M.K.P. AGRO služby
dnes je pondelok,  7. apríl 2025,  meniny má Zoltán/Róbert,  spln: 13. apríl 2025,  dnes východ slnka: 05:14,  dnes západ slnka: 18:22
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Vábnička na srnca - diskusia

autor: off martin9
pridané: 6.11.2008 15:27

Aka je podľa vás najúčinnejšia vábnička nasrnca, postrehy a skúsenosti s vábničkami.

počet zobrazení: 25 298
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off apple, 21.7.2013 o 10:01

je zakázané rušiť chránené živočíchy - a to je v zmysle zákona 543/2002 aj poľovná zver, teda aj srnce /výnimku poľovníkom umožňuje § ods 2 - zákon o poľovníctve/. mám názor, že vábenie nepoľovníkom možno úspešne pokladať za rušenie chránených živočíchov. pozri §35 ods 1 písm b): Chráneného živočícha je zakázané b) rušiť v jeho prirodzenom vývine, najmä ho vyrušovať v dobe rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku, migrácie .... takže podľa môjho názoru je vábenie nepoľovníkom porušením zákona o ochrane prírody a môže byť podľa neho i sankcionované.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 19

flinty.sk

komentáre

zoradiť
zobrazené 241-280 z 454 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off tlumajz, 26.7.2011 o 18:55

V sobotu sem připískal 2 tříletý šesteráčky z jednoho místa a za chvilku přišel starej srnec a vše jim do detajlu vysvětlil:))). Nadmořská výška 650m, vábnička od fa. EOROHORN s.r.o.. Je z parohu a jen za 200kč a je super. Každy rok zkoušíme z kamošem nové a tuto můžu vřele doporučit. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

správca admin, 26.7.2011 o 11:37

Ja som bol včera večer s palo1910. Ako som už písal, ja používam vábničku Nordik Predator odkaz . Na jednej lúke veľmi dobre reagovala srna. Pískali sme zvuk vzrušenej rujnej srny. Bežala cvalom priamo na nás. Nevidela nás a na každé zapískanie behala sem a tam, nevedela nás nájsť. Po chvíli pozorovania sme sa odtiaľ nepozorovane pobrali preč. Na inej lúke sme spozorovali pasúceho sa srnca. Toho sa nám však nepodarilo privábiť, iba na nás pozeral (tým smerom kde sme boli, nevidel nás). Bolo to blízko cesty a vyplašilo ho keď tam zastavilo auto. Ale ako som písal, nepodarilo sa nám ho privábiť. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 26.7.2011 o 9:11

binka, to je dobré, že si si len obzrel. A gratulujem k úspechu. Tak to má byť - zootechnicky je to správne. Vedieť, kde ho máme. A až po ruji, cca po 16.8., ho odloviť. Keď už všetky srny budú plné a iba s jednou blastocystou, potom je chovateľsky najvhodnejšia doba odlovu. ◄ reagovať

off binka, 26.7.2011 o 8:02

Tak jsem minulý týden pořídil Buttolo a včera na chvilku vyběhnul projít se se psíkem a skontrolovat srnce určené k lovu bratom z J. Bohunic na svých stávaništích. Na první zapískání vyběhnul z máku známý asi 6 letý srnec a vábit ještě chvilku tak skočil až na mě. Na první vábení i pro mě s hudebních hluchem dobrý úspěch. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 24.7.2011 o 19:05

Hunter2! Mňa na predrujnom a rujnom love nielen srnčej, ale aj jelenej, pernatej zveri,... pohoršuje práve táto zootechnicky veľmi negatívna veta: Citujem: „V prvom rade si poľovník musí uvedomiť, že pri snahe získať potrebné informácie sa príchodom do prirodzeného prostredia sledovanej zveri, v ktorom sa táto veľmi dobre orientuje, či chce alebo nechce, stáva RUŠIVÝM vonkajším prvkom.“ Koniec citátu vety z odkazu. Ak toto budeš robiť od jari a – navyše - 16.5. postrelíš výradového gombičkára, rušenie niekoľkokrát znásobíš. A výsledok? Časť tvojich srncov ujde k susedom a vrátia sa až po ruji a dobe lovu. Druhá časť ostane doma a so strachom sa bude „obzerať“ po srnách. Dopad na chov srnčej – podľa príslovia „Práca chvatná, málo platná“, t.j. zvýšený pohyb zveri zvýši počet vajíčok, určených k zreniu /srna počne nie jedno, ale 2 – 3 mláďatá/ a zníži ich kvalitu /tvoria sa albíny, tmavo sfarbené, dokonca v jednom vrhu sa môže vyskytnúť tmavé a normálne sfarbené mláďa, podľa časopisu Myslivost, gombičkáre, paličkáče, a iné anomálie/. Čiže – so všetkým súhlasím, čo píše p. Krnáč. Ale aj s tým „rušivým vonkajším prvkom“. A toho by som sa vyvaroval. Toto podceňuje každý poľovník. V opačnom prípade, ak má zver pokoj, srna si v pohode „vyberie“ k zreniu IBA 1 vajíčko, to v pohode dozreje a srna vrhne „rodinný šperk“. Paličkáče budú neznáme, teda - zmaže sa rozdiel medzi chovným a nechovným srncom. Všetky budú chovné. Presne ako u kačíc divých, ktoré lovíme až po toku a odchove mláďat – nerozlišujeme medzi chovnými a nechovnými kusmi. Všetky sú chovné. Je to dosť nezvyklé prirovnanie so srnčou, ale čo sa genetiky týka – lepšieho niet. Túto podmienku pokoja pred a počas ruje dodržiava /a prísne, k chovným zvieratám nepustí ani vlastnú manželku/ každý chovateľ domestikovaných zvierat. Aj amatér. A teda – to, čo je v odkaze, začnem robiť až od 16.8. ◄ reagovať

off Edu, 7.7.2011 o 13:47

osamelyvlk téma je oprášime vábničky nie estónsku kameru :-D ◄ reagovať

off hunter2, 7.7.2011 o 9:03

treba si oprášiť aj znalosti !!!!odkaz ◄ reagovať

on m98, 6.7.2011 o 16:11

Edu - nám s otcom na starej škodovke popiskovalo nové brzdové obloženie. Keď sme schádzali dolu kopcom počas srnčej ruje tak s vedľajšieho poľa asi z 200 m vzdialenosti dobehol srnec, ale doslova tryskom. Autom sme sa schovávali za kríkmi pri ceste a pomaly postupovali ďalej. Srnec s nami asi na vzdialenosť 15 metrov. ◄ reagovať

off rozryt, 6.7.2011 o 15:14

S vábením srncov som začal len minilú sezónu a používal som Nordik Predator. Nato že som úplný začiatočník som v priemere na každej tretej vychádzke privábil srnca. Tak že som bol spokojný. Pred dvoma týždňami som na výstave v BA (Incheba) kúpil výbničku od Petra Joo. Sám som zvedavý ako to bude vyzerať počas ruje s jednou či s druhou vábničkou, ale už teraz môžem povedať že sa mi lepšie píska na tej od Petra Joo. ◄ reagovať

off Jelsovec, 6.7.2011 o 14:37

a môžu mi vŕzgať aj pružiny na džípe?ráta sa to? lebo ja fúrik nemám :((((( ◄ reagovať

off Edu, 6.7.2011 o 14:30

No to je super Dodo nech sa darí . Niekedy však človek zúfa a dáva vinu vábničke . Môže však zlyhať ľudský faktor ,ale treba si uvedomiť ,že i každý srnec reaguje inak . Mladé jedince inak srnec ,ktorý má srnu zase inak . Tam treba pískať srnča a mnohé iné skúsenosti ,ktoré nadopudne poľovník jedine v praxi .Ak má skúseného učiteľa samozrejme napreduje oveľa rýchlejšie . Sú ľudia ktorí písknu na trávu či ruku a je to vybavené . Ak mi raz povedal jeden skúsený lesník ,že na navábenie srnca stačí nenamastený fúrik tlačiť :-D Potom strelíš naložíš srnca a ideš domov :-D ◄ reagovať

správca admin, 6.7.2011 o 14:14

Edu áno presne tú vábničku Nordik Predator mám a som s ňou maximálne spokojný! Privábil som na ňu minulý rok veľa srncov. Uvidíme ako sa bude dariť tento rok. Pokúsim sa nejaké ukážky v praxi nakamerovať a potom to sem pridám do videí. ◄ reagovať

správca admin, 6.7.2011 o 14:13

Naozaj sa venujte téme! Prikrmovanie nie je súčasťou tejto témy! ◄ reagovať

off Edu, 6.7.2011 o 13:23

Igor Belodovič ponúka vábničky Vábničky Nordik Predator . Máte niekto skúsenosti s touto značkou ? odkaz