Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Vábnička na srnca - diskusia

autor: off martin9
pridané: 6.11.2008 15:27

Aka je podľa vás najúčinnejšia vábnička nasrnca, postrehy a skúsenosti s vábničkami.

počet zobrazení: 24 726
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off apple, 21.7.2013 o 10:01

je zakázané rušiť chránené živočíchy - a to je v zmysle zákona 543/2002 aj poľovná zver, teda aj srnce /výnimku poľovníkom umožňuje § ods 2 - zákon o poľovníctve/. mám názor, že vábenie nepoľovníkom možno úspešne pokladať za rušenie chránených živočíchov. pozri §35 ods 1 písm b): Chráneného živočícha je zakázané b) rušiť v jeho prirodzenom vývine, najmä ho vyrušovať v dobe rozmnožovania, výchovy mláďat, zimného spánku, migrácie .... takže podľa môjho názoru je vábenie nepoľovníkom porušením zákona o ochrane prírody a môže byť podľa neho i sankcionované.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 19

komentáre

zoradiť
zobrazené 121-160 z 454 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie Vábenie srncov * (autor: Firestone).

off petere, 20.7.2013 o 21:47

Edo, scestne bludy ktore sa evidentne vo vela reviroch udomacnili. a treba spravit to co sa so scestnymi bludmi patri. raz a navzdy s nimi skoncovat !!!! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 20.7.2013 o 21:40

yegi takto demokracia nefunguje aby si poľovník diktoval nejaké bludné nariadenia ,ktoré nemajú oporu v žiadnom zákone . Preto chlapec s butolom v ruke môže pískať do vôle . Nevidím na tom nič zlé ani ohrozenie ruje či práva poľovníctva poľovníka . Okrem toho nikde nie je napísané ,že poľovník s tým butolom bude narábať lepšie ako nepoľovník . V inej teme sme rozoberali neurotického poľovníka z okolia Necpál čo kameru hádzal do zeme , pneumatiky prepichuje atd. Nuž asi si všetko vysvetluje po svojom a tak to nemôže fungovať . Aj fotograf kameraman či pozorovateľ zveri má svoje práva či niekomu zavadzia alebo nezavadzia . Tam som sa dočítal múdrosti že sa mal nahlásiť keď si ide na lúku sadnúť :-D To sú úplne scestné bludy. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off yegi, 20.7.2013 o 17:56

položte si otázku trochu ináč:pôjdete s tritonkou do lesa počas vrcholiacej jelenej ruje bez obáv, len tak si vyskúšať vábenie jeleňov?berny, bez urážky máš na to vek, aby si povedal z vlastnej skúsenosti? apropo, máš toľko skúseností, aby si dával fundované rady? ◄ reagovať

off berny96, 20.7.2013 o 16:03

Z vlastnej skúsenosti viem, že poľovníci ti len zo srandy niečo povedia,napríklad: čo tu robíš? alebo nepískaj... hneď potom sa ťa spýtajú na nejakého srnca, ak im o nejakom povieš a oni ho náhodou aj odlovia už ti nikto nič nepovie...a nikde nie je napísané, že nemôžeš vábiť ;) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off yegi, 20.7.2013 o 15:06

samozrejme, do revíru ísť môže, ale kde začínajú práva mňa, ako poľovníka, tam končia jeho, ako turistu, alebo takýmto smerom demokracia nefunguje, či? ◄ reagovať

off Edu, 20.7.2013 o 13:07

yegi z tvojho pohľadu by bolo najlepšie keby to toho revíru nechodili ani hubári, turisti, cyklisti,fotografovia len poľovníci . Väčšiu sprostosť ako,že chlapec s butolom naruší srnčiu ruju som ešte nepočul .Treba byť tolerantný aj voči iným nie len egoisticky nelez mi tam idem strielať !!! Samozrejme že môže ísť do revíru a vypiskovať kľudne celú noc i celý deň . Vôbec nič sa nedeje a žiaden zákon mu to nezakazuje . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off yegi, 20.7.2013 o 7:39

nemyslím si,že je rozumné behať po revívíry, hlavne teraz, ked má prepuknúť srnčia ruja, a polovníci na ňu nedočkavo čakajú a popri tom vypiskovať na vábničku.nesprávnym vábením a vypiskovaním môžeš narušiť skutočnú ruju, alebo dosiahneš to, že srnec na vábenie reagovať nebude.pokial nie si poľovník, mal by si to skúšať len s nejakým poľovníkom(rada) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Edu, 19.7.2013 o 11:46

Nemyslím si že by si mal niekoho rušiť či vzrušiť len preto lebo vábiš srnca . Či už správne alebo nesprávne . Pohybovať sa môžeš po prírode a vábiť koľko len chceš . Nejaké návody nájdeš na yotube . Moja rada je vábnička butolo odkaz niekedy nie je ani dôležité zachovať čo najlepšiu napodobiteľnosť a srnca dostaneš priam do zúfalstva :-DDD odkaz ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off lukas29, 19.7.2013 o 11:39

podla mňa ti nehrozí nič , čo ti môže hroziť , akurát ti polovnik povie že čo mu tu vypiskuješ za ušami inak nič viacej podľa mňa ◄ reagovať

off Firestone, 19.7.2013 o 8:48

Čo hrozí a ako sa s toho dostať napríklad? Ďakujem :) ◄ reagovať

off horar1992, 18.7.2013 o 23:23

záleží koho stretneš... ◄ reagovať

off peeterko, 18.7.2013 o 16:56

Odporucal by som chodit na zaciatok len do okrajovych casti revirov. Primestske lesiky, lesoparky a podobne, kde je realna sanca ze je srncia zver a minimalna sanca, ze budes rusit polovnikov, resp.ohrozis sam seba. Treba vsak mysliet na bezpecnost, lebo ked si skryty niekde v poraste bez toho aby o tom niekto vedel, kto je realne vonku so zbranou, tak sa mozu stat aj nestastne udalosti. Ja som sa naucil vabit ako mlady chalan za mestom na hradzi este pred tym ako som zacal polovat a od svojich 20 rokov uz chodim pravidelne vabit cez ruju pre popl.hosti do 3-4 revirov rocne :-) ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Vábenie srncov - začiatočník, vábnička (autor: Firestone).

off m98, 8.7.2013 o 9:10

Doma máme Faulhaber, Buttolo a mnoho ďalších, no jednoznačne najčastejšie sa používa toto odkaz ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Vábenie srncov - začiatočník, vábnička (autor: Firestone).

off LESLOV, 4.7.2013 o 20:51

každý máme svoju naj. a osvedčenú.. ◄ reagovať

off pavian, 4.7.2013 o 18:45

Pre mňa je najlepšia stará česká s bielym náustkom a oranžovým dlhým gomovým koncom, vábi sa na nej ťahaním do vnútra... Mám rôzne, ale táto je pre mňa naozaj naj... ◄ reagovať

off Firestone, 4.7.2013 o 11:28

Ďakujem za názory :) dúfam, že ich tu ešte pár pribudne. ◄ reagovať

off huber, 4.7.2013 o 9:23

Ja by som odporučil vábničky Faulhaber podľa mňa ešte nikto lepšie nevyrobil.Mne osobne buttolo sa neosvedčil ◄ reagovať

off LESLOV, 3.7.2013 o 23:11

buttolo vydáva zvuk: srny, srnčaťa a vrieskanie srny tkz. skočné vrieskanie. Ale najlepšie podľa mňa je kúpiť si dve buttolo na jednej nastaviť hlas dospelej srny a na druhej mladej srny pripadne srnča. Mne sa to takto osvedčilo a naozaj dosahujem úspechy ◄ reagovať

off sipik, 3.7.2013 o 22:27

Ani jeden z vás tu nespomenul, že to Buttolo dokáže napodobniť aj "vrieskanie" srny. Robí sa to úplným dotlačením toho balónika až na doraz a na konci to potom vydá taký zhrubnutý vŕzgavý hlbší zvuk (lepšie prirovnanie mi nenapadá). V teritoriálnom srncovi to vyburcuje vášne, lebo si myslí, že nejaký srnec uháňa srnu v jeho teritóriu a vyštartuje urobiť poriadok, ako raketa. Stalo sa mi, že z kukurice na mňa vyletel a skoro ma zrazil z nôh. Reagujú na to rovnako aj srny, možno im to pripomína nárek srnčaťa. Samozrejme, ako aj iné vábenie, nefunguje to vždy. Odporúča sa toto vábenie používať zriedkavo, a len vtedy, keď ostatné spôsoby zlyhali, lebo to vraj môže pôsobiť stresujúco na zver. To som myslím počul na CD od Devany. ◄ reagovať

off maros17, 3.7.2013 o 21:37

Buttolo vydáva hlas rujnej srny aj srnčaťa??? Alebo iba jeden z nich?? ◄ reagovať

off dede, 3.7.2013 o 18:30

LESLOV - môžen prísť k Tebe na školenie ? Ty si starý skúšač a určite dokážeš zdopovedne poradiť... ◄ reagovať

off rado100, 3.7.2013 o 14:52

Áno je zaužívané pravidlo že prvé idú do ruje staršie srny, ale srnec keď v jeho teritóriu zacíti rujnú srnu je "nadržaný" a je mu úplne jedno či tam píska mladá alebo stará srna. ◄ reagovať

off Firestone, 3.7.2013 o 14:42

Nieje na začiatku ruje treba vábiť hlasom staršej srny? Preladiť to buttolo si myslím, že by nemal byť až taký problém, či sa mýlim? Ďakujem ◄ reagovať

off rado100, 3.7.2013 o 14:32

Buttolo je naozaj na obsluhu najjednoduchšia vábnička preto som ti ju aj poradil. Vábničky s otvorenými jazýčkami sú kvalitné zvukovo verné so širokou škálou hlasov, ale prácu s nimi zvládajú naozaj dobre len skúsený vábiči, ktorý sa vábeniu venujú už roky. Pre teba najlepšia alternatíva je buttolo. Treba skúšať a skúšať no najprv doma. Ak budeš správne vábiť, tak je jedno či to bude hlas mladej alebo starej srny. Srnec bez srny bude na to reagovať. Ako každý človek má iný hlas tak aj srny majú rozdielne hlasy. Dôležité je miesto vábenia, vietor a schopnosť byť neviditeľný. ◄ reagovať

off LESLOV, 3.7.2013 o 14:19

este je dobré aj toto odkaz ◄ reagovať

správca admin, 3.7.2013 o 14:12

Ja používam už tretí rok Nordik Roe a som maximálne spokojný. odkaz ◄ reagovať

off LESLOV, 3.7.2013 o 13:50

Firestone: ja to mám tak naladené sám som si to robil a teraz používam jedine 2x buttolo a som spokojný. ◄ reagovať

off Firestone, 3.7.2013 o 13:21

Takže je vhodnejšie kúpiť si račej ešte jedno buttolo (na ktorom už viem robiť) a preladiť ho na nižší tón? Je tu niekto kto vie dobre ladiť vábničky? (mám teraz na mysli to Buttolo) lebo ako začiatočník si netrúfam, že správne naladím vábničku. ◄ reagovať

off Edu, 3.7.2013 o 13:11

ano najlepšia volba je naozaj buttolo. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Firestone, 3.7.2013 o 13:09

Je ťažké to naladiť alebo by som si na to mohol aj ako začiatočník trúfnut? Ono to moje buttolo má naozaj dosť vysoký tón a chcel by som skúšať vábiť už týždeň pred augustom. Ďakujem ◄ reagovať

off steyr, 3.7.2013 o 12:38

ja len nemôžem pochopiť prečo chce niekto 30 EUR za kus obyčajnej gumy, kde výrobné náklady v číne nemnôžu byť vyššie ako 87 centov... ◄ reagovať

off goret, 3.7.2013 o 10:19

ja by som radšej ničím nekrútil a počkal si na vhodný termín, keď srnca privábiš aj na pískajúce koliesko na fúriku (u nás od polovice augusta) ◄ reagovať

off LESLOV, 3.7.2013 o 10:12

goret: buttolo ladí tak že dáš dole gumenú čiapku a tam je naozaj malinký šróbik ktorým si nastavuješ zvuk. ◄ reagovať

off goret, 3.7.2013 o 10:08

buttolo jemne uchopíš za "hlavičku" a ladíš :) , aby si dosiahol buď vyšší (mladší) hlas alebo nižší (starší) ◄ reagovať

off Firestone, 3.7.2013 o 10:03

Ďakujem, ako sa dá Buttolo ladiť? ◄ reagovať

off LESLOV, 3.7.2013 o 9:50

ja mám odkaz 2ks jednu mám naladenu ako staršiu srnu a druhú ako srnča potom ešte toto odkaz tá je tiež dobrá ale pri nej musí vedieť správne fúkať. Preto podľa mňa je buttolo naozaj výborná. ◄ reagovať

off Yeti, 3.7.2013 o 9:34

Odporúčil by som ti túto vábničku odkaz - výborné skúsenosti, jednoduchá. ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie Vábnička na srnca (autor: hospo44).

off snipko, 27.2.2013 o 18:32

maros17: je to pravda, ale mne sa to moc nepozdávalo tak som si kúpil dve a osobitne ich naladil. Veľmi sa mi to osvedčilo a som naozaj spokojný. ◄ reagovať

off maros17, 27.2.2013 o 7:09

Dočítal som sa že ako intenzívne stláčam vábničku tak imitujem hlas srny a srnčaťa, je to pravda?? ◄ reagovať

off snipko, 27.2.2013 o 7:04

maros17: áno je už predladená na hlas srny. Preto som si kúpil dve aby som mal hneď po ruke hlas srny a hlas srnčaťa. ◄ reagovať

zobrazené 121-160 z 454 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
Poľovníctvo TEREM