M.K.P. AGRO služby
dnes je streda,  22. január 2025,  meniny má Zora,  spln: 13. január 2025,  dnes východ slnka: 07:29,  dnes západ slnka: 16:26
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Všetko o 7,62x39 vaše skúsenosti a postrehy z praxe. - diskusia

autor: off iboo
pridané: 8.12.2008 20:12

prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem

počet zobrazení: 114 675
počet hlasov: 1
okruh tém: strelivo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Kalach2, 23.4.2015 o 18:32

Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 27

komentáre

zoradiť
zobrazené 361-400 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 13.2.2013 o 18:09

snipko fotím 7 rokov a poľujem 25 rokov takže nejakú tú prax určite mám a nejedného hosťa som doprevádzal pri poplatkovom odstrele . Ty píšeš že pomalosť kalacha je výborná a má super zastavovací účinok oproti iným rýchlejším kalibrom . Veď to musíš sam uznať akú chobotinu si napísal . Bez hydrodynamického efektu niet traumatického šoku !!! Ten je dôležitý pri love zveri !!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off snipko, 13.2.2013 o 18:05

Ja ti želám dobrú chuť tak ako som písal. Zostaň pri fotení, v tom si naozaj dobrý... nerob si zlé meno ako poľovník... ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 18:04

snipko to že som ja nepotiakol spúšť tejto zbrane neznamená že nemám praktickú skusenosť . Mám praktickú skúsenosť !Kolega potiahol stál som vedľa neho . Diviaka sme dohladávali po zásahu na mäkko 10km !!! Chápeš to ??? Na snehu !!! Nakoniec sme sa na to vykašlali kedže snežilo a bol už večer . Druhý zážitok s kolegom ktorý má tento kaliber bol ,že sme boli spolu vystrelil na srnca slabučkú farbu sme našli len vďaka mojej dôslednosti lebo chcel opustiť nástrel . Následne sme išli pre farbiara a dohľadali sme srnca po komorovej rane približne po 500m . Tretiu praktickú skúsenosť popísal majiteľ tejto zbrane " Martin Saifrt reaguje 17.1.2013 18:35 Ráže slabá, v SB SP nedokázala na 30m prostřelit srnce přez žebra-rána na vysokou komoru, srnec utíkal přez 100m. Na lov totálně na hovno!!!!!!!!!" Takže opakujem to sú tri praktické skúsenosti s touto zbraňou . Kolega ju následne predal a má pokoj . Je štastým majiteľom 8x57JS . ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 17:58

snipko " EDU: pri delení diviny napr. srnca streleného 30-06 alebo 223 rem alebo iným vysokovýkonným kalibrom s veľkým hydrodynamickým efektom, by som ti veľmi rád nechal diel ktorý by bol týmto "šokovým efektom" poznačený." Chceš ušetriť pár gramov z lakomosti a nevidíš ,že stratíš a nedohľadáš oveľa viacej . Moje tri príbehy si dobre zapamätaj a keď budeš dohladávať nejakú srnčiu zver si na mňa spomeň . Srnčiu preto lebo neverím že by si potiahol i na niečo iné ako srnčia zver. Toľko moje praktické skúsenosti s týmto kalibrom . ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:55

Edu: Nedávaj mi do úst to čo som nepovedal.Prajem ti príjemnú chuť diviny s " hydrošokom" Edu: na tvojom mieste by som založil novú tému "Hydrošok" v praxi. Rad sa pripojím a budem diskutovať. A aby som nezabudol, otázka od PEKO a tvoje skúsenosti sú také že žiadne nemáš nakoľko si to sám napísal že si s tým nelovil takže ako mu poradíš? No neviem neviem Edu, nejako sa začínaš zamotávať do svojich " praktických" skúseností s týmto kalibrom... ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 17:50

snipko prečo by som nemal Pekovi popísat aké mám praktické skúsenosti s týmto kalibrom ja ??? Ty si popísal svoje ,že chceš deko masa ušetriť tak šetri . Ak si myslíš že po zásahu diviaka na mäkko je uplne normálne ho nedohladať na snehu po 10 km či neprestreliť na 30m srnca cez rebrá :-D nasledne ho na 100m dohladávať, či po komorovej rane dohladávať srnca pol kilometra s farbiarom tak 7,62 x 39 bude pre teba naozaj výborná voľba . Tých dohľadávok sa nemusíš bať lebo málokedy prídeš na to že si vôbec zver zasiahol . Ono to tak chodí pri poľovníckej zbrane bez hydrodynamického efektu . Prajem pevné nervy s používaním kalacha v poľovníctve . ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:48

Edu: ešte že si npísal odkiaľ , lebo citovať dokážem aj ja ako Teoretik dostávaš 1* ale ako praktik.... radšej nehodnotím. palo3006: ja som nenapísal že tento kaliber je vhodný pre každého a na každú okolnosť... Ja len stále tvrdím to čo som už napísal nižšie... nebudem sa stále opakovať na rozdiel od iných.. ◄ reagovať

off palo3006, 13.2.2013 o 17:44

snipko michal89 to dobre napísal nie je to kaliber na každú príležitos a ani nie je je pre každého. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 17:42

snipko to nie je môj hydrodynamický efekt :-DDD Traumaticky šok spôsobuje množstvo rozličných fyziologických pochodov (prudké podráždenie nervovej sústavy, narušenie činnosti životne dôležitých orgánov, silný pokles tlaku apod.), podstatné je ale okamžité ochabnutiu svalstva. Je vyvolaný masívnejšími trieštivo- trhavými zraneniami alebo hydrodynamickým efektom, ktorý okrem iného pôsobí aj na centrálnu nervovú sústavu. Hydrodynamický efekt je výsledkom pôsobenia strely na mäkké časti organizmu (svaly, vnútorné orgány), v ktorých strela vytvára permanentnú a dočasnú dutinu. Permanentná dutina vznikne úplnou deštrukciou tkaniva pri prechode strely organizmom, dočasná dutina je výsledkom pôsobenia rázových vĺn, ktoré strela vyvoláva pri prenikaní mäkkými tkanivami. Dočasná dutina počas svojej krátkej existencie (niekoľko milisekúnd) radiálne kmitá a spôsobuje ďalšie poškodenia okolitého tkaniva. Kým priemer permanentnej dutiny nie je výrazne väčší ako kaliber strely (okrem prípadu expanzívnych striel s vysokou dopadovou rýchlosťou), dočasná dutina môže mať priemer niekoľkonásobne väčší (v závislosti od dopadovej rýchlosti a správania sa strely). Často dochádza pri prechode strely tkanivom k jej rotácii okolo osi kolmej na pozdĺžnu os strely, čo zvyšuje priemer tak permanentnej ako aj dočasnej dutiny. Správanie sa striel v organizme je ťažko predvídať vzhľadom na nehomogénnosť ľudského organizmu, ale na základe praktických experimentov s balistickou želatínou, ktorá simuluje vlastnosti tkaniva, možno aspoň zhruba predvídať, ako sa bude určitý typ strely správať pri určitej dopadovej rýchlosti a aký bude mať táto strela účinok na tkanivo. Dopadová rýchlosť má priamy vplyv na veľkosť dočasnej dutiny a hĺbku prieniku. Čím bude vyššia dopadová rýchlosť, tým väčšia bude dočasná dutina a tým bližšie k miestu dopadu bude posunutý začiatok dočasnej dutiny. Kým v prípade celoplášťových striel (FMJ) vysoká dopadová rýchlosť zväčší aj hĺbku penetrácie, pri poloplášťových alebo expanzívnych strelách sa vyššou rýchlosťou hĺbka dočasnej aj trvalej dutiny skracuje, ale zväčšuje sa ich priemer. čítaj viac : odkaz ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:41

Edu: .. tvoje " bol som a podobné vety si nechaj pre niekoho iného" Myslíš si že na vine bol kaliber? Ja nie, najskôr strelivo, vzdialenosť a schopnosť zhodnotiť situáciu- urýchlené konanie strelca a v neposlednom rade samotný strelec. Aj negatítvna skúsenosť je pre prax bohužiaľ vhodná. Ja mám na to všetko svoj názor a Ty zase svoj. OK. Neberiem ti to. Ale to čo si napísal o Tvojom HYdro - šoku je naozaj na pobavenie... ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 17:34

snipko bol som pri dohladávaní srnca streleneho týmto kalibrom na komoru nízku prešiel 500m .Druhý umelec trafil týmto kalibrom diviaka na mäkko keby nebol sneh tak je vylúčené aby zistil že toho diviaka trafil . Napriek snehu a 10km dohľadávke sa diviak nikdy nenašiel.Ďalší poznatok majiteľa tohoto kalibru z iného nemenovaneho servra " Martin Saifrt reaguje 17.1.2013 18:35 Ráže slabá, v SB SP nedokázala na 30m prostřelit srnce přez žebra-rána na vysokou komoru, srnec utíkal přez 100m. Na lov totálně na hovno!!!!!!!!!" Osobne tento kaliber som mal doma roky rokúce na zver som ho však nepoužíval . michal89 srnčia zver sa bežne lovila brokovnicami a už sa neloví . Kaliber 9,3x72R nie je možné používať na raticovú zver okrem srnčej . Zákon to zakázal pre jeho nízku účinnosť. S čím len môžem súhlasiť. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:30

EDU: venuj sa tomu čomu rozumieš...Ak máš záujem napíšem článok o "Tvojom Hydro -šokovom účinku a nepoškodzovaní diviny pri streľbe na zver cez rebrá" Nad tvojimi vetami sa len pousmejem... ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:24

michal89: konecne niekto normálny so zdravým úsudkom.. Plne súhlasím. Edu: ako fotograf klobúk dole, ale ako poľovník... Teraz vyvraciaš to čo si pred tým napísal. Či strelíš srnca cez rebrá alebo lopatky vždy tam bude ten TVOJ "šokový účinok". Rozdiel bude ešte v rozsahu poškodenia. Takže aspoň nepíš o niečo o čom skoro nič nevieš... ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 17:18

snipko vedel som že v tom bude lakomosť po pár deka mäsa to si správne napísal . Keď strelím srnca cez rebrá na komoru za lopatkou nie je nič poškodené či ho strelím 7x65R alebo 7,62x39 problém nastane vtedy keď sa zver pohne a zasiahnem ju na mäkko . Po zásahu 7x65R srnca určite dohľadám po zásahu 7,62x39 je vysokopravdepodobné že ani neprídeš na to že si zver zasiahol . Prípadne ju vôbec nedohľadáš . To čo píšeš ako výhodu 7,62x39 že má pri menšej rýchlosti lepší zastavovací efekt je uplný nezmysel. Pri zastavovacom efekte zohráva najdôležitejšiu úlohu hydrodynamický efet ,ktorý spôsobuje šok . kaliber ktorý pri strelbe nad 100m nemá tento efekt je k ničomu . ◄ reagovať

off michal89, 13.2.2013 o 17:17

no a co tak potom vy ,,mudrciˇˇ hovorite na kaliber 9,3x72R ktory tiez nesposobuje hydrodynamicky efekt a kolko zveri sa snim nalovilo :) proste ide vzdy len o to ake ma polovnik sympatie ku konkretnemu kalibru a je zbytocne sa tu dohadovat ktory kaliber je lepsi.. kazdy kaliber je dobry ale nie vhodny na vsetky strelecke prilezitosti pri vykone prava polovnictva. Ked idem strielat tak si treba vopred rozmysliet co drzim v ruke a ci je to vhodne na danu vzdialensot a situaciu. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:07

Najviac sa mi na tom "páči" že všetko to píšu ľudia ktorý s týmto kalibrom nepoľovali a teda nemôžu objektívne zhodnotiť či je to čo píšu naoazj pravda alebo je to len že " jeden kamarát mi povedal..., počul som to od kamaráta.. atď. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 17:02

EDU: pri delení diviny napr. srnca streleného 30-06 alebo 223 rem alebo iným vysokovýkonným kalibrom s veľkým hydrodynamickým efektom, by som ti veľmi rád nechal diel ktorý by bol týmto "šokovým efektom" poznačený. A potom by som chcel vidieť tvoju reakciu. Tak isto ako 7,62x39 ale aj 30-30W ktorý som úspešne používal na všetku u nás žijúcu zver som zaznamenal podstatne menšie poškodenie diviny, výraznejšie znakovanie zveri a lepší zastavovací účinok ako napr. 7x64 ktorú tiež vlastním. A o pocite pri streľbe ani nehovorím. Každý máme svoju pravdu, každý nech sa toho svojeho úsudku drží. Ja to poviem takto: Neexistuje zlý kaliber, existuje zle zvolená strela, druh lovenej zveri, vzdialenosť a schopnosť strelca. V tom je ten rozdiel. A myslím si aj to že v dnešnej dobe je trend sa uchýliť k podstatne výkonnejším kalibrom s domnienkou že keď mám trebárs napr. 30-06, 7mm RM prípadne 300WM alebo iný ešte výkonnejší kaliber nemusím byť až taký dobrý strelec ako ten človek čo poľuje napr. 6,5x55, 243W alebo 30-30W a spomenutý 7,62x39. Všetko je to o tom čo som už písal. A nikto ma o tom nepresvedčí že je to inak. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 16:56

palo3006 to ano tam by sa dal uplatniť :-D to by bola asi jediná vec na čo by sa dalo použiť túto zbraň. ◄ reagovať

off palo3006, 13.2.2013 o 16:44

edu ale vedel by som si predstavit tento kaliber ako náhradu za 22lr pri výcviku a skúškach kandidátou kde by sa to skor blížilo k realite ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 15:55

palo3006 zhrniem to v globále tak ,že tento kaliber nie je vhodný vôbec na nič v poľovníctve. Rozhodnutie používať kalacha v poľovníctve považujem za veľmi nešťastnú voľbu.snipko keď vystrielaš náboje za 20 000€ môžeš kontrolovať hlaveň či neni opotrebená ak je určite nájdeš aj 2 či 3 stovky na jej výmenu . ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 15:39

BLEIKER správne si to popísal .Aj keď si myslím ,že keby strelil na 100m daniela na mäkko je takmer isté ,že ho nedohľadá ale je vysokopravdepodobné ,že ani nepríde na to že ho zasiahol. snipko aký je rozdiel v spätnom ráze W308 a 7,62x39 ??? Opotrebenie vývrtu na poľovačkách hm neviem v čom sa menej opotrebováva vývrt W308 oproti 7,62x39? Ak strelíš niekoľko tisíc kusov raticovej zveri vývrt bude v poriadku . Akože v čom je lepší zastavovací účinok 7,62 x 39 oproti W 308,7x64,8x57JS či 3006? napríklad ??? V čom spočíva výhoda strelby na zver bez hydrodynamického efektu som sa nedozvedel . Ani som nemohol ,lebo práve hydrodynamický efekt ktorý spôsobuje šok je najdôležitejší faktor . To nie pre mňa ale pre usmrtenie zveri . Niet žiadnej výhody prečo si zakúpiť tento slabučký kaliber ,ktorý bol ešte nedávno zakázaný používať na lov raticovej zveri . snipko čo Ty považuješ za výhody 7,62x39 je v praxi veľkou nevýhodou . ◄ reagovať

off BLEIKER, 13.2.2013 o 15:21

Snipko-nesuhlasim.Ak vplyvom toho,že sa zver pohne streliš na makko so 7,62x39 napr.daniela na 100m,maš o zabavu postarane.Ten isty zasah so 7,62x63-velmi pomale odkračanie a bezproblemovy dostrel.V tom je ten rozdiel.No a ak je pre teba problem spatny raz-čomu neverim,nemusiš strielat springfieldom,tak skus viac strelnicu.A opotrebenie vyvrtu-to si iba tak strelil od pasa-bežny polovnik pri 50 vystrelenych ranach ročne-no to som ešte aj prehnal a pri bežnej starostlivosti nezniči vyvrt ani u 223.Minuly tyzden som sa bavil s chlapikom-je tu na LZ a striela 6,5-284-to je iny autogen na vyvrt-a pri cca 800 ranach ešte vyvrt neriešil. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 13:35

palo3006: no keď myslíš.. Nenapísal som že tento kal. musíš použiť ale že je vhodný aj na spoločnú atď.. ◄ reagovať

off palo3006, 13.2.2013 o 13:31

snipko určite to nieje vhodný kaliber na spoločnú polovačku a už určite nie na dohladávku ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 12:52

Edu: 1. spätný ráz, 2. podstatne menšie opotrebenie vývrtu, 3. pomalá strela 4.zastavovací účinok, 5. V kombinácií s CZ 527 Carbine je to vhodná zbraň na spoločné poľovačky, resp. dohľadávky a individuálny lov. A aby som nezabudol Edu, ak je pre teba dôležitý faktor JOULE tak to je tvoja vec, sú aj iné omnoho dôležitejšie faktory na usmrtenie zveri.. ◄ reagovať

off Edu, 13.2.2013 o 12:39

stoparJ to nehovorím ja to je zákon fyziky . Nad 100m proste tento kaliber nespôsobuje hydrodynamický efekt do 100m lavíruje na hrane zákona v dopadovej energi . Čiže rozmenené na drobné pri zasiahnutí diviaka na mäkko je pravdepodobnosť dohladania takmer nulová. Pri zásahu na komoru na väčšiu vzdialenosť môže byť dohľadávka tiež veľmi náročná ba i neúspešná . Preto nevidím ani jeden najmenší dôvod na používanie tohoto kalibru pre lov raticovej zveri . Považujem to za nezodpovedné a neetické . rem 223 je celkom určite účinejšia zbraň ,ktorá pôsobí hydrodynamickým efektom a následným šokom na zver . Kto mi je ochotný povedať jeden argument prečo si kúpiť práve tento kaliber tak sa ho rád dozviem . Lacnejšie strelivo či o pár gramov menej rozbitých rebier samozrejme ako argument neberiem . Aj najvystrielanejšiemu strelcovi sa stane že zver chybuje či trafí na mäkko. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 10:52

BLEIKER: to čo píšeš je pravda ale platí to pri každom kal. a strelive.Pri takychto a podobnych kal. je podstatne aby to bol strelec ktorý je už "vystrieľaný" a skúsený, a nie aby to bol začiatočník ktorý povedzme ani nevie ako zver znakuje po zásahu na jednotlivé časti tela. To si myslím že je naozaj dôležitá vec pri týchto kal. Ostatné je už vecou etiky a myslenia dotyčného lovca. ◄ reagovať

off BLEIKER, 13.2.2013 o 10:41

Snipko a spol-presne tak,MMaska to napisal velmi dobre,len pri tychto menšich ražach je problem,ak sa ti zver pohne.A už je potom zbytočny super strelec a super strelivo,žiadny stopercentny zasah sa konat nebude a problem je na svete.A to žiadny super strelec nevie ovplyvnit.Ešte ta 223 ma aspon rychlost a slušny vyber kvalitnej strely ,čo sa však o 7,62x39 povedat neda.Aj SAKO Gamehead je len obyčajny poloplašt. ◄ reagovať

off snipko, 13.2.2013 o 10:21

MMasska to napísal naozaj stručne jasne a výstižne. ◄ reagovať

správca MMasska, 13.2.2013 o 9:37

ano pani ja vravim stale to iste polovat sa da aj s tymto kalibrom aj s 223r a to na vsetku u nas zijucu zver ktoru ti uz zakon obmedzuje ale...? chce to za prve dobre strelivo za druhe dobreho strelca lebo tieto raze ti neodpustia chybu a posunuty vystrel bokom musia to byt chyrurgicky presne vystreli kde ta rana musi byt polozena uplne presne narozdiel u silnejsich razi z dobrym strelivom ktore ti odpustia aj horsie umiestneny zasah napr.za branicu. Takze zaver je to o rozvahe a kvalite strelca. Mudry to vedia hlupaka o tom nepresvedcis ale vy mlady poucte sa a zvazte aky ste strelci lebo v lese pri vystrele na zver to nieje strelnica tam to chce tu rozvahu nielen umenie strielat! ◄ reagovať

off stoparJ, 12.2.2013 o 21:12

pre SNIPKO: mas pravdu kolega, je to o tom ako trafis, naboj je to silny, to nadavaju len ti, ktori nevedia dobre strielat a nedohladali daco, co mozno za to stalo. A pre EDU, kazdy ma svoju oblubenu raz, tak sa jej drz, ale nehovor, ze sa ten naboj nehodi na raticovu zver, lebo je uplne postacujuci. ◄ reagovať

off snipko, 5.2.2013 o 16:12

asi v tom nemáš jasno keď tak propaguješ usmrtenie šokom. Stačí iba jeden príklad: Lov lukom- lovecký hrot a jeho účinok. Pri love zveri či už lukom alebo palnou zbraňou, neni potrebný šokový účinok na spoľahlivé usmrtenie zveri. Ide o to aby človek dobre trafil. Ja tvrdím, a mnohokrát sa mi to potvrdilo nie je tak dôležité čím strieľame ale ako strieľame. A na to netreba šokový účinok. To mi dajú za pravdu lovci lukom. ◄ reagovať

off Edu, 5.2.2013 o 15:49

snipko veď hej názor je jedna vec a dokaličená zver so zbraňou ktorá nespôsobuje usmrtenie šokom je vec druhá. ◄ reagovať

off snipko, 5.2.2013 o 11:43

.. o líške ani o rat. zveri som nič nepísal. To je tvoj názor. Každý máme svoj a držíme sa ho. ◄ reagovať

off Edu, 5.2.2013 o 11:03

snipko ok na líšku je to v poriadku samozrejme na raticoú zver určite nie . ◄ reagovať

off Josse, 5.2.2013 o 10:59

K ráži 7,62x39- byla konstruována pro krátké hlavně útočných pušek (samopalu) a má pro krátké hlavně přizpůsobenou i vnitření balistiku. Tzn k nabrání výkonu nepotřebuje 60cm. ◄ reagovať

off snipko, 4.2.2013 o 16:38

Edu: dobre si prečítaj čo som napísal až potom reaguj na moju osobu. Ja som písal o konkrétnom kal. nie všeobecne. ◄ reagovať

off Edu, 4.2.2013 o 15:26

Ja nepochybňujem že týmto kalibrom sa dá skoliť i 150kg diviak . Ano dá pri zásahu na mäkko často strelec ani nepríde na to že zver zasiahol .snipko ak nevieš prečo je hydrodynamický efekt veľmi dôležitým faktorom pri poľovníckych kalibroch je to smutné :-( Často sa dohladáva o po 3006 a iných kalibroch nie to po komto kalachu pohybujúcom sa na hrane zákona v účinnosti . Preto nevidím ,žiaden relevantný dôvod pre ktorý by si mal vybrať poľovník miesto 7x64 kaliber 7,62x39 !!! Tot je už vulgárnosť poľovníctva najhrubšieho zrna . Výrobca ešte dodáva že k zbrani samopal 58 pridáva i zásobníky na 30 rán to je už silná káva a hnus. odkaz ◄ reagovať

off saris, 4.2.2013 o 13:49

Ja ju mám tiež...nie je to moja hlavná zbraň ale mám s ňou strelených už pár kusou diviačej zveri. Všetko do tých 80 kg a to aj na vzdialenosť o niečo väčšiu ako je 100 m. Väčšie kusy by som s tým neodvážil streliť....to by bol risk. ◄ reagovať

off Toxi, 4.2.2013 o 11:15

Ak by sa tu diskutovalo či o 7mmREM Mag alebo o 223REM tak každý poviem že to podlievanie diviny je veľké... Každý chváli svoje. Ja ju mám tiež a poviem len toľko... Ak idem na postriežku beriem 270W, nikdy by som nezobral 7,62x39...načo, aby som potom pozeral na divika, ktorý si to šúruje aj keď len v 100m vzdialenosti a aby som sa v duchu povzbudzoval či spadne po tomto kalibri alebo nie??? Ale keď idem na posliedku, kedy sa k zveri približuješ, alebo na spoločné poľovačky, kde sa strieľa na krátke vzdialenosti, v pohone, kde nie je toľko miesta je táto ľahká a krátka zbraň super! Mám z ňou streleného dobrého kanca (cca 150kg), v behu na 20m na lopatku odbehol 15m zaľahol v húštine a zhasol kým za ním došli psy! Mne viac netreba... Ale Edu vás presvedčí o tom, že aj motyka dostrelí ďalej... :) ◄ reagovať

zobrazené 361-400 z 665 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

www.LUK.sk