Rado 2404 nedoporučujem ti to vôbec . bude to nepresná zbraň s ktorou budeš mať iba štrapácie .Zdanie že to je lacné sa ti zmení na nočnu moru . Nebudeš mať ako upevniť montáž ,Mieridlá tiež nebudu nič moc o starej hlavni ani nehovorím . Obyčajne ľudia dávajú do takýchto guľovníc kadečo dokonca aj kverove strelivo ktore je I nie JS čiže i je kaliber 7,98mm tuším a 8x57 JS je strelivo 8,2 mm to sú dve rozdielne veci . Ďalší prúser ti nastane v toľko vychvalovanej klapkovej montáži . Nie len to že je prispôsobená na starú zeiss jena ktorá je svetene nevyhovujúca a proste zastaralá ale doštelováva sa naklepávaním kladivom . Čo je pre mňa šialené ! Vysoké položenie puškohľadu tiež nie je výhra zväčšuje sa paralaxa a klapková montáž nie je tuhá ani presná . Teda ako pre koho samozrejme :)) Každý máme iné nároky. Potom budeš prerabať montáže za tisíce ,vymienať hlavne pripadne rekonštruovať uderník /slaba pružina prípadne sa unavou ulomí/ budeš čierniť lebo bude povrchovo škareda pažba bude tiež isto ako na starej guľovnici jak chchody do kosola :)Jednému stačí trafiť na 100 m vedro iný to chce do 15 cm .Normálna nova zbraň ti umožní s kvalitným strelivom strielať do kruhu 3cm na 100 m . Takže zbraň si kupuješ možno na celý život . Keď nemaš veľa korún čo plne chápem kup si trebars masera 7x64 model 98 ktorý ma par rokov . Radšej si požičaj 300 euro ako by si mal za polovicu kupiť staru vybuchanu haraburdu .Ktorých ceny su na Slovensku vo velmi nepriazdnivej cene voči kvalite .To je môj názor . ◄ reagovať
este porozmyslam .pozeral som zbrane aj od ruky mal som ponuku mauser 8x57JS cca60rocna zbran za par korun ale neviem ci by to bola dobra volba.Radsej nieco nove len tie peniaze ma nejako tlacia. ◄ reagovať
České guľovnice je slušný pomer ceny a kvality . Guľovníc je tiež veľa značiek od tých najlacnejších ruských až po najdrahšie vykladané napríklad zlatom . Všetko je otázka ceny a vkusu . Osobne sa mi esteticky a mechanicky páči Blaser ktorý sa dá kúpiť už od 2000 euro . české zbrane zhruba za polovicu . Tiež je super fínska tikka a mnoho mnoho dalších . 30 - 06 je štandart tuším 7,62 x 63 ak si správne pamätám .Nechcel by som sklznuť do debaty že rem 223 rozbíja a ničí divinu a springf.30 - 06 ju nerozbíja.Skôr by som povedal že na guľku 5,6 a svoju gramáž má rem 223 až veľmi veľkú guráž. Ako som však povedal veľmi veľa záleží od umiestnenia zásahu a hlavne od streliva .So strelivom je to niečo podobné ako s pneumatikami . Sú ľudia ktorí Ti povedia že dobrý šofer zajazdí na hociakých gumách a sú ľudia ktorí Ti povedia aby si si kúpil na zimu kvalitné nove nevytvrdnuté pneumatiky aj keď maju na oko ešte dobrý dezén a na ľad aby si obul s klincami prípadne do terénu a blata šípové. Všetko je vec prístupu a hraníc kde si je človek ochotný povedať - kašlať na to !To je dobré ! Mne to uplne stačí ! atď . ◄ reagovať
edu. fajn ... a este som pocul o takej veci ze .30-06 narobilo menej sarapaty na srncovi ako rem.223 . asi to bude fakt o tom strelive.a co hovoris na CZ550? ◄ reagovať
Tak divinu najviacej podľa mojej skusenosti ničí strela nekompaktná ako je SPCE S&B ta sa potrhá a kusky plašťa su naširoko kade tade roztrhane v mäse. Rýchle kalibre ako rem ,savage atd malých 5,6 mm rozmerov pri použití správneho streliva nenarobia zasa toľko šarapaty ako 7x64 napriek svojej trošička ale naozaj trošička vyššej rýchlosti . Každý zásah je špecifický iná je rana na lopatku a ina cez rebrá ,alebo do kríža. Ale osobne by som sa do týchto 5,6 cal nepúšťal nevidím v tom žiadnu výhodu oproti spomenutým cal okolo 7 mm . Hydrodynamický efekt nespôsobuje iba šok ,ale tiež napenený rôsol ktorý poznáš isto pri rozoberaní najmä srnčej zveri . Správny zásah a spravne strelivo môže vo veľkej miere ovplyvniť znehodnotenie diviny zároveň však usmrtiť zver bez dlhej dohladávky . ◄ reagovať
Edu.takto mi radili aj starsi polovnici ktorych poznam ze7mm a viac zrejme na tom nieco bude ked to pises aj ty a o strelive RWS som uz co to cital a aj o historii firmy vyvoji streliva a testovani.este k tym kalibrom...som chcel najprv 223alebo 5.6x52Rale som pocul ze pri srncej zveri je po nich velky "odpad"cize nicia divinu vies o tom nieco? ◄ reagovať
Rado 2404 ďakujem za dôveru . Som obyčajný poľovník ako hocikto iný . Ja by som ti radil sólo guľovnicu môžeš loviť guľou i škodnú. Keď chceš univerzalnu guľovnicu kúp si 7x64 ,W270, W308 napríklad . Všetko ostatné môžeš riešiť výberom vhodného streliva . Už dávno nemáme na trhu dva druhy striel celoplašť a poloplášť . Alebo môžeš strielať do konca života S&B SPCE a písať aké je to super :)) to však ja nedoporučujem ale ani nezakazujem :)) Streliva je veľa značiek každá kvalitná značka má špecializované druhy striel na tú ktorú zver ! RWS patrí dlhodobo medzi tie naj značky na svete a škála je naozaj široka . Počítaš si o tom na stránke RWS . Výborné strelivo robí i Norma ,HORNADY,LAPUA a iné treba si len vybrať. ◄ reagovať
Edu.planujem kupit gulovnicu len neviem sa rozhodnut aky kaliber by bol o.k . U nas sa vacsinou poluje na srnciu nakolko ide o polny revir ale chcel by som nieco vsestrannejsie ked sa mozno dostanem niekedy v buducnosti na polovacky na vysoku alebo ciernu.Citam tvoje prispevky a myslim ze si dost skuseny tak co by si radil ty? ◄ reagovať
Rado 2404 sú možnosti Norma ORYX ,VULKÁN alebo už prechod z SPCE na SIERRU urobí veľmi podstatný krok podľamňa vpred . Zasa toľko sa tých nábojov guľových ročne nestriela .Tých pár centov na vyše za patron nehrá pri ostatných investíciach v poľovníctve zas tak veľkú ulohu. Som rád za slovo z praxe Rado nie len s počutia alebo čítania. ◄ reagovať
som zacinajuci polovnik ale chodil som na polovacky so skusenejsim bratancom a ten ma 6.5x57staru Z je to velmi presna zbran a pouzival strelivo SB celkom to slo ale srncia skoro vzdy este odbehla kdezto pri odskusani RWS to bolo pri zasahu na komoru ovela lepsie a zver takmer vzdy zostala na mieste a teda si myslim ze stoji to za tie peniaze aj ked niekto ich vela nema ◄ reagovať
Palike Pre začiatočníka ako i pokročilého alebo dôchodcu platí ohladne výberu zbrane to isté !!!
Všetko záleží čo chceš loviť !!!
Ak chceš loviť raticovú zver kúp si sólo guľovnicu .
Ak chceš loviť zajace ,bažanty a vodné vtáctvo kúp si Brokovnicu 12/12 napríklad .
Ak chceš chodiť na líšku poslúži ti rem guľovnica 222 ,223 ale niečo podobné môžeš smelo použiť celoplášťové strelivo.
Ak chceš mať aj aj napríklad chceš mať možnosť strelby brokom ale aj guľou .Kúp si zbraň kombinovanú gulabrok ,bixu,alebo trojak atd . To či si poľovať začal dnes alebo poľuješ 50 rokov s tým nemá nič spoločné . Takže moja stručná odpoveď je :
Niet zbraní pre začiatočníkov !!! Sú však zbrane určené pre istý druh zveri !!!
Nekupuj si stare rozhegane vystrielane zbrane .Kúp si novú dobre sa o ňu staraj po výstrele vyčisti .To je moja rada pre začiatočníka ,ale i pokročilého . ◄ reagovať
prepacte ak by som sa mohol spytat co je lepsie pre zaciatocnika GB alebo solo gulovnica a brokovnica ◄ reagovať
Počuj Rys 2 neskomplikoval sio to nejako :))) ◄ reagovať
Ani ja sa na Teba nehnevám a ani Ťa neodsudzujem, že používaš to, čo nepoužívam ja a nepoužívaš to, čo používam ja. ◄ reagovať
rys 2 veď pohoda keď Ti vyhovuje používaj ďalej ja sa na teba za to nehnevam ani ťa neodsudzujem .Ak poskúšaš sierru od S&B budeš veľmi spokojný - veľmi dobrý pomer kavalita & cena. Lovecccc ako si uviedol široke spektrum od RWS dovoluje si vybrať na správnu zver správne a presne vyvinutý náboj .Samozrejme za kvalitu si treba priplatiť to je fakt .Naozaj nechcel by som sklznuť do polohy že RWS je horšie strelivo ako S&B to by bol už humor :)) ◄ reagovať
Milanko12- reagujem na príspevok z 23.1 o 16:47.
Dosť som sa zaujímal o africké lovy a je to tak ako píšeš "že tamojší ľudia neradi vidia strelivo RWS" ale!! iba pri love ťažšej zvery ! A to s toho dôvodu že toto strelivo je dosť mäkké na takúto vitálnu zver ! V Afrike je pri love ťažkej a nebezpečnej zvery -časté strieľanie na lopatku a to doslovne - ide o to aby ju guľka rozmlátila ! takto zasiahnutá zver - nemá šancu na únik . ID atiež aj UNI - su na to dosť mäkké aby urobili vždy zaručenú robotu a preto su tu v obľube hlavne strely od Hornadyho a teraz jednoznačne monolitické strely .
jelienček - či jak sa volaáš :)
To že RWS su tvrdé je úplná blbosť a tvrdiť to môže jedine človek čo ich v živote nepoužíval ! ◄ reagovať
Používam strelivo SB zhruba 30 rokov. Strieľam zodpovedne a uvážene VŽDY si vedomý zver čo najrýchlejšie usmrtiť a zároveň neznehodnotiť divinu. Myslím a som presvedčený, že to ide aj týmto strelivom. Tým ale nepopieram, že je aj kvalitnejšie strelivo. ◄ reagovať
Milanko 12 :) veľmi zaujímavé myšlienkové pochody . Osobne tiež nikomu neberiem jeho názor . Svoj viem vždy zargumentovať prečo ho mám práve tento. ◄ reagovať
iboo-ani by som sa necudoval keby si mal aj nik EDU:) no tak je pravda ze kazdy ma svoj nazor ja ho nikomu neberiem nech si kazdy tvrdi co chce:) ◄ reagovať
Iboo iba sme opísali strelivo a akú máme praktickú skúsenosť .Samozrejme že som v predošlích príspevkoch reagoval i na vlákno a otazku čo je GB ZH vhodne pre začiatočníka . Ako sa debata vyvíjala reagoval som až po strelivo .Nie v nenávisti ani závisti a tobôž nie aby som niekoho umyselne zavádzal alebo mu radil niečo o čom by som bol presvedšený ,že je zlé . To vôbec nie je môj štýl. Nepotrebujem sa tu chvastať ako urobím sústrel zo ZH strelou SPCE ,že sa mi budú strely dotýkať na 100 m . Lebo mám rád veci realne a hlavne praktické . ◄ reagovať
Edu - inak navážal sa hlavne do mňa a že som si dovolil asi súdruha hanáka porovnávať so mnou (alebo opačne už neviem). Ono vieš aký je rozdiel medzi človekom z paneláka a človekom z jaskyne ? len požiadavky a pohlad na svet. niekomu nevadí že mu iný serie celý život na hlavu a niekto je taký namakaný že proste on musí byť niekomu šéf.v tom sme rozdielni, každý máme iný pohlad na svet. jeden môj kolega keď netrafí povie si "no čo už" a po príčine napátra. Aj tak sa dá. Edo hej, ja už seriem na to, nebaví ma tu opisovať furt to isté dokola. Zostavili sme pomyselný dvojstupňový rebríček streliva , prvý stupeň CZ produkcia, druhý stupeň o hodne vysoko zvyšok. Kto nesúhlasí, tak nesúhlasí. Ja idem spať... ◄ reagovať
Milanko 12 ja ti verím.:) Pozor pracovnícíci SIS môžu mať neprestrelne vesty a to ti nepomôže ani geco.Prosím ťa môžeš mi dať kontakt na tých chlapov čo s tým RWS poľujú a nie sú s tým spokojný ? Prečo potom s tým poľujú a platia 3x toľko za krabičku keď sú s tým nespokojný ? Netrpia masochyzmom? Nuž tak treba potom zakúpiť S&B a všetko bude v najlepšom poriadku ranivosť sa okamžite určite zlepší !!! Možno časom i vývojári firmy RWS prídu na to že SPCE je to naj na svete a budú vyrabať práve tento okopčený jedinečný náboj na svete . Dôvod by mohol byť napríklad ten že na Slovensku používa SPCE kopec poľovníkov s uplnou spokojnosťou :)) A to je dostačujúci dôvod nie? :)) Nuž môže byť pravda napríklad ,že na Slovensku si najviac poľovníkov na svete kupuje škodovku,ale to ešte nemusí znamenať že škodovka je najlepšie auto na svete ,ba ani to, že sa rozhodli správne . Milanko 12 keď čítam tvoj koment dnes o 01:04 a dávam ho do súvisu s tým ,že sa so mnou nebavíš nejako mi to nejde vôbec do hlavy . :)))Treba vážiť čo človek povie/napíše/ . Mne vôbec nevadí či sa so mnou bavíš ,alebo nebavíš :))je to tvoje slobodné rozhodnutie. Ja som povedal moju osobnú praktickú skúsenosť so strelivom S&B SPCE ,S&B SIERA. RWS,NORMA ako sa to v praxi mne vidí povedal som + aj -. V debate som ešte upozornil ,že sa jedná o môj subjektívny názor!!!Ty si sa do mňa pustil že mám byť sebakritický čo mi žial vôbec nijako nešlo logicky do palice . Keď som sa ťa spýtal v čom konkrétne sa mám kritizovať odpoveď som nedostal. Troška cítim takú nenávisť a s toho prameniacu závisť ,že Ty nemáš ten RWS :) tak máš potrebu ho nejako haniť . Ako som už niekoľko krát povedal ja som debatoval z praxe. Ty zasa len jedna teta povedala .Točíš tu o nejakých chlapoch čo vraj niečo hovorili . Dosť chabé argumenty na zapojenie sa do debaty. ◄ reagovať
edu-inac mam naboje geco na strelbu po siskach mozem ti an buduci tyzden ukazat fotky aby si mi veril:) ◄ reagovať
edu a iboo-nechcel som sa vas neako dotknut samozrejme to bolo len prirovnanie:) ja nezatracujem RWS ale vadi mi ak niekto zatracuje SaB a pritom polovica polovnikou strial prave toto strelivo s uplnou spokojnostou...premna zamna nech si kazdy striela aj zlate naboje ked si mysli ze je to spravne...ja na rws mam ale nebudem ich kupovat lebo chlapy co stym poluju stym niesu spokojny slaba ranivost...a nevnucujem nikomu co si myslim iba to napisem...a edu drzim slovo nebavim sa stebou bavim sa vseobecne:) ◄ reagovať
Milanko12 - "co si ty skusil a zazil ked sa porovnavas s hanakom?" ja sa neporovnávam s hanákom. "tebe mi mohli dat priestor aj na desat rokou a neobohatis toto forum ani za zrnko maku take skusenosti co ams ty tak s takymi u nas chodia chalani do polovnickych kurzou" - vyberaj si láskavo slová , mám pocit že keĎ už nevieš kam ďalej tak zachádzaš do tvrdších sfér. navyše ovládam dosť dobre gramatiku a slovenský pravopis tak si nemyslím, že som porovnatelný s Ferdom, alebo aj s ..... ◄ reagovať
Milanko 12 Ty si myslíš ,že si znalec streliva keď strielaš stale jedno strelivo a ešte k tomu to nejnepresnejšie ? Ja som povedal to čo som v praxi vyskúšal . Ty tu hovoríš o tom čo si kde prečítal . Ty si obohatil toto forum len o urážky a nadávky . Stale máš zlú naladu a stale chceš rozkazovať nie len mne . Strielaj si pre mňa za mňa čo len chceš . Ja som poradil tým čo si poradiť odomňa dajú . Ty nas tu stale chceš krmiť hluposťami a keď ti niekto dokáže ,že hovoríš hlúposti hnevaš sa ako maly chlapec . Proste vezieš sa v trabante a kričíš aký je mercedes nepohodlný a zlý a nevhodný atd . Ked ti niekto povie že trepeš scestné veci uraziš sa a začneš dristať a kopať naokolo že Ty majster máš pravdu a všetci sme tu hlupaci keď nevieme že trabant je lepší ako mercedes . Keď som ťa upozornil aby si sa vyjadroval k zveri nevulgárne začal si točiť o tom že poľovík by nemal ovládať latinaky a jelienča by mal nazvať teľatom jelenicu laňou atd . Zlatý klinec bol že si sa vyjadril /Vraj je to poľovnícka latina / Máš to nejake cele pomotané . Ja keď o niečom idem písať aspoň viem o čom . ◄ reagovať
Milanko 12 ja som napísal len môj názor nikoho som pri tom neurážal a na nikoho sa nehnevám preto ,že striela S&B. Sebakritický v čom ??? Treba konkretizovať . Ty si minlule napísal ,že sa so mnou už nikdy nebudeš baviť . Nuž toto je slovo chlapa ? Ja keď niečo sľúbim tak to aj splním . Toho ferda mravca si si asi poplietol s chrobákom Truhlíkom nie ? Nuž netreba sa navzájom urážať . Debatovať sa dá iste aj bez urážok . Nebuď na mna nahnevaný Milanko 12 pre to že ja strielam RWS . Veď si môžeš kúpiť aj Ty take ja ťa neodhováram . Inak tvoju logiku vôbec nechapem mne zakazuješ hanobiť jedno z najhorších strelív na svete Ty hanobíš Najlepšie strelivo na svete a ideš nás presviečať ake je nevhodné a zlé :)))) To je humorné huaaaaaaa :)))) ◄ reagovať
milank - stym stebou suhlasim do 150M staci bohate ◄ reagovať
jelencik-plne stebou suhlasim RWS pritvrde a maju vysoky vykon...v novom polovnictve je dokonca pisane ze africky lovci vobec neodporucaju strelivo RWS iba ak novu strelu evolution.... ◄ reagovať
iboo-co si ty skusil a zazil ked sa porovnavas s hanakom?ty si ako ferdo mravec vsetko vies vsade si bol a kde si nebol tam sa chystas taky isty je aj tvoj kamarat Edu...tebe mi mohli dat priestor aj na desat rokou a neobohatis toto forum ani za zrnko maku take skusenosti co ams ty tak s takymi u nas chodia chalani do polovnickych kurzou...pozri si cesku stranku co zarucuju ked niesis spokojny s nabojmi tak ti vratia prachy oni vedia ze nepatria medzi spicku ale ver tomu ze nieje v cesku ani slovensku firma s nabojmi ktora ma vecsi obrat ...nadavat a hanobit mozes aj tak ma akzdy svoj rozum...ty si myslis ze si vyskusal normy a uz si znalec streliva???niekedy bud aj sebakriticky... ◄ reagovať
Jelencik strelivo RWS je svetová špička .Chybu by som v kvalite nehľadal a v typoch striel si možno naozaj vybrať odkaz /> Nevýhoda je jediná to je cena . Kto však nechce prehnane drahe strelivo určite bude veľmi spokojný keď prejde z SPCE na sierru . A to po všetkých stránkach . Vyskúšajte a podelte sa o vaše pocity či je sierra napríklad o poznanie presnejšia a kompaktnejšia . Samozrejme streliva je na trhu dostatok aj značiek aj jednotlivých typov striel. Osobne strielam RWS Evo alebo ID classic. Prečo ? Zhrniem takto výhody : Rýchlosť +presnosť +kompaktnosť +spolahlivosť + duševná pohoda :))) Nevýhody vyššia cena . SPCE sa mne osobne neosvedšila .Je to však môj subjektívny názor . Môžem povedať konkrétne prečo . Zopar S&B mi klepko ale to neni ten hlavný dôvod nepoužívania . Mne sa nepáči menšia presnosť ,balistické hodnoty V0 - pomalosť ,klesavosť a výsledok v jouloch . Netvrdím však že by boli tieto rozdiely obrovské . Mne osobne však vadia . Komu nevadia nech používa naďalej . Sú ľudia konzervatívnejší a novoátorskejší .Osobne patrím asi do tej druhej skupinky :) ale nemám vôbec nič ani voči prvej . ◄ reagovať
jelencik - ty za odborníka považuješ niekoho, kto vydáva CUDZIE ZA SVOJE ??? JA aspoň neklamem a nehrám sa na majstra sveta a nikdy to nemám dôvod urobiť. Naštartuj si stránku RWS a pozri si na čo všetko je DK doporučené! A pri tej cene a deklarovanej kvalite aby som poreboval ešte aj psa, tak to si radšej kúpim SB :)))))))) ◄ reagovať
iboo ty nebudes ani za 10r. odbornik to co pises to su iba tvoje skusenosti a nic ine.RWS naboje su na tazku a dospelu jeleniu,diviacu zver pri lahsej zveri sa chova ako celoplast je dost tvrda nestihne sa rozlozit kto nema dobreho psa ten nech RWS ani neobuva ◄ reagovať
milank - rada pre teba ako volba RWS konkrétne KS je good, ale nieje to to jediné čo existuje ;-) treba pokukať po nete čo je dostupné, osobne ti odporúčam prebíjané strelivo. Neviem čo si za človeka, no nie každý je ochotný vyskočiť (čo sa streliva týka) cenovo z dna na špičku. Nechcem Ťa nijako uraziť, ale ak si sa rozhodol pre RWS, mne nezostáva nič iné, ako čakať na tvoje prvé úlovky s vražednou kombináciou :))) ◄ reagovať
milanko12 ty si asi určite nepochopil filozofiu používania iného streliva ako je SB !!! tu nejde o energiu ale o kvalitu strely! píšeš "že keď dobre trafíš s SB.."no ale tu je ten problém- neodpáli ti, mimotoleračná navážka prachu..vieš čo to dokáže spôsobiť? kolko to dokáže posunúť zásah, a o kolko? To že si sa s takým niečím ešte nestretol neznamená, že sa ti to vyhýba.
Mnohý sa na SB a iné lacné strelivo vykašlali z prevencie pred neúspechom. Načo skúšať, pokúšať, kolko že ušetríš? najmä keď budeš cvakať na životného kusa a budeš bohovať kristovať a vtedy ti nič nepomôže, proste profesionál musí ísť nadoraz všetkých svojich možností, inak nebude mať zaručený úspech. neviem ako ludia tu, ale ja sa k lovu snažím pristupovať maximálne seriózne, zbrklé rany u mňa niesú, čím si neisom istý tak nestrielam. Ale späť k nábojom a k tomu "či si som istý". Ako som tu už nižšie písal, keď sa môžeš spolahnúť na všetko, tak ťa čaká len úspech. Možno to raz dôjde do takého štádia že verejnosť nebude veriť len Dr. Hanákovi (ikeď keby hubertlov poskytol priestor napr. mne tak za 3 roky som minimálne "taký istý odborník" ako Hanák, tomu ver!!!) že používanie nábojov SB je hazard. Nech si ale každý robí čo chce, kto triezvou hlavou nevidí a neusúdi realitu a radšej sa nepoučí .......tu mi napáda jedno heslo: hlúpy sa učí na vlastných chybách, múdry sa učí na chybách hlúpych. To Vám všetkým užívateľom streliva nekvalitného odkazujem ja a majte ma za toho hlúpeho, čo Vám predkladá vklastné negatívne zážitky. ◄ reagovať
Milanko12- vôbec si nemyslím,že kaliber 6.5x57 patrí do kategórie slabších.Som presvedčený o tom,že mne to do 120-150m stačí na hociakú našu zver.Nemám skúsenosť preto si nechám poradiť a rada bola RWS :-). ◄ reagovať
SB používam od roku 1973. Iné strely som nepoužíval, spočiatku neboli. Netvrdím, že nie sú lepšie. To by bolo naivné. Určite to nie je v peniazoch, ten problém tu nie je, ale nie je dôvod to meniť. Nesklamali ma nikdy.
Rozdiely platia pre špičkových strelcov na súťažiach, tam sa to prejaví na všetkých faktoroch, na každom stratenom bode. Tam to schvaľujem. Tam sa to dá posúdiť. Ako i v laboratóriach sú teoreticky stále, tzv. zhodné podmienky.
No v prírode je každý prípad originál /+ dolu faktory Edu, čo s ním plne súhlasím/. Nenamyšľajme si, že sme schopní to vedecky hodnotiť. Iba subjektívne.
Za tie roky som toho nastrieľal dosť, za každých podmienok, skúsenosti bolo dosť. Znie to paradoxne, ale je to tak. Tvrdím, že tie minimálne rozdiely v strelách sú tak zanedbateľné, že nestoji o to, aby sme skĺzli na úroveň rozprávy v parlamente. Myslím, že by to bolo chybou.
Každý nech si strieľa, čím uzná za vhodne, ak mu to vyhovuje, samozrejme v súlade zákona.
Nestalo sa nám, že sme z jedného miesta z tej istej zbrane vystrelili v priebehu niekoľko sekund, teoreticky na zver na to isté miesto, napr. dvoch diviakov rovnako veľkých, povedzme na tú istú časť tela? Jeden ostal v ohni a druhého sme dohľadavali, prípadne nenašli.
Paradox, že sme strieľali tým istým druhom strely! Čo teraz ?
Ešte raz použijem citát vicemajstra sveta :
"Nepoznám zlé zbrane, iba zlých strelcov". Alebo :
"Nie je umenie zver trafiť, ale ju usmrtiť". ◄ reagovať
Milank,prpáč,bol to Milanko12 ◄ reagovať
milank - 6.5X57 patri do kategorie slabsich zbrani preto chces najsilnejsie najkavlitnejsie strelivo aby si mohlo tento kaliber vyspickovat k maximu ale keby si mal silnejsi kaliber uplne ti staci ceske strelivo a nemusis sa trapit s cenou ani inymi vecami ◄ reagovať
Edo môj otec celý život poľuje s S&B.Občas sa mu stalo/veľmi zriedka/,že náboj zlíhal,no nikdy to nebolo také hrozné a nikdy si nesťažoval.Možno preto,že nič iné nepozná.Ja som však dostal darom 6.5x57 a chcem vyskúšať to,čo mi bolo tu poradené,čiže RWS. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.