Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Vlk dravý - poľovníci verzus ochranári - diskusia

autor: správca admin
pridané: 14.4.2015 21:24
Problematika ohľadom lovu vlka dravého, názory poľovníkov verzus snahy rôznych ochranárskych organizácií. Aký je váš názor, skúsenosti, realita?
počet zobrazení: 68 927
počet hlasov: 2
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 16.12.2015 o 19:54

Prosím ťa uveď mi odkiaľ máš údaj, že "..veľmi veľa ochranárov, možno i viac ako polovica, má prírodovedné vzdelanie.." Z akého zdroja čerpáš a čo je to podľa teba prírodovedné vzdelanie? Lebo medzi také patrí aj matematika, fyzika, mediamatika, chémia, antropológia, jadrová a subjadrová fyzika a množstvo iných s enviromentálnymi a biologickými vedami nesúvisiacich vedných disciplín. Apropo, vzdelanie nie je všetko, kompetentnosť rozhodovania nezávisí len od neho, ale pramení najmä zo skúseností a praxe v danej oblasti. Lesník alebo poľovník či pracovník TANAPu čerpajúci z priamych pozorovaní a praxe získanej v priebehu rokov týkajúcej sa vývoja populácie napr. medveďa má k téme určite povedať viac ako absolvent enviromentálneho manažmentu, ktorý videl medveďa zatiaľ len v učebnici. Keby toto kompetentní na SR pochopili tak v životnej úrovni atakujeme Švajčiarov. A zodpovednosť "ochranárov"? Nebuď smiešny, prakticky žiadna. Nemusia preukazovať odbornú spôsobilosť, skladať skúšky, niesť za svoje konanie pretavené v praxi a reálnom živote dôsledky. Tí akurát vedia vyplakávaním, mediálnym tlakom a demagógiou bez podloženia relevantným výskumom "vyboxovať" nejakú zlepenú novelu či rozhodnutie príslušného orgánu ochraňujúce predmet záujmu daného ochranárskeho spolku bez ohľadu na celkové dopady. Nevedia chrániť plošne, pripustiť zásah aj v podobe kvalifikovaného odstrelu, ktorý neznamená automaticky vždy len úbytok v populácii, ale sústredia sa na svoj predmet záujmu priam tunelovým videním znásobeným prídavnými klapkami na oči. Takto sa bezhlavo presadzovala a presadila ochrana kormorána, za ktorého odstrel sa neskôr z dôvodu jeho premnoženia muselo poľovníkom platiť, inač by rybári lovili ryby akurát tak vo vani a následky tejto "ochrany" poznať v zarybnenosti riek a rybníkov doteraz. A nepočul som, že by sa vyvodila konkrétna zodpovednosť za tento "erudovaný" nápad, ktorý napáchal určite viac škody ako chybný odstrel medveďa poľovníkom, ktorý mal väčšiu labu o 5cm a o 30kg väčšiu hmotnosť, začo je strelec sankcionovaný okamžite. A to uvádzam ten lepší príklad. "Ochranár" si presadí zákaz odstrelu alfa samcov u vlka dravého, pričom na druhej strane jedným dychom dodáva, že rozoznať alfa samca je v prírode prakticky nemožné. Ale z poľovníka by pytliaka spravil obratom, lebo každý väčší vlk bude z jeho pohľadu alfa samec a predsa poľovník má vedieť načo strieľa. V praxi je teda zodpovednosť vyvodzovaná len u poľovníkov, pretože tí tu prax aj reálne tvoria a pohybujú sa v nej. Na druhej strane nepoznám zákon trestajúci sankciami ľudskú hlúposť pri tvorbe neefektívnych a absolútne kontraproduktívnych opatrení, ktoré dokážu v rámci živenia svojho biznisu vyprodukovať niektorí "ochranári". Toľko k neseniu zodpovednosti a kompetentnosti pri tvorbe opatrení ovplyvňujúcich prax. Bohužiaľ, častokrát je však prax nastavená ľuďmi, ktorí v nej nikdy neboli. Ad absurdum.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 52

komentáre

zoradiť
zobrazené 361-400 z 803 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off lubenko, 1.9.2020 o 12:53

Reakcia na príspevok od JaroslavStoklasa, 1.9.2020 o 8:08 :
úplný súhlas,kto to nerobil nevie ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lubenko, 1.9.2020 o 12:52

Reakcia na príspevok od Jager68, 31.8.2020 o 17:44 :
Peto tak za 3 Ečka by som ju nepredával to by som bol špatný gazda ◄ reagovať

off JaroslavStoklasa, 1.9.2020 o 8:08

Nedá mi nezareagovať. Živím sa chovom oviec. V prvom rade je rozdiel, či má človek hobby chov, alebo sa tým živí. Budem hovoriť za seba. Chovám východofrízske ovce. Cena 11 týždňovej chovnej jahnice po odstave je cca 120 - 150 eur v priemere. Chovnej jarky cez 200 eur. Plemenný baran cca 500 eur, zo zahraničia ešte viac, podľa kvality. Odškodné od štátu za kus, po strhnutí vlkmi a zariadení všetkých papierovačiek bolo cca 74 eur. Kopa nervov a neisté peniaze, navyše nepokryjú ani kúpne náklady. Ďalej ušlý zisk. VF ovca dá za laktáciu v priemere 520 litrov mlieka. To je cca 100kg syra, pri cene 8 eur za kilo čerstvého je to 800 eur. Ak Vlk strhne ovcu, strácam peniaze zaplatené za nákup ovce a 800 eur ročne zo syra. Ak dojí ovca 5 rokov je to veľká strata. Ak aj rátam len rok, kým ju nahradím novou, je to strata 130 eur za strhnutú, 100 eur za kafilériu, 800 eur ušlý zisk na mlieku a 130 za novú ovcu. Spolu 1160 eur, bez ceny práce, dane, odvodov, nákladov na krmivo a pod... Toľko štát nikdy nezaplatí. U valašiek a cigájí sú náklady nižšie, ale určite sa ani pri nich štátna náhrada za strhnutie vlkmi nákladom nevyrovná... Takže tak. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 13

off rys2, 31.8.2020 o 23:07

Chlapi, ved jahnaci gulas stoji v lepsej restauracii orientacne mozno 15€ ... a to tam nemas 1 kg jahnaciny na porciu a pravdepodobne len plece :-o) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Jager68, 31.8.2020 o 17:44

Reakcia na príspevok od lubenko, 30.8.2020 o 16:30 :
Lubo nie.Jahna nemoze u vas stat tolko €..My kupujeme na Handloch od 2-3 €/kg zive.Väcsinou si cenu aj tak dohodneme ako pausal..-) Vzdy kupime aspon 2ks. Huskyman ma v tomto pravdu. Alebo ste naucili ceskych turistov tam u vas na Liptove na jahnacinu a je taky dopyt,ze je taka draha..-) ◄ reagovať

off lubenko, 31.8.2020 o 17:35

Reakcia na príspevok od Huskyman, 30.8.2020 o 17:38 :
od teba nepotrebujem ,máme 50 ks oviec a kludne by som ich vedel predať ale nie za 3 ečka.dohovoril som s tebou to nemá cenu ◄ reagovať

off Lysec, 31.8.2020 o 7:45

Reakcia na príspevok od Huskyman, 30.8.2020 o 17:36 :
Treba skúsiť ...Pokiaľ som však niečo také zachytil jednalo sa o Európu a škody spôsobené hlavne rysom. Myslím,že to bolo z alpských a pyrenejských štátov. Francúzsko,Švajčiarsko, Taliansko,Španielsko .... ◄ reagovať

off Huskyman, 30.8.2020 o 17:38

A za tých 30€/kg jahňaciny ti jej zoženiem koľko budeš chcieť, kľudne ti dám aj za 25 aby sa ti to oplatilo ◄ reagovať

off Huskyman, 30.8.2020 o 17:36

Reakcia na príspevok od Lysec, 30.8.2020 o 17:09 :
Súhlasím ale to sa môžme tak baviť o psovi alebo koni, nie o ovciach, nie sme v USA kde je možné asi všetko ◄ reagovať

off Huskyman, 30.8.2020 o 17:34

Tak u nad ide jahňa po 3€ v živom, v mase po 6€. Bavíme sa o cene u chovateľa nie v tescu na pulte ◄ reagovať

off Lysec, 30.8.2020 o 17:09

Vo svete (aspoň tom civilizovanom) sa však vraj oceňuje aj nemajetková újma ,reprezentovaná predovšetkým emocionálnym vzťahom chovateľa a jeho rodinných príslušníkov k šelmou zabitému hospodárskemu zvieraťu...Myslím si,že aj u nás by šikovný právnik dokázal cez tento titul vytĺcť aspoň pár stovák či možno aj tisícok Euro za jeden kus navyše...Keď to dokážu za urážku na cti, prečo nie aj takto... Len už by mal niekto začať ... ◄ reagovať

off Lysec, 30.8.2020 o 17:00

Reakcia na príspevok od zepo, 3.3.2020 o 14:27 :
Majko zrejme vie, že je proti besnote vakcinovaný ....Teda nie Majko ,ale ten tztv.vlk... ◄ reagovať

off lubenko, 30.8.2020 o 16:30

Reakcia na príspevok od Huskyman, 30.8.2020 o 12:40 :
Lacno si ceníš svojich oviec a roboty,už len keby som bral najnižšiu cenu 10 Eur kg,tak 20kg ovca by koľko stála o jahnacine ani nevravím ta sa pohybuje okolo 30 eur kg,ale čo tvoj názor ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 2

off Huskyman, 30.8.2020 o 12:40

Reakcia na príspevok od lubenko, 30.8.2020 o 10:24 :
Chovám ovce i dobytok, len som chcel poukázať ako niektorí chovatelia zámerne nadhodnocujú cenu zvieraťa pokial sa jedna o odškodnenie, keby si vedel tak cena ovce cca 60€, nech 100, ale nie 3x viac. To sa potom oplatí chovať pre medvede a vlkov, nech štát platí ◄ reagovať

off lubenko, 30.8.2020 o 10:24

Reakcia na príspevok od Huskyman, 29.8.2020 o 11:19 :
pri všetkej úcte ,ty chováš ovce?,pretože keby si ich choval tak by si takú somárinu nepovedal ◄ reagovať

off Huskyman, 29.8.2020 o 11:19

Reakcia na príspevok od m98, 28.8.2020 o 17:31 :
250-300€ trochu veľa za jarku, to aj ku mne nech sa prídu vlci nažrať a štát nech platí ◄ reagovať

off zepo, 3.3.2020 o 14:27

Reakcia na príspevok od Lysec, 3.3.2020 o 9:47 :
Toto je typicky slovenské riešenie problému takmer domestikovaného vlka (?) u nás. Ochranárske tupelá na čele s Majkom ktoré mali mesiac na to,aby vlka uspali a odtrepali ho do divočiny radšej masírujú modzgy miestnym občanom že vlk je neškodný,aby sa nebáli. Toto je ale sprostosť,preože aj pes domáci,ktorý sa túla po verejnosti je nie neškodný. Garantujem vám,že keby sa toto dialo v mojom kraji tak je tento vlk už hore gvintom. Alebo pod Tatrami čakajú že ho prejde vlak alebo autobus čo sa už takmer stalo alebo zdochne na starobu? A čo ak dostane rabies a pohryzie ľudí tak bude za to Majko niesť zodpovednosť? ◄ reagovať

off Lysec, 3.3.2020 o 9:47

Reakcia na príspevok od Huskyman, 2.3.2020 o 19:38 :
A kde je tam Tvoja reakcia ...?!Alebo si netrúfaš ? Podľa mňa Slovensko je zamorené krížencami vlka a československého vlčiaka a dokonca sa nedá vylúčiť ani ich umelý odchov a vypúšťanie do prírody cez pošahaných "vlkomilov"... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Lysec, 21.2.2020 o 13:34

Reakcia na príspevok od goret, 21.2.2020 o 6:40 :
Už sa nemusíš snažiť - už si načisto .... a môžem ťa ubezpečiť, že nielen u mňa ! ◄ reagovať

on goret, 21.2.2020 o 6:40

Reakcia na príspevok od Lysec, 21.2.2020 o 5:06 :
pustiť do gatí na poľovníckom fóre je tiež vážna vec, howgh ◄ reagovať

off Lysec, 21.2.2020 o 5:06

Reakcia na príspevok od goret, 20.2.2020 o 15:02 :
Tuším som Ťa precenil ...Ak si to doposiaľ nepochopil poviem to rovno ,ako medzi chlapmi : nezaberaj tu priestor svojimi ko..tinami !A ak ani tak nie, tak to je už problém pre admina...........,alebo možno aj pre psychológa ... ◄ reagovať

on goret, 20.2.2020 o 15:02

Reakcia na príspevok od Lysec, 20.2.2020 o 9:37 :
pustiť do gatí na VČS nie je vtip - to je vážna vec ◄ reagovať

off Lysec, 20.2.2020 o 9:37

Reakcia na príspevok od goret, 20.2.2020 o 9:17 :
Goretko - ak si nezbadal ,na tejto stránke je aj téma "Poľovnícke vtipy"... ◄ reagovať

on goret, 20.2.2020 o 9:17

Reakcia na príspevok od Lysec, 19.2.2020 o 18:02 :
Na výročnej členskej schodzi rozpráva starý poľovník príbeh z poľovačky. - Sedím si takto podvečer v hore na pni a čakám. A tu zrazu medveď a rúti sa na mňa. Neváham, namierim, ... a kua, posral som sa. - Ale dedo, veď to by sa mohlo stať každému. - No, ale ja som sa posral teraz. ◄ reagovať

off Lysec, 19.2.2020 o 18:02

Reakcia na príspevok od goret, 18.2.2020 o 10:36 :
Ideš nejako od veci ...Kto tu hovorí o humore ? Uznávam , pre človeka ktorý je poľovníkom pár rokov aj s cestou to môže pripadať humorné. Ubezpečujem Ťa však ,že pre nás , ktorí s poľovníctvom žijeme už 40-50 rokov sú to vážne veci ! A ešte niečo : nože si posleduj koľko hlasov za svoje "klenoty" dostávaš .......a preber sa .... ◄ reagovať

on goret, 18.2.2020 o 10:36

Reakcia na príspevok od Hekler, 15.2.2020 o 10:13 :
Recept: „Humor je boj s ľudskou hlúposťou. V tom boji nemôžeme nikdy vyhrať, ale nikdy v ňom nesmieme ustať. Pravdaže pozor na omyl - ten, koho považujeme za blbca, považuje za blbca nás. Ide o to nevyvraždiť sa.“ Jan Werich ◄ reagovať

off lubenko, 17.2.2020 o 13:55

Reakcia na príspevok od Lysec, 17.2.2020 o 13:10 :
Jaro ved to som presne napísal v mojej tretej vete ◄ reagovať

off Lysec, 17.2.2020 o 13:10

Reakcia na príspevok od lubenko, 15.2.2020 o 12:54 :
Nesúhlasím :my totiž pre nich nepriatelia sme a už dávno neplatí ,že kto do teba kameňom ,ty doňho chlebom (to by sme dopadli ...!). Ergo nepriateľa si zo mňa ( a myslím, že nielen zo mňa) určite vyrobili oni a tak odmietam ich ľutovať! Hlupáka zvyknem poľutovať, lebo ten nevie čo činí .Sú medzi nimi určite aj zmanipulovaní hlupáčikovia ,ovšem zlo pramení z ich "nátelníkov" ,čo sú obyčajní paraziti a tých teda ľutovať nikdy nebudem a ani im nikdy nič dobré priať nemôžem. Ani len neúprimne... Ba dokonca všetko zlé čo sa im stane beriem ako zaslúžený boží trest za všetko zlo ,ktoré iným ľudom ako aj prírode spôsobujú ... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off lubenko, 15.2.2020 o 12:54

Reakcia na príspevok od goret, 15.2.2020 o 8:34 :
Dušan já ich neberiem ako nepriateľov,len mi je ich ľudsky ľúto,škodná sú ich náčelníci,ktorí si presadzujú len svoj názor ◄ reagovať

off lubenko, 15.2.2020 o 12:50

Reakcia na príspevok od Hekler, 15.2.2020 o 9:17 :
tam sa malo proti nim tvrdo zakročiť a mohlo byt po probléme ◄ reagovať

off zepo, 15.2.2020 o 10:24

Pamätám sa po prevrate keď nastúpila debokracia a vykotili sa samozvaní ochranári. Títo v opilosti obdúrali lesníkov v službe,pílili posedy a prístešky pre lesných robotníkov a ničili protiohryzové oplôtky.Na podpoľaní sa stal prípad že v úseku vyznačenom na ťažbu podľa LHP sa primkliochranárski trúdi reťazami o stromy. O pol dňa prišli za lesníkmi kolegovia trúdov a pýtali kľúč od závory na lesnej ceste pretože vezú protestantom obed. Kľúč samozreje nedostali,pešo sa im terigať do brehov nechcelo,tak o pár hodín sa protestanti s dlhými nosmi sunuli z lesa preč. Takto na nich treba! ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 6

off Hekler, 15.2.2020 o 10:13

*** veľmi dobre si to napísal, chýba empatia (alebo je účelovo potláčaná) a to neveští nič dobré Vlk dravý - poľovníci verzus ochranári - diskusia ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Hekler, 15.2.2020 o 9:17

Reakcia na príspevok od lubenko, 14.2.2020 o 16:02 :
Ľubo, teraz som pochopil prečo ich je stále tak veľa, vy ste boli slušní a nezobrali ste im klúče ((: ◄ reagovať

on goret, 15.2.2020 o 8:34

Reakcia na príspevok od lubenko, 14.2.2020 o 16:02 :
Sfanatizovaný dav, primitívne ľudské stádo dokáže veci, ktoré by jedinec nedokázal a ani by sa o to nepokúšal, napr. zlynčovať človeka, len preto, že je iný, resp. má na niečo iný názor. Skúsme sa zamyslieť, či každý, kto má na vec iný názor, a nemusí to byť ani protichodný názor, je automaticky náš nepriateľ. ◄ reagovať

off lubenko, 14.2.2020 o 16:02

Reakcia na príspevok od Lysec, 14.2.2020 o 13:26 :
já som v tomto presvedčení ,že sú to psychicky chorí ľudia,už od doby,keď som ich videl v tej Tichej doline priviázaných o ten mostík a smreky ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 5

off Lysec, 14.2.2020 o 13:26

Reakcia na príspevok od zepo, 12.2.2020 o 8:12 :
Minule na jednom predvolebnom zhromaždení strany Sme rodina(ktorá mimochodom ako jediná vo volebnom programe prezentuje zastávanie sa lesníkov, lesomajiteľov,poľovníkov a uplatňovanie protiochranárskych opatrení) hovoril jeden múdry človek o tom, že presadzovať bezzásahovosť či kritizovať usmrcovanie zveri poľovníkmi a neuplatňovať to na sebe (napr.vylúčiť sa z lekárskej starostlivosti, či jesť mäso) je z medicínskeho hľadiska vlastne psychiatrické ochorenie ,zrejme mal na mysli schizofréniu ...Lenže vysvetlite bláznovi ,že je blázon... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 4

off zepo, 12.2.2020 o 8:12

Reakcia na príspevok od Lysec, 11.2.2020 o 20:19 :
Súhlasím s Vaším príspevkom a čudujem sa tej časti našej spoločnosti (s výnimkou vegetariánov ktorí sú postihnutí inak) ktorá kritizuje poľovníkov za "zabíjanie" zvierat že stále konzumujú mäso z jatočných zvierat ktoré tiež musia byť na bitúnkoch usmrtené. Tu je ich principiálnosť naruby. A čo sa týka neumytého náčelníka keby bol tatranský vláčik namiesto jelenčaťa prešiel vlka tak s nadsádzkou povedané by bol schopný v Bruseli bojovať za zákaz tatranskej štreky. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 14

on goret, 12.2.2020 o 8:04

Reakcia na príspevok od Lysec, 11.2.2020 o 20:19 :
Ak disciplinárny postih zo strany SPK, tak nie autorovi videa, ani tomu, kto to zverejnil na svojej webovej stránke alebo tu na poľovníckom portáli, ale možno len tým, ktorí to šíria (zdieľajú) na sociálnych sieťach. V tomto prídade však nejde o zver ulovenú poľovníkom a zdieľanie si môžu dovoliť aj zamestnanci Kancelárie SPK. ◄ reagovať

zobrazené 361-400 z 803 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov