No hej pri zarobku 50 korun za den ti davala celkom slušne tých 20 korun :)) Benzín stal aj korunu ale v komunizme posledna cena nebola 4,20 ale 12,50 super .Soľ teda bola riadne draha za 1,50 koruny 4 x toľko zhruba ako dnes. Múka 12 x toľko ? kruci nič moc . Mňa by tie zbrane zaujímali konkretne rok 1989 nie 1980 ani 1960 . Lebo tie ceny boli naozaj zvrátene ako aj hodoty rifle stali v prepočte na ako keby dnes 30 000 sk okrem toho sa dali kúpiť ako vela iných veci jedine spachanim trestneho činu /načierno kupených bonov v cene 1bon sa rovnal 1kčs samozrejme že čierny trh urobil uplne ine ceny týchto srandovných papierikom orazených datumom platnymi rok :) Samozrejme že tieto papieriky boli nepredajné !!! Teda pokial človek nemal niekoho na zapade alebo nebral dôchodok . Naozaj mladšie ročníky niektoré veci ťažko pochopia . ◄ reagovať
Edu, bol som obchodník – soľ 1,50 korún, cukor 7,30, múka 7,60, mlieko obyč.1,90, plnot. 3.-chlieb 5,70 a 6,70, rohlík 0,30 hal., ocot 3.-. V krčme čapák bažant 12% 3.-, poldeci od 4,20-7,50 obyčajné liehoviny), maďarský guláš 5,70.-, vypr. Syr. 7,50, pľúcka na smotane 4,20. + srdce na slanine s knedľou detto atď atď atď. V poľovníctve: časopis PaR 3,- koruny, guľové strelivo 22 Ho – 46,- korún, 7x57R – 64..korún – všetko balenie 20 ks. Benzín si pamätám ešte po 4,20 – DLHO, ale staršie ročníky si pamätajú benzín ešte normálne po 2,40 Kčs. Keď som chodil do roboty, žena mi dávala 20.- korún. Kúpil som cig. Mars 4.- kčs + maď. guláš 5,70 + pivo 1,90 ( 10%) a ešte mi ostalo aj večer do krčmy na pivo a poldeci. ◄ reagovať
Rys 2 naozaj ma to seriozne zaujíma . Hovorí sa že všetko je na nete ale komunisticke ceny veru nie . Teda zopár ich tam je niektore si pamätám ale koľko stal liter benzinu super v roku 1989 to sa už len ťažko niekde dočítam . špecial bol za 7,50 a super za 12,50 to bola posledna cena . Kilo kavy 180 kčs ,kilo madarskej salamy 160 kčs, karé bravčové kilo zhruba dennu mzdu ale nebolo ho tak ako všetko dostať . Ja som zarobil za deň asi 50 -60 korun takže k tomu tie ceny.Vcelku by ma zaujimali tie cenny a vôbec nechapem prečo ich na nete niet ): ◄ reagovať
A v osemdesiatych rokoch - 1980 som si úplne istý, že GB ZH resp. ČZ stál 4500 korún, aj to som radšej ešte nadsadil. V tejto cene to už myslím bolo aj s výmennými hlavňami ( 4660korún). ◄ reagovať
Lebo..... Edu, ak raz napíšem, že nová guľovnica ZKK stála 1989 a tesne 1990 - teda na prelome rokov 3150,- Kčs, ( ešte som to stihol kúpiť za túto cenu ) tak si za tým stojím a nerobím si medzi nami srandy! GB Brno 500 stál 1988 URČITE medzi 8000-9000. Je len logické, že GB ZH, resp. ČZ musel byť o POZNANIE lacnejší. Môj názor je okolo 6-7000 Kčs. Ináč ceny presne zistím - u guľovnice som si istý, pretože som ju naviac sám kupoval a ceny boli vtedy VŠADE ROVNAKÉ. V okolí roku 1990 - teda hlavne po ňom sa v krátkom čase začalo VIACKRÁT zdražovanie u zbraní. Ako som už kdesi uviedol, 92-93 som kupoval W243 a ten už stál 10 400 korún. Ešte sa k tomuto vrátim. ◄ reagovať
Rys v profile máš 30 rokov uvedených prečo ? Daj tú orientačnú cenu ??? Zaujíma ma a ak to neni problém ofoť mi tu cenu s toho roku 1990 veľmi ma to zaujima kde za 3150 kčs mali guľovnice len tak :)) ◄ reagovať
Mal som 32 rokov - v roku 1990. V 1989 som urobil poľovný lístok. Cenu - presnú cenu nového guľobroku, lebo o to Ti ide oznámim. Teraz viem len orientačne. ◄ reagovať
Admin mi maže linky a na mna je zle :))))))))))) ◄ reagovať
chudák admin som mu zamiešal karty :)))
Rys 2 tak kolko si mal rokov ked si tú gulovnicu v roku 1990 kupoval ? :))) Ale vážne ma to zaujima tá cena GB ZH . Ale nie len strelena od pásu . ◄ reagovať
Edu, cenu Ti poviem až keď sa polepšíš a budeš dobrý....... čo si to porobil s tou stránkou? Všade sú na Teba sťažnosti........ obrovský rehot. ◄ reagovať
Rys 2 dodám len k tomu ako ovládaš ceny toľko . V roku 1990 si mal 11 rokov ˇkeď si nakupoval v tých zazračných komunistických obchodoch za 3150 korún :)) ˇčo boli mimochodom moje skoro tri platy to na margo tej fantastickej lacnoty :))) podpriemernej zbrane :)) Premenené na drobné . Dnes sú tri priemerné platy na Slovensku 70 000 sk respektíve 2300 euro za také peniaze si viem predstaviť inú zbraň ako je česká guľovnica :))
Ešte raz moja otázka ? Koľkože stalo nove ZH GB v roku 1990 ? ◄ reagovať
Nezatracujem ZH, to nemám vôbec v úmysle. Nimi sa úspešne odlovilo nespočetné množstvá zvierat. Ale keby som si mal vybrať medzi ZH a ČZ, tak jednoznačneˇguľobrokovú kozlicu ČZ. ◄ reagovať
laik, máš v mojich očiach pravdu. Tiež som začínal troma ZH od mod. radu 100 po 300. Potom som prešiel na GB ČZ, ktorý sa mi podstatne ďaleko viac videl po všetkých stránkach. Aj po stránke sústrelu a HLAVNE presnosti guľovej streľby, čo bolo až prekvapujúce. Nitkovým krížom pri nastrelovaní zbrane som na 50 m - už po nastrelení mal tri rany tak, že sa dotýkali desaťkorunovej mince po zakrytí. Myslím to bez akejkoľvek nadsádzky a špekulovania. U ZH som toto, aspoň ja - nikdy nedosiahol. Podotýkam, že z kozlice ČZ som vystrelil tri rany za sebou v tesnom slede bez vychladnutia hlavne strelivom SB - klasika zo strižnou hranou. ◄ reagovať
Edu,16.1.,17:32 -na margo k Zeiss. V roku 1846 zakladá Carl Zeiss v Jene optickú dielňu. V roku 1928 preberá konkurenčnú firmu Hensoldt vo Wetzlari.
Povojnové delenie moci a území zapríčiňuje, že v NDR ostáva Carl Zeiss Jena / know-how, materiál,stroje,ľudský potencial..../ Z tohto profituje sovietska optika a aj celý východný blok.
V NSR /Wetzlar/ ostáva Carl Zeiss A.G. Tá v roku 1992 peberá naspať Carl Zeiss Jena. ◄ reagovať
Presne tak, do bodky súhlasím! ◄ reagovať
rys2 - v pohode kamarat zhana presne taku zbran preto som sa pytal...v dnesnej dobe je vsetko o penaizoch ked mas prachy kupujes si drahe kvalitne veci ked prachy nemas staci aj priemer tak to bolo a bude vzdy kazdy podla svojich mpoznosti a smiat sa niekomu ze ja mam blasera a ty CZ je iba ludska hlupost....ziadny dobry sportovec neponizuje svojho supera tak by to amlo byt aj medzi nami polovnikmi... ◄ reagovať
Milanko12
mal som ju zhruba tri roky s meoptou 6x42. V pre mňa slabej chvíli - bol som opitý ma oslovil veľmi dobrý priateľ, či by som mu ju nepredal. Povedal som áno a na druhý deň som už nechcel brať slovo späť a tak sa stalo. Pokiaľ viem, ulovil z nej veľa zveri, ale boli aj nedostatky a tak si neskôr zadovážil 270W - celopažbu myslím Steyr - nie som 100% istý. Dal za ňu 55 000Sk - staršiu, ale vo vynikajúcom bezchybnom stave. ◄ reagovať
Je pravdou, že všetko staré nie je rozumné zatracovať.
V druhej polovici minulého storočia možno 30% guľových zbraní bolo ZH. Ľudia volili dostupnosť, cenu a aj úspechy s nimi mali.
Koncom roka 2008 som mal zadanú zo Zbrojovnky Brno 5,6x50R.Magnum, plus brokové hlavne 12/12. Boli v konkurze a cena vyšla spolu do 15.000.- Sk. Chcel som to na líšky. Nakoniec som to nekúpil z nasledujucého dôvodu.
Priateľ, špičkový zbrojár z ČR mi povedal dva dôvody a to rozhodlo.
1. Boli to najväčšie nepodarky ZB
2. Nič sa na ne už nedá kúpiť /pri poruche poistky je potrebné meniť celú časť - 5.000.- Čk/.
Poruchy nemusia nastať, no môžu. Voľba je na Vás.
/Skúste skôr porozmýšľať nad kozlicou ČZ/. ◄ reagovať
rys2-no sak 90 roky som napisal nechces tu 243 predat? ◄ reagovať
milanko12
ja s Tebou súhlasím. Len chcem uviesť, že guľovnica v roku 1990 stopercentne nestála 10 000sk. Som kupoval v 1990 - ešte som stihol kúpiť v MT za 3 150 korún - ZKK 601 funglovka 308W. A myslím až 1992-1993- som dal za novú ZKK 243W 10 400 korún. ◄ reagovať
polovnikrv-gulobrok 7X57r /16 - nic lepsie pre zaciatocnika nepoznam mozno keby bol brok 12 ....na spolocnych polovacjkach budes vecsinou v pohone tam si strelis vela krat aj brokom po strake sojke ci liske ....a kym sa budes v zdruzeni zistis sam co ti vyhovuje mozno zostanes pri kozlici mozno pri gulovnici to zistis az casom asky kaliber ti vyhovuje aj aka zbra...podla mnas i si vybral az moc dobre...vela polovnikou plati za kozlice tazke prachy roznych znaciek ci sabaty fair atd. ver ze stara ZH ti posluzi rovnako len nieje taka reprezentativna a ak nepatris medzi polovnikou co sa potrebuju ukazovat tak ti bude sluzit velmi dobre skutocne este dlho ◄ reagovať
edu-co mas proti startym zeiss neviem aky mas puskohlad ale som zvedavy aky bude ked bude mat 70 rokou mozno ked ho budes amt v skyni a nebudes snim polovat bude taky ako teraz ale kazda jedna stara zeiss ma odpolovane az az ...ja ti dam priklad s komunizmu kupil si si vrtak a vedel si ze v kazdom obchode ti predaju prvu kvalitu preco???lebo smejd proste nebol komunisti nevyrabali smejdy vserko malo svoju normu a dnes si kupis vrtak za 5Sk a za 100sk neporovnatelnej kvality ...a tak to bolo aj s puskohladmi najlepsie sklo aby to bolo kvalitne...jasne ze dnesna optika je uz uplne niekde inde to sa neda porovnavat ale zatracovat stare kvalitne veci je kratkozrake mozno prevysuju lacnu optiky 100%...keby sa dnes vyrabali zbrane s takej ocele ako za komunistou tak su 2X take drahe....a gulovnica ktora stala v 90 rokoch 10 000 sa da este dnes predat za tie prachy skus predat za 25 000 novu 550 den po tom ako ju kupis kazdy sa ti zasmeje....a zeiss prehral spor preto sa premenoval na dokter ......inak poznam vela ludi co zhana veci vyrobene este za komunizmu co sa tyka strojou nastrojou atd.... ◄ reagovať
Mirosz v roku 1989 kde stala guľovnica 3000 KČS respektáve kde sa dala kupiť za takú cenu . Lebo v obchode nebola a na inzeráte tiež nie :) 5000 bol normal uplatok + roky čakania . Ale to bolo na solo guľovnicu. Pohraničie myslíš ktoré ? Inak zaujimala by ma seriozna informácia koľko stala guľobrokovnica aj keď len virtualna v roku 1989 a tieš presna cena guľovnice v roku 1989 . Tiež by ma zujimalo koľko stala gb brno . Nuž ZH GB bez uplatku ,čakania ,uplatkov za povolenie atd isto nestála pod 10 000 kčs . + tie spomenute veci . Cena to bola nehorázna v pomere plat a cena . Poviem to tak že GB ZH stála približne moju celoročnú mzdu . Za take peniaze sa da kupiť dnes plný trezor kvalitných zbrani spolu s kvalitným strelivom .
Čo sa týka Carll Zeiss Jena nemala s Carll Zeiss originalom nič spoločne iba ukradnutu značku komunizmom . Carll zeiss je jedna s najlepších značiek na svete a stotožňovať toto meno s komunistickým kvichtom štelujucim sa kladivom nie je veľmi šťastné . Aj ked sa to stale dokola opakuje . Je to skôr humorné zeiss jena proste neni Carll Zeiss :))) ◄ reagovať
nazdar Edu presne tak cena bola 3000 za polopazbu a Monte Carlo za 3500 teda gulovnica dokonca u nas v pohranici ak si nebol v strane smola len ZH nakolko opakovacia zbran bola hrozba pre zriadenie momentalne su moznosti neporovnatelne ale to mladsim nevisvetlime ale v principe na zaciatok ak sa PoloVlad rozhodol pre ZH 7x57R/16/70 ak do toho narve nieco ine ako 9g SB preco nie ak pozna predavajuceho a je ta zbran v slusnom stave na zaciatok sa da ale nebude podla mna dlho trvat a bude zhanat brokove hlavne potom solo gulu a este aj nieco male na skodnu ak to je teda pol.rev. ved vetsina snas si takuto cestu presla samozrejme najdes aj polovnikou ktory taketo nieco za sociku kupili a maju to podnes a su v pohode a velakrat su lepsi ako kopec tych co doslo z blesk. kurzou po revol. ale to uy hodne obkecavam
PolVlad ak to je v pohode funkcna zbran zaverova vola je ok hlaven nie je vypadana ma tlak. skusku gul.naboj ti cez ustie gulovej hlavne nevleze viac ako polovicu dovnutra nebudes potrebovat prerabat pazbu ma to ocelovu montaz v pohode kuker aspon Meopta mozno aj za sociku Carl Zaiss jena DDR a hlavne s toho strel aspon par krat aj gula aj brok tak to skus kaliber je v pohode ale o 2-3 roky si na mna spomen ◄ reagovať
mirosz .Skoro vo všetko s tebou súhlasím .Iba v tej vete /V DNEŠNEJ DOBE IDE O PRASULE / tak aj tam s polovice hej ,že vždy treba peniaze na kupu tak to je na Slovensku 2500 rokov a tak to aj vypadá ,že aj bude v budúcnosti. Podľa mňa je práve v dnešnej dobe guľovnica najlacnejšia za posledných minimálne 60 rokov . V pomere zárobok - cena . Okrem toho netreba na nákup guľovnice členstvo v strane ,pohlavárstvo voči rovnejším ,povolenie PZ a SPZ atd. až po ťažké úplatky na kúpu a povolenia . Takže kto chce môže si kúpiť zajtra v obchode veľmi slušnú guľovnicu za cenu priemernej mzdy na Slovensku ,prípadne si môže kupiť jedoranovu za priemernú týždennu mzdu . Prípadne používanu zbraň . Kto si polistuje v starých číslach jedineho poľovníckeho časopisu na Slovensku P&R s pred roka 1990 zistí že sa guľovnice používané takmer nepredávali ak sa objavil sem tam inzerat obyčajne nebola uvedená cena .Ono sa stara predávala často aj za dvoj - troj násobok ceny guľovnice novej . Nová guľovnica samozrejme nestala v obchode nepreberalo sa v značkách bola proste česká jedna v calibri 7x57 vyvolenejší samozrejme za väčší uplatok sa dostali po 7x64 . Cena spolu s uplatkami sa často blížila k 10 000 kčs . Moja mzda bola 1200 kčs čisteho spolu s pracovnými sobotami za 8,5 hodiny denne. V dnešnej dobe si môžeš vybrať novučku guľovnicu za ľudovú cenu . ◄ reagovať
PoloVlad akokolvek budes momentalne spekulovat nic neporiesis az buducnost ukaze aky sposob polovania budes preferovat a potom dojdes na to co bude pre teba to naj v ziadnom pripade ti gulobrok nenahradi ani solo gulu ani brokovnicu takmer stale budes vlacit jednu hlaven navise ak pojdes na drobnu tak ti gula bude (ak pravda nechces zohnat aj vymenne hlavne )nanic a ak pojdes na srnca alebo na spln tak ti bude brokova na co ak vies strielat aj skodna sa predsa da v pohode strelit gulou je to taky macko pes ale da sa v dnesnej dobe ide aj o prasule ak tu nemas problem tak znaciek je neurekom urcite nedoporucujem turecke brokovnice a ruske jednohlavnove gulovnice ja osobne preferujem solo gulu a peknu brokovnicu nemam rad kozlice ale to je len moj nazor a kaliber no podla toho ako strielas ci presne a mas cas alebo strielas z v kazdej prilezitosti mom frcia mam dojem ze len vetsie kalibre 8 MM + ale u nas na Slovensku co kolvek od 6,5x57- 9,3x74R prajem uspesnu volbu ◄ reagovať
Palo Vlad . Otázka znela či je ZH vhodná pre žačiatočníka .Keď si pozrieš celú debatu tak som odpovedal že ZH nie je vhodná pre začiatočníka aj prečo .Povedal som skúsenosti a mnou odporučenú alternatívu solo guľovníc. To že sa tu debatuje o guľovniciach je uplne normálny jav fóra . Inak by odpovede zneli ANO ! Alebo NIE ! To by asi veľmi začiatočníkovi neporadilo ani nepomohlo . ◄ reagovať
Páni, myslím, že by bolo vhodné, aby ste svoju diskusiu presunuli do inej témy, nakoľko sa tu rozoberá niečo iné. ◄ reagovať
Bodo to je možné bude to excelentvnou matnou upravou kovu . ◄ reagovať
Myslel som tým,že na mna posobý plastovým dojmom. ◄ reagovať
Chyby preberané inde sa netýkajú spúšte ,ale uzamknutia záveru do hlavne . Toto uzamknutie nieje ani zadaleka tak pevné a spoľahlivé ako klasika Mauser systém . Na myslivosti CZ. spomína ING. Hanák že vo svojej firemnej predajni riešil nemalý problém reklamácii na R93 - ako hlavný dôvod bolo najčastejšie uvádzané že zbraň sa po výstrele nedala otvoriť - čo spôsobuje ten moment čo som popísal inde . Samozrejem že Blaser to okamžite vyreklamuje aj z ospravedlnením - ale okamžitý potrebný druhý výstrel ťa v kritickej situácii nebezpečného zvieraťa môže stáť život . Veľmi dobre to na nejakom fóre niekto napísal " vraj ešte nevidel v Afrike pri love "nebezpečnej zvery " profi sprievodcu s R93 - tam sa totiž chyba netoleruje :) ◄ reagovať
No pýtal som sa Pištu Juriša PZ ivanovce na tú závažnú chybu záveru . Povedal mi že mal take upozornenie aj on lebo jeho zbraň spadala do vadnej serie . Jednalo sa však nie o záver ale o kolik na spúšti ktorý bol z inej ocele ako bol navrhnutý výrobcom . Takto to bolo chybne dodané firme Blaser a ta sa za to ospravedlnila a samozrejme kolík bezplatne vymenila . Konkrétne Pišta si to vymeniť nedal lebo guľovnica Blaser má záruku 30 rokov na full servis takže ho to ako 50siatnika moc netrase :)) Samozrejme že kailík z inej ocele na spušti mu vymenia kedykoľvek a bezplatne . ◄ reagovať
Edu a čo Sauer alebo mauser M03 ? hlaven vymeníš ako na Blaserke a cena tiež podobná -alebo nádherná flinta Mannlicher Luxus - len tu tá cena :( ◄ reagovať
minimalne budem zvažovať kupu blasera . ◄ reagovať
Edu toto bola jedna fotka z iného fóra kde tiež preberajú R93 a jej nedostatok . Na ešte boli aj iné niekde v google obrázkoch neviem teraz presne a tiež spomínaju nejaké nemecké fóra kde toto rozoberajú .. Myslím že od "žvástov "to má daleko . Takú firmu ako Blaser je by "žvásty " nepoložili a nedonútili by R93 k rapídnemu úpadku na Nemeckom trhu kde bol kedysi jednotkou . bez vetríka sa ani lístok nezachveje :) . Nevidím dôvody ľudí si vymýšľať alebo žalovať takú firmu ako Blaser je len tak z dlhej chvíle . Nevšimol som si zatiaľ žeby Mannlicher alebo Sauuer alebo Mauser zažívali podobnú kritiku . ◄ reagovať
polovnikrv kup si za toto :
odkaz />
to j e aj lacne aj dobré :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ◄ reagovať
To som čital ale to sú žvasty chlapcov nahnevaných na to že maju doma staru rozheganu komunisticku koko.... a melu o blaseroch čo ich videli na obrázku . Recenzie to te marketing ťah . Osobne poznám veľ uživateľov tejto guľovnice a žiaden zatial nemal problem . Je tam fotka blasera z roztrhnutou hlavňou po celej dlžke :))) Tak potom ten zaver musí byť riadne predimenzovaný ked zapchatu ruru roztrhlo a zaver to vydržal . :) takže take žartovné je to všetko tie drísty :)) ◄ reagovať
Edu - na internete je toho kopa len treba hľadať napr.odkaz ◄ reagovať
lovecccc máš poznatok že ten záver niekoho niekedy zranil ?
O ničom takom neviem . Viem že sa menil pre nejaku drobnu koroziu ktora znemožnovala hladký chod alebo niečo take . Dnes večer idem na čakanu s kolegom ktoremu to menili opýtam sa podrobnosti . ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.