Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Vábnička na srnca - diskusia

autor: off martin9
pridané: 6.11.2008 15:27

Aka je podľa vás najúčinnejšia vábnička nasrnca, postrehy a skúsenosti s vábničkami.

počet zobrazení: 24 724
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off apple, 21.7.2013 o 10:01

je zakázané rušiť chránené živočíchy - a to je v zmysle zákona 543/2002 aj poľovná zver, teda aj srnce /výnimku poľovníkom umožňuje § ods 2 - zákon o poľovníctve/. mám názor, že vábenie nepoľovníkom možno úspešne pokladať za rušenie chránených živočíchov. pozri §35 ods 1 písm b): Chráneného živočícha je zakázané b) rušiť v jeho prirodzenom vývine, najmä ho vyrušovať v dobe rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku, migrácie .... takže podľa môjho názoru je vábenie nepoľovníkom porušením zákona o ochrane prírody a môže byť podľa neho i sankcionované.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 19

komentáre

zoradiť
zobrazené 161-200 z 454 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie Vábnička na srnca (autor: hospo44).

on maros17, 27.2.2013 o 6:18

A ona uz je vopred predladena na hlas rujnej srny?? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off snipko, 26.2.2013 o 23:27

Buttolo je pre mňa lepšia vábnička ako Nordik. Ako som už písal, mám dve, jednu mám naladenú ako srna a druhú ako srnča. Zatiaľ max. spokojnosť. Veľmi sa mi osvedčila. ◄ reagovať

on maros17, 26.2.2013 o 22:38

A s buttolom máš aké skúsenosti?? rozmýšlal som aj nad buttolom. ◄ reagovať

off snipko, 26.2.2013 o 21:59

Dosť mi pomohlo DVD Vábenie srncov, a potom len cvičit a cvičit a cvičit. Úspechy sa dostavia. Teraz používam Buttolo a Nordik Roe už menej. ◄ reagovať

on maros17, 26.2.2013 o 21:46

Chcel by som sa spýtať na skúsenosti s vábničkou Nordik roe, ako sa vám s ňou vábilo, ako ste sa s ňou učili narábať, vábiť a tiež ako vám srnce priskakovali. ◄ reagovať

správca admin, 11.2.2013 o 13:05

Ja mám Nordik Roe odkaz a 100% spokojnosť. ◄ reagovať

off snipko, 11.2.2013 o 9:13

Kaso79: ja som si ju nastavil podla seba a podla toho co som odpozoroval v prírode.. a funguje je mi to dobre. ◄ reagovať

off kaso79, 11.2.2013 o 8:28

Tak som asi dostal dobre nastelovanu :D ◄ reagovať

off snipko, 10.2.2013 o 18:41

kaso79: nemáš pravdu, tým šróbikom si pekne nastavím výšku tónu. V dlani si už len modulujem intenzitu zvuku. Je pravda že záleží ako silno stláčam vábničku taký hlas a tóny vydávam ale výšku tónu si nastavím spomínaným šróbikom.Mne to funguje výborne preto mám dve Buttolo a výsledky sú naozaj vynikajúce. ◄ reagovať

off kaso79, 10.2.2013 o 17:58

Pani, Butollo je super. ale netreba nic stelovat...ak chcete tensi hlas dajte dolu prednu nasadu a uchopte predok do dlane..bude to tlmene a pisklavejsie. A s Butollom je mozne robit viac hlasov. Rujnu srnu, srciatko. Treba vediet kde stlacat a ako intenzivne. ◄ reagovať

off snipko, 10.2.2013 o 15:52

sipik: len opatrne s tým šróbikom je dosť citlivý a ľahko strhneš závit.. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off sipik, 10.2.2013 o 15:14

A fakt, snipko, je tam. Ani som o tom nevedel, že sa to dá takto štelovať. Tak poskúšam ju pred rujou trochu "vytuniť". ◄ reagovať

off rado100, 10.2.2013 o 13:35

Používam univerzálnu vábničku od firmy Hubertus. Vydáva zvuky: plač srnčaťa, rujná srna, skočné pískanie a vrešťanie zajaca. Pri osvojení si tejto vábničky je počas ruje veľmi účinná. Veľmi ľahko sa na nej dá meniť výška tónu a tým pádom aj vek srny ktorú imitujeme. ◄ reagovať

off petere, 10.2.2013 o 13:31

tiez mam buttolo a hlavne pre zaciatocnika je skvela. nemam v plane ju menit. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off majko82, 10.2.2013 o 13:04

buttolo ! mám s ňou najlepšie skúsenosti odkaz ◄ reagovať

off david3, 10.2.2013 o 11:41

mam od firmy Devana rujnu srnu som spokojni ◄ reagovať

off snipko, 10.2.2013 o 0:13

sipik: keď dáš z Butolla dole tú gumenú čiapočku tak tam nájdeš taký maličký šróbik, tým sa dá pekne nastaviť zvuk aký potrebuješ. Od naozaj tenkého až po hrubý zvuk. Takto som si nastavil Buttolo a som naozaj veľmi spokojný. ◄ reagovať

off sipik, 9.2.2013 o 23:46

Mám od Devany srnča a srnu z rohoviny - fungujú veľmi dobre. K tomu Buttolo - neviem, či existuje viac variant, ale to, čo mám ja, keď len stláčam, tak to je hlas srny. Potom ak prstami zakryjem tie dierky na tej malej guľatej časti, tak to napodobňuje srnča. A dá sa s tým napodobniť aj vrieskanie srny - prudkým stláčaním až na doraz. Funguje to veľmi dobre. Mám takéto Vábnička na srnca - diskusia ◄ reagovať

off snipko, 9.2.2013 o 23:06

Ja používam Nordik Roe, ale najlepšie sa mi osvedčila Buttolo. Mám dve, jednu mám na hlas srny a druhú na hlas srnčaťa. Som naozaj milo prekvapený ako na ne reaguju srny a srnce. Nordik je super ale vyžaduje si to tréning a skúsenosti. Pri Buttolo stláčaš gumovú vábničku a zvuky su naozaj tak verné že som mnohokrát zaskočený ako rýchlo na to reagujú.Devana je tiež veľmi dobrá ale vábnička vyrobená z dreva podlieha poveterostným vplyvom počasia a drevo pracuje, naopak umelá napr. Nordik a gumená Butttolo si zachováva stály zvuk. Teda keď sa o vábničku patrične aj staráš.. ◄ reagovať

off Stagstalker, 9.2.2013 o 22:55

Ja osobne pouzivam vabnicky od firmy Devana, konkretne piskanie srncata a rujnu srnu. Vyskusal som aj ine, tieto mi zatial vyhovuju najviac, som s nimi najuspesnejsi. Aj ked mi fungovali aj rozne ine no name vabnicky. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie vabničky (autor: 33SRNEC33).

off pacenko, 13.12.2012 o 7:57

Buttolo je dobrá vábnička.ak vieš vábiť,tak s ňou určite nič nepokazíš... ◄ reagovať

off jeges, 13.12.2012 o 7:13

Čo hovoríte na túto odkaz ? ◄ reagovať

off Fehir, 13.12.2012 o 7:08

pavian máš pravdu čerešnové a lieskové boli vynikajúce ◄ reagovať

off pavian, 12.12.2012 o 23:27

Drevenné vábničky majú vo všeobecnosti taký mäkší hlas, drevo ako materiál trošku viac tlmí zvuk. Kedysi boli výborné čerešňové alebo lieskové... ◄ reagovať

off Fehir, 12.12.2012 o 20:22

Ja bi som ti poradil skôr paroh alebo rohovinu lebo ak je drevaná tak ti môže navlhnúť, ale ak si na nu budeš dávať pozor tak aj z dreva je dobrá alebo ak ju budeš mať v púzdre tak je to v pohodičke ale skorej paroh alebo rohovina ale to je už na tebe ako sa rozhodneš. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Kúpa vábničky ... (autor: cros0111).

off rado100, 7.10.2012 o 7:44

Okrem iných vábničiek vlastním aj Nordik predátor pro tuned no akosi ma neoslovila( oveľa prirodzenejší hlas majú drevené vábničky či už od Devany alebo Hubertusu ), ale ak chceš len od Nordiku tak asi predátor mini. Jej hlas je o niečo tichší a pre začiatočníka vhodnejší. Ak máš aspoň trochu hudobný sluch, tak naučiť sa vábiť nie je až taký problém len treba cvičiť. ◄ reagovať

off Fehir, 6.10.2012 o 20:37

aj ja mám nordik predator a som velmo spokojný ◄ reagovať

off panpriroda, 27.4.2012 o 20:30

ja ma nordik predator a som spokojny ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 14.8.2011 o 13:10

No Mrlian, lepšie si to vystihnúť ani nemohol. Toto by si mali aspoň všimnúť legislatívci a podľa toho plánovať lov srnčej. Palec hore! ◄ reagovať

off Mrlian, 12.8.2011 o 17:02

Veď nikto netvrdí, že by sa malo vábiť pred rujou. A ani počas ruje. To človek priláka len nejakého neteritoriálneho srnca bez srny. Ale tesne po ruji, kedy je hladina hormónov ešte na vrchole a väčšina sŕn oplodnená, tak staré srnce sa vydávajú hľadať ďalšie "obete" svojej túžby. Ako sa obdobie ruje vzďaľuje, je čím ďalej tým ťažšie privábiť akýkoľvek kus srnčej zveri. ◄ reagovať

off puky, 12.8.2011 o 13:49

Chcel by som sa spytat do kedy sa este da privabit srnec? ◄ reagovať

správca admin, 12.8.2011 o 11:29

Pribudlo dosť vašich videí na túto tému, takže kto máte záujem, pozrite si ich. ◄ reagovať

on goret, 12.8.2011 o 8:24

Onedlho odložíme srnčie vábničky. Všimnime si dátumy, kedy tu pribudlo najviac pekných záberov, kedy malo vábenie správny efekt a podľa toho ich oprášme o rok :) ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 8.8.2011 o 11:10

Ok, goret. Ale ja to považujem za polovicu nešťastia s vábením pre manažment srnčej. Aj vábenie bez odstrelu pred rujou považujem za "šalenie" hláv srncom, ktorí ten čas môžu využiť na optimálne vyhľadávanie a párenie s "ozajstnými" srnami. V "mojom" revíri by som ani to nedovolil. ◄ reagovať

on goret, 8.8.2011 o 10:38

Ak smiem požiadať, nepleťte hnačkovanie do vábenia. Na hnačkovanie máme vlastnú tému. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 8.8.2011 o 10:29

Zvyšujúca sa kvantita a kvalita zveri môže vychádzať aj z obmedzovania hnačkovín v zime, resp. ich vylúčenia z prikrmovania, z obmedzenia predrujného lovu /verím, že mnohí poľovníci si uvedomili jeho väčšiu škodlivosť, ako osoh pre manažment zveri/, atď. Ťažko dokázať, čo pomohlo zvýšiť tieto parametre, ale hnačky v zime určite nie. To ti povie každý zootechnik a veterinár. Či aj predrujný lov, to ja som na betón presvedčený, že nie! Chýba tu výskum - v "mojom" a v "tvojom" revíri, aby sme porovnali. ◄ reagovať

off Mrlian, 8.8.2011 o 10:08

tempo zvyšovania kmeňových stavov a zvyšujúce sa percento medailových trofejí je veľmi dobré. Dokonca lepšie ako predpovedali odborníci pred tridstiatimi rokmi, tak načo hľadať iné zootechnické hľadisko, keď podľa tých čo máme sa nám darí? Samozrekjme robíme chyby (predčasný odstrel nádejných jedincov, chybný odlov pri holej zveri,..), ale princípy starostlivosti o raticovú zver sú dobré. Len ich treba dodržiavať. ◄ reagovať

off Osamelyvlk, 8.8.2011 o 10:00

Pred rujou ani choré. Tie zver skôr akceptuje, ako postrelené a chýbajúce. ◄ reagovať

off gotrek, 8.8.2011 o 9:39

Toto je už záverečná....., takže nestrieľať ani choré jedince aby náhodou nemala zver zlý pocit.... ◄ reagovať

on horarstevo, 8.8.2011 o 9:20

Toto sa uz neda čitat a uz vobec na to reagovat....... ◄ reagovať

zobrazené 161-200 z 454 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM