prosím o skúsenosti pri love, účinnosť streliva, znakovanie zveri, aký typ streliva . Všetky postrehy s praxe. ďakujem
Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť.
Ja si myslím,že treba dôrazne oddeliť dve roviny debaty o tejto ráži. Jedna rovina je presnosť a druhá účinok. Tu sa obidve prelínajú a nič sa z nich človek nedozvie. Podľa mojich skúseností so zbraňou tohoto kalibru presnosť sa dá dosiahnuť porovnateľnú s hociktorou inou zbraňou. To sú veci technicky riešiteľné.Stačí dobrá zbraň a dobré strelivo. Oboje v tejto ráži nie je problém obstarať.Môžem povedať,že som vyskúšal obidva extrémy kvality zbraní v tomto kalibri. Prvou bola IŽ 18 a druhou pakovačka. O rozdiele oboch by som mohol popísať celé stránky. Čo sa týka účinku, tak tu vidím zase jeden problém v hodnoteniach diskutujúcich tohoto linku. Miešajú sa tu účinky počínajúc škodnou až po vysokú. Neviem načo. Podľa výkonu jej zaradenie musíme riadne ohraničiť. Podľa mojich skúseností z úžitkovej zveri srnčia a lanštiak. Skúšať mohutnejšiu zver je podobný špás ako loviť magnumovými kalibrami srnčatá alebo prasiatka. Hodne sa táto puška posúva do použitia pri spoločných polovačkách na diviaču zver. Neviem si predstaviť ako by dopadla rana na poriadneho kanca povedzme len na 80 metrov s trocha horším umiestnením zásahu. Takže buďme realisti. Keď si niekto rozšíril svoj zbraňový potenciál o takúto zbraň,je to jeho vec ,ak ju bude vedieť správne použiť treba mu len závidieť. ◄ reagovať
karabínu CZ 527 7,62x39 používam už tretiu /dve som už vystrieľal/ od roku 2001, mal som ju na slovensku medzi prvými a používam ju dodnes. do zmeny legislatívy nebudem komentovať... do roka lovím takmer 100 ks raticovej zveri, najmä diviačiu, dančiu, srnčiu ale aj niekoľko kusov vysokej a z toho určite polovicu touto zbraňou takže určite viem o čom píšem. je to ideálna zbraň na každodenné použitie v lesnatých revíroch kde jediné obmedzenie vidím vo vzdialenosti. výkon je úplne dostačujúci na všetku našu zver včetne vysokej a väčších diviakov. najviac sa mi osvedčilo strelivo S&B a sako 8 g do 150-170m a geco 9,7 g do 150 m, ktoré sa momentálne žiaľ nevyrába. presnosť so 47 cm hlavňou ktorá je v tejto zbrani osadená z výroby je síce slabšia - 2-5 cm na 100 m podľa použitého streliva, ale na vzdialenosti ktoré udávam je postačujúca. takže ak má niekto voči tejto ráži výhrady nech hľadá chybu inde ....najčastejšie to býva v tej súčiastke medzi zemou a zbraňou. ◄ reagovať
Mam cz527 uz drhy rok prebijam si do nej strelivo strely pouzivam klasicke 8g SPčka od S&B navazku som si vyladil tak ze mi to lieta do 1,5cm/100m a postrielal som stym vsetko mozne a aj dospele diviaky a aj na spolocnej sa mi podarilo strelit kanceka o vahe cca 150kg utekal v plnom trisku a gula z mojej karabiny ho donutila spravit zopar kotrmelcov...kazdy ma svoj nazor na kaliber ale moj nazor je taky ze nemozem povedat ani jedno krive slovo...mam viacero gulovnic ale aj tak ak otvorim trezor tak vzdy saham po karabine...Doprajem kazdemu vyskusat a posudi sam...Lovu Zdar!
◄ reagovať
Pre Edu: tak napr.rozdiel je v tom že kalach vz.58 má iba 39cm dlhú hlaveň, strieľalo sa strelivom celoplášťovým, hlaveň má iné stúpanie vývrtu, a určite stráca aj nejaké tie joule, tak ako každá poloautomatická zbraň, a kalach je určený na vojenské a nie na poľovné účely. CZ 527 má 47cm dlhú hlaveň, Resler Titan 52cm dlhú hlaveň a strelivo Geco 7,62x39 SP 9,7g má na 100m 1852J. Tak napr. strelivo od SaB (všetko na 100m) 243W-SP-6,5g-1843J, 6,5x52R-SP-7,6g-1153J, 6,5x57-SP-8,5g-2031J, a o nejakých cca 350J viac majú 7x57 a 7x57R-SP-9g, a SPCE-11,2g, a to sú všetko kalibre ktoré sa roky používajú na odstrel všetkej u náš žijúcej raticovej zveri. A na záver dodám postreh z našej minulej spoločnej poľovačky, keď asi 30-40kg, dve prasiatka boli postrelené rážou 7x64, tak jedno chlapi dohľadali asi po 200m a museli ho ešte dostreliť, a to druhé, keď aj farbilo, tak farbiť pomaly prestalo tak ho nakoniec ani nedohľadali, takže môj záver je, že môžeš mať kanón aký chceš, keď zle trafíš, tak ani dĺžka hlavne, ani rýchlosť strely a ani Joule ti nepomôžu. ◄ reagovať
Kolega v teto raži použiva teke sako. Byl jsem svědkem když ulovil šmolku na 90m,komora a zustala v ohni. Za tyden jelen šesterak na 70m odskok 28 kroku. Oba kusy prostreleny. Vyborna raže do lesni honidby. ◄ reagovať
Hyperon- mal vyskusat ine strelivo...strelivo partizan ma u mna zakaz vstupu :-) ◄ reagovať
Cz 527 7,62x39 mam uz skoro rok. Cosa tyka nastrelenia, tak som kupil rovno naboje Sako gamehead 8 gramove. Nastrelenie prebehlo bez poblemov, rozptyl na 100 metrov je 2,5 cm. Nastrelenu ju mam na 150 metrov. Diviak streleny tymto kalibrom asi na 80 metrov, vaha cca 70-80 kilo bol prepaleny cez obe lopatky. Trafil som ho trochu nestastne v behu a musel som ho dostrelit. Tento kaliber nie je urceny na dospeleho diviaka, alebo jelena a rozhodne nie je urceny na extra dialky. Vyuzitie MAXIMALNE do 150 metrov a urcite to nie je zbran pre zaciatocnika. Je potrebne ranu umiestnit co najpreciznejsie. Na srnciu, lanstiaky, jeliencata, ale aj do pohonu a na dohladavky je super. Je mala, spratna, spatny naraz necitit a urcite to nie je slaba zbran. Kto prebija, moze si spravit naboje podla chuti. Sako zatial bez problemov. Co sa tyka rozhadzovania.....no, pokial je hlaven v poriadku, pevna montaz a kvalitne naboje, tak to nemoze nijak rozhadzovat. Je to technicka stranka zbrane. Aspon ta moja nerozhadzuje...Puskohlad na nej mam fomei beater 1,5-6x42. Na taku zbran uplne staci a je aj lahky. Zatial na tu pusticku nemozem povedat nic zle.
◄ reagovať
No tu dávam fotku, čo som bol 1.7.2017 na kontrolné streľby. Strelivo sako gamehead 8-gramovy poloplast. Strieľal som v stoji, opretý o palicu. Strieľal som rýchlo, nakoľko som sa ponáhľal preč, takže som si nedával nijak extra záležať. Strieľane na sto metrov, posledná rána tá vľavo na deviatke mi ušla, nakoľko môj ľavý sused tesne pred tým, než som stlačil spúšť vystrelil a trochu som sa mykol. Inak zo stojana to ide na sto metrov do dvoch centimetrov. Zbraň CZ 527 carbine a puskohlad Nikon prostaff 2-7x32. Strieľal som s 7x zväčšením.
◄ reagovať
Ako mladá baba som skúšala aj tuto ráž a rozne strelivo a aj ked nestrielam najhoršie nepacilo sa mi. To už lepšie sa správalo , čo do účinku a stop efektu napr 243w. Mne osobne viac vyhovuje rýchlejšia strela aj ked menší priemer a je ľahšia ale pri takmer žiadnom spätnom náraze lepšia hydrodinamika. Pri použití dobreho streliva a zodpovedného strelca na slovenské pomery spĺňa všetko. ◄ reagovať
Ja používam Sako 8,0 g. Gamehead, Jelenča ulovené na cca. 120 m komorová rana, prestrelené v ohni, min. poškodenie zveriny Jelenica ulovená na cca. 130 m komorová rana, prestrelená po zásahu v ohni. ◄ reagovať
Zaujimave. Pred par rokmi boli komentare typu,, neprestrelilo to srnca, slabota, nedohladali sme,...." a zrazu ,,vsetko krasne pada".Obhajcovia tohoto kalibra boli nezodpovedni pytliaci, co chcu usetrit na strelive,...a teraz?!. Naucili ste sa dobre trafit, zvysili municky navazky prachu ci ako? ◄ reagovať
ja si myslím že aj pred pár rokmi boli taký ktorí túto ráž obhajovali aj taký ktorí ju zatracovali a doteraz svoj názor nezmenili. ja som sa nikdy nesťažoval, a určite som si túto zbraň nevyberal kvôli lacnému strelivu. ◄ reagovať
Dobrý večer páni,po niekoľkých rokoch vidím že táto téma stále žije,čo je dobré,vlastním CZ 527 v kal.7,62 x 39mm,približne 10 rokov,za ten čas,som s týmto kalibrom,čo to ulovil,so skúsenosti viem,že najdôležitejšie je tréning,ja si kupujem strelivo,aké ponúka trh.Kupujem si vždy 5ks krabičiek,t.j. 100 nábojov,od nastrelenia,som zbraň nikdy,nemusel znova zastreľovať,do sto metrov,je zbraň 100% presnosť,mne to rozhadzuje max.3cm,čo je v poľovníctve veľmi slušné,na spoločnej strieľam max.40m,nakoľko poľujem v horskom prostredí a donedávna som bol prevažne v pohone so psom, a krátkosť dlžky hlavne sa mimoriadne osvedčila,mám viacero zbraní ale táto 527 si ma získala,jednak presnosťou a ľahkosťou a výbornou manévrovateľnosťou,na spoločnej poľovačke som utržil aj niekoľko posmeškov,že kde idem s tou vzduchovkou,ale výsledky ukázali,že pán ktorý mal špičkovú zbraň aj asi strelivo,mal iba komentáre a hľadal dôvody aby dokázal,že je dobrý strelec.Puškohľad k tejto zbrani používam Docter 6x42 s téčkovým krížom,nakoľko vekom cítim zmenu zraku,a diviačia zver vychádza väčšinou za súmraku,kde je lepšie zamierenie,aj ja som pobabral jednu ranu ale bolo to zapričinene mojou chybou,ja mám ostatné zbrane nastrelené na 100m,a týmto chcem povedať,že keď strieľam,tak do 100 metrov,väčšia vzdialenosť je na posúdenie vekovej triedy jeleňa alebo srnca,za zhoršených svetelných podmienok diskutabilná,ja som na tejto zbrane nedávno spravil jednoduchú úpravu,vymenil som pažbu s 223 Remingtona CZ 527,a zbraň dostala úplne iný šmrnc,na koniec chcem dodať,ešte raz všetko je o tréningu,a manželkám povedzte,že na Vianoce aby vás potešila krabičkou nábojov
◄ reagovať
majko82:vieš, základná vec je keď niekto uvažuje nad kúpou tohoto kalibru prečo, na aký druh zveri ho budem používať? Predsa keď si niekto kupuje určitý kaliber má na to svoje dôvody a musí sa na základe niečoho rozhodovať prečo práve 7,62x39. Všetci hľadajú príčinu neúspechu pri love najprv v kalibry..a to je podľa mňa chyba. Lebo práve človek si volí to s čím a ako bude poľovať, čiže rozhodnutie že vystrelím na diviaka napr.308W a ten mi ujde lebo ho postrelím a nedohľadám kôli tomu že mi vybehne z húštiny a ja nemám toľko času aby som zhodnotil situáciu, chcel som streliť na komoru ale trafím ho na bachor... koho je to vina??? Jasné že kalibru lebo "nemá" dostatočný "hydrošok" zvolil som nie najkvalitnejšiu strelu na trhu,nemám optiku za 2000€ zbraň za 3000€ tak predsa v tom je problém, nie?? Jasné toto si myslí asi každý že v prvom rade je na vine iná vec než JA sám. Tak potom sa neni čo čudovať že strieľame tak ako strieľame a nestačí nám ani 300WM. Treba sa zamyslieť nad sebou že ako vieme strieľať a potom čím budeme strieľať. Tu je ten celý problém vo výbere kalibru nie. ◄ reagovať
to Orol: Má. Pre eda a blazra možno nie, ale pre nás obyčajných smrteľníkov pre ktorých platia zákony fyziky a matematiky má 7,62x39 zo 47 cm hlavne so strelivom SB cca. 1540 J so Sakom je to tesne pod 1600J. Inak edo má pravdu v jednej veci a síce že oproti .308 nemá žiadnu výhodu len nevýhody. Ale to nie je dosť dobrý dôvod na odsudzovanie dobrého kalibra. Keď to niekomu vyhovuje nech si to má a kretén ktorý s daným kalibrom nemá žiadne praktické skúsenosti a dokonca si nedá ani tú robotu aby si naštudoval nejakú teóriu nemá žiadne právo sa komukoľvek vysmievať a vyvyšovať sa. ◄ reagovať
Zekon pekne si to popísal a hlavne odbornejšie . Ja sa strelivom nezaoberám tolko ako ty a preto si vážim tvoj príspevok . Tu niečo o tom píše Belson odkaz. Orol 100% súhlas . Bleiker samozrejme správny postreh hornet sa kupoval niekedy dávno a viem že si natoľko skúsený že vieš jeho výhody :-D I za akým cielom si ho vela ludí kupovalo Vierling či hornet je uplne jedno .majitel 6,5x68 splna požiadavku nábojnice nad 64 mm .Blaser300WM :-DDD 100% súhlas aj s navigáciou aj nekonečnými schôdzami :-DDD Tiež si myslím ,že to takto funguje oveľa zmyselnejšie ako v klasika PZ .Darmo zase sa len potvrdilo ,že máš naozaj vždy pravdu ! Škoda len že som sa od Markela nedozvedel tie výhody a odpoved na moju otázku . Predpokladám ,že nepozná odpoveď aký je ten uplne iný rozdiel medzi AK 47 kalašnikov a CZ 527 7,62x39 :-DDD Mňa by totiž náramne zaujímal . ◄ reagovať
no niektory by si asi mali precitat knihu od Prof. J.Komárka... Lovy v Karpatech... autor lovil kapitalne jelene, diviaky aj medveda ,,slabučkymˇˇ kalibrom 6,5x54 mannlicher schonauer, bez optiky podotykam :) ono ide o to pochopit ze sa tu neobhajuje pouzitie kalibru 7,62x39 na napriklad 200 metrov ale do 100 metrov. Ono nie kazdy polovnik ma potreby strielat na dlhe vzdialenosti, umenie je aj zver napiršovat, priblizit sa k nej co najblizsie. ◄ reagovať
Posielam niečo zaujímavé.. Vážení slovenští kolegové. Protože se tato ráže (7,62*39) používá v myslivosti v ČR od platnosti poslední úpravy zákona v r.2002 mohu zde uvést pár vět o zkušenostech při lovu zvěře. Osobní zkušenosti mám s CZ 527 Cerbine (2,5kg, hlaveň 47cm, zásobník na 5, optika ZD 6x50). Používám ji v horách na šoulačky a naháňky (jinak mám ještě Sauer 202 ve 270W). Carbine 7,62x39 mohu hodnotit jako vynikající (zatím cca 45 ks spárkaté zvěře bez dohledávek nad 50m !), lehounká na nošení, pohotová, neznatelný zpětný ráz a přesná do 150m pak je již výrazný pokles dráhy střely. Rozptyl se SelBel, Barnaul, MFS, Federal, Sako lze běžně ve 100m udržet do 2,5-3,5cm. Účinnost loveckých střel je různá. Česká SB 8,0 g má ve 100m 1543, podobně i Barnaul, Sako a Federal, což není moc, Vyšší výkony jsou laborovány v MFS, 9,7g, 11,4g a nejvyšší co používám na černou zvěř a jeleny má MFS 11,7g, která má ve 100m výkon 2225J což je na úrovni ráže např. 7x57 a velmi výrazný stop-efekt. Pro hodně myslivců je podstatná cena nábojů, které se dají opatřit od 3,50-16 Kč/ks. Z praxe mohu potvrdit vícenásobné a bezproblémové použií na spárkatou zvěř vysokou i černou do cca 120Kg při střelbě do max 200m. Je to velmi pomalá ráže a tak to zvěřinu absolutně nepoškozuje avůbec nerozbíjí (ani slabé srnčí), Po komorovém zásahu zvěř neodchází (většina v ohni) a dá se s tím střílet přes trávu nebo listí bez větších odchylek dráhy střely. Předpokládám, že by s tím nebyl problém lovit i zvěř silnější, ale to jsem zatím osobně neměl to štěstí vyzkoušet. U nás v ČR se po zavedení této ráže hodně rozmohly (zejména na naháňky) poloautomaty na bázi Kalašnikova z Ruska (SKS a Saiga, které se dovážejí za cca 4-5 tis Kč), nebo české na bázi SA 58 (CZ 858),ale tyto vojenské zbraně dle mého názoru do myslivosti (polovnictva) nepatří. Pokud se týká zbraní IŽ, které se v této ráži také dříve vyskytovaly, ty jsou nyní na ústupu neboť z důvodu vůlí jejich lůžkových závěrů nejdou s jakýmkoliv střelivem nastřelit přesněji než cca 15cm/100m a to je pro odpovědný lov naprosto nedostačující. Pokud vám můj příspěvek v něčem pomůže, budu rád. Lesu a Lovu zdar ! A pro ty nevěřící potvrzení výkonu té nejsilnější na následujícím odkazu: odkaz :x:x:x ◄ reagovať
Ale zasa je to dobrá propaganda, niečo na spôsob ako keď priamy zásah z AK47 mal v stopnúť resp. spomaliť Ipod v náprsnom vrecku amerického vojaka, ktorý vďaka nemu prežil :) (náboj následne nemal prejsť nepriestrelnou vestou) odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rody, 2.3.2020 o 20:37 :
Spúšť na IŽ 18 a terč vzdialený 100 metrov, to je ťažko skĺbiteľná kombinacia... ◄ reagovať
... ulovil som s tým niekoľko diviakov z posedu za ucho, pokiaľ strela zasiahla krk malo to pomerne veľké devastačné následky. Strela mala tendenciu sa nekoordinovane roztrhnúť a spôsobovala veľké poškodenie diviny. Na srnčiu a aj dančiu zver pri zásahu na lopatku mala strela dosť výrazný stop efekt práve kvôli deštrukcii plášťa strely. Používal som tento náboj na lov srncov v Maďarsku s úspešným efektom aj na vzdialenosť 220 metrov. Barnaul u mňa slušne držali nástrel s minimálnym rozptylom. Už používam výhradne náboje zn. Sako, ktoré majú zhodnú balistiku s Barnaul, tú istú gramáž, sú výrazne šetrnejšie k divine s podobným stop účinkom. ◄ reagovať
Na srnčiu zver Barnaul SP u mňa z CZ 527 som veľmi spokojný, čo sa týka účinkov aj poškodenia diviny. U diviačkov neriešim, strieľam z posedu na hlavu. Jedného lanštiaka som ulovil zásahom medzi oči, asi 2cm nad, SP strela prekonala hlavu, krk a lopatkou opustila telo. HP strela sa mi zdá, že sa lepšie otvára. ◄ reagovať
Lysec - Tu je zobrazená manipulacia so svietiacou muškou : odkaz .Nedá sa náhodou použiť aj u Tvojej ??? ◄ reagovať
Mne jeden starý lesník a poľovník povedal keď sme sa o tom bavili:7,62x39 bol vyvinutý na to aby likvidoval živú silu nepriateľa. A on ju likviduje. Akonáhle bude použitie tohto kalibru povolené na raticovú zver, tak ho kupujem v CZ527. Koruny sa už odkladajú. ;-) ◄ reagovať
lovecccc - presnosť ? :) velmi sa chceš smiať ??? Barnauly mám, aj som z toho vyválal jednu krabičku celoplášťov, a 4,5 krabičky softov. SB ako včely z úla. Porovnával som rozptyl SB a Vojenské z roku 1967 . SB kruh okolo 12cm, vojenské 3-4cm (ale na 50m !!!) Barnauly zatial ok, ikeď do tá citelne väčšiu pecku (vzhladom k tomu minimálnemu rázu tohoto kalibru, PMC úplná pohodička) . ono ja tými úpravami hlavne rozptyl sa snažím dosťa niekde na použitelnosť aspoň do 80-100m. To čo to robilo doteraz to bolo niečo nepísatelné. Vrele doporučujem kúp pušku spodruky, lebo pri nových nevieš čo kupuješ, ani nástrelný terč, ani vyskúšať. 222 a 223 remingotn aby si využil ich kvality v tomto kolíku to nekupuj. tvrdá spúšť, presnosť no dobre kus ako kus, možno sa ti podarí. Len nezabudni do všetkých hovien postýpať , ráno vstávaj správnou nohou a flintu vyberaj lavou rukou. K tomu ti budem držať palce aby si vybral tú lepšiu ! Vážne títo rusi...ja už neviem, už nechcem.... ◄ reagovať
páni v piatok som prikúpil ďalšiu krabičku Igmanov z Nitry, cena bola 18 sk plus 10 % zlava , tá zlava platí na všetko strelivo, odporúčam !!! ◄ reagovať
Horarstevo - IZ 18 v kalibri 7,62x39 mám už asi 5 rokov ... Bol som z nej zúfalý, rozptyl sa pohyboval v závislosti od druhu streliva od 5 do 15 cm a k tomu tvrdá spúšť. Ccel som to pichnúť do fazule. Potom ma osvietilo a dal som si puškárovi skrátiť hlaveň a opracovať ústie. Rozptyl je teraz prvotriedny. Keď už bola použiteľná, dal som si tiež prerobiť spúšťový mechanizmus, teda mám dlhší a bezodporový chod spúšte na úrovni malorážky. Potom som opracoval a zoštíhlil pažbu. Výsledkom je zbraň ľahučká a účinná. Na prechádzky mimo sezónu ako stvorená. ◄ reagovať
ja mám 7,62 x 39 už piatý rok. používam ju vetšinou na škodnú a som spokojný lebo kupujem do toho náboje za 7 sk /kus. na raticovú zver mám 30-06. 7.62x39 je tiež dosť sylná ale podla zákona nesmie sa používať na rať. zver lebo nábojnica nemá 40mm a pritom je sylnejšia ako 223 remington. pozri polovnícké strelectvo od tomáša krivnanského. ◄ reagovať
lubto ďakujem, v čechách som skončil len nedávno, tak ešte niesom zorientovaný ◄ reagovať
Peťo ja som Ti položil otázku nakoľko si bol veľmi prekvapený z kalibru kalašnikov a doporučuješ mi tento kaliber vyskúšať tak rád by som vedel čo také by ma mohlo u kalacha prekvapiť pozitívne oproti mojej 7x64 či 7x65R ??? Mail ohováranie za chrbátom ma vôbec netrápi to je každého vec . Ladíkov a zigáčov majú v česku dosť . Keď im dochádzajú argumenty aspoň nejaký mailík pošlú . To nie sú ľudia ktorí si vedia zachovať štipku ľudskej dôstojnosti . Je mi jedno či ma za mojej neprítomnosti zastávaš alebo ohováraš . Každopádne ono sa to i tak prezvie . Škoda že som sa stale nedozvedel aspoň jednu výhodu toho kalacha a som si istý ,že sa ani žiaden konkretny dôvod nedozviem . Preto u mňa zostane mizerne balisticky mizerne účinkom a mizerne . Stale sa však nájdu umelci čo si zákon vysvetluju že z 2" hlavne sa litera naplní :-D a dokonca presviečaju verejnosť že to tak je a náboj vystrelený bude mať na vzdialenosť 100m silu nad 1500J To je už ich problém . Ak im napíšem pravdu naježia sa a píšu potom za chrbátom sprostosti miesto toho aby napísali argumentáciu . Ktorú samozrejme nemôžu lebo neexistuje . ◄ reagovať
Tu sa ani niet o com hadat. Je to slabe, vyvinute kvoli logistike a skladovaniu ako "humanne" strelivo na vyradenie ludi z boja. Na vysportovanu zver slabe. BODKA. Stastne a vesele. ◄ reagovať
kurt-tu nejde o to,či má tolko a tolko joulov.Tie ešte nikoho a nič neusmrtili.Rozhodujúci je zásah a konštrukcia strely-avšak pri dodržaní primeranej ráže na danú zver.Nemam prakticku skusenost s týmto kalibrom,mam však bratranca,ktorý používa tuto ráž na to,ako je spomínane v príspevku,ktorý doložil Edu.Mimoriadne si to pochvaloval na srnčie,ako velmi šetrné a diviačiu do velkosti lanštiak-bodka.Strielal Barnaul,teraz Sako Gamehead.V tejto ráži to Sako nepodlieva,ako napr.pri6,5x55SE.PEPIES-nepovažujem za rozumné,dávat tu príklady,čo všetko sa dá hornetom.Zbada to začínajuci a zajtra si ho ide kupit,lebo nejaký dobrák na fore o tom písal.Sam som vyznavačom strednej skupiny ráží,ale odtial potial.Na druhej strane som sa dobre pobavil na tom hospodarovi,ktorého spomínal Blaser300WM. ◄ reagovať
Z asi 50-tich príspevkov, okrem asi jedného alebo dvoch, som sa nedozvedel nič o nábojoch ktoré som spomínal v mojom príspevku. Ja som poprosil tých ľudí, ktorý majú nejaké praktické skúsenosti aby so o svoje poznatky podelili aj so mnou. A nechcem nikoho uraziť ale Edu, prosím ťa, ak nemáš praktické skúsenosti, neprispievaj svojím názormi, ktoré si niekde naštudoval v literatúre, do tejto témy nikto na to nieje zvedavý. ◄ reagovať
chlapi ja sa teda do toho nechcem moc miešať ale niektoré veci tu nesedia - rýchlosť zvuku je +/- 340m/s v našich končinách tj. aj klasický lovecký náboj od S@B 7,62x39 odkaz dosahuje V0 +/- 740 m/s nie je teda podzvukový, to samozrejme neplatí pre špeciálne náboje určené na iné než lovecké použitie napr. odkaz ktoré sú určené na použitie s tlmičom PBS pre AK47 a klony, tento náboj dosahuje len 300m/s ale predpokladám že s tým loviť teda legálne nikto nebude... ten hydrodynamický šok je pravda, naň je treba dopadovku +/- 700m/s teda je reálne možné, že pri streľbe na nejakých 30-40 metrov by to mohlo byť na hrane v 100m sa môžete akurát tak škrabkať niekde... nechcem sa nikoho dotknúť nech si každý poľuje tak ako chce a tak ako mu to dobrý či zlý zákon dovoľuje ale môj osobný názor sa tento krát prikláňa na stranu Edu a Blaser / inak rozhodnutie vášho vlastníka teda sánka dole, keby to tak chcel zaviesť ten náš / 7,62x39 nemá u nás žiadne väčšie využitie... neviem čo by niekoho mohlo viesť vybrať zo skrine 7,62x39 a nechať doma napr. .308 win / 30-06 atď. a ísť s tým na posed, na čo ? na líšky ? na to tu máme predsa vhodnejšie kalibre a keď príde diviak čo potom ? budem naňho len pozerať ? prípadne idem loviť danielčiu či srnčiu prečo nemám využiť výkonnejší kaliber s dostatkom alebo rezervou výkonu ??? za mňa hovorím 7,62x39 áno, na strelnicu do papiera vzhľadom k dostupnosti a cene streliva, iné využitie asi nie... ◄ reagovať
Jager68 tých 63mm si kde vyčítal ?Alebo len typ ? To je zlý typ W300MG má dlhšiu nábojnicu ako je 7x65R . Ono to nie je ťažko overiť a strela 7,2??? to si ako vyrátal ? Mne to vychádza takto 300x 0,0254 = 7,62mm . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.