Prosím ťa uveď mi odkiaľ máš údaj, že "..veľmi veľa ochranárov, možno i viac ako polovica, má prírodovedné vzdelanie.." Z akého zdroja čerpáš a čo je to podľa teba prírodovedné vzdelanie? Lebo medzi také patrí aj matematika, fyzika, mediamatika, chémia, antropológia, jadrová a subjadrová fyzika a množstvo iných s enviromentálnymi a biologickými vedami nesúvisiacich vedných disciplín. Apropo, vzdelanie nie je všetko, kompetentnosť rozhodovania nezávisí len od neho, ale pramení najmä zo skúseností a praxe v danej oblasti. Lesník alebo poľovník či pracovník TANAPu čerpajúci z priamych pozorovaní a praxe získanej v priebehu rokov týkajúcej sa vývoja populácie napr. medveďa má k téme určite povedať viac ako absolvent enviromentálneho manažmentu, ktorý videl medveďa zatiaľ len v učebnici. Keby toto kompetentní na SR pochopili tak v životnej úrovni atakujeme Švajčiarov. A zodpovednosť "ochranárov"? Nebuď smiešny, prakticky žiadna. Nemusia preukazovať odbornú spôsobilosť, skladať skúšky, niesť za svoje konanie pretavené v praxi a reálnom živote dôsledky. Tí akurát vedia vyplakávaním, mediálnym tlakom a demagógiou bez podloženia relevantným výskumom "vyboxovať" nejakú zlepenú novelu či rozhodnutie príslušného orgánu ochraňujúce predmet záujmu daného ochranárskeho spolku bez ohľadu na celkové dopady. Nevedia chrániť plošne, pripustiť zásah aj v podobe kvalifikovaného odstrelu, ktorý neznamená automaticky vždy len úbytok v populácii, ale sústredia sa na svoj predmet záujmu priam tunelovým videním znásobeným prídavnými klapkami na oči. Takto sa bezhlavo presadzovala a presadila ochrana kormorána, za ktorého odstrel sa neskôr z dôvodu jeho premnoženia muselo poľovníkom platiť, inač by rybári lovili ryby akurát tak vo vani a následky tejto "ochrany" poznať v zarybnenosti riek a rybníkov doteraz. A nepočul som, že by sa vyvodila konkrétna zodpovednosť za tento "erudovaný" nápad, ktorý napáchal určite viac škody ako chybný odstrel medveďa poľovníkom, ktorý mal väčšiu labu o 5cm a o 30kg väčšiu hmotnosť, začo je strelec sankcionovaný okamžite. A to uvádzam ten lepší príklad. "Ochranár" si presadí zákaz odstrelu alfa samcov u vlka dravého, pričom na druhej strane jedným dychom dodáva, že rozoznať alfa samca je v prírode prakticky nemožné. Ale z poľovníka by pytliaka spravil obratom, lebo každý väčší vlk bude z jeho pohľadu alfa samec a predsa poľovník má vedieť načo strieľa. V praxi je teda zodpovednosť vyvodzovaná len u poľovníkov, pretože tí tu prax aj reálne tvoria a pohybujú sa v nej. Na druhej strane nepoznám zákon trestajúci sankciami ľudskú hlúposť pri tvorbe neefektívnych a absolútne kontraproduktívnych opatrení, ktoré dokážu v rámci živenia svojho biznisu vyprodukovať niektorí "ochranári". Toľko k neseniu zodpovednosti a kompetentnosti pri tvorbe opatrení ovplyvňujúcich prax. Bohužiaľ, častokrát je však prax nastavená ľuďmi, ktorí v nej nikdy neboli. Ad absurdum.
Dúfam, že autorom videa nie je poľovník ! Lebo ak je, tak by mal čeliť kárnemu konaniu SPK za zverejňovanie drastických záberov, z ktorých to vyzerá tak ,ako keby pri usmrcovaní stavovcov tiekla krv !!!Kto to kedy slýchal ?! Lebo však mäso v TESCu,LIDLI, BILLE či KAUFLANDE a i.je zrejme červené od umelého farbiva ...Len neviem prečo práve červeného ?! A tiež preto , lebo verejnosť je na takého zábery citlivá a vyvoláva to jej negatívne protipoľovnícke reakcie...Dokonca sa môže nájsť niekto ,u ktorého to bude evokovať nenávisť k predátorom ! To by už bolo veľa aj na rôznych Nátelníkov,ich pobočníkov a kurtizány ! Všakže...!Alebo po východniarsky : ta ne ...?! ...čudujem sa, že niekto môže takto riskovať ...! ◄ reagovať
poznám ho osobne,,,od revolúcie nerobí nikde,len sa priživuje na úkor nás ostatných....žije z ľudskej hlúposti....asi tak ◄ reagovať
Elektrikár Lukac to robí len kvôli biznisu, keby nedostávali prachy na vlka, tak by ochranovali to, z čoho by bol najväčší zisk. Asi tak. Hoc aj trávu zelenú. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od mibe74, 10.2.2020 o 20:09 :
presne tak ....ako si len vlk dovolil na zdravé jelenča,keď podľa elektrikára Lukača vlk predsa loví len choré jedince?ja už tomu vôbec nerozumiem...xi xi ◄ reagovať
Okamžite a neodkladne treba kontaktovať Lukaca aj s jeho bandou a dat mu jelienca k náhrade a takisto vyhlásiť vlka za nebezpečného tvora. Ako si vlk dovolil napadnúť jelienca? To sa neporadil s VLK-om??? Chúďatko jelienca, vlk je nebezpečný a krutý tvor, keď ide zožrať také chudatko, preto jeho kvótu na odstrel okamžite treba zvýšiť-neodkladne a VLK-a pokutovať za napadnutie jeliencata vlkom. Keby nebolo vlka, jelienca mohlo žiť a nemusela ho ešte prejsť električka. Tým vznikla škoda, ktorú by VLK mal uhradiť-stanovenú hodnotu jeliencata a vlka si nabudúce držať nakrátko. Inak bude organizácia VLK zrušená, pokiaľ sa to ešte raz zopakuje. ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 4.2.2020 o 20:10 :
No, tak potom sme na tom rovnako :-o)) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 4.2.2020 o 16:17 :
no neviem ,bo soba som videl len v telke:):):):):):) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 3.2.2020 o 18:25 :
Lubo, presne to si myslim, lebo Ty ako stary a skuseny jager by si si urcite nepomylil soby s vlkmi :-o)) ◄ reagovať
Tiež si myslím že je to "fake" (OJEB) ako sviňa...hold, dnes už asi naozaj niet segmentu v ktorom by sa nefakeovalo :) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od rys2, 3.2.2020 o 16:36 :
myslíš že za mna rozmýšlala žena:):):):):) ,len som si to poriadne nepozrel ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.2.2020 o 10:43 :
Jediny, kto rozmyslal svojim vlastnym rozumom a nedal sa "oblafnut" po odkaze na video bol pan Lysec, zaco mu patri pochvala! ( vid prispevok Lysec 3.2.2020 o 8:13 ). ◄ reagovať
Tiež som myslel na soby, ale chcel som to dať tu nech každý okomentuje svoje ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od sporko1234, 3.2.2020 o 7:45 :
To napadlo ako prvé aj mňa ale zároveň sa mi tie zábery taktiež nepozdávaju,pretože na nich nie je 100percentne vidieť že su to opravdu vlci. Ja som si to aj zastavoval aj zväčšoval ale tie zábery su také roztrasené. Neviem aký to bol let ale keď chcem niečim akože šokovať tak sa k ním priblížím alebo viackrát zakrúžim aby som si bol na stopro istý že su to vlci a nie vytvaral špekulácie. Ona Sibír je obrovská ale je tu jedno ale. Až toľko potravy neponúka aby sa na takom priestore ako bolo v tom videu sa zhromaždilo až toľko vlkov. Sibír je v podstate obrovská pustatina. Ako vieme každá svorka si chráni svoje teritorium ktore si pravidelne značkuje a odháňa z neho konkurenciu aby sa uživila.Tak neviem čo by malo tých vlkov viesť k tomu aby sa zhromaždili na tak malom priestore kde nemajú adekvátne množstvo potravy. Pokiaľ ja viem tak adekvátne množstvo potravy teda sobov v takom množstve aby uživilo spomínaných vlkov sa nachádza za polárnym kruhom kde ich po tisíckach chovajú Sámovia pre svoju obživu ale oni si ich bránia aby mohli vôbec prežiť. Záverom:ak to boli naozaj vlci tak to musela byť riadna anomália lebo na tak malom území toľko predátorov(teda svoriek),to by muselo dochádzať k neustálym bojom a neviem si predstaviť o akú potravu by im tam išlo. Mali by nám to objasniť "bratia" Rusi oni sú nato možno zvyknutý a vedeli by nám to objasniť. ◄ reagovať
keby to boli vlci,tak už by museli byť vegetariáni ,už by museli žrať sneh ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 3.2.2020 o 8:13 :
máš pravdu chlapec mi to zvetšil cez dajaký program a sú to soby ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 2.2.2020 o 21:55 :
Mám už horší zrak,ale myslím si , že to sú soby .Veď to sú tisíce zvierat ! Ak by to boli naozaj vlci ,tak aby prežili museli by sa žrať navzájom ...Ten text pod videom je podľa mňa feik či tak nejako ,ako sa to v reči IT nazýva... ◄ reagovať
Na tom videu pomasturbuje nejeden člen LOZ.vlk ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 2.2.2020 o 18:57 :
si si asi pozrel zle video,pretože tam na tom jednom je z vrtulníka fotená obrovská svorka vlkov,asi na to dával huskyman odkaz ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.2.2020 o 10:43 :
Za prvé : jeden vlk v meste nie je invázia. Za druhé : Dr.Voskár kedysi pri svojej prednáške pre členov SZS spomínal, že v ZSSR hojne dochádza k spontánnemu kríženiu vlkov so psami. Hlavným znakom hybridov je o.i. aj nižšia plachosť voči človeku. A za tretie : také poznatky sú aj z oblasti Černobyľu,kde bolo obyvateľstvo po explózii atom.elektrárne vysťahované, ale psi tam zrejme zostali. Takže je to možno kríženec tohto pôvodu. Lebo vlci sa v Rusku celoročne lovia a teda nemajú dôvod nebyť plachí. Koniec koncov aj čs.vlčiak (kríženec nemeckého ovčiaka a karpatského vlka) a je od vlka len ťažko rozoznateľný... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 13.5.2019 o 16:53 :
Len tak na okraj vo veci Vášho odkazu: k článku o "vlčiarovi" p.Tesákovi na blogu p.Gallayovej sa objavilo zopár protipseudoochranárskych príspevkov od autora Jarik Jarik - a nejako zostalo ticho...Myslím,že stále viac tých blbečkov objavuje starú známu pravdu o tom, že táto je vždy niekde uprostred. Vďaka Bohu - ak je to tak ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miroslav6, 15.5.2019 o 11:58 :
Na čo tam treba reagovať ? Napr. na pána Tesákove drísty spojené s megalomanskými predstavami o riešení územnej ochrany prírody na našom maličkom a preľudnenom Slovensku len pre to ,aby on a jemu podobní mohli "masturbovať" na sledovaní pár svoriek vlkov,ktorým však Vy a Vám podobní idete po krku viac ako ste si schopní uvedomiť.. Ak sú podľa Vás poľovníci spolkom prevažne ekologicky negramotných antropocentrikov ,tak Vy a Vám podobní ste zase spolkom pragmagtického uvažovania neschopných a infantilne -insitných egocentrikov ,navyše s nebezpečnými sklonmi diktovať svoju vôľu ostatným!A čo keby ste o tom ekologicky negramotnom antropocentrizme poučili trochu aj vrahov života v našich poliach ,čiže našich postkomunistických poľnohospodárov , pardon : farmárov ?! To už nie ,však ? Tam ste pokakaní všetci ...V poliach podľa Vás už nejde o ekológiu ani o biodiverzitu. Zaujímajú vás len lesy : lesy ,kde to ešte ako tak ide - lenže vôbec nie Vašou zásluhou. Ochranárski pokrytci... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od miroslav6, 15.5.2019 o 11:58 :
vzhladom na vas vek by som čakal rozvažnosť a triezvy pohľad na svet vidite dôsledky a nechapete suvislosti ten bývalý zamestnanec by vas s prehladom vopchal do zadku a narozdiel od vás videl mincu z oboch strán preto je aj bývalý ...každy nesie zodpovednosť sam za seba tak vaše škatulkovanie je len detinska bezmocnosť nad tým na čo vy nemáte dosah možte tu hodiny fňukať ono časom bude treba konať lebo nejde nadradzovat jeden druh nad ostatne ako oíšete o človeku vy pravoverný ktorý robíte to iste tým že napriek skutočnosti povyšujete šelmy nad všetko ostatne a tým si drahy pane se.ete do huby a neospravedlní to ani vase ukazovanie prstom ...kazda akcia ma reakciu to vám uniká doteraz zrejme...ten svet von je iny ako spoza PC to ale niektoý čo by chranili prales v amazonke a doma na verande nepoleju kvety nikdy nepochopia ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od Lysec, 14.5.2019 o 7:43 :
A na čo z toho rozhovoru pociťuje bývalý zamestnanec CHKO Veľká Fatra potrebu reagovať?
Aby nedošlo k nedorozumeniu, nie som proti, nebuďte pasívni, ozývajte sa, berte spravodlivosť do svojich rúk, zo zákonov si vyberajte len to, čo sa vám hodí, demaskujte sa. Nech čo najviac ľudí vidí, že ste spolok prevažne ekologicky negramotných antropocentrikov. ◄ reagovať
to niekto aj platí za toto? vraj treba ľudí v landroveri nech tam ide ved sme automobilová veľmoc ◄ reagovať
Uvedený odkaz je na blogu od 10.mája ,napriek tomu z našej strany žiadna odozva ! Ani od autora odkazu .Pasivita je pre náš prístup slabé slovo! Nemá význam,aby sme o danom probléme debatovali len medzi sebou. Treba sa ozývať navonok... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od WolfHunter, 20.3.2019 o 8:12 :
Čo sa rozčuľujú nad jedným náhodou objaveným prípadom.A čo ďalších ,podľa odhadu,okolo 100 vlkov ročne , o ktorých vedia len strelci a zrejme aj ich najlepší kamaráti ? Kedy už tí pseudoochranárski debilkovia konečne pochopia ,že najväčším škodcom vlka (dtto rysa a medveďa) nie sú poľovníci ,ale oni samotní ?!A tiež si myslím, že vzhľadom na náklady spojené s balistickou expertízou a množstvom zbraní ,ktoré by bolo potrebné porovnať ,žiadna expertíza nehrozí ...Ide predsa len o vlka , nie o človeka ...! ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od mibe74, 19.3.2019 o 22:43 :
jasne policajt podotkol ze strela sa nenasla a aj tak bol ulovený...k tomu komediantovi akože ochranarovi sa vyjadrovat nebudem frajer z kadavera posudil vek na 4 roky a aj umysly neboheho...výsledok bludu natura 2000 a prosím pekne toto daju do telky v snahe poburovat...nikto nikdy nic nenajde len ochranari tu mi nieco nesedí nechcem konspirovat ale ak by bol vstrel a vystrel na kozi ak tam bola ponechana by ho nasli...mrzi ma len jedna vec vysledky pitvy nebudu to sa nikdy nestalo aby to uvideli na pravu mieru ak vlk uhynul a hocikto si vzal lebku...učelova reportaž v snahe šokovat ... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od peterD, 10.11.2018 o 9:15 :
Ta naj pýtajú náhradu od Lukaca z vlk-u a Lukac naj jim tys idze medzvedze odhanac... ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 23.7.2018 o 20:40 :
Taký priebeh mal predsa KMO.Dolu na dolniakoch fungoval , u nás na Horniakoch ,okrem pár prípadov (PD,DK) nebol vlastne zistený.A dnes už o ňom nepočuť. Dokonca nebohý Ing.Juraj Hôher mi tvrdil, že vždy keď na dolniakoch prišla na diviaky nejaká nákaza,tak veľké kusy sa sťahovali hore do hôr.Myslím, že to uviedol aj vo svojej knihe (Spomienky poľovníka a lesníka I,II).A či vlkov je veľa alebo málo z hľadiska likvidácie nákazy to neviem,ale medveďov je toľko, že neviem či im tých (predpokladaných) kadáverov nebude málo a či sa nebudú s vlkmi ešte o ne aj biť.Ja si však myslím, že celá psychóza okolo AMO je len prihrievaním si polievočky št.veterinárnej správy a pseudoochranárskych debilkov.Čo robia Maďari ??? Lebo tých evidentne ani KMO nejako nevzrušoval... ◄ reagovať
Jedno je isté,ochranari si prihrievaju pri vlkovi svoju polievočku,pretože len tak sa udržia na svojich teplých miestočkách ,ale vlkovi to len uškodí,presne ako napísal Lysec v jednom svojom príspevku ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 24.7.2018 o 8:14 :
Lubenko jeden odborník sa nedávno vyjadril, že vlkov máme málo, ale následne že vlkov je dosť na to aby vyriešili problém s diviakmi. Tak teraz ani ja neviem :)) ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 24.7.2018 o 8:14 :
AMO je pre VLKa zámienka pre tých, ktorí tomu nerozumejú, resp. nechcú rozumieť, napr. preto, že im situácia na našich poliach hrá do karát ◄ reagovať
na juhu keď bude mor a vlky tam niesu a u nás mor nieje a vlky sú ako to mám potom podla vašej teorije chápat ,poučte ma prosím nech nezomriem sprostý,lebo vlky sa postavia na hranicu a budu likvidovať diviaky nakazené AMO?? ◄ reagovať
Reakcia na príspevok od lubenko, 23.7.2018 o 20:40 :
Vlk určite pôsobí proti AMO, podone ako proti KMO, v danej lokalite, keďže riedi koncentráciu diviaka a zároveň likviduje choré kusy. No pri súčasných podmienkach, ktoré má diviak na populačný rast hlavne vďaka tomu ako vyzerajú naše polia, je to ako skákanie po pneumatike: na jednom mieste ju stlačíš, na inom sa o to viac vyduje. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.