majitelia tohto kal.,ze kolko vojen.municie si uz stihli zohnat...zadarmo samozrejme... ◄ reagovať

off Edu, 22.12.2012 o 14:33

Zekon pekne si to popísal a hlavne odbornejšie . Ja sa strelivom nezaoberám tolko ako ty a preto si vážim tvoj príspevok . Tu niečo o tom píše Belson odkaz. Orol 100% súhlas . Bleiker samozrejme správny postreh hornet sa kupoval niekedy dávno a viem že si natoľko skúsený že vieš jeho výhody :-D I za akým cielom si ho vela ludí kupovalo Vierling či hornet je uplne jedno .majitel 6,5x68 splna požiadavku nábojnice nad 64 mm .Blaser300WM :-DDD 100% súhlas aj s navigáciou aj nekonečnými schôdzami :-DDD Tiež si myslím ,že to takto funguje oveľa zmyselnejšie ako v klasika PZ .Darmo zase sa len potvrdilo ,že máš naozaj vždy pravdu ! Škoda len že som sa od Markela nedozvedel tie výhody a odpoved na moju otázku . Predpokladám ,že nepozná odpoveď aký je ten uplne iný rozdiel medzi AK 47 kalašnikov a CZ 527 7,62x39 :-DDD Mňa by totiž náramne zaujímal . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off zekon, 22.12.2012 o 9:46

chlapi ja sa teda do toho nechcem moc miešať ale niektoré veci tu nesedia - rýchlosť zvuku je +/- 340m/s v našich končinách tj. aj klasický lovecký náboj od S@B 7,62x39 odkaz dosahuje V0 +/- 740 m/s nie je teda podzvukový, to samozrejme neplatí pre špeciálne náboje určené na iné než lovecké použitie napr. odkaz ktoré sú určené na použitie s tlmičom PBS pre AK47 a klony, tento náboj dosahuje len 300m/s ale predpokladám že s tým loviť teda legálne nikto nebude... ten hydrodynamický šok je pravda, naň je treba dopadovku +/- 700m/s teda je reálne možné, že pri streľbe na nejakých 30-40 metrov by to mohlo byť na hrane v 100m sa môžete akurát tak škrabkať niekde... nechcem sa nikoho dotknúť nech si každý poľuje tak ako chce a tak ako mu to dobrý či zlý zákon dovoľuje ale môj osobný názor sa tento krát prikláňa na stranu Edu a Blaser / inak rozhodnutie vášho vlastníka teda sánka dole, keby to tak chcel zaviesť ten náš / 7,62x39 nemá u nás žiadne väčšie využitie... neviem čo by niekoho mohlo viesť vybrať zo skrine 7,62x39 a nechať doma napr. .308 win / 30-06 atď. a ísť s tým na posed, na čo ? na líšky ? na to tu máme predsa vhodnejšie kalibre a keď príde diviak čo potom ? budem naňho len pozerať ? prípadne idem loviť danielčiu či srnčiu prečo nemám využiť výkonnejší kaliber s dostatkom alebo rezervou výkonu ??? za mňa hovorím 7,62x39 áno, na strelnicu do papiera vzhľadom k dostupnosti a cene streliva, iné využitie asi nie... ◄ reagovať

off orol, 22.12.2012 o 9:45

Osobne tento kal. v praxi nepoznám a tak len názor "od pása". Pri zásahu na srdce, aortu, miechu, hlavu by som sa v žiadnom prípade týmto kal. nebál. Otázne je však, koľkokrát sa nám takýto zásah podarí a či vôbec budeme strieľať na hlavu ( najmä u trof. zveri ). Ako "druhú" guľovnicu beriem a dokonca mi je sympatická (ý), ALE pre všetky druhy poľ. a pre lov najmä jel. a diviačej ťažkej zveri zveri treba mať bezpodmienečne riadnu guľovnicu radšej s prebytkom výkonu, ako jeho nedostatkom. ◄ reagovať

off BLEIKER, 22.12.2012 o 8:30

Blaser 300WM-takže 7,62x39 je v pohode-ma viac ako 7mm,či?Aj 9,3x72R,ten ma viac v oboch parametroch.Chudak majitel 6,5x68-ten by si u Vas ani neškrkol,aj ked asi na čelo by si klepal. ◄ reagovať

off BLEIKER, 22.12.2012 o 8:23

takže na základe upozornenia pepies-a sa mu týmto ospravedlnujem a doporučujem začínajúcim polovníkom zohnat si niekde na vysokú,muflony a divakov Vierling,lebo Hornet je už prisilný.Určite mu dedo poradil,ako na to. ◄ reagovať

off Blaser300WM, 22.12.2012 o 7:11

Namor, 3006 ma o nejaku desatinku viac na priemere strely ako 7mm, takze si za vodou, lebo staci dosiahnut aspon jeden parameter. Ale dost ludi si u nas nezapoluje prave kvoli tomu, ze obhajuje neobhajitelne. Tak ako kazdy majitel obhajoval 223 pri love na vysoku, az kym mu to nezakazal zakon. U nas je zakon majitel a hospodar v jednej osobe. By si neveril ake to ma vyhody. Nikto nikomu nic nezavidi a nikto neriesi picoviny na nekonecnych schodzach. Komu sa nepaci, moze si vymazat z navigacie polohu chaty. ◄ reagovať

off Edu, 22.12.2012 o 1:50

Markel v čom spočíva ten uplne iný rozdiel medzi AK 47 kalašnikov a CZ 527? Môžeš mi ten uplne iný rozdiel nejako objasniť ? Ja síce nemám tento kaliber ale poznám ľudí ,ktorí ho majú a poznám ľudí ktorí po nich boli s farbiarom dohladávať . Srnec nízka komora odchod 400m napríklad ! Koľko krát si strelec myslí ,že nezasiahol zver a tá odbieha celé kilometre . Radovať sa z toho či sme prekonali 1500J zákonom stanovenú hranicu o 40J nie je na mieste . Hlavná vec ktorú treba povedať je že tento kaliber je podzvukový a hlavne je tak pomalý že nesposobuje šok hydrodynamickým efektom . Čiže pri strelbe nad 100m bude náboj naozaj veľmi ale veľmi chabo účinný . Vieš nemusím letieť do kozmu aby som uveril ,že je zem guľatá. ◄ reagovať

off orol, 21.12.2012 o 23:51

Kurt - 21:11 - 600mm hlavňou a strelivom SB má - dosahuje asi 1600 joulov v 100 metroch, to mi je jasné. Ale otázka znie ( 20:07 ) s hlavňou DĹŽKY 470mmm (guľovnica CZ Carabine 7,62x39). ◄ reagovať

off Jager68, 21.12.2012 o 22:56

Toto je kaliber vhodny na spolocne polovacky..s dobrym strelivom samozrejme.Plny suhlas s Blaser 300VM ◄ reagovať

off pepies, 21.12.2012 o 22:47

BLEIKER nevidim nikde v mojom prispevku zeby som niekoho navadzal na pouzivanie 22 hornet a ani sa som horneta nespominal ale Orol ked uz a moja reakcia na jeho prispevok bola ze moj pradedo aj dedo polovali Vierlingom co je predchodca hornetu....Musis poriadne čítať ◄ reagovať

off Markel, 21.12.2012 o 22:05

Edu prečo stále spomínaš "kalach" keď AK 47 kalašnikov, alebo samopal vz.58 je úplne iná zbraň, strieľajúca iným strelivom ako napr. CZ 527, alebo resler titan. A k tej praktickej skúsenosti, mám síce len so strelivom SaB a stelil som okrem jeleňa asi všetko, a nič mi neodbehlo viac ako 50 metrov. A k tým dohľadávkam mám ale len toľko, že poznám ľudí čo zatracujú takéto kalibre a preferujú kalibre na veľké vzdialenosti a aj na také 250-300 metrov strieľajú, tak tý najviac tej zveri dokaličia. ◄ reagovať

off Markel, 21.12.2012 o 21:55

Z asi 50-tich príspevkov, okrem asi jedného alebo dvoch, som sa nedozvedel nič o nábojoch ktoré som spomínal v mojom príspevku. Ja som poprosil tých ľudí, ktorý majú nejaké praktické skúsenosti aby so o svoje poznatky podelili aj so mnou. A nechcem nikoho uraziť ale Edu, prosím ťa, ak nemáš praktické skúsenosti, neprispievaj svojím názormi, ktoré si niekde naštudoval v literatúre, do tejto témy nikto na to nieje zvedavý. ◄ reagovať

off kurt, 21.12.2012 o 21:52

bleiker: s tými J som odpovedal na otázku. Ja tento kaliber nemám ani som nikdy nemal a asi ani mať nebudem. Kedysi som sa oň zaujímal, ale keďže manželka má 308 tak je jednoduchšie a lacnejšie zobrať jej flintu ako kupovať novú. Inak to čo si napísal tu už bolo povedané x krát a ja s tým nemám žiaden problém. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 21:50

BLEIKER súhlasím . Najviac vždy záleží od zásahu . Nepomôže ani najlepší kaliber ani kuzelne strelivo . Netvrdím ,že z 7,62x39 nemôže padnúť aj jeleň ale na väčšie vzdialenosti cez 100m je ten úbytok energie veľmi značný a taktiež padavosť strely. Komu sa páči nech používa mňa tento kaliber ničím neoslnil . Trafiť tak lanštiaka na mäkko na 100m stavím sa že strelec ani nepríde na to že ho zasiahol . Guľa zostane dnu a farby nebude . Chudák diviak pôjde kilometre v bolestiach . ◄ reagovať

off BLEIKER, 21.12.2012 o 21:35

kurt-tu nejde o to,či má tolko a tolko joulov.Tie ešte nikoho a nič neusmrtili.Rozhodujúci je zásah a konštrukcia strely-avšak pri dodržaní primeranej ráže na danú zver.Nemam prakticku skusenost s týmto kalibrom,mam však bratranca,ktorý používa tuto ráž na to,ako je spomínane v príspevku,ktorý doložil Edu.Mimoriadne si to pochvaloval na srnčie,ako velmi šetrné a diviačiu do velkosti lanštiak-bodka.Strielal Barnaul,teraz Sako Gamehead.V tejto ráži to Sako nepodlieva,ako napr.pri6,5x55SE.PEPIES-nepovažujem za rozumné,dávat tu príklady,čo všetko sa dá hornetom.Zbada to začínajuci a zajtra si ho ide kupit,lebo nejaký dobrák na fore o tom písal.Sam som vyznavačom strednej skupiny ráží,ale odtial potial.Na druhej strane som sa dobre pobavil na tom hospodarovi,ktorého spomínal Blaser300WM. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 21:32

tak pepies sem s tými fotkami už mali davno byť v retro .Čo ich skrblíš ◄ reagovať

off pepies, 21.12.2012 o 21:24

Ado vellmi dobry komentar ale uz to tu bolo spomenute niekolko krat.Edo mali este 16 hamerlesku čo si pamatam a ostalo mi vela fotografii a ked sme vystahovali hajenku pradedovi tak sme zasobili prirodopisne kabinety na na 3 skolach ale to som mal vtedy 9 rokov ked pradedo umrel. ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 21:23

veru kurt do kretenov ja nikomu nenadávam . Merač rýchlosti ti nejako slabo funguje . Každopádne ti gratulujem že si prekonal magickú hranicu 1500j a odporučaš tu zbran ktora je neučinná . Neviem čo je vyvyšovanie sa ??? To že si človek nekúpi ižku s kalibrom kalašnikova ??? Prečo by to niekto robil ??? Ved ta ižka je drahšia ako opakovacia gulovnica s optikou a montažou v normál loveckom kalibri . A netreba ju ani dorábať doma ako polotovar od Iž. odkaz . V amerike prasata strielajú bežne vzduchovkou a je výkonnejšia ako kalach asi si takú nechám poslať jednu odkaz ◄ reagovať

off kurt, 21.12.2012 o 21:11

to Orol: Má. Pre eda a blazra možno nie, ale pre nás obyčajných smrteľníkov pre ktorých platia zákony fyziky a matematiky má 7,62x39 zo 47 cm hlavne so strelivom SB cca. 1540 J so Sakom je to tesne pod 1600J. Inak edo má pravdu v jednej veci a síce že oproti .308 nemá žiadnu výhodu len nevýhody. Ale to nie je dosť dobrý dôvod na odsudzovanie dobrého kalibra. Keď to niekomu vyhovuje nech si to má a kretén ktorý s daným kalibrom nemá žiadne praktické skúsenosti a dokonca si nedá ani tú robotu aby si naštudoval nejakú teóriu nemá žiadne právo sa komukoľvek vysmievať a vyvyšovať sa. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Edu, 21.12.2012 o 21:03

pepies to nemali na normálnu guľovnicu ? Ty si tu zver videl či si o nej iba počul ??? . ◄ reagovať

off Edu, 21.12.2012 o 21:02

V amerike sa diviaky vzduchovkou strielaju . odkaz ◄ reagovať

off orol, 21.12.2012 o 21:01

Áno, Wierling a Hornet, Hornet ešte kúsoček silnejší. Poznám to... ◄ reagovať

zobrazené 401-440 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk