Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

gulobrok 7X57r /16 - diskusia

autor: off polovnikrv
pridané: 23.10.2008 12:57
co poviete je tato zbran vhodna pre zaciatocnika?
počet zobrazení: 37 800
počet hlasov: 0
okruh tém: zbrane

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 201-240 z 324 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off Edu, 22.1.2009 o 19:59

aj aj som začínal na S&B ale nezostal som pri ňom . Dúfam ,že sa za to na m,ňa nik nehnevá . Každý si samozrejme môže strielať čo považuje za vhodné . ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off milank, 22.1.2009 o 19:50

Pali1, ale ja som nič nenapísal :-))) Ale aj tak súhlasím :-) ◄ reagovať

off pali1, 22.1.2009 o 19:13

Gabriel ja som sa tým nikdy netajil,tu na východe poľuje s SB 9 z 10,Edu pre nás dobré,hoci podla niektorých z vás nekvalitné,ked som pred 20 rokmi začínal,nič iné asi ani neexistovalo,to mi odporučili starý poľovníci,a už som pritom ostal,veľa záleži na......množstve faktorov,ktoré ste tu na fore uz dopodrobna rozobrali,a s ktorými plne súhlasím,aj stým ako napísal Milank-skôr záleži na strelcovi,ako na značke náboja. ◄ reagovať

off gabrielSO, 22.1.2009 o 18:54

A ďalší, pomáli sa to rozbieha, dík priateľu za odvahu,že sa nehanbíš napísať s čím poľuješ,a ešte keď si všetko dohľadal a nič nenechal na pospas líškam si môj človek. ◄ reagovať

off Edu, 22.1.2009 o 18:54

Pali to že ho používa 70% polovnikov neznamena že je dobré :))) V našom PZ na 100% nestriela S&B minimalne 60% poľovníkov . Je to vec prístupu. ◄ reagovať

off pali1, 22.1.2009 o 18:44

gabriel ISO-aj umna SB bez problému,a myslím si,že s týmto strelivom poľuje 70% poľovníkov Slovenska ◄ reagovať

off Edu, 22.1.2009 o 18:37

Milanko 12 SPCE nie je kompaktná strela . Samozrejme že sa s tým dá loviť . Potom su take črepiny roztrhane kade tade v zverine . Inak samozrejme že uderník a vyťahana pružina môže odpalovať horšie . To som zažil pri mojej 8x57 JS . Ale klepla mi aj novučka brno 98 v cal 7 x 64 . S&B nie je špičkove strelivo a SPCE už vôbec nie ešte sierra ujde - celkom seriozny pomer kvality a ceny . Ako som dolu spomenul trafiť či netrafiť je súhrn faktorov. Dobrá nevystrielaná guľovnica +kvalitná montáž+kvalitná optika+kvalitne strelivo + ovládanie balistiky +strelby do kopca a s kopca + klesavosť toho ktoreho streliva + vpliv nadmorskej výšky + vpliv tlaku vzduchu + konečný faktor strelec jeho triaška jeho dušene a fyzické rozhranie . Potom stači netrafiť haluz alebo chrusta za letu a je to tam :)) ◄ reagovať

off gabrielSO, 22.1.2009 o 18:28

Kuva, konečne jeden po dlhej dobe čo ma podporí a nemá žiadný problém s SB,až sa mi v noci bude lepšie spať. ◄ reagovať

off milanko12, 22.1.2009 o 18:12

zdravim vam saj asom mal taky isty problem s ceskymi nabojmi aj s partizanmi v novom roslery ale chyba bola v zbrani a zapalke proste boli tvrde a udernik ich neodpalil slaba spruzina...a to moze byt aj pri inych novych zbraniach mozno podotykam ked ladujem ceske naboje do Z tak mi to odpaluje jedna radost vsetko ziadna zavada na nabojoch neni....ale ked odpalim udernik na prazno tak je to supa ako to cvakne .....taka je moja skusenost inak nepouzivam nic ine iba SPCE a ziadny problen pri strele na komoru s dohladavanim nieje a poskodenie zveriny je umerne umiestneniu rany a trafit sa da uplne presne skor zalezi od strelca ako od znacky naboja.... ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 22:02

kamarát mi spomínal, ako na kontrolných strelbách v lipt. tepličke jeden dotyčný opakovačkou 8x57JS doslova royklepal yápalku v náboji SPCE od SB a nič . ◄ reagovať

off Edu, 21.1.2009 o 21:44

v solo guľovnici 7x64 uplne novučkej upozornujem sa mi to stalo zopar krat u S&B že klep a vôbec nič aj u 8x57 js tiež par neodpalilo .Na duhu ranu to však išlo vždy . Posledných zopar rokov sa mi to nestalo ! Faktom je že už nepoužívam S&B :)))))) ◄ reagovať

off gabrielSO, 21.1.2009 o 21:31

Do prdele, že mne každý náboj SB odpáli a ani raz som zver v lese nedohľadanú nenechal.Čakám až sa to stane a okamžite ich vymením, čím to asi je nechápem, možno že na východ keď náboje dorazia z čiech, tak sa lepšie presuší pušný prach.???? ◄ reagovať

off Edu, 21.1.2009 o 21:00

:)))))))))))))))))))))))))))))) ◄ reagovať

off lovecccc, 21.1.2009 o 20:15

hmm? no triezvy pohľad na svet :)) heheee ◄ reagovať

off kasari, 21.1.2009 o 20:04

Moc rád čtu vaší diskuzi a kupodivu tu popisujete všichni to, co jsem zažil, nebo znám i z minula. například - stalo se mi že v jednom balení SB 11,7g SP 308 W mi u dvou nábojů při výstřelu vypadla zápalka, jedna nevyšla a jedna měla zvuk jako malorážka. A protože podobný případy jsem už zažil, jen jsem zalitoval, že jsem se nechal ukecat a krabku jsem vystřílel na Silvestra. Střílím dál Lapua, nebo Sako.
Dál mě zaujala diskuze o p. Hanákovi. Znám ho trochu líp než vy a nemůžu o něm říct moc dobrýho. To, že je považován za odborníka je jen proto, že mu v Myslivosti vytvořili " poradnu". Když se zeptáte lidí, co s ním pracovali v SB Vlašim, řeknou že jim ho radši nemáte připomínat. poté, co ho chtěli vyhodit z okna za tunelování, radši odešel. A myslivec? Můžete si to myslet o člověku, který měl na kulovnici připevněnou baterku dávno před tí, než se na to u nás začali dávat vyjímky. A to jsem viděl na vlastní oči a nebyl jsem sám. Takže ano, teorii zná, zřejmě má i praxi, ale je neomylný, nejlepší a nedotknutelný. ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 16:46

lovecccc - ja som čítal neičo podobné, ale 7x64 diviak okolo 80 kg na tiež asi ca 70-80m, strela vybratá spod kože na druhej strane, ukážkový hríb. Podla mňa lepšia volba ako barnesy. KEby som si znova kúpil gromy tak by som ich podrobil inému testu. premerať strely, urobiť si vlastné laborácie čo najpresnejšie. Strela je to inak špičková, no ja by som ju vyhnal vyššie kvôli zaručenému otváraniu, a prestnosti navážok prachu firmy PPU, no neviem, ešte som neprevažoval a asi ani nebubem. A poznám aj kvalitnejšie zápalky ako tie čo nakladajú PPUčkari ;-) ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 16:43

Edu ale ja s tvojím výrokom nesúhlasím. ja tvrdím že kvalitné VŠETKO je správna volba :)))) ◄ reagovať

off lovecccc, 21.1.2009 o 16:41

ibooo- no ved tot človek nikdy nevie :) ale ten štastlivec nakoniec dostrľoval cez stehná trafeného lanštiaka na cc 15 -20m a si predstav že trafil aj partizánom :) eheheh . A po poľovačke nebolo lepšieho a presnejšieho streliva ko PP a to všetko za 450sk :)).
Ináč celkom ma zaujala stela Grom od PP niekde na nete som ju našiel vytiahnutú z diviaka a mala ukážkovú deformáciu. Kal to bol 7x57R strelec ale bohužiaľ nepísal an kú vzdialenosť a akej váhy bol diviak a tiež spravanie diviak apo zásahu . Ale tá strela vyzerala fakt ukážkovo - skúsim to pohľadať . ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 16:39

Edu tak ja zase nejdem do vojny :)
to len takú mikro zbierku som nosil, ale už ma to prestalo baviť ! Akurát dneska som pozeral strely tu v Žiline, do 308 sa mi nejak zapáčila nosler Accubond, no neviem neviem, asi som sa zalúbil :)))) ◄ reagovať

off Edu, 21.1.2009 o 16:36

Iboo súhlasím s tebou kvalitné strelivo je správna voľba . Počuj a neštrngáš s toľkým strelivom :)))))) Aby si nemysleli že ide Mikuláš na saniach . ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 16:28

oprava v druhom riadku ......(do 50m) normy .... ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 16:27

lovecccc - niečo podobné som zažil ja, keď som začínal s gulobrokom a zopár mojih koelgov, ktorí objavili už aj niečo viac ako SB a PPU sa ma pýtali, že na kieho boha ládujem do pohonu (do 50m normy), že veď nablízko dobre funguje aj SB alebo hocičo iné. 8no mal som so sebou všeličo (nikdy nevieš kedy za po polovačke začne hádka, že koho flinta je silnejšia, kedy sa začnú prestrelovať stromy alebo len tak "na flašu" na 100m) tak som nosil( a aj nosím kdejaké - norma, sako, rws, PPU, Barnaul,..všetko čo skriňa dá :) ) ale nabíjam len normu. Dôvod? asi som ejdniný, no stalo sa mi (asi 3x) že zápalka SB mala oneskorenú, sem tam aj niajkú reakciu. NAd koštrukciou strely nábojov SB, PPU a iné bežné poloplášte sa myslím netreba zamýšlať. Prípad - bol som pozvaný ako hosť na polovačku (viď foto v mojom albume "svinka" ) a nabil som zas norma alaska do pohonu. v hustom ale fest hustom sa zdvihol rúdel diviačej, na cca 10 malých krokov) našťastie enšli na mňa, neohrozovali ma. Rozhdool som sa strielať. v tej rýchlosti neberieš do úvahy že konárik-nekonárik, predsadiť nepredsadiť, proste fičíš na inštinktoch a vlastných zážitkoch (čo som ja nezažil tak neviem rýchlo inštinktívne uplatniť v praxi behom pár mirkosekúnd) zamieril som na kus, padla rana. po chvílke farba, kus urobil asi 10-15 krokov a padol. Chcel som tým povedať len tolko, že keby to bol kanec tej istej váhy a šiel by na mňa (alebo iné ohrozenie zverou) a v tej situácii keby ťa zradila zápalka, nekvalitná strela, alebo proste mimotolerančný náboj a tvoj možno aj život by závisel od jediného možného výstrelu, neviem čo by som robil. Proste nieje nič lepšie keď pri strelbe na zver vieš, že jedniný slabý a teda najslabší článok si ty. Takže ako vždy sa snažím triafať čo najpresnejšie. A potom je výsledok zaručený. A že miniem náboj za 55sk a nie za 19,5SK mi je tak fuk, cením si streleckú príležitosť a na prachy vtedy nemôžeš pozerať. Ale všetci sme iní (ja rovnako nemám problém vytreliť na škodnú drahý patrón, aj to je strelecká príležitosť). A najlepšie na tom je aj to, že aj pri škodnej si v sebe zas len uvtrdíš že si "dobrý" strelec, lebo si trafil a že všetká tá kombinácia čo máš (zbraň-montáž-optika-strelivo-strelec (zabudol som ešte na niečo?)) je špičková a že sa dá na to spolahnúť. Niet väčšej neistoty v opačnom prípade.... ◄ reagovať

off Edu, 21.1.2009 o 16:23

:))))))))))))))
Mám tiež kopec zážitkov . Exotov je fúra :)) ◄ reagovať

off lovecccc, 21.1.2009 o 14:50

iboo- ved toto - ja som zasa an poslednej spoločnej postrehol ako si jeden domáci láduje na štande do guľovnice7X64 - 2náboje SP dalšie dva SPCE a jden SP prví partizán - vraj na odskúšanie :)) ked som sa ho opýtal na ktorí s tích 3 druhov streliva a to ma nastrieľané tak len mykol plecom že na české???:) -ale ktoré české som sa nedozvedel :)) Takže aj takto bez nastrieľania sa testujú náboje :) ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 14:07

lovecccc -no hej ja viem, ale bež á slovenský polovník pozná len strižnú hranu. Už dobré tri roky sa pýtam neznámych ludí hneď druhú otázku (prvá aký kaliber máte svoju gulovnicu) že aké strelivo používajú. 95% a to nepreháňam s prekvapením odpovedalo "že veď normálnu tú so strižnou hranou.." (jakoby nic iné nebylo ;-))) ) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Edu, 21.1.2009 o 12:41

Loveccc ,Iboo sú to štandartne kalibre treba poznať balistiku ,strelbu do kopca a z kopca ,vpliv nadmorskej výšky ,tlaku a klesavosť strely atď . Použivať kvalitné strelivo ,kvalitnu nevystrielanu zbraň a optiku . Potom už len neklepať sa :))))))))))))))) a výsledky budú eňo ňuňo :)))
Teoriu sme si zopákli uvidíme či to pôjde i v praxi :))) ◄ reagovať

off lovecccc, 21.1.2009 o 7:50

Iboo? no ale aj do 8x57JS sa robia 14,26g sierra :) Inak pri dobrom stelive je to ako píšeš - na kal.až tak nezáleží len trafiť treba .
A k Dr Hanákovi - vieš nikto nieje neomylný - sme len ľudia tak sa chyba stane . Ale určite by sa nedostal tam kde je keby nebol dobrý . ◄ reagovať

off iboo, 21.1.2009 o 2:13

Edu veď to tu meliem už dobrú chvílu. mnoho ludí mi povie, že 8x57JS je do hustého ovela lepšia ako 308win, alebo 30-06SPRG. No ja nabijem do SPRG 14,2gramovú sierru a môžu sa všetci tí osmičkári s českými SPCE schovať za dva buky....Ono to už dávno nieje o kalibri. základom je trafiť (zopakované 17x) ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2009 o 22:52

8x57 JS som mal predal som a kupil som 7x64 sólo ked ma vykradli kupil som znova 7x65 . Neviem v čom by mal byť ten caliber 8 x57 JS genialny oproti štandartom 7x64,7,65,W270,W308 alebo spr.30-06. Keby sme sa bavili o nejakých šlehách magnumoch moderných strelivách a kalibroch REM 7 alebo 300 mag atd .ok ale stara kverovica premenovana z I - vojsko na J . neviem neviem . ◄ reagovať

off iboo, 20.1.2009 o 22:01

páni k pánovi Hánakovi mám jednu výhradu. Pred časom sa ho niekto pýtal na prebíjané strelivo, povedal, že v amatérskych podmienkach je to vec nezmyselná, nedokážu sa dosahovať presnosti ako pri fabrickej výrobe. O dva roky sa ho niekto pýtal na podobnú otázku a eha, pán doktor prišiel na to že prebíjanie je super vec, chválil dosahovanie špičkových výsledkov. Najviac sa mi lúbia ludia, ktorí raz preferujú jedno, nadávajú an druhé. po čase zmenia názor a ešte sa tvária, že ich aktuálny názor je jediný a to aj svetovo správny. Podobne jeho vychvalovanie kalibra 8x57JS ako jediný špičkový náboj. Nieje ani on "svätý človek"... ◄ reagovať

off lovecccc, 20.1.2009 o 17:49

A tak Dr Hanák je jeden z najuznávanejších odborníkov v Európe . Najlepší tam boli takí machri -čo sa tam na neho navážali a ked sa zapojil do diskusie tak chlapov nikde :))) ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2009 o 17:41

Ale existuje virtuálna :) Faktom je že ked Dr.Hanák chvalil RWS mal kus pravdy :))) ◄ reagovať

off lovecccc, 20.1.2009 o 16:43

Dnes som to na myslivosti českej čítal - písal o tom Dr. Hanák - sa tam vyjadroval ku komentárom kde niekto preferoval strelivo muničky Blaser . A tu hľa žiadna munička neexistuje :)) ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2009 o 15:53

:)))) ano videl som take strelivo . ◄ reagovať

off lovecccc, 20.1.2009 o 15:29

A vraj tak isto neexistuje strelivo Firmy Blaser !. Je to vraj strelivo vyrábané firmou RWS pre firmu Blaser :) A teda sa aj strelivo predáva pod označením Blaser . ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2009 o 15:04

Aj taký je vývoj . Tak ako sa dozvieš že mercedes je americká firma . Proste väčšinu kupil americký koncern chrysler . Len na Slovensku mame stale ešte take myslenie ,že všetko je štatne ako to bolo tu . Ale USA nevlastní automobilku mercedes . Blaser je super značka podobne ako mauser . ◄ reagovať

off lovecccc, 20.1.2009 o 13:49

Edu - pamätáš čo sam sme tu skorej preberali tu Blaser R9 3a ja som spomínal Mauser MO3. No tak som sa dneska dozvedel že Firma Mauser už neexistuje -existuje už len značka Mauser a vlastníkom tejto značky je firma Blaser . Takže nový Mauser M03 je konštrukčne navrhnutý a vyrobený firmou Blaser :)) ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2009 o 8:42

*múka -nie za 12 ale0,30 ◄ reagovať

off Edu, 20.1.2009 o 8:40

rys 2 ved ja netvrdím že si nemohol zarabať 2000 -3000 al nie kždy tolko zarabal ja som zarabal 1200 korun mám maturitu . Priemerne sa zarabalo tak 1700 . Aj dnes je priemerna mzda asi 800 euro ale napríklad v telekomunikaciach 1600 euro . Tak si porovnaj ceny a zistíš že sa zaraba v priemere polovica ako to bolo v komunizme v korunách pozri si ceny a zistíš že benzím je zas za 1 ,kuka za 0.30 , chlieb za 1 , auto za 8000 ,gulovnica za 500 ,náboj za 15 , atď Gb za 5000 sa už dá kúpiť naozaj jejden z najlepších na svete ako aj za 3200 guľovnica tých najlepších zbrojárov sveta . Takže bez zavádzania dnes sa tiež nezarába 2 000 aby sme porovnávali ceny . Verím ti že si zarobil v poslených rokoch stovku za deň nie len 60 . Les si prerátaj kolko si musel odpracovať hodím na ten 5000 gulabrok .Prirátaj pracovné soboty ktoré boli tiež súčasťou budovania krajších zajtrajškou :))) + 8,5 hodinovu pracovnú dobu namiesto dnešnej 8 hodinovej . ◄ reagovať

off rys2, 19.1.2009 o 22:10

Edu - 78-80 vojna a potom robota. Zarábal som v ROKU 1981 2000.- korún v čistom. V roku 1990 som zarábal 3150, korún v čistom. Korektné a pametlivé údaje. VŠ nemám. ◄ reagovať

zobrazené 201-240 z 324 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov