Prosím ťa uveď mi odkiaľ máš údaj, že "..veľmi veľa ochranárov, možno i viac ako polovica, má prírodovedné vzdelanie.." Z akého zdroja čerpáš a čo je to podľa teba prírodovedné vzdelanie? Lebo medzi také patrí aj matematika, fyzika, mediamatika, chémia, antropológia, jadrová a subjadrová fyzika a množstvo iných s enviromentálnymi a biologickými vedami nesúvisiacich vedných disciplín. Apropo, vzdelanie nie je všetko, kompetentnosť rozhodovania nezávisí len od neho, ale pramení najmä zo skúseností a praxe v danej oblasti. Lesník alebo poľovník či pracovník TANAPu čerpajúci z priamych pozorovaní a praxe získanej v priebehu rokov týkajúcej sa vývoja populácie napr. medveďa má k téme určite povedať viac ako absolvent enviromentálneho manažmentu, ktorý videl medveďa zatiaľ len v učebnici. Keby toto kompetentní na SR pochopili tak v životnej úrovni atakujeme Švajčiarov. A zodpovednosť "ochranárov"? Nebuď smiešny, prakticky žiadna. Nemusia preukazovať odbornú spôsobilosť, skladať skúšky, niesť za svoje konanie pretavené v praxi a reálnom živote dôsledky. Tí akurát vedia vyplakávaním, mediálnym tlakom a demagógiou bez podloženia relevantným výskumom "vyboxovať" nejakú zlepenú novelu či rozhodnutie príslušného orgánu ochraňujúce predmet záujmu daného ochranárskeho spolku bez ohľadu na celkové dopady. Nevedia chrániť plošne, pripustiť zásah aj v podobe kvalifikovaného odstrelu, ktorý neznamená automaticky vždy len úbytok v populácii, ale sústredia sa na svoj predmet záujmu priam tunelovým videním znásobeným prídavnými klapkami na oči. Takto sa bezhlavo presadzovala a presadila ochrana kormorána, za ktorého odstrel sa neskôr z dôvodu jeho premnoženia muselo poľovníkom platiť, inač by rybári lovili ryby akurát tak vo vani a následky tejto "ochrany" poznať v zarybnenosti riek a rybníkov doteraz. A nepočul som, že by sa vyvodila konkrétna zodpovednosť za tento "erudovaný" nápad, ktorý napáchal určite viac škody ako chybný odstrel medveďa poľovníkom, ktorý mal väčšiu labu o 5cm a o 30kg väčšiu hmotnosť, začo je strelec sankcionovaný okamžite. A to uvádzam ten lepší príklad. "Ochranár" si presadí zákaz odstrelu alfa samcov u vlka dravého, pričom na druhej strane jedným dychom dodáva, že rozoznať alfa samca je v prírode prakticky nemožné. Ale z poľovníka by pytliaka spravil obratom, lebo každý väčší vlk bude z jeho pohľadu alfa samec a predsa poľovník má vedieť načo strieľa. V praxi je teda zodpovednosť vyvodzovaná len u poľovníkov, pretože tí tu prax aj reálne tvoria a pohybujú sa v nej. Na druhej strane nepoznám zákon trestajúci sankciami ľudskú hlúposť pri tvorbe neefektívnych a absolútne kontraproduktívnych opatrení, ktoré dokážu v rámci živenia svojho biznisu vyprodukovať niektorí "ochranári". Toľko k neseniu zodpovednosti a kompetentnosti pri tvorbe opatrení ovplyvňujúcich prax. Bohužiaľ, častokrát je však prax nastavená ľuďmi, ktorí v nej nikdy neboli. Ad absurdum.
Reakcia na príspevok od lorgarius, 31.5.2023 o 9:54 :
Takéto prípady, keď vlk či vlci sledovali osamotené osoby v prírode sú úplne bežné a známe z celého sveta. Bohvie, či je to len taká hra ,zvedavosť , alebo skúmanie situácie zo strany vlkov , alebo čo je toho skutočnou príčinou...Ja osobne verím, že to čo tie turistky zažili je pravda , a že to zviera bol vlk ... Najzaujímavejšie je to, že som nepočul ani o jednom prípade, že by vlci takto sledovali ozbrojeného človeka. Že by boli vybavení až takou intuíciou ? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lorgarius, 31.5.2023 o 7:30 :
Okrem iného argumentujú, že vlk pomohol návratu bobra. Podunajská nížina sa plní bobrami a vlci tu nie sú. Asi anomália. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lorgarius, 31.5.2023 o 9:54 :
Príde doba že sa ešte “zástrelné” za vlka alebo medveďa vráti... ◄ reagovať
strach ma velke oci - v rakusku dve turistky zachranoval policajny vrtulnik. mysleli si ze ich prenasleduje vlk / alebo sa im len nechcelo slapat z kopca odkaz za odstrel problemove vlka v tirolsku ponukaju gazdovia premiu 1000Euro. odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 31.5.2023 o 2:51 :
ono tym dokumetarnym filmom o navrate vlkov / alebo nakrizenych hybridov zo zoo/ do Yellowstonu argumentuje "naivna mestska spolocnost, ale aj ochrancovia prirody" casto, nie len u nas ale aj na zapade. to ze rozloha parku je obrovska a na rozdiel od Europy tam nie je kazdych par kilometrov dedinka alebo mesto sa tak nejak objektivne prehliada. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lorgarius, 23.5.2023 o 11:26 :
Lenže Yellowstone (9.000 km2 - 20 % územia Slovenska)= žiadne trvalé osídlenie človekom a žiadne hospodárske zvieratá, kým Slovensko 110 ľudí na km2 a na každom kroku ľudské sídla s hospodárskymi zvieratami ...Ale musím dať tým slovenským (a českým ) pseudoochranárskym hlupáčikom za pravdu : nestrieľajme vlky , ale REGULUJME ich ! Lebo "strieľaním" by som skôr nazval dnešný stav !!! ◄ reagovať
vlky napadli a tazko poranili 5 koni v nemecku. nemci asi moc nadseny nebudu. odkaz na zamyslenie,"ochranari LES" argumentuju Yellowstonom..... odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 19.3.2023 o 11:14 :
Je verejným tajomstvom, že nielen na Západe (s čudnou , ale zrejme len dočasnou výnimkou Nemecka) sa vlk strieľa na stretnutie. Určite sa tak deje aj v Poľsku . Ak sa tam napriek tomu dokázal namnožiť a rozšíriť natoľko, že spôsobuje tieto problémy, tak je namieste aj otázka , či je to vôbec ešte vlk a nie nejaká , pseudoochranármi vyšľachtená genetická zmeska vlka a psa. Lebo absencia plachosti a doslovná drzosť pri napádaní hosp.zvierat ,spolu s vnikaním do intravilánov, a to
pri dostatku voľnežijúcej koristi by tomu evidentne nasvedčovali... ◄ reagovať
už nejakú dobu sledujem na kanaloch youtube sudecku ostoju...chlapík tam videami realne prezentuje polske polovnictvo...nedávno ma zaujalo video zo zasadania akoby krízoveho stabu zlozeneho z predstavitelov polovnickej samospravy odbornikov chovatelov dobytka a polnohspodarov takisto pani z oblasti cestovneho ruchu a niekto z kruhov statnej spravy...tema vlk a problemy za poslednych par mesiacov video ma okolo 45minut a podstatou je katastrofalny stav s evidentne premnozenym vlkom a tym suvisiace problemy po cca 30rokoch uplnej ochrany...padlo tam vela zaujimavych informacii kde jasne vecne a zrozumitelne pomenuvaju stav ktory je mozne cakat aj u nas ...likvidacia prirastkov kompletne vyhubenie druhov ako muflon daniel prieniky do intravilanov enidentnu stratu repektu pred clovekom ba az plachosti...problemy chovatelov dobytka vsetko dobre známe aj u nás...zaujalo ma ze taktu expanziu postrehli v horizonte dvoch rokov najme z oblasty biezcady ale evidentne vlka maju uz vsade...ked sa nad tym zamyslim je priam ironicke ze je to zjavne a podla mna urcite vdaka tomu ze sa vlk najprv prestal lovit u nas v pohranici ba dnesnym dnom vobec...a prinieslo to ovocie...samy presadzuju nazor ze ho rozbhodne nechcu vyhunbit ale jeho regulacia je nevyhnutna...neviem ako budu postupovat kedze narazaju na to iste co u nas fanaticky ekoteroristy a skupiny prisate na financie plynuce z nezmyselneho udrziavania tohto stavu...do toho videa aj od nas kde je zjavne ze vlk sa dostava tam kam sme dostali medveda...pozorovania u mna v reviri...velka svorka trvalo na par lokalitach zver vystresovana v neustalom pohybe...lupanie kory stahovanie sa k domom...tlieskam tym ktory docielili tento stav napriek skusenostiam z historie varovaniam ludí z praxe...dufam vo vymenu politickej sceny a ze konecne sa na posty ktore maju na starosti to ako dalej dostane niekto kto zacne triezvo uvazovat a skonci s totuto fraskou kym uplne vydrancuje jeden druh vsetko ostatne...sobne nemam proti vlkom nic no som za ich lov za podmienok do roku 2014! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od m98, 3.2.2023 o 13:06 :
Eštebák zostane eštebákom . Takí ľudia škodili, škodia a budú škodiť vždy a za každých okolností. Majú to jednoducho v génoch ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sinko, 2.2.2023 o 13:29 :
"Podľa ochranárov takéto funkčné vlčie rodiny nemajú potrebu hľadať ľahšiu korisť v podobe hospodárskych zvierat..." To už je indikovaná nejaká mentálna porucha... ◄ reagovať
Vyzerá to, že máme spojenca:odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 11.1.2023 o 5:55 :
Prikláňam sa k tvojmu číslu, napísal som že ich nie je 1000 ale tam to smeruje ta celoročná ochrana. Mám podobný názor, len mi nesedelo to číslo 10tis. Pekný deň ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pytliak6, 10.1.2023 o 19:35 :
Máš pravdu , v tom výpočte som sa "mierne" sekol.To mi nejako ušlo a ospravedlňujem sa .Ale ja som uviedol 4.000 ks + 3.600 u vlka , takže max. 7.600 ks , nie 10.000.Je to len pokus o výpočet v rámci teórie pravdepodobnosti , žiadna dogma. Lenže porovnávať to s odlovom nie je príliš spoľahlivé keďze ten nie je u holej zveri nijako kontrolovaný - a papier znesie veľa. Takisto sa nemusia nájsť všetky strhnuté kadávery , po mláďatách v máji až júli vôbec nič. Chcel som len upozorniť na fakt, že negatívny význam medveďa pre chov raticovej zveri sa -napr. pri porovnaní s vlkom- zrejme dosť podceňuje.Inak tiež sa mi vidí , že medveďov je pomenej ,ale prikláňať sa k 1.000 ks toho Blbudaja to hádam nemyslíš vážne ?!Si zo ZA kraja , ale myslím si, že najmenej Turčania,Liptáci, stred.Považia či Oravci by s tebou asi tiež príliš nesúhlasili... ◄ reagovať
Takze každý piaty zo 4000 je 800medvedov x2 teľa, srnča to je 1600 ks to je nič z toho čo sa odloví. Netvrdím že medveďov je málo a že nerobia škodu na prírastku, ale 10000ks je trochu moc. Ja by som sa začal prikláňať k budajovmu číslu 1000, lebo tam to smeruje, poslednú dobu je medveďov naopak menej. Myslím ze každý čo používa zdravý sedliacky rozum to zobral do svojich rúk. Tam ta celoročná ochrana smeruje ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od pytliak6, 10.1.2023 o 14:38 :
SR má okolo 2,000.000 ha lesov. Priemerná populačná hustota medveďa napr. na sev.Slovensku vychádzala už v 90-tych rokoch 1 medveď na 500 ha. Odvtedy sa nielen , že medveď prestal loviť, ale veľmi sa zväčšil areál jeho výskytu, Samozrejme , že na juhu a západe SR iste taká vysoká populačná hustota nie je, ale na str. a sev.Slovensku je zase oveľa vyššia .Odhadujem, že niekde (napr. v N.Tatrách, TANAPe , Malej a Veľkej Fatre) to je až 1 medveď na 200 ha. A 2,000.000 ha : 500 ha = 4.000 medveďov.A to si myslím, že je to ešte skromný odhad...Ja napr. poľujem v jednom fatranskom revíri o cca 3.000 ha lesnej plochy. A keby som mojim kolegom tvrdil, že sa u nás vyskytuje len 6 medveďov určite by som sa o sebe dozvedel niečo veľmi , ale naozaj veľmi
nelichotivé... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 10.1.2023 o 9:14 :
To ste rátal že tu je 10tis medveďov? Trochu veľa nie? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od PetPuk, 9.1.2023 o 8:34 :
Ak si len každý len každý 5-ty medveď "vyzdvihne" v máji a júni jedno odložené jelienča a jedno srnča tak je to pri reálnej populačnej hustote 1 medveď na 500 lesnej plochy najmenej 4.000 mláďat týchto druhov raticovej zveri. A ak jeden vlk spotrebuje do roka len 365 kg mäsitej biomasy , tak pri prepočte na jeleniu zver a jej priem.hmotnosti cca 60 kg je to približne 6 ks ročne.Pri letnom a jesennom kmeňovom stave vlka cca 600 ks to predstavuje najmenej 3.600 ks strhnutej jelenej zveri do roka... Na tento stav sa asi väčšina poľovníkov len tak nečinne neprizerá a ani prizerať nebude. Predpokladám, že o tomto stave sú informovaní aj utopisti na MŽP a preto sa budú snažiť čo najviac zväčšovať plochu bezzásahových lesov. Čo neomylne smeruje k tomu, že väčšina poľovníkov bude vlka hlušiť pri každej príležitosti...Obávam sa tiež , že v tých bezzásahoivých lesoch sa vytvoria ideálne podmienky pre vyčínanie pytliakov ...Diviačiu zver nespomínam , lebo táto tlaku vlka odoláva lepšie , pretože jej to umožňuje jej výrazne progresívna populačná dynamika...A tiež nespomínam rysa , lebo u toho sa asi najvýraznejšie presadzuje rovnica : celoročná ochrana = celoročný lov..Debilitou a pseudoochranárskym narcizmom to však zrejme nepohne...
. ◄ reagovať
u nas sa chrani vsetko aj ked je premnozene. Chranime jeden zivocisny druh na ukor druheho, nastastie vo svete existuju krajiny, ktore nemusia posluchat EU rozhodnutia a riesia manazment zveri na zaklade zdraveho rozumu. odkaz ◄ reagovať
Zdá sa , že vlk je už na Slovensku poriešený ... zrejme aj rys a čiastočne lokálne aj medveď....Život ide ďalej ...a hlupáci sa radujú z Pyrrhovho víťazstva ...Howgh ! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jano1961, 14.12.2022 o 17:19 :
Takže "preventívna regulácia"...Aký to poetický názov pre normálne poľovnícke obhospodarovanie !Lebo prevenciu vykonávajúci strelec predsa nemôže vedieť, či vlk , na ktorého namieri bude či nebude v budúcnosti problémový ...Takže inými slovami : preventívna regulácia môže sledovať len jeden účel a to dosiahnuť vo Švajčiarsku únosnú hustotu populácie vlka . Sny pseudoochranárov boli teda zase len a len utópiou. Mimochodom, úplná ochrana vlka vo Švajčiarsku nemá určite ani 5-ročnú históriu a vlk sa už za takú krátku dobu svojím "spolužitím" s človekom v husto obydlenej krajine (Švajčiarsko je menšie ako SR a má až 10 mil. obyvateľov) postaral o to, že bude regulovaný preventívne...Aj tento príklad však potvrdzuje , ako sa "dodržiava" ochrana vlka v ostatnej záp.Európe , kde je vo väčšine štátov už celé stáročia strieľaný na stretnutie. Pochopiteľne okrem Švajčiarska , kde je lov zveri povolený len jeden mesiac v roku ...Chudáci švajčiarski kolegovia ... ◄ reagovať
Najnovšia správa ( preklad ) : Doteraz smeli vo Švajčiarsku strieľať len problémových vlkov. To sa teraz zmenilo. Švajčiari majú k vlkom nový prístup. S ohľadom na problematiku vlkov v nemecky hovoriacich krajinách to možno určite považovať za revolučné. Podľa „Neue Zürcher Zeitung“ (NZZ) by sa vlky mali regulovať preventívne. Čo sa však skrýva za byrokratickou frázou? To stojí za pojmom byrokracia Okrem iného sa pozornosť sústreďuje na potenciálne nebezpečenstvo pre ľudí alebo zvieratá, napríklad ochranu stád. Ak je to ťažké realizovať, kantóny majú možnosť medzi 1. septembrom a 31. decembrom – so súhlasom federálnej vlády – schváliť streľbu. V prípade potreby môžu lovci zabíjať aj celé svorky. Jedno je však jasné: zásah nesmie ohroziť populáciu vlkov vo Švajčiarsku. Odstránenie musí byť nevyhnutné na ochranu biotopov a biodiverzity. Preventívna regulácia naberá na obrátkach Štátna rada schválila novelu zákona 8. decembra a súhlas dala teraz aj Národná rada – podľa NZZ. Situácia so psovitými šelmami vo Švajčiarsku bola doteraz iná. Vlci mohli byť zastrelení len s povolením, ak preukázateľne zabili niekoľko stádových zvierat alebo boli klasifikovaní ako nebezpeční. ◄ reagovať
Sedem vlkov zabilo psa muza, ktory o 16:00 hod. lyzoval... odkaz ◄ reagovať
odkaz Vlk zabil poníka / Uršuly/, aj niekoľko oviec a kravu. Povolili jeho odstrel. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od m98, 29.11.2022 o 16:17 :
Nič nového pod Slnkom. Len k pár drbnutým eko - europoslancom pribudlo ďalšie meno : Janez Lenarčič ...Inak teda tiež lokot , podľa mena zrejme Slovinec ...Ale tí európski poľovníci, ktorí konajú na vlastnú päsť majú v uvedenej snahe europarlamentu aspoň morálne pozadie pre nelegálny lov vlka ...Veď predsa konajú len v súlade s najvyšším zákonodarným orgánom únie ! No nie ?! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od m98, 28.11.2022 o 20:08 :
Nakoľko je ťažisko výskytu vlka na území bývalej NDR domnievam sa, že tento fakt je ovplyvnený hlavne dotáciou populácie z Poľska (kde sú silné indície o umelom vysadení vlka, resp. jeho krížencov) a pretrvávajúcimi obavami tamojších - 40 rokov štátom perzekvovaných a obmedzovaných poľovníkov - z trestného stíhania. Len tak sa dá totiž vysvetliť aj skutočnosť , že vlčia populácia v ČR vznikla skôr migráciou vlkov z Poľska a nie od nás. Zdá sa totiž, že českí, teda hlavne moravskí poľovníci majú "pro strach uděláno "...Podobne ako väčšina poľovníkov v západnej Európe , teda až na Nemecko...Na škodu vlka predovšetkým ... ◄ reagovať
Doplňujúce informácie k môjmu predchádzajúcemu komentáru : Európsky parlament v uznesení z minulého týždňa požiadal Európsku komisiu, aby prehodnotila stratégiu vlkov a zohľadnila zvyšujúce sa počty. V súlade s tým by sa mal okrem iného okamžite začať postup s cieľom znížiť štatút ochrany vlka v smernici o biotopoch – z „prísne chráneného“ na „chránený“. Cieľom je prísnejšie regulovať vlka, pretože mu už nehrozí vyhynutie. „Komisia EÚ musí teraz konať podľa toho a vziať do úvahy väčšinové rozhodnutie volených zástupcov z členských štátov,“ povedal podpredseda DJV Helmut Dammann-Tamke. Cieľom uznesenia je okrem iného poskytnúť účinnú podporu pasúcemu sa dobytku. Vyzýva tiež na revíziu štatútu ochrany vlkov v Európe. Našťastie bol zamietnutý pozmeňujúci a doplňujúci návrh o zákaze lovu ako riadiaceho nástroja podľa výnimiek článku 16 európskej smernice o ochrane prírody. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jano1961, 25.11.2022 o 18:38 :
Nie je to prvýkrát čo eu.parlament prejednával problém vlka .Už sa tak stalo pred pár rokmi (publikoval som to v tejto téme pre 1-2 rokmi) , keď parlament upozornil EK, že prehnaná ochrana vlka môže mať (a určite aj má) kontraproduktívny účinok vo forme neplánovaného, čiže živelného ničenia vlka všetkými prostriedkami . Bolo by dobré to publikovať v tlači a to nielen poľovníckej ... ◄ reagovať
Posledná správa ( preklad ) z dnešného dňa, ktorá sa objavila v zahraničnej poľovníckej tlače : Veľký úspech pre juhotirolského poslanca EÚ Heberta Dorfmanna: jeho uznesenie, ktorého cieľom je v konečnom dôsledku znížiť štatút ochrany vlka, schválila vo štvrtok väčšina Európskeho parlamentu. „Väčšina pre moje uznesenie bola jasnejšia, ako som očakával,“ hovorí šťastne Dorfmann. Čo to však znamená teraz: „Je to prvýkrát, čo Európsky parlament väčšinou povedal, že je potrebné niečo urobiť so štatútom ochrany vlka, pretože existujú vážne problémy,“ povedal Dorfmann. „Európsky parlament po prvýkrát vyzýva na ďalekosiahle prehodnotenie toho, ako sa vysporiadať s vlkmi.“ Uznesenie nie je záväzné, ale: „Komisia EÚ je teraz pod tlakom, aby túto požiadavku zohľadnila pri revízii vlčia stratégia,“ hovorí Dorfmann . „Nesmú sa však uberať potrebné prostriedky z poľnohospodárskeho rozpočtu, pretože by to znamenalo, že škody by museli farmári hradiť z vlastných zdrojov,“ hovorí Dorfmann. „Ak je široká verejnosť presvedčená, že v našom kultúrnom a prírodnom prostredí sú potrebné veľké predátory, potom musí zaplatiť aj výsledné náklady. Hlavný cieľ, ktorý Parlament spája s uznesením, je v konečnom dôsledku politický, zdôrazňuje Dorfmann. Zabezpečuje, že Komisia a členské štáty sú teraz nútené zaoberať sa stratégiou týkajúcou sa veľkých šeliem vrátane otázky vlkov a prehodnotiť ju. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Jano1961, 22.11.2022 o 20:25 :
Neprestávam sa čudovať akí sú tí Nemci disciplinovaní. Všade inde v Európe stavy vlka sú dlhodobo stabilne vyrovnané (za čo považujem aj ich minimálnu úroveň, tpv. "na ukážku") , len v Nemecku je vlk stále na vzostupe (teda ak sú to naozaj vlci).
Už sa nečudujem, že sa takmer celý ich národ dal vtiahnuť do dobrodružstva zvaného II.svetová vojna. Pri takom, až otrockom rešpektovaní aj vyložene sprostých zákonov , vrátane debiliny s názvom celoročná ochrana vlka ... ◄ reagovať
Najnovšia ( preložená ) správa zo Saska : Na juhu okresu Görlitz je napríklad podľa Štátneho úradu životného prostredia „pozorovaný výrazne zvýšený výskyt útokov vlkov na hospodárske zvieratá“. Vo väčšine prípadov boli zvieratá dostatočne chránené. V prípade opakovaných útokov na bránu bol dokonca minimálne v dvoch prípadoch prelomený 1,80 metra vysoký pevný plot. To znamená, že ochranné opatrenia prijaté majiteľmi zvierat dokonca prekračujú požadovanú minimálnu ochranu. MINIMÁLNE POŽIADAVKY NA OCHRANU V SASKU Ako minimálna ochrana proti vlkom musí byť elektrický plot v Sasku vysoký 90 cm a minimálne napätie 2000 voltov po celej dĺžke plota. Trvalý plot z drôteného pletiva, uzlového pletiva alebo podobného materiálu musí byť vysoký najmenej 120 cm a vybavený pevným prízemným ukončením (napínacím drôtom), ktoré svojou konštrukciou bráni prekĺznutiu vlkov. Zdroj: Štátny úrad životného prostredia ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od HUGO09, 3.7.2022 o 16:44 :
Daný obrázok je ironická poľovnícka satira na blba B. ktorá je slušná a trefná. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od dede, 2.7.2022 o 21:38 :
Prosím ťa ,,pre pána kráľa ,,to je čo to je nejaká fotomontáž? už mám nejaké roky ale niečo takéto som nevidel. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.