Aka je podľa vás najúčinnejšia vábnička nasrnca, postrehy a skúsenosti s vábničkami.
je zakázané rušiť chránené živočíchy - a to je v zmysle zákona 543/2002 aj poľovná zver, teda aj srnce /výnimku poľovníkom umožňuje § ods 2 - zákon o poľovníctve/. mám názor, že vábenie nepoľovníkom možno úspešne pokladať za rušenie chránených živočíchov. pozri §35 ods 1 písm b): Chráneného živočícha je zakázané b) rušiť v jeho prirodzenom vývine, najmä ho vyrušovať v dobe rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku, migrácie .... takže podľa môjho názoru je vábenie nepoľovníkom porušením zákona o ochrane prírody a môže byť podľa neho i sankcionované.
Musím ešte dodať, že nejde len o postrelenie. Aj keď dobre trafíš a úlovok odnesieš domov, v revíri bude ostávajúcim srnám a srncom "chýbať". Zver si všimne, že "niekto" chýba. A aj to ohrozuje atmosféru v revíri. Lepšie je preto vyhýbať sa jej. Má to priaznivý vplyv na zakladajúce sa nové potomstvo, ktoré vzíde z tejto ruje. Na to je treba predovšetkým myslieť. Tu robíme podobnú katastrofálnu chybu, ako v prikrmovaní - vieme, že zveri škodí, ale aj tak prikrmujeme. ◄ reagovať
Samozrejme, hunter2, že takéto srnce nemajú čo hľadať v ruji. To je jasné každému poľovníkovi. Problém je ale v tom, že ak ho iba postrelíš a ten bude skrvavený behať po revíri v čase ruje, vieš si predstaviť tú "pohodovú" sexuálnu atmosféru? Asi ako keby postrelili suseda a ja by som sa mal milovať so ženou. Nič by nebolo zo sexu. Nezvládli by sme to fyzicky, ani psychicky. V tom je problém. Na druhej strane - už som o tom tiež písal - ak by som ten párik zobral do "svojho" revíru, kde by som lovil až po 16.8., z neho by rodinný šperk nebol, ale z jeho detí a vnúčat národné trofeje. To mi ver! ◄ reagovať
admin - reagujem na príspevok Osamelehovlka kde uvádza že najlepšie je loviť srnce až po 16.8.Ale takéto srnce ako je na foto , nemajú čo hľadať v ruji. ◄ reagovať
Je slabo vidieť, ale názov má "podarený párik". Tak som myslel na lesby. Ak by to bol srnec a srna, čo by bolo na tom páriku podarené? Normálna kopulácia. Ale na iných som videl dve srny. ◄ reagovať
až nato vľčko že na fotke niesú dve srny ;) ◄ reagovať
Admin, ak dovolíš, je to k téme diskusie. Hunter2, nie je to v poriadku, ale nie je to ani žiadna tragédia. Homosexualita neexistuje len u človeka, ale aj u domácich zvierat a aj v prírode. Na pasienkoch možno skoro bežne pozorovať, ako na seba skáču kravy. Ja som mal pár holubíc, ktoré znášali po 4 vajcia do jedného hniezda, ale z ktorých nič nebolo, samozrejme. Prečo k tomu dochádza, vysvetľuje sa to tak, že pri gametogenéze pohlavných buniek došlo k nejakému negatívnemu javu - stresu, traume, napr. z prírodnej katastrofy, extrémneho poveternostného výkyvu počasia, ktorý neštandardne ovplyvní, zmení heterosexualitu na homosexulalitu. Jedinec sa potom narodí s homosexuálnou orientáciou. Mám o tom dokument. U morských korytnačiek sa napr. tvrdí, že ak je v čase vývoja zárodku vo vajciach, zahrabaných na morskom pobreží, suché a teplé počasie, narodia sa samce, ak studené a vlhké, samice /alebo naopak?/. Veľmi tomu neverím, ale niečo to má aj s homosexualitou. ◄ reagovať
hunter2 prečo toto adresuješ Osamelemuvlkovi? Ak sa chceš spýtať iba jeho, napíš mu to do pošty. Mám pocit z tvojej otázky, že chceš zbytočne vyvolať hádku. Načo strkať do osieho hniezda? Pretože nevidím na tvojej otázke nič k téme diskusie. Alebo som ťa zle pochopil? ◄ reagovať
Osamelyvlk - podľa tvojej teórie je toto v poriadku?????????? alebo ako???odkaz ◄ reagovať
Tak o víkendu se kamarádům od Bohunic dařilo. Scénář mnou popsaný 26.7.2011 o 8:02 tady v témě se opakoval. V pátek večer jsme zasedli s Mariom na zem pod vrby, na okraj rozlehlé louky ohraničené z části kukuřicí, z části mákem a pšenicí. Rozložil jsem Mariovi tronožku na střelbu. Po chvilce monitorujeme známého šesteráka jak žene mákem, zřejmě srnu a mizí za horizontem. Vyzkoušíme balonek, snad ho vyprovokuji. Pískám jak ta nejchtivější srna z celého revíru a zatím je klid. Po chvilce zahlédnu v máku hřbet srnčího. Zjišťuji že jde o srnu. Po asi 5 minutách monitoruji vedle ní srnce. Opět balonek vydává své piu piu a srnec se doslova řítí k nám na louku. "Připrav se, to bude fofor, že si možná ani nevystřelíš" říkám Mariovi. Srnec je stále v pohybu a hledá svou vyvolenou a Mário by si vykloubil kolena, ramena a všechno jak se za srncem se zbraní ve vidlici natáčí. Já se snažím bekat jako srnčí, pískat,ale srnec je jak hlucháň. Na chvíli jistí u stoky asi 50 metrů od nás a tam ho do trávy složila kule za Máriovo sedmičky. Já si jako doprovod klidně zapálím cigaretu a Mário kupodivu ne. Buttolo se tedy opět osvědčila. Po chvíli za kukuřicí padá rána a i kolega Vili loví dobrého srnce. Druhý den ráno se snaží Vili našoulat lišku myškující na strništi, já to vše pozoruji z posedu. Liška však odbíhá jiným směrem zřejmě s ohledme na světlo a vlastní bezpečí. Pak za celkem komicky dramatických okolností v jiné části honitby našouláme bulkaře a toho Vili svou třistaosmou poslal do věčných říjišť. Chlapci jsou myslím spokojeni a doufám že na příští rok se zase dostaví. PS: Foto dodám. ◄ reagovať
Zdravím. Používam vábničky od devany a maximálna spokojnosť. Niekedy sa dostane špina do plastovej trubičky ale inak sú to parádne vábničky. Lovu Zdar ◄ reagovať
Dneska ráno jsme zasedli s hostem z Jaslovských Bohunic na posed. Nejdřív se nám asi na 300 metrů promenádovala tři liščata na pokoseném jeteli (příští týden se jim musím věnovat) Při rozednění jsem zkusil zavábit na míček. Nic!!! Si říkám to je bííída. A najednou starý pán kukuřice stojí na mezi, ale jen na chvilku. Vábím znova a zprava přichází asi 3 letý vidlák.Na scénu opět z jiné strany pole vstupuje starý pán, zkontrolovat jaká dáma po něm tak touží a "vyrpovází" mladíka do kukuřice. Na další vábení reagují hlavně srny, jedna nám dvakrát přiskočila pod posed. Dalšího lovného starého pána jsme nevyprovokovali a host konstatoval že už má za to ráno své "odpracované" Uvidíme co nám ukáže večerní čekaná. ◄ reagovať
ja mam tiež tu gumenú staru ale zda sa mi, že ma slaby zvuk...takže používam devanu alebo robenú drevenú ◄ reagovať
Ja sem měl devanu dřevěnou a musím uznat že je vyborná!!! Ale po jedné sezoně mě přestala pískat, myslim si že navlhla a to samé se stalo kamošovi. Ale jak říkam když chodila tak veliká spokojenost. ◄ reagovať
Starý otec tiež na ňu vábil a teraz ju má môj brat.Nechce mi ju však požičať :-) Je v dobrom stave a funguje bez problémov. ◄ reagovať
operak suhlasim s tebou ta gumenna je naj z naj len keby ich bolo k dostaniu ta robi priam zazraky pri vabeni ◄ reagovať
Přesně ten problém mám taky. Snad se to ale nějak vyřeší... ◄ reagovať
Mám doma dva silony, jednu hadičku, která by se nechala vyměnit. problém je v tom že jazýček na vábení zkorodoval a praskla gumička, která jazýček držela. Jistě by se to vše nechalo nahradit, plastový jazýčekm jiná gumička. Problém jsem zjistil při výrobě jazýčku.Nejen u této vábničky) Oříznuté hrany musí být ostré a je nutno vybrat vhodnou sílu (hrubku) plastu. Výrobci zřejmě používají lis na vykrajování jazýčků, takže řez je čistý. Jinak ORNŽOVÁ byla dědovo nejoblíbenější vábnička, přivíráním hadičky se nechal modulovat zvuk. ◄ reagovať
Tí Tvoji srnci nemajú žiadnu úctu k slovenskej píštalke.Keď spomínaš ten silon s oranžovou gumou tak to je doposiaľ podľa mňa neprekonatelná vábnička. ◄ reagovať
UŽ je to tady. Jasně když začnu vábit na devanu tak se srnec strašně křečovitě řechtá nad na řešeto rozsekanou řeřichou, řimbaba jeden. Faulhaber jsem měl po dědovi, hodně si ho myslivci chválili, ale spíš to bylao tím, že nebyl až takový výběr vábniček (ještě vábnička ze silonu s dlouhou oranžovou gumou) jako dnes a jim to prostě fungovalo. Vím že Faulhabery měly kovový jazýček, od čehož se dneska ustuje pro nepřirozený zvuk. ◄ reagovať
Andrej níže jsem psal, že jsem hudebně hluchej, takže vábením přes emerický balonek :-) si vše jen usnadňuju.Jestli Ti to s vábničkou od devany jde, tak budiž Ti to dopřáno. Mám od nich i skolení lišky...člověk by spíš skolil sebe než navábil lišku, to podle zvuku tvrdí i kamarádi. Jestli oni neposílají do Čech ty "sfušovaný" vábničky :-) ◄ reagovať
Janko český srnec vyžaduje trošku inú techniku vábenia na slovenskej píštalke.Musíš trošku viac dôrazu dať na ř :-)) ◄ reagovať
pani a co vabnicky faulhaber?mate s nimi nejake skusenosti??? ◄ reagovať
Janko ja mám s nimi dobré skúsenosti mne to ide celkom dobre.Včera som do poľa vytiahol to americké mačkadlo ale ten zvuk čo z toho lezie ma dosť znervózňuje.To však nie je dôležité pokiaľ budú na to reagovať srnci.Zatiaľ však som s ňou žiaden úspech nezaznamenal.Ruja sa u nás len rozbieha ◄ reagovať
Tato odkaz . Já mám od Devany dvě vábničky a zatím jsem ani na jednu nic nenavábil. Sám za svojí osobu říkám, že od Devany nekoupím už nikdy nic. Slovenští vlastenci nebijte mne!!!!! ◄ reagovať
A naozaj :-) Nevedel som o tom.Mám z Devany srnčí set v rohovine a samotnú rujnú srnu.O tomto type z dielne p Mihalka som netušil. ◄ reagovať
operak-áno robí volá sa to myslím devana praktik ◄ reagovať
CITA-Devana robí mačkaciu vábničku ? Nemýliš si to s tou BUTOLLO vábničkou,je celá čierna a mačkacia. ◄ reagovať
Kolegové, jaký máte zkušenosti s těmi novými vábničkami Devana, co se mačká guma? ◄ reagovať
srnec ktory je so srnou vacsinou na vabenie nereaguje.treba vtedy skusit ako tu napisal edu piskanie srncata,alebo vreskot srny ktoru obtazuje iny srnec,vtedy srnec pribehne aj ked este v ruji nie je,alebo ak je aj po nej.pri tomto vabeni sa srnec neprichadza parit,ale si pride skor so ziarlivosti k inym srnom obhajit svoje teritorium. vcera som dopadol podobne ako admin,na vzdialenost asi 200-250m mi vysiel po dazdi srnec uz okoli 19:15.5min po nom z toho isteho miesta vysla srna a pomalicky sa poberala za srncom,ten si zalahol a absolutne ju ignoroval,ked prisla knemu tak sa postavil a opat odbehol dalej od srny.ani o ine srny ktore boli zapasene nejavil ziadny zaujem.na vabenie akurat zdvihol hlavu,istil smerom ku mne a poberal sa svojou cestou necestou. odkaz pekne dopodrobna vysvetlene na dvd ◄ reagovať
kirco je to normálna reakcia najmä starších srncov . ◄ reagovať
binka maš pravdu,ja som dnes skušal privábit srnca,mal všk pri sebe srnu.Ani ho nehlo ◄ reagovať
Dodo srnec ktorý je so srnou niekedy niekedy na vábenie nereaguje . Vtedy treba písať srnča a dovábiť srnu a s ňou príde i srnec . Všetko je však špecifické a každému srncovi sa páčia iné tóny :-D Tohoto srnca zaujali tieto odkaz ◄ reagovať
binka pozorovali sme ho cca 45 minút, nemal pri sebe srnu, dlho ležal priamo na lúke a po cca 20 minútach sa zdvihol a zvyšný čas sa pásol. ◄ reagovať
Dodo jasně že je chyba na tvé straně :-) Jak dlouho jste srnce pozorovali? Neměl poblíž srnu? Včera dva srnci, kteří stáli u srn na vábení pouze zvedli hlavu a jistili mým směrem. Zkoušel jsem je vyprovokovat vřískáním srny (snad mě někdo nesprdne za ten výraz), ale od srn je to neodlákalo. Vřískot možno slyšet na odkaz Jinak jsme asi 460 m.n.m. spíš polní honitba s malými lesíky a remízy s okrajemi honitby, které tvoří poměrně hluboké spíš jehličnaté lesy. Začali růst houby tak většina srnčího je v polích, hlavně v pšenici a kukuřici. Ječměny jsou posečené a větší část řepek taky. ◄ reagovať
My sme boli včera večer zase skúsiť šťastie. Na lúke (cca 600 m.n.m.) v lesnom prostredí sme našli ležať srnca. Na naše vábenie absolútne nereagoval. Iba sa pozrel po nás ako ten v pondelok a ležal si ďalej. Je možné že tu ešte ruja nezačala alebo mám hľadať chybu u mňa? :) Minulý rok na túto vábničku priskakovali srnce bez problémov. Tento rok sa nejako zatiaľ nedarí, iba srny. Všetko vábime v lokalite v okolí Zlatých Moraviec. Skúšali ste v tomto okolí vábiť? Darí sa vám? Reagujú? ◄ reagovať
Braňo ty si hold šikovnej. Ony staré praktiky fungují, jen musí mít člověk trochu sluch a být šikovný. Obojí mne nějak minulo, když se to rozdávalo do vínku. Tak musím dřepět na posedu a mačkat na gumu. ◄ reagovať
ja som dnes ráno vyskúšal recept starých horárov pískanie srnčaťa na liste trávy a za 10 minút si ma prišla srna obzrieť na 5 m .Som veľmi rád že aj staré systémy vábenia fungujú. ◄ reagovať
Včera jsem vyběhnuil až když jsem vykoupla malou Královnu. Psa odložil pod posed, zvěř už byla v pohybu. Na louce asi 400 metrů naháněl srnec srnu. V takové džungli bylinek, brambor a podobného elentu jsem zahlédl srnce. Vyzkoušel jsem "míček" a srnec reagoval jen líně, pásl se a procházel onou džunglí až mi zmizel z dohledu. Tady musí být víc srnců si říkám, tak po chvíli zkouším znovu vábit. V tom z bylinek tryskem vyrazil srnec na posečený jetel a hledá onu voňavou milenku. No proto si říkám. Na druhé vábení míček opět nesklamal. ◄ reagovať
Treba poskúšať čo najviacej zaberá . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.