Do tejto diskusie píšete všetko čo sa týka úpravy trofejí, vytváranie, čistenie, odmastnenie, bielenie. Úprava lebiek pod zhody, pripevnenie zhodov , a všetko čo sa toho týka. Ďakujem
Máte pravdu priatelia najlepšie je ak mozog sa vyberie čím skôr a lebka sa ponorí do tečúcej studenej vody na par hodín obmývať. Potom sa povarí, časovo podľa toho s čoho a aké to je staré (čím starší kus, tým sa varí dlhsie) aj keď som zástanca radšej pracnejšie oškrabať ako rozvariť. Čo sa týka tých vybielených ružic od spodu je to hrôza, aj keď niekedy zo spodku kôli srsti je ružice bez farby v tomto prípade som zástanca dat to pekne dofarbiť samozrejme niekomu kto sa v tom vyzná potom to vyzerá tak to.
Edu - no vo farby-lakoch co sa da zohnat ma kolko ? v lekarni miešaju 35ktu a v obchodoch je to viac nie? sa mi zda ze 50+ ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Ošetrovanie trofejí (autor: pavelb).
Skús najprv odmastiť, nič nepokazíš. Lebky ponor do vody, kde si pridal Jar, Pur, Namo apod. Nechaj ich v tom aspoň 24 hodín. Potom vyber, dôkladne opláchni pod vodou a nechaj uschnut. Potom skús tento postup, ktorý som vyčítal pred niekoľkými rokmi v časopise Myslivost a ktorý som uveřejnil aj na pid, kde sa myslím tiež pýtaš. Skús to: Suroviny: 30% alebo 50% peroxid vodíka, hladká múka. Postup: Zo zažltnutej lebky odstrániť prach, alebo umyť v teplej vode a nechať riadne uschnúť. Potom pripraviť kašičku z peroxidu a hladkej múky. Do misky dať jednu lyžičku/lyžicu/ hladkej múky a prilievať peroxid. Postupne bude kašička hustnúť. V žiadnom prípade nerobiť kašičku hustú, musí k lebke dokonale priľnúť. Na natieranie použiť štetec. Po natretí nechať pôsobiť asi dva dni, potom dôkladne opláchnuť prúdom vody. Pokiaľ lebka nie je dôkladne vybielená, postup zopakovať. P.s- Vyskúšal som to myslím dvakrát. Pomohlo to. Reštaurovať staré zažltnuté lebky treba robiť podľa mňa opatrne, aby som si lebku nepoškodil, ktorá už naviac raz bola v peroxide. Preto si myslím, že tento uvedený spôsob je šetrnejší voči lebke. ◄ reagovať
Ano, boli bielené, chcem ich zrštaurovať. ◄ reagovať
bílý primalex a potírat to štětcem ◄ reagovať
Majko asi si to dosť zle odhadol :-DDDD tých 60% ◄ reagovať
Už boli predtým raz bielené? Treba ich len reštaurovať? Ako staršie? Boli už predtým odmastené? ◄ reagovať
a pridaj do nej buď lanzu al. nejaký iný prášok na biele prádlo. Potom to stačí nechať cez noc vo vode. Ak maš len 30% peroxid, doporučujem namočiť gázu a lebku obviazať na určitý čas. Dĺžka záleží od toho ako je lebka zajdená. Ak je zažltnutá tu Ti 30% peroxid nepomôže, buď silnejší, ja na reštaurovanie používam 40%, alebo rozpustiž vo vode technickú sódu, ale s tou opatrne, je to žieravia. Tá stačí tak max.20% ale opakujem opatrne. Ja si to vždy najskôr vyskúšam na nejakej kosti a potom robím lebku. Sódu len striekaj zoprašovačom alebo štetcom. Ešte jedna alternatíva, kyselina mravčia, ale s tou skúsenosti nemám. ◄ reagovať
skus ich pred tým na dva dni namočiť do vody . ◄ reagovať
Ano, peroxid 30% mám, raz som to pretrel štetcom, ale nebadám zlepšenie. Zrejme treba ako pišeš skušať viackrát. ◄ reagovať
30% peroxid ktorý ja nanášam sprejom by mal podľa mňa tak či tak po zopár opakovaniach určite zabrať . Pálené zuby nesprejovať aj parožia zabezpečiť pred sprejom . liter peroxidu kupiš v každej predajni drogerie alebo farby laky zhruba stojí 1 € ◄ reagovať
nejde to ani peroxidom. Trofeje som mal vonku, pod prístreškom a na krytom mieste-terase. Nezohralo aj to svoju úlohu?. ◄ reagovať
peroxid vodika len so stetcom potriet a budu znova pekne biele ◄ reagovať
ja som zykol technickým peroxidom ten ma asi 60percent danielia lebka par krat pretret štetcom a za noc je hotová ◄ reagovať
Zdravím. Aj ja bielim lebky podobne ako Vy. Po odratí z kože vystriekam mozok prúdom vody a namočím do vody, s tým, že vodu mením dvakrát za deň. Lebku varím vo vode do ktorej pridám sódu bikarbonu, mäso oberám za horúca, ľahšie ide dole. Čistú lebku očistím mydlovou vodou a kefkou, aby nebola mastná. Nechám poriadne oschnúť, obalím celú lebku vatou, po ružice, dám do mikroténového vrecka a celú oblejem peroxidom 35 perc., potom vrecko popod ružice zviažem špagátom tak aby peroxid tak skoro nevyprchal. Nechám 24 hodín a vyberám von a lebka je pekne biela. ◄ reagovať
jeleň,daniel,muflón50min.srnec40min.variť.potom vabka 130 bar. vylomiť ušnice vyťiahnuť z nozdier chrupavku nastriekať peroxidom a o 12 min.nemáš čo robiť.ver tomu tento rok som robil už 2 jeleňov a jedného daniela je to zaručené.skús to!!! ◄ reagovať
Rovnou pinzetu (na vytažení tkání kolem nosních skořep), zahnutou pinzetu (na vylomení ušních kůstek a vytažení mozk. plen) a "lžičku" - nevím jak se tento nástroj nazývá odborně, ale vypadá to jako čajová lžička, jen je "hlubší", menší a na delší rukojeti, jde s ní skvělě všechno maso sundat dolů, oškrábat čelist,před vařením vyndat mozek... ◄ reagovať
Každý postup se v něčem trochu liší,ale podstata je stejná. Já stáhnu kůži a vyndám mozek, maso neořezávám. Vařím ve vodě s přidáním jaru, pak oberu ještě teplé (jde to líp než když to vychladne) a umyju "vapkou" - proud vody krásně odstraní kousky zklihovatělého vaziva, tkáně kolem nosních skořep atd. Pak lebku párkát postříkám max. 30% peroxidem a je to :-) ◄ reagovať
Teraz som používal zubárske a išlo to dobre. ◄ reagovať
Presne ako píše Winch, do čistej vriacej vody vyliať peroxid a asi 15 až 20 minút nechať povariť. Treba davať pozor aby ružice neboli potopené. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).
Ja postriekam čistú lebku 32 percentným peroxidom a za 2 až 3 hodiny to zopakujem.Keď je pekná biela opláchnem ju v mekej vode a nechám vyschnúť. Za tie roky som sa za tuto prácu nemusel hanbiť. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Bielenie lebky z uhynutej zveri (autor: dlbvvp9).
Zigi, robia to tak viacerí, rešpektujem, vedie to k žiadanému výsledku. Ja tiež využívam slniečko pri jednotlivých prácach pri úpravách lebiek a dám lebku najlepšie vyschnúť na slniečko. Napr. po vybielení jú opláchnem - osprchujem vodou a dám na slniečko. Išlo mi len o to, čo píše nižšie lubko, citujem: ale musis to dat na ostre slnko, vtedy ma ten peroxid najlepsi ucinok ... koniec cit. Ja bielim lebky NIE na slniečku, bielim 10-15% peroxidom 18-20 hod zabalené v gáze v kuse a nič nepotrebujem ani priebežne kontrolovať, ani robiť. Chcem len povedať, že mám lebky ako sneh a s neporušenou štruktúrou povrchu kosti. Každý nech si robí ako vie, ako mu vyhovuje. ◄ reagovať
omyl, i ostré slunko bělí a dosti dobře, a ve spojení s tím peroxidem je to nejlepší metoda, je však potřeba více postřiků či nátěrů, protože to na tom slunku rychleji schne. Vím že v nějaké literatuře jsem četl, že peroxid a ve tmě to nechat, ale každý koho znám, tak to nechává zásadně na slunku a znám i takové, co to nepolijou peroxidem a nechají to vybělit jen na slunku, ale není to nic moc kvalita. Takže mé doporučení je: 30% peroxid a na přímé slunko pokud svítí :-) A natírat třeba i 5 dní vkuse, u těch padlin to snese dost :-) Ale výsledek nikdy úplně ok, teda aspon u mě ◄ reagovať
lubko, no neviem-neviem. Treba robiť literatúrou a praxou už overené postupy a nie vymýšľať nové. Predsa z kníh je známe, že peroxid vodíka sa účinkom svetla, resp. slnka mení na "vodu". Ostré slnko predsa nebieli, bieli peroxid. No ale keď to máš vyskúšané a je to OK, nič som nepovedal. ◄ reagovať
30% peroxid vodika a potri celu lebku, ale musis to dat na ostre slnko, vtedy ma ten peroxid najlepsi ucinok ... parkrat polejes lebku a nechas na slnku a mas perfektne vybielenu ... ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie cistenie trofeji (autor: vlado84).
Ak ich chceš mať v pôvodnej farbe, použi na bielenie roprašovač a 2-3x za deň lebku nastriekaj... Ja bielim v 5% roztoku peroxidu vodíka, sánku iba vyvarím a odmastím, nebielim, tam je farba dôležitejšia ako na trofeji ;) ◄ reagovať
ja ich obalujem igelitom a potom striekam peroxidom,bacha nato mne sa to už podarilo,mislím vybielit ružice.Nemal som zabalené zabalene parožie. n ◄ reagovať
neobalujen nič ani lebku do vaty, lebku opatrne niekoľkokrát natieram malým štetcom peroxidom na slnku ◄ reagovať
chcem sa opytat, ci parohy nejak obalujete, aby vypary z peroxidu nevybielili ruzice ◄ reagovať
Presne tak cita chcel som vediet co stimi zubami pri bieleni aby ostali pekne v povodnej farbe.Ja som ich už skušal lepit izolačkou ale izolačka mi opadla zo zubov a stratili povodnu farbu. ◄ reagovať
Kolegové, otázka byla asi trochu dopletená. Lepit uvolněné zuby lze jakýmkoliv lepidlem. Předpokládám ale, že tazatel měl na mysli ošetření zubů, aby při bílení nevybledly. ◄ reagovať
Pavia to len tak natres nechas zaschnut a bielis a sčím sa potom odstranujes lepidlo? ◄ reagovať
Čo je ten herkules nejake lepidlo? ◄ reagovať
bežne ich lepím herkulesom... ;) ◄ reagovať
Hej parafin ja som už počul včelí vosk len ci to nejde tazko odstranit.Rozmislal som na silikone ale neviem nema s tým niekto skusenosti? ◄ reagovať
Kdysi jsem se setkal s radou potřít zuby rozpuštěným parafínam, ale nezkoušel jsem to. ◄ reagovať
Sčim lepite zuby aby pri bieleni nevibledli ◄ reagovať
Hornet áno, zmieňujú sa o tom aj v publikácií od Salaja a Rozkopa ( to druhé priezvisko som asi skomolil :-)) v brožúre - Úprava poľovníckych trofejí. P.s- odmasťovanie je potrebné, ak nie nutné. Celý postup tu už bol v iných témach presne niekoľkokrát rozoberaný a opísaný. ◄ reagovať
pre orol.trofej neodmasťujem,iba prepláchnech trofej očistěnú pod teplou vodou alebo vo vode od pracieho prášku alebo jaru. ◄ reagovať
zaujímavá rada hornet 22 s tým liehom a kriedou určite vyskúšam . Lebo po peroxide zostáva lebka náchylná viazať prach,ktorý veľmi ťažko odstrániť . ◄ reagovať
postupujem presne ako brandys, ale Bělotrofix nepoznám,používam 30% peroxid, rozhodujúce je vybrať pred vyváraním mozog lebo ten zamastí celú lebku pri vyváraní,po vybielení lebky ju nechám na slnku vyschnúť a potom ju 2x natriem liehom v ktorom dobre rospustím na jemno roztlčenú bielu školskú kriedu, lebky sú biele a mne z neznámych príčin odpudzujú prach ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.