Aka je podľa vás najúčinnejšia vábnička nasrnca, postrehy a skúsenosti s vábničkami.
je zakázané rušiť chránené živočíchy - a to je v zmysle zákona 543/2002 aj poľovná zver, teda aj srnce /výnimku poľovníkom umožňuje § ods 2 - zákon o poľovníctve/. mám názor, že vábenie nepoľovníkom možno úspešne pokladať za rušenie chránených živočíchov. pozri §35 ods 1 písm b): Chráneného živočícha je zakázané b) rušiť v jeho prirodzenom vývine, najmä ho vyrušovať v dobe rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku, migrácie .... takže podľa môjho názoru je vábenie nepoľovníkom porušením zákona o ochrane prírody a môže byť podľa neho i sankcionované.
tak na tomto som sa zasmial :D že ja špekulujem :D kde sú dôkazy o tom že na pracoviskách výskumníkov zver hnačkuje z obilnín? ◄ reagovať
Špekuluješ. Od obilnín hnačkuje zver aj na pracoviskách výskumníkov. Bez repky! ◄ reagovať
lenže nevieme čo je na poliach za estonskou kamerou :) čo ak tam je repka? :) ◄ reagovať
To dokazuje estónska kamera. ◄ reagovať
A Vy zase dokážte že to je od prikrmovania :)a tiež si myslím že keby zveri nepropsievalo to čo jej dávame, išla by preč ◄ reagovať
Dokáž, že sú špinavé od repky. Ak by to bola pravda, košická srnčia by sa aspoň načas odsťahovala z lokality, kde trvalo žije. Ale dokáž napr. rozborom trusu na veterine. Osobne si myslím, že je to kombináciou repky a obilia. Takže repka u mňa neprichádza do úvahy, ako škodlivý faktor. ◄ reagovať
igor- na dristy vĺčka si treba zvyknúť ;) vlk- ale čo ak sú tie zrkadlá špinavé od repky? ◄ reagovať
Je to o vábení srnca, to je však spojené s lovom a lov je do konca ruje chovateľsky neakceptovateľný. Aj keď sa jedná o chovateľsky nevhodné jedince - tvorí traumu aj pre chovateľsky hodnotné jedince. Preto je to téma ešte neaktuálna. Ja by som s ňou začal až najskôr 1.8. ◄ reagovať
Nie je toto náhodou téma založená ohľadom VÁBENIA SRNCA? ◄ reagovať
Žiadna smola. Fotodokumentácie je všade plno - v médiách, na Nete, v periodikách,... Len si to treba všímať. Ak na záberoch má srnčia čisté, biele zrkadlá, je v poriadku - zdravá, vo výbornej kondícii. Ak sú špinavé, je s ňou zle. Alebo - už som to tu citoval - vety z článku v čas. Svět myslivosti, č. 6/2011, str. 13.: "...kvalita srnčej zveri závisí predovšetkým na schopnosti vyhovieť požiadavkám mikrobiálnej populácie v bachore zveri." A "...nutnosť pravidelného sledovania zdravotného stavu zveri." Koniec citátov. Schopnosť vyhovenia požiadavkám mikróbov dokazuje práve to zrkadlo. Alebo - ak by mikróby vítali pšenicu, repu, seno, potom by zrkadlo bolo čisté a nemáme sa tu o čom baviť. Ale ono čisté nie je. V tom je tá choroba prikrmovania. Preto sa volá po veterinárnom sledovaní zdravotného stavu zveri. ◄ reagovať
Smola je že tá fotodokumentácia chýba aj Vám ;) ◄ reagovať
To srnča by som chcel vidieť, aby hnačkovalo z repky. Iba ak jeho matka a problémy sa mohli preniesť od nej. Hnačky a strata plachosti mohli mať aj iný pôvod. Ale to ťažko o tom debatovať bez odborného veterinárneho vyjadrenia. A o prikrmovaní poľovníkmi vo vysokohorských oblastiach - o tom tu debatíme, že chceme vidieť zrkadlá /biela srsť na zadku/. Ak sú špinavé, prikrmovanie škodí, nie pomáha. Ak sú snehobiele, o čom sú veľké pochybnosti, potom by si mohol tvrdiť, že prikrmovanie pomáha. Dokonca ak by prikrmovaná zver mala biele, a neprikrmovaná špinavé, potom by si mal pravdu. Ale zatiaľ bez fotodokumentácie súdiť nemožno. ◄ reagovať
Ja sa v prírode pohybujem v okolí Michaloviec a tam sa srnčia zver zdržiava na poliach s repkou. úhyny sú len nie sú zdokumentované. Ja osobne som videl srnča ktoré hnačkovalo a úplne stratilo plachosť. (z repky na ktorej sa celú zimu zdrživali), je 100%ntné že to neprežilo. A vo vysokohorských oblastiach niesú úhyny preto, lebo poľovníci prikrmujú. ◄ reagovať
V Tatrách toho snehu napadne ešte viac. Netreba zabúdať, že zver nemá potravu len na zemi. Potravou je aj dendromasa /letorasty, ihličie/, ktoré sú prístupné aj pri 2 metrovom snehu. Ako aj byliny pod stromami, kde je podstatne menej snehu. Ďalším faktom je, že zver v zime potrebuje menej potravy, pretože nemusí živiť komáre, kliešte, má preto aj zmenšený objem zažívacieho ústrojenstva. Napokon stále sa pýtam každú zimu, kde našli nejaké úhyny a nikto nič. Takže obavy z výšky snehu a mrazu sú totálne neopodstatnené. Alebo vieš ty o nejakých úhynoch u vás od mrazu, výšky snehu, či iných problémov v zime? Alebo je to iba tvoja domnienka? ◄ reagovať
rozdiel je ;) v tom že na orave napadne meter snehu a zver si len ťažko niečo vyhrabe zatiaľ čo v Košiciach napadne max 20 cm snehu. ◄ reagovať
tomulino, nedaj sa vysmiať - klimatické podmienky. To by potom boli rozdiely aj medzi zajacom tatranským a podunajským. Nič také však nie je pozorované. Možno by boli, ak by sme premietnili srnčiu od Košíc na Oravu a v zime. Nebola by zvyknutá. Ale domorodá??? ◄ reagovať
vlčko-nemôžete porovnávať zver v Košiciach kde sú diametrálne odlišné klimatické podmienky ako napr. na Orave alebo Liptove ◄ reagovať
Edu, k tomu odkazu. Mňa nezaujímajú krmidlá, ani plné, ani prázdne. Mňa zaujíma zver, ktorá sa z nich prikrmuje. Jej zdravie a kondícia. Ak je zver taká, ako na estónskej kamere, sú z nich dávno iba kôpky popola. ◄ reagovať
Už som tu písal a košickej srnčej v trojuholníku Košice - letisko - US STEEL. Poznám ju od 70 tych rokov, keď sa tam popásalo zopár kusov. Dnes sú to stovky a na poliach sa pravidelne pestuje repka. Tak mi vysvetli, ako je to možné? Podľa teba by mal byť trend opačný. Tá zver sa zdržiava na poliach 365 dní v roku, nevidno tam žiadne krmelce. Iba posedy. ◄ reagovať
Takto nejako sa bojuje v zime :-D odkaz ◄ reagovať
Práve pre tieto dôvody väčšina krajín EU svoje národné bohatstvo akým je zver chráni a na zaklade vedeckých poznatkov prikazuje zákonom prikrmovať v zime voľne žijúcu zver !!! ◄ reagovať
Štátna kontrola by sa ťa opýtala ako je možné ,že v zimnom období neprikrmuješ štatom zverené národné bohatstvo čím je zver ,keď to jasne zákon prikazuje . Práve neprikrmovaním srnčej zveri v zimnom období najmú vlákninou a nepodávaním soli je spôsobená acidóza ktorú spôsobuje pasenie sa na monokultúrach repky olejnej . Preto je veľmi potrebné v čase núdze prikrmovať srnčiu zver. To čo sa nachádza v žaludku hnačkujúcich uhynutých srn sa zistilo dávno pradávno sudruh Begala nemusíme to dnes zisťovať nanovo :-D Je to spracované v mnohých vedeckých prácach Od pána Hella počnúc a končiac vedeckými prácami v EU vo všetkých krajinách !!! ◄ reagovať
Neviem si vysvetliť ten odkaz, ale k tej štátnej kontrole by som si vyprosil veterinára a ukázal im nie kŕmidlá, ale čisté, snehobiele zadky - čo je dôležitejšie pre zver - zdravie, alebo plné kŕmidlo pšenice. ◄ reagovať
Osamelyvlk veď pred chvílkou si tvrdil "V mojom revíri ma môže legitimovať iba polícia. Takisto odpovedať na otázky budem iba jej. Nijaký rangers ma nebude na mojom majetku buzerovať. " :-DDDD o pár minút tvrdíš : "ešte to by mi chýbalo, aby ste mi tam narobili bordel." Tak to je dosť protirečenie :-DDDDD Ak považuješ za ochranárov LOZ VLK a radíš ma medzi nich to je omyl LOZ VLK je organizácia na ničenie prírody Slovenska . Ochrana prírody nie je o ničení prírody !!! Ani ti rangers neprikáže prikrmovať zver takže žiaden strach . To má v kompetencii lesný úrad . Takže keď do toho tvojho kocurkova príde štátna kontrola a vyžiada si mapu s prikrmovacími zariadeniami a ich kontrolu budeš im to mať možnosť vysvetliť . Oni Ti zase vysvetlia ďalší postup :-DDDDD ◄ reagovať
Edu, ešte to by mi chýbalo, aby ste mi tam narobili bordel. ◄ reagovať
Dodržiavať zákon o ochrane prírody. Takže, aby zver neohrýzala stromy, tak mi nariadiš zatvoriť ju do zvernice. Veď to je choré. Alebo predkladať jej zmrznutú repu, rezky, nechcené seno,... Nebude sa ti pozdávať moja srnčia, tak mi nariadiš strieľať ju od 16.5. Teda slabé kusy. No tak to by sme sa súdili do smrti. Ale vy ochrancovia ste v podstate dosť hlúpi. Jeden čas ste presadzovali, aby poľovníci zver neprikrmovali, s predstavou /vašou, chorou/, že zima mrazom preriedi stavy. Že zver vymrzne. Nikde sa však nenašiel zmrznutý kus. Tak ako je to s vašou ochranou zveri a lesa? Ja stále tvrdím, že zima je pre zver pohodou, nie nepohodou, dokonca stavom núdze. Nedajte sa vysmiať. ◄ reagovať
Veď prezraď kde je ten tvoj revír ? Kde je ten raj na zemi kde neplatia zákony ale tvoje bludy . Daj do placu pozrieme sa na to :-D ◄ reagovať
Každý voľne žijúci živočích je chránený zakonom !!! Ten orol sa asi nemohol na teba pozerať tak odletel zahniezdiť inam :-D ◄ reagovať
Ale, Edu, čo tu melieš o ochrane prírody. Ja sa starám o zver a chránené živočíchy ma nezaujímajú. V našom revíri /pred rokmi/zahniezdil orol kráľovský a keď sa to dozvedeli ochranári, tak ho prišli chrániť, až pár opustil hniezdo a nikdy sa nevrátil. Vysielala to aj TV Markíza. Tak keby bolo po mojom, že by som si ho nevšímal, hniezdil by naďalej. Taká je /niekedy/ vaša "odborná" ochrana prírody. Ja si chcem svoju zver chovať podľa svojich odborných znalostí a nijaký ranger mi do toho kecať nebude. ◄ reagovať
Keď ten revír budeš mať :-D čo samozrejme nebudeš môžeme si to v praxi vyskúšať a napíšeme tu potom kto musel koho poslúchať a kto skončil s klepetami :-D piviazaný o strom :-D To by si sa čudoval :-D ◄ reagovať
Takže aby som to troška zjednodušil 1 stupeň ochrany prírody platí na celom území Slovenska :-D Aby sme si rozumeli tam už zasahuje moja právomoc a začína tvoja poslušnosť :-D samozrejme v medziach zákona :-D Kedže Ty zákony porušuješ a nabádaš na ich porušovanie je veľká pravdepodobnosť ,že by si dostal putá prípadne pelendrekom :-D Bol by si maličký ako chrobáčik :-D Ja poľovníkom nerozkazujem na základe bludov ktoré ma napadú iba by som vyžadoval aby dodržiavali zákon o ochrane prírody nič viac nič menej . Na to máme zákony !!! Či ??? ◄ reagovať
osamelyvlk máš i tu dosť skreslené bludné predstavy . Samozrejme ,že nie som oprávnený Ti prikazovať podávať zveri pšenicu :-D to je fakt . Blaboceš o chránených oblastiach a ani nevieš o čom točíš :-D PRVÁ ČASŤ ÚVODNÉ USTANOVENIA § 1 Predmet zákona (1) Tento zákon upravuje pôsobnosť orgánov štátnej správy a obcí, ako aj práva a povinnosti právnických osôb a fyzických osôb pri ochrane prírody a krajiny s cieľom prispieť k zachovaniu rozmanitosti podmienok a foriem života na Zemi, utvárať podmienky na trvalé udržiavanie, obnovovanie a racionálne využívanie prírodných zdrojov, 1) záchranu prírodného dedičstva, 2) charakteristického vzhľadu krajiny a na dosiahnutie a udržanie ekologickej stability.3) (2) Ak tento zákon neustanovuje inak, vzťahujú sa na ochranu zložiek životného prostredia4) osobitné predpisy.5) (3) Tento zákon sa nevzťahuje na ochranu a) poľnohospodárskych plodín a kultúr, 6) b) hospodársky významných druhov a rodov rastlín a zvierat, 7) c) rastlinných a živočíšnych škodcov vonkajšej a vnútornej karantény, 8) d) rastlinných a živočíšnych pôvodcov nákaz a ochorení ľudí a zvierat.9) TRETIA ČASŤ OSOBITNÁ OCHRANA PRÍRODY A KRAJINY PRVÁ HLAVA ÚZEMNÁ OCHRANA § 11 Územná ochrana prírody a krajiny a jej stupne (1) Územnou ochranou prírody a krajiny (ďalej len "územná ochrana") podľa tohto zákona sa rozumie ochrana prírody a krajiny na území Slovenskej republiky alebo jeho časti. (2) Pre územnú ochranu sa ustanovuje päť stupňov ochrany. Rozsah obmedzení sa so zvyšujúcim stupňom ochrany zväčšuje. § 12 Na území Slovenskej republiky platí prvý stupeň ochrany, ak tento zákon alebo všeobecne záväzný právny predpis vydaný na jeho základe neustanovuje inak. V prvom stupni ochrany sa uplatňujú ustanovenia o všeobecnej ochrane prírody a krajiny ◄ reagovať
Edu, nič z toho na mňa neplatí. V mojom revíri, ak je zver v pohode, nič protizákonné nekonám, nie je v chránenej oblasti, nemáš právo mi nasadzovať putá. Ak niečo máš, volaj políciu. S tou budem spolupracovať. Ale ak ty prídeš a mi nariadiš podávať zveri pšenicu, či veľmi kvalitné seno, je zásah do mojich ľudských práv a putá budeš mať na rukách ty. Nie ja. Ty si verejný činiteľ pre chránené územia, nie pre poľovné revíri mimo nich. A diletantne rozkazovať poľovníkom, ako sa majú starať o zver. ◄ reagovať
ešte si zabudol spomenúť ,že hlavne virtuálne pravidlá.Môže to byť tvoj majetok koľko chce a môžeš sa i posrať vlastne hnačkovať ! V tvojom revíri by si tancoval ako by som pískal inak Ti nasadím putá uviažem o strom a zovolam políciu a podám trestné oznamenie za útok na verejného činiteľa . Môžeš sa sťažovať aj v Bruseli :-D § 59 Vstup na pozemky (1) Vlastník (správca, nájomca) pozemku je povinný a) umožniť zamestnancom orgánu ochrany prírody a ním poverenej osobe, ktorí sa pri výkone svojej pracovnej činnosti preukážu služobným preukazom, vstupovať na pozemok s cieľom plniť povinnosti vyplývajúce z tohto zákona a z ďalších predpisov na úseku ochrany prírody a krajiny, Stráž prírody § 72 Oprávnenia člena stráže prírody § 75 (1) Člen stráže prírody je pri plnení úloh podľa tohto zákona oprávnený vo svojom obvode pôsobnosti a) sledovať a zbierať údaje o stave prírody a krajiny, jej zložiek a prvkov, b) kontrolovať dodržiavanie tohto zákona, všeobecne záväzných právnych predpisov vydaných na jeho vykonanie a rozhodnutí vydaných na ich základe, c) vstupovať na pozemky, do stavieb a zariadení, ak sa na to nevyžaduje povolenie podľa osobitných predpisov, 101) d) vykonávať potrebné zisťovania, e) požadovať potrebné vyjadrenia, informácie, údaje a vysvetlenia, ktoré sa týkajú uplatňovania tohto zákona, f) nazerať do príslušných dokladov, g) vyzvať osobu, aby upustila od protiprávneho konania, ak je dôvodné podozrenie, že osoba pácha trestný čin alebo priestupok, alebo iný správny delikt, h) obmedziť osobnú slobodu107) osoby pristihnutej pri páchaní trestného činu, zisťovať jej totožnosť, a ak nemožno zistiť jej totožnosť, predviesť ju na útvar Policajného zboru, i) zisťovať totožnosť osoby podozrivej zo spáchania priestupku alebo iného správneho deliktu podľa tohto zákona, a ak nemožno zistiť jej totožnosť, predviesť ju na útvar Policajného zboru; na tento účel môže obmedziť jej osobnú slobodu, j) odňať jedinca chráneného druhu (§ 33), ak je dôvodné podozrenie, že bol získaný v rozpore s týmto zákonom, a vykonať nevyhnutné opatrenia na jeho záchranu, k) odňať inú vec ako uvedenú v písmene j), ak je dôvodné podozrenie, že bola získaná konaním v rozpore s týmto zákonom alebo použitá na takéto konanie, l) používať technické prostriedky na zhotovenie fotodokumentácie, videodokumentácie a zvukových záznamov potrebných na zdokumentovanie stavu prírody a krajiny a na zdokumentovanie zistených konaní v rozpore s týmto zákonom, ak ich použitie nezakazuje osobitný predpis, 102) m) použiť donucovacie prostriedky, n) požadovať pomoc Policajného zboru alebo obecnej polície, ak nemôže splnenie svojich úloh zabezpečiť vlastnými silami a prostriedkami, o) zastaviť a kontrolovať dopravný prostriedok, ktorý sa nachádza v chránenom území, na účel overenia oprávnenosti jeho vjazdu na toto územie alebo prehľadať dopravný prostriedok a obsah batožiny v ňom, ak je dôvodné podozrenie, že sa v nich nachádzajú jedince chráneného druhu, zver alebo ryby získané v rozpore s týmto zákonom, p) požiadať každého o pomoc v prípade bezprostredného ohrozenia života a zdravia alebo majetku; kto bol o túto pomoc požiadaný, nemusí ju poskytnúť, ak by tým vystavil vážnemu ohrozeniu seba alebo blízke osoby105) alebo ak tomu bránia iné dôležité okolnosti, q) ukladať a vyberať za priestupky na úseku ochrany prírody a krajiny pokuty v blokovom konaní v rozsahu a za podmienok ustanovených osobitným predpisom, 108) ak tento zákon neustanovuje inak, r) používať rovnošatu člena stráže prírody len pri výkone činnosti podľa tohto zákona, s) nosiť zbraň, ak je držiteľom zbrojného preukazu vydaného podľa osobitného predpisu, 109) a použiť túto zbraň § 76 (1) Donucovacími prostriedkami sú a) hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, b) slzotvorné prostriedky, c) obušok, d) putá, e) služobný pes. (2) Pred použitím donucovacích prostriedkov člen stráže prírody je povinný vyzvať osobu, proti ktorej zakročuje, aby upustila od protiprávneho konania, s výstrahou, že bude použitý niektorý z donucovacích prostriedkov. Od výzvy a výstrahy môže upustiť iba v prípade, keď je sám napadnutý alebo je ohrozený život alebo zdravie inej osoby, alebo vec neznesie odklad, alebo tomu bránia iné okolnosti. (3) O tom, ktorý z donucovacích prostriedkov použije, rozhoduje člen stráže prírody podľa konkrétnej situácie tak, aby použitý donucovací prostriedok a intenzita jeho použitia neboli zjavne neprimerané nebezpečnosti útoku. (4) Člen stráže prírody je oprávnený použiť hmaty, chvaty, údery a kopy sebaobrany, slzotvorné prostriedky a obušok s cieľom a) zabrániť úmyselnému poškodzovaniu záujmov chránených týmto zákonom, b) zaistiť bezpečnosť inej osoby alebo vlastnej osoby pred útokom, ak sa po výzve od útoku neupustí, útok bezprostredne hrozí, trvá alebo podľa všetkých známok bude pokračovať, c) obmedziť osobnú slobodu osoby, ktorá kladie aktívny odpor. (5) Člen stráže prírody je oprávnený použiť putá a) na spútanie osoby, ktorá kladie aktívny odpor alebo fyzicky napáda člena stráže prírody alebo osobu, ktorá vystúpila na jeho podporu, úmyselne koná v rozpore s týmto zákonom, po márnej výzve, aby od takéhoto konania upustila, b) na vzájomné pripútanie osôb za podmienok uvedených v písmene a). (6) Člen stráže prírody je oprávnený použiť služobného psa s cieľom a) zaistiť bezpečnosť inej osoby alebo vlastnej osoby pred útokom, ak sa po výzve od útoku neupustí, útok bezprostredne hrozí, trvá alebo podľa všetkých známok bude pokračovať, b) zabrániť úteku osoby, ak má byť takejto osobe obmedzená osobná sloboda. ◄ reagovať
V mojom revíri ma môže legitimovať iba polícia. Takisto odpovedať na otázky budem iba jej. Nijaký rangers ma nebude na mojom majetku buzerovať. Tu platia moje zákony. Hlavne poľovnícke, superodborné, profesionálne. ◄ reagovať
Osamelyvlk do tvojho hypotetického revíru by som sa doviezol v mojom e classe :-D a to i keby bol v 5 stupni ochrany prírody :-D Ukázal by som Ti odznak a preukaz rangers a legitimoval by som ťa . Potom by prišli otázky a až potom tá polícia čo si spomínal :-D Tak si tú hranicu revíru v svojej mysli pekne vyznač červenou páskou :-D Nech máš nad čím premýšlať :-D Za honca nemusím chodiť ponúk na poľovačku do tých najlukratívnejších revírov Slovenska mám habadej . Nevyužívam ich však . A ak tak na fotenie ! Ty poľovať nikdy nikde nebudeš to si zapamätaj !!! ◄ reagovať
Mňa, ako mňa, ale teba. A v mojom. Ba vlastne ani nie, pretože prístup by si mal len po hranicu revíru. Po prekročení máš na krku políciu. U mňa by si nemohol robiť ani honca. Veď to vieš. ◄ reagovať
Osamelyvlk našťastie tvoj revír je iba v tvojej chorej fantázi . Ono totiž teba by nakopli do riti v každom revíri .-D ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.