Aka je podľa vás najúčinnejšia vábnička nasrnca, postrehy a skúsenosti s vábničkami.
je zakázané rušiť chránené živočíchy - a to je v zmysle zákona 543/2002 aj poľovná zver, teda aj srnce /výnimku poľovníkom umožňuje § ods 2 - zákon o poľovníctve/. mám názor, že vábenie nepoľovníkom možno úspešne pokladať za rušenie chránených živočíchov. pozri §35 ods 1 písm b): Chráneného živočícha je zakázané b) rušiť v jeho prirodzenom vývine, najmä ho vyrušovať v dobe rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku, migrácie .... takže podľa môjho názoru je vábenie nepoľovníkom porušením zákona o ochrane prírody a môže byť podľa neho i sankcionované.
V sobotu sem připískal 2 tříletý šesteráčky z jednoho místa a za chvilku přišel starej srnec a vše jim do detajlu vysvětlil:))). Nadmořská výška 650m, vábnička od fa. EOROHORN s.r.o.. Je z parohu a jen za 200kč a je super. Každy rok zkoušíme z kamošem nové a tuto můžu vřele doporučit. ◄ reagovať
Ja som bol včera večer s palo1910. Ako som už písal, ja používam vábničku Nordik Predator odkaz . Na jednej lúke veľmi dobre reagovala srna. Pískali sme zvuk vzrušenej rujnej srny. Bežala cvalom priamo na nás. Nevidela nás a na každé zapískanie behala sem a tam, nevedela nás nájsť. Po chvíli pozorovania sme sa odtiaľ nepozorovane pobrali preč. Na inej lúke sme spozorovali pasúceho sa srnca. Toho sa nám však nepodarilo privábiť, iba na nás pozeral (tým smerom kde sme boli, nevidel nás). Bolo to blízko cesty a vyplašilo ho keď tam zastavilo auto. Ale ako som písal, nepodarilo sa nám ho privábiť. ◄ reagovať
binka, to je dobré, že si si len obzrel. A gratulujem k úspechu. Tak to má byť - zootechnicky je to správne. Vedieť, kde ho máme. A až po ruji, cca po 16.8., ho odloviť. Keď už všetky srny budú plné a iba s jednou blastocystou, potom je chovateľsky najvhodnejšia doba odlovu. ◄ reagovať
Tak jsem minulý týden pořídil Buttolo a včera na chvilku vyběhnul projít se se psíkem a skontrolovat srnce určené k lovu bratom z J. Bohunic na svých stávaništích. Na první zapískání vyběhnul z máku známý asi 6 letý srnec a vábit ještě chvilku tak skočil až na mě. Na první vábení i pro mě s hudebních hluchem dobrý úspěch. ◄ reagovať
Hunter2! Mňa na predrujnom a rujnom love nielen srnčej, ale aj jelenej, pernatej zveri,... pohoršuje práve táto zootechnicky veľmi negatívna veta: Citujem: „V prvom rade si poľovník musí uvedomiť, že pri snahe získať potrebné informácie sa príchodom do prirodzeného prostredia sledovanej zveri, v ktorom sa táto veľmi dobre orientuje, či chce alebo nechce, stáva RUŠIVÝM vonkajším prvkom.“ Koniec citátu vety z odkazu. Ak toto budeš robiť od jari a – navyše - 16.5. postrelíš výradového gombičkára, rušenie niekoľkokrát znásobíš. A výsledok? Časť tvojich srncov ujde k susedom a vrátia sa až po ruji a dobe lovu. Druhá časť ostane doma a so strachom sa bude „obzerať“ po srnách. Dopad na chov srnčej – podľa príslovia „Práca chvatná, málo platná“, t.j. zvýšený pohyb zveri zvýši počet vajíčok, určených k zreniu /srna počne nie jedno, ale 2 – 3 mláďatá/ a zníži ich kvalitu /tvoria sa albíny, tmavo sfarbené, dokonca v jednom vrhu sa môže vyskytnúť tmavé a normálne sfarbené mláďa, podľa časopisu Myslivost, gombičkáre, paličkáče, a iné anomálie/. Čiže – so všetkým súhlasím, čo píše p. Krnáč. Ale aj s tým „rušivým vonkajším prvkom“. A toho by som sa vyvaroval. Toto podceňuje každý poľovník. V opačnom prípade, ak má zver pokoj, srna si v pohode „vyberie“ k zreniu IBA 1 vajíčko, to v pohode dozreje a srna vrhne „rodinný šperk“. Paličkáče budú neznáme, teda - zmaže sa rozdiel medzi chovným a nechovným srncom. Všetky budú chovné. Presne ako u kačíc divých, ktoré lovíme až po toku a odchove mláďat – nerozlišujeme medzi chovnými a nechovnými kusmi. Všetky sú chovné. Je to dosť nezvyklé prirovnanie so srnčou, ale čo sa genetiky týka – lepšieho niet. Túto podmienku pokoja pred a počas ruje dodržiava /a prísne, k chovným zvieratám nepustí ani vlastnú manželku/ každý chovateľ domestikovaných zvierat. Aj amatér. A teda – to, čo je v odkaze, začnem robiť až od 16.8. ◄ reagovať
osamelyvlk téma je oprášime vábničky nie estónsku kameru :-D ◄ reagovať
treba si oprášiť aj znalosti !!!!odkaz ◄ reagovať
Edu - nám s otcom na starej škodovke popiskovalo nové brzdové obloženie. Keď sme schádzali dolu kopcom počas srnčej ruje tak s vedľajšieho poľa asi z 200 m vzdialenosti dobehol srnec, ale doslova tryskom. Autom sme sa schovávali za kríkmi pri ceste a pomaly postupovali ďalej. Srnec s nami asi na vzdialenosť 15 metrov. ◄ reagovať
S vábením srncov som začal len minilú sezónu a používal som Nordik Predator. Nato že som úplný začiatočník som v priemere na každej tretej vychádzke privábil srnca. Tak že som bol spokojný. Pred dvoma týždňami som na výstave v BA (Incheba) kúpil výbničku od Petra Joo. Sám som zvedavý ako to bude vyzerať počas ruje s jednou či s druhou vábničkou, ale už teraz môžem povedať že sa mi lepšie píska na tej od Petra Joo. ◄ reagovať
a môžu mi vŕzgať aj pružiny na džípe?ráta sa to? lebo ja fúrik nemám :((((( ◄ reagovať
No to je super Dodo nech sa darí . Niekedy však človek zúfa a dáva vinu vábničke . Môže však zlyhať ľudský faktor ,ale treba si uvedomiť ,že i každý srnec reaguje inak . Mladé jedince inak srnec ,ktorý má srnu zase inak . Tam treba pískať srnča a mnohé iné skúsenosti ,ktoré nadopudne poľovník jedine v praxi .Ak má skúseného učiteľa samozrejme napreduje oveľa rýchlejšie . Sú ľudia ktorí písknu na trávu či ruku a je to vybavené . Ak mi raz povedal jeden skúsený lesník ,že na navábenie srnca stačí nenamastený fúrik tlačiť :-D Potom strelíš naložíš srnca a ideš domov :-D ◄ reagovať
Edu áno presne tú vábničku Nordik Predator mám a som s ňou maximálne spokojný! Privábil som na ňu minulý rok veľa srncov. Uvidíme ako sa bude dariť tento rok. Pokúsim sa nejaké ukážky v praxi nakamerovať a potom to sem pridám do videí. ◄ reagovať
Naozaj sa venujte téme! Prikrmovanie nie je súčasťou tejto témy! ◄ reagovať
Igor Belodovič ponúka vábničky Vábničky Nordik Predator . Máte niekto skúsenosti s touto značkou ? odkaz ◄ reagovať
Ani moja zver nemá hnačku, ty riešiš estonsko ale tu je SLOVENSKO a hovorím ti PRESTAŇ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ◄ reagovať
Osamelyvlk, je to kur..nie temy, lebo ak mas ako pises maturitu z polovnictva tak iste vies, ze tema "kolgovia oprašime vabničky na srnca a umenie môže začať - diskusia" je o niecom inom ako tu riesis ty, ak mas potrebu, riesit "naliehave vyzvy" skus to riesit v teme na to urcenej pripadne si zaloz vlastnu a nie bezhlavo to je..t do kazdej temy. ◄ reagovať
Už som bol. A s akými hnačkami mám prestať? Veď ich nemám ani ja, ani "moja" zver. ◄ reagovať
Nečítaj to!!! Choď na pivo. Nechcem si zakladať svoju tému. ◄ reagovať
Vlčisko už PRESTAŇ z hnačkami ak chceš založ si svoju tému !!!! ◄ reagovať
Edu, privábením srnca si ho môžeš prehliadnuť a ak hnačkuje, konať. Hoci aj v lete, keďže niektorí tu navrhujú prikrmovať po celý rok. motaq, o tej škole. Je 4 ročná, iba poľovníctvo sa vyučovalo druhé 2 roky. A bol to voliteľný maturitný predmet. To nie je kur..nie témy, to je naliehavá výzva na prehodnotenie prikrmovania. Aspoň na prehodnotenie! ◄ reagovať
Vĺčko uhádol si maturuje sa v MARCI okolo 20eho!! !!!!!!!!!! ◄ reagovať
preco niekto ma potrebu kur..t temu dookola omielanymi poznamkami o prikrmovani a neprikrmovani... ◄ reagovať
to bola ina skola kde po dvoch rokoch studia davaju maturitu, to musel by riadny rychlokurz :-) ◄ reagovať
Táto téma je ohladne vábenia srnca nie hnačkovania vlku :-D ale kľudne hnačkuj a spomeň aj estonsku kameru :-D ◄ reagovať
rhoods, veď to je presne táto téma o vábení a prehliadke zveri. Jej zdravotného a kondičného stavu. Ten srnec na odkaze je vo vynikajúcej kondícii - keďže ho rozrajcovala aj gumená vábnička. ◄ reagovať
Nielen trochu humoru, ale aj veľa dôkazu - také zrkadlá má mať srnčia. A po celý rok. V lete menšie, v zime väčšie, ale vždy čisté. Toto je ukazovateľom dobrého zdravia a kondície. ◄ reagovať
binka nemám skúsenosť ,že by sa tá guma nejako menila na štruktúre . Ak je uskladnená v tme napríklad v trezore nemal by nastať závažnejší problém .Nie je to klasická guma a nie je ani nejako mäkká . Neviem či je viacero výrobcov . Funguje to asi takto odkaz Mám to overené v praxi ! Vábenie buttolom zvládne každý . Obsahuje všetky potrebné zvuky srnčej zveri ktoré sa nastavia pootočením . odkaz= ◄ reagovať
ok mohli by sme sa vrátiť nazad k tomu vábeniu srnca .O prikrmovaní je tu dosť tém. ◄ reagovať
hunter2, trepeš bludy - pozri do kalendára, kedy je Jozefa /19.3./ a kedy sa maturuje. Mhm. ◄ reagovať
Osamelyvlk kvaita školy sa dá tiež zhodnotiť .Tie naše pred rokom 1989 žial neboli kvalitné a celkom určite sa v nich nevyučovali úspechy poľovníctva na západe ,ktorý tak rád spomínaš .Vlastne si i protirečíš lebo sám si písal ,že čo sa niekedy dávno vyučovalo sú už neaktualne veci . Takže možno ťa vyučovali dejny KSČ nejakú tú ruštinu čo vyučovali obyčajne ľudia ktorí po rusky nevedeli nemčinu a angličtinu iba okrajovo tiež ľudia ktorí nemali praktické skúsenosti s týmto jazykom zemepis bol tiež poriadne skreslený ako i prírodopis a občianska náuka bola tiež iba humoristická šov plná klamstva .Kvalita školy sa posudzuje od odborníkov vyučujúcich . Moje krsniatko študuje na YALE univerzite a nemám pocit že by to bola horšia škola ako tá tvoja najlepšia europska škola :-D to si naozaj dosť humorne zadrel :-D Zrejme ste tam nepreberali harvestor ani podobné technické prostriedky ak tak LKT a sťahovanie dreva koňmi :-D Počítač bol ozačovaný ako zločinecký prostriedok kapitalizmu podobne ako mandelínka :-D Takže na takej škole ťa toho súdruhovia veľa nenaučili aj keď si v tom že máš najlepšiu školu v europe . Ale možno si mal VUML a to bola škola nad všetky školy . Takže to bolo naj vzdelanie v ČSSR !!! S tým sa dalo dopracovať aj na prezidenta :-D ◄ reagovať
Tú maturitu mu dali eštebáci ako darček k meninám za vzorné udavačstvo! Vieme ako to chodilo.Aj Žilinský riaditeľ ŠL bol len partizán a maturitu MUSEL spraviť aj keď mal päťky odhora až dole.Učitelia si rozmysleli či náhodou nechcú ísť na Sibír. ◄ reagovať
Edu a ešte čo by si chcel vedieť? V ktorej lavici som sedel? Ja nie som zvedavý, kde ty si chodil do školy, ani kde si robil skúšky z poľovníctva. Ešte začneš kydať aj na ňu a to si rozhodne nezaslúži. ◄ reagovať
osamely vlk tá najlepšia škola v európe bola Oxford či ??? ◄ reagovať
osamelyvlk ja som nepísal o tatranskom endemitovi Rupicapra Rupicapra Tatrica ,ale o kamzíkoch ktorých je po slovensku habadej v Gaderskej doline sa pasú na lúke stretneš ich po Veľkej Fatre naozaj hojné množstvá . Slovensko nie je Canada ! ◄ reagovať
O kamzíkoch máš tiež bludné informácie. Náš tatranský kamzík nie je pôvodom alpský. Je to samostatný poddruh. Niekto o tom napísal knihu. Samozrejme, podľa teba, hlupák. Prosperuje u nás, v Tatrách, od doby ľadovej, len neviem, ako ju prežil bez potravy 90 000 rokov. Ten sa musel postiť. ◄ reagovať
Edu, bola to škola jedna z najlepších v celej Európe. A rozdiel medzi prirodzenou a neprirodzenou obilninou? V zime je obilnina v stave zrna iba v sklade, chránená pred vlhkom a teplom. V revíri je v zime v štádiu oziminy, t.j. korene a listy. Tie chutia zveri prenáramne, hlavne zajačej. Sú vynikajúcim stavebným materiálom pre vyvíjajúce sa plody a potom aj pre vrhnuté mladé zajačiky od polovice januára. Žiadne hnačky nehrozia ani náhodou. Od nich má naša srnčia čistulinké zrkadielka. Ale iba naša. Mohla by aj vaša, keby som ju ja mal pod palcom. A lesný úrad by mi nedýchal na krk. ◄ reagovať
Prosím ťa osamely vlk môžeš nám popísať prirodzené a neprirodzené obilniny ??? Prípadne ak by sa dalo aj prirodzenú a neprirodzenú zver :-D daj na striedačku . Napríklad že čínsky bažant by nemal zobať neprirodzenú americkú kukuricu alebo alpský kamzík dovezený po druhej svetovej vojne by mal papať iba prirodzenú alpskú potravu a daj ktorú ? Korzický mufko by mal tiež zostať pri talianskej cestovinovej kuchyni aby mu lucerka neuškodila . Danielovi by som tiež mal dať nejakú azijskú kuchyňu aby sa nemusel stravovať na tej slovenskej respektíve americkej kukurici . Veď mu to môže uškodiť :((( čo ak začne hnačkovať ??? To budeme mať o čom písať na fóre hnačkujúci aziat sa na slovensku nažral americkej kukurice prešiel do estonska kde ho zachytila japonská kamera ktorá bola síci licenčne vyrobená v číne ale má nemecké sklo carl zeiss kde cez túto kameru všetko spozoroval pán Begala cez počítač z Honkongu a napísal túto smutnú udalosť na slovenské fórum . Pán Begala sa totiž domnieva ,že týmto hrdinským činom pomohol zveri nie iba žijúcej na Slovensku ,ale zachránil pred utrpením všetko živé na tejto planete . Domnieva sa že pochádza z rodu Noeho ktorý bol znami jeho archou kde zachránil všetkú floru a faunu tejto planety . Tento ašpirant na nobelovú cenu zaskočil celú planetu a pomohol zveri od laxovania . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.