Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

GENETIKA & SELEKTIVITA LOVU - diskusia

autor: off Edu
pridané: 1.10.2008 14:31
Zakladám vlákno pod názvom Genetika kontra selektivita lovu. Zakladam ho na vyzvanie viacero členov totoho portálu v teme :

odkaz />
Takže zaujímal by ma názor,prečo sa neselektuje raticová zver samičia iba samčia ?Kde sa často premerávajú milimetre na parožkoch pozerá sa na zuby a nasledne sa poľovníci trestaju za to že o mm sa čosi posunulo čo je uplne trapné !!! Takže keď niekto strelí 10 fantasticky geneticky vyspelých super vhodných do chovu napríklad srn a striela pri tom do radu všetko je v poriadku . Druhý poľovník uloví srnca ktorého parožky su napríklad v I.VT. prekročia normu o 1cm . Ten čo likviduje geneticky chov zveri strelbou na holu zver bez akejkolvek zásady selektivity postihnutý nebude!!! Zato na chudakovi čo strielal na I.VT sa komisia vyvrši a dostane rôzne tresty atd . Je to logika ???
Dobe vieme že genetika je 50:50% zavislá od oboch pohlaví . V poľovníctve však ide o viacmenej o tvarenie sa ako pekne selektujeme a lovíme zver za učelom genetickeho zušlachťovania chovu . Čo je lož minimálne u samičej populácie zveri .
počet zobrazení: 6 986
počet hlasov: 0
okruh tém: poľovníctvo

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-120 z 125 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off mirosz, 27.10.2008 o 12:10

Solirov tak toto bolo dobre oni totiz opakovat nemusia dokonca niekolko krat do roka skusaju na skuskach ale zivot je sem tam pes ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Solirov, 24.10.2008 o 11:30

heh, tak ked mu takto radia druhi tak by si mali zopakovat skusky a ten hospodar by to mal vzdat tym duplom... :) ◄ reagovať

off CEFO7, 24.10.2008 o 10:57

Solirov- maš úplnu pravdu, lenže v niektorých združeniach je poľovný hospodár len nastrčená figúrka a skôr dá na radu druhých ako na svoj vlastný úsudok ◄ reagovať

off Solirov, 24.10.2008 o 10:25

a pokial hospodar dokaze urcit vek len na zaklade zrstenej alebo nezrastenej kosti a neberie do uvahy opotrebovanie chrupu tak by mal rozmyslat o tom ze sa vzda funkcie hospodara.... ◄ reagovať

off Solirov, 24.10.2008 o 10:24

mirosz - nech sa nikam neponahlaju? pekna blbost... je to vyrad? je.. mal ho v povolenke? mal. tak o com? ak si chceli stanovit v ramci zdruzenia nejaky neskorsi termin lovu lebo ... dovody mi nie su jasne, malo to byt jasne povedane. osobne by som sa voci tomu odobratiu povolenky ohradil... ◄ reagovať

off mirosz, 24.10.2008 o 9:51

dik podla zubou to je podla mna v pohode moj odhad je 6-7 rokou aj mna to dost nastvalo ale problem bude asi v tom ze este nikto z predstavenstva nema strelene a toto je taka personalna trofej ale len je problem ze panstvo tento rok hodne preberalo a este nic nepadlo a mladenec to vobec neprehnal nakolko v povolenke mal 2-3 vekovu co dodrzal len ta medzera teda nezrastena kost sa ukazala ako problem ale podla mna skorej to odobratie povolenky je ako vystraha pre zostatok zdruzenia nech sa nikam neponahlaju no co uz aj takato moralka panuje v polovnictve na Slovensku ◄ reagovať

off Poacher, 23.10.2008 o 15:21

mirosz - zrasty kostí nie sú smerodajným údajom, ani pre komisiu, smerodajné sú zuby. Tento znak sa sleduje skôr u srncov, ale aj tam je mnoho prípadov keď dochádza k zrastu už v rannom veku. Je to skôr doplnkový údaj. S tým odobratím povolenky to asi nebude úplne košer, že? Problém asi bude fakt niekde inde. ◄ reagovať

off CEFO7, 22.10.2008 o 10:25

mirosz- neviem ako to u Vas funguje ale hospodár by mal vedieť posúdit vek jeleňa hlavne podľa chrupu a napísať to do hlasenia o ulovenej zveri, dalej to už je na hodnotiteľskej komisií. A čo sa týka odobratia povolenky, to podľa mojho názoru bude problém asi niekde inde. ◄ reagovať

off Solirov, 21.10.2008 o 16:26

tie nesklamu... ◄ reagovať

off Solirov, 21.10.2008 o 16:26

podla mna by sa mal skor zamerat na zuby... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off mirosz, 21.10.2008 o 16:02

nie je to sice genetika ale kamos strelil jelena podla mna vyrad 5-7 rokou parozie nic moc po vyvareni je ale problem nakolko hospodar povedal ze sa jedna o troj rocneho jelena na zaklade toho ze v mieste kde sa zrasta nosna kost s celovou je vol. priestor kost nie je zrastena a je tam fuga cca 1,5cm dlha a 4-6 mm siroka pozeral som u mna doma trofeje aj u kamosou a nic podobne nikto nemame kamos dosiel o povolenku min do jarneho posudzovania trofeji mate stakymto nicim niekto skusenost ci sa na zaklade zrastenie a takto presne posudit vek je to pre mna novota ale bo je to neaka mozno aj geneticka poruch v tvorbe kos. ◄ reagovať

off Solirov, 21.10.2008 o 14:54

Vlado2406 - dobre ze? :) ◄ reagovať

off Vlado2406, 21.10.2008 o 12:29

Som nevedel,že tu je registrovaných toľko genetikov ;-) ◄ reagovať

off Poacher, 21.10.2008 o 11:48

No trochu Ťa poopravím. Prenos génov po rodičoch je vždy 50:50!
Rozdiel môže byť v génoch ktoré sa navonok prejavia a neprejavia. Tie čo sa navonok prejavia sa nazývajú fenotypom a ten môže byť vyšší po matke. ◄ reagovať

off mikostefan, 18.10.2008 o 20:46

Pri prenose génov na potomstvo má samica (matka) podiel až 70% , je to odsledované u zveri žijucej v zajatí , a je oveľa väčšia škoda streliť silnú zdravú samicu ako neakéhoho jeleňa alebo srnca ktorý má o ten neaký /cm./ viac. ◄ reagovať

off dzlubo, 14.10.2008 o 19:36

ALFA super... genetika je ťažká a neiňopakovateľná. Tak Tvoj príspevok vznáša svetlo do genetiky a poľovníctav v jednom. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off iboo, 14.10.2008 o 15:22

alfa - súhlasím. chce to riadne nadanú srnu,a by do priemeru dokázala dochovať 3 srnčatá, nehovoriac o tom,a by z nich boli chovné srnčatá. ◄ reagovať

off Solirov, 14.10.2008 o 12:48

CEFO - ak su tie srncata male netreba rozmyslat. Co sa tyka srny - ide aj o to v akej je kondicii ona. Ja mam strelenu srnu so srncatom - ona aj mlade boli len o malo vacsie ako zajac - spominal som to o par prispevkov dozadu. Ak je srna v poriadku a ide len o to ze mala tri srncata a preto su aj tieto mensie tak by som ju nechal a uvidis o rok... ◄ reagovať

off alfa, 14.10.2008 o 10:14

Pri týchto 3 srnčatách nejde o genetiku, pretože základ dedičstva môžu mať super (super matka, otec, predkovia). Tu ide o to, že 3 boli na matku priveľa a ak sú slabé postará sa o ne zima, resp. predátor. Možno treba poriešiť matku ak kladie vždy 3 mladé a poriadne ich nedochová. ◄ reagovať

off iboo, 13.10.2008 o 20:04

srnča práveže má význam vyradiť aj v tomto období. netreba si k telu tak silno pripúšťať vetu " čo z toho budete mať" (myslené mäso) ale treba vyzdvihnúť chovatelský význam. Srnča neperspektívne v telesne slabšej a slabej kondícii aj napriek svojmu obmedzenému prijmu zaberá jedno miesto v revíri.Do určitej miery , ak sa selekcia nechá na neskorší čas (približne teraz ) tak je možné selekciu robiť podla prefarbovania. silné jedince, ktoré pozorujem teraz v revíri sú komplet prefarbené,a le ešte sa podla tohot nedá úplne riadiť. Platí to tak na 80%, lebo videl som aj priemrný kus ešte neprefarbený. V každom prípade selekcia mláďať má také isté postavenie,a ko selekcia dospelej zveri, netreba ju zanedbávať. A posudzovať treba od prípadu k prípadu, samozrejme pre niektorú oblasť je vhodné nechať priemerné kusy, pre niektorú, kde si môžu dovoliť produkovať to najlepšie je vhodné strielať aj priemer. priemer myslím akože lovný kus. podpriemer nazývam patologický prípad, teda je jedno kto (či ja - polovník alebo zima) ale skratka zimu neprežije. už jedno mláďa bolo u nás nájdené uhynuté bez cudzieho zavinenia. ◄ reagovať

off jaro1, 13.10.2008 o 18:46

CEFO 7 - 14:49
Práve, že v tomto období má zmysel ich vyradiť - si myslím a ak som to dobre pochopil. Inak s tebou súhlasím. Čo sa týka tej srny, tú by som jednoznačne nechal, pretože v ďaľšom roku nemusí mať - nebude mať obdobný vrh, ako je tomu teraz - tiež si myslím..... ◄ reagovať

off bodo1948, 13.10.2008 o 17:27

Ale uvedom si že s tých srnčiat aj tak už nebude do budúcnosti,dobrý základ. ◄ reagovať

off CEFO7, 13.10.2008 o 14:49

V tomto období uz nema zmysel vyradiť srnča keďže už niesu závisle od materského mlieka a v období kojenia ešte nieje odstrel povolený, takže opäť ostávame pri tej srne ktorá sa snaží vychovať všetky srnčatá aj na úkor ich slabšej genetiky ktorá sa bude odvíjať aj od ich potomstva ◄ reagovať

off bodo1948, 13.10.2008 o 14:15

Nie srnu, malo by sa podla mna vyradit najslabšie srnča a v tomto prípade 2 srnčatá. ◄ reagovať

off CEFO7, 13.10.2008 o 14:06

V našom poľovnom revíry som zaregistroval srnčiu zver s tromi srncatmi, ktoré su v slabšej telesnej kondícií ako ich rovesníci pri srne s jednym alebo dvomi srnčatmi. Mala by sa takáto srna z chovu pri selektívnom odstrele vyradit? Poprosím Váš názor. ◄ reagovať

off CEFO7, 13.10.2008 o 13:55

Ja osobne si myslím, že je na každom z nás vyhodnotit selektivne odstrel samičej zveri napr. /vekovo starši jedinec -odháňa mladšie jedince od kvalitnej pastvy, slabši v telesnej kondícií-predpoklad genetický slabšieho potomstva/. Po niekoľkých rokoch sa to v revíry urcite prejaví pozitívne ◄ reagovať

off iboo, 13.10.2008 o 12:29

Solirov - nie nepočkali. Tento víkend som naháňal jednu starú srnu bez potomstva, patologický prípad. nejako po nej nebolo stopy od minulej nedele, možno ju medzitým čerti vzali. Ale dostal som echo od hospodára (že vraj len ja, akoby o lov srnčej holej nemal nikto záujem ) na ďalšiu rodinku (matka+1 mladé), údajne vykazujú známky telesnej slaboty, dokonca aj hnačku majú vraj, mám sa na to pozrieť. (a on sa pobral už 11ty krát na to isté miesto na jeleňa) ◄ reagovať

off Solirov, 6.10.2008 o 11:21

no co iboo - zadarilo sa? ◄ reagovať

off alfa, 6.10.2008 o 7:12

A ešte - u nás vidieť staršiu jelenicu ako 5r je rarita. Predačný tlak vlka ak ti to niečo hovorí. A streliť jelenicu, ktorá je bez mladého tiež nie je ono, lebo to jelienča môžu mať tiež na svedomí vlci a jelenica môže byť "chovná". ◄ reagovať

off alfa, 6.10.2008 o 7:07

Ono sa to povie, ale u nás dostaneš povolenku na 1ks. Takže vyber si. Naj je strelit slabe mlade aj so slabou matkou, ale 2 kus by bo pytľačený. ◄ reagovať

off Solirov, 3.10.2008 o 14:45

snad hej.. take musi rychlo prec.. ◄ reagovať

off iboo, 3.10.2008 o 11:35

Solirov - niečo podobné sa mi stalo v nedelu ráno. na 60 metrov s ami postavil srnec, čiastočne prefarbený s cca 3 cm ihličkami na hlave. zdvihol som pušku a keď som zbadal, že sa zmestí akurát medzi dve hrubé vodorovné "tyčky" v mojom puškohlade tak to bol posledný dôkaz toho že sa jedná o srnča. O dve minuty na to vyšlo podo mnou podobne velké "srnča" ale na moje počudovanie som skoro spadol z rebríka, keď za týmto "srnčaťom spod posedu" vyliezli dva kusy srnčej, hlásiace a tváriace sa ako potomstvo "srnčaťa". Bol to srnčíčíček s dvomi doslova krúžkami na hlave (viditelné iba zhora) a srnka. čo do velkosti - mláďatá ako silvestrovský zajíc, matka srna - nemecký krátkosrstý stavač. všetko na odstrel! hádam ma do nedele rána zas počkajú... ◄ reagovať

off Solirov, 3.10.2008 o 11:24

iboo - jasne. osobne mam takto ulovok srny a jej srncata. obe srna len o malo vacsia od zajaca a srnca ako zajac... ◄ reagovať

off iboo, 3.10.2008 o 11:11

alfa - a veď ťa nikto nenúti strielať matku od jeleinčat! strielaj staré, alebo dospelé jelenice bez mláďat! Alebo pokial si to situácia vyžaduje, tak celú rodinu (slabá matka, slabé mladé) ◄ reagovať

off Solirov, 3.10.2008 o 10:33

alfa - mas pravdu.. ale tie centimetre su fasa.. ked by toto malo byt pre mna kriterium pri samotnej strelbe tak by som radsej nestrielal. Jedine ze by ku mne prisla a nechala sa pomerat. :) ◄ reagovať

off alfa, 3.10.2008 o 9:54

Posudzovanie chovnosti jeleníc podľa p. Mičuru pre oblasť ORAVY. Posudzovanie sa robí na základe merania dĺžky spodnej čeľuste "sánky". Dĺžka sánky jelienčat a jeleníc, ktorá presiahne uvedenú dĺžku je posudzovaná ako chovná. 3 až 5 mesiacov 20cm, 6 až 7 mesiacov 23,3cm, 2roky 27cm, 3roky 28,8cm, 4roky 30,1cm, 5r.+ 30,8cm. Po 5r. sa kostra už nevyvýja. Je to dobrý prostriedok ale len na kontrolu chovnosti aby si poľovníci uvedomili, že nemajú strieľať najkrajšie - najsilnejšie jelenice. Podrobne je táto téma popísaná v knihe od p. Mičuru "POĽOVNÍCTVO NA ORAVE". Osobne uprednostním 1r. jeleničku "šmolku" pred jelenicou. Nevodí mladé, lebo po zastrelení matky jelienča dosť trpí a zaostane v kondícii. ◄ reagovať

off alfa, 3.10.2008 o 9:31

K jeleňom II. VT na túto sezónu nám prišiel prípis alebo nariadenie, ktorý sme museli podpísať, že nestrelíme väčšieho jeleňa v II. VT ako je šestorák. Všetky väčšie v II. VT sú pre rok 2008 chovné. Dúfam, že to bude platné len na tento rok. ◄ reagovať

off Cilan, 3.10.2008 o 0:28

to alfa:, so vsetkym suhlasim , aj ze dobry sestorak s druhym parozim moze by velmi nadejny aj ked su v jednotke vsetky vyradove, ale nezda sa mi to ze (podla mna je orava jelenia oblast), najhorsia trieda je trojka, teda s najslabsimi kriteriami a tam pokial som vsade dobre cital tak je to takto
5 ročné jelene
členitosť min. nepravideľného 10 ráka
dĺžka kmeňov min. 70 cm
dĺžka stredných vetiev min. 20 cm
bodová hodnota min. 130 bodov CIC
a este som niekde cital ze takyto musi byt minimalne jednostranne korunovy, takze keby to bol nad ocnikovy tak je vyrad a rovanko kazdy jeden ktory nedosiahne jednu z uvedenych hodnot, takze 5 rocny jelen ktory nahodi osmaka aj keby mal medailu tak je vsade vyradovy nie?
ak sa mylim rad sa necham opravit ◄ reagovať

off dzlubo, 2.10.2008 o 18:52

EDU dík za otvrenie novej a vítanej témy, len názov mohol byť iný, genetiku ako vedu nechájme na odborníkov.
ALFA presne a správne si vysvetlil základy genetiky + k tomu patria aj mendelové zákony, tak vulgárne v prírode 1+1 nemusí bť vždy 2...
Ale k obsahu témy. edu preto je to tak, že nikomu z platených funkcionárov nazaleží na tom, že sa strieľajú chovné samice ale je lepšie potrestať za 0,5 cm párožia. Ako som už raz písal na tomto fóre, už pred mnohými rokmi za silného totáču vyšiel v časopise PaR článok, ktorého poslaním bolo, že samčiu populáciu by mali strieľať najskúsenejší poľovníci, Veľa sa toho za tie roky zmenilo, ale vždy je boj o trofejovú strelenku a jej úlovok a holá zver nerobí nikomu problém. Už za tie roky poľovníctva, by niekto z platených mohol vypracovať aspoň smernicu alebo návod ako na lov samičiej populácie.
Obyčajne to funguje, že k životnému vyročiu dostane jeleňa najlepšej triedy jubilant a ten strelí úbohého vyraďováka a aby sa splnil plán lovu, tak jelenicu dostane najmenej skúsený poľovník a ten pre zmenu strelí najkrajšiu jelenícu v PZ. Nikdy nezabudnem ako som išiel prvykrát na noc za spnu na diviaka a skúsený poľovník mi dával pokyn, strieľaj zásadne na najmenšieho. Dnes už ho chápem, keď si niekde vystrieľalo diviačice - matky.
Verím, že téma bude bohatá a zaujímavá, už sám zakladateľ dáva zaruku kvality.
Lovu zdar ! ◄ reagovať

off alfa, 2.10.2008 o 12:51

Dedičnosť je prenos vlastností z rodičov na potomkov alebo schopnosť organizmu uchovávať súbor génov určujúcich rôzne vlastnosti a prenášať tento súbor génov na potomstvo. Potomkovia sa môžu od svojich rodičov líšiť ale môžu sa aj podobať. Toto sú prejavy dedičnosti. Každý rodič odovzdáva svojim potomkom vlastnosti svojich rodičov, svojich prarodičov atď. Keď že sa tieto vlastnosti kombinujú vznikajú rozdiely medzi potomkami.
Morganove pravidlo kríženia znie - dcéry dedia znaky po otcovi, synovia po matke.
Takže to asi znamená, že treba ponechať v chove silné zdravé samice a budeme mať silných samcov, ktorí splodia so silnými samicami silné samice a tie nám dajú silných samcov a takto dookola pokiaľ sa nevystrieda aspoň 5 generácií, kde sa slabé stránky potlačia ale úplne nestratia lebo genetika je ako ruská ruleta – má to tak byť a ono to tak just nebude, ale pravdepodobnosť úspechu je vysoká.
Napríklad: u jelenej samičej zveri by sa mali ponechať v chove jelenice s dlhou hlavou (tá dáva predpoklad aj silnejšej stavby tela), potom je predpoklad, že ona bude mať jelienka s dlhou lebkou na ktorej bude mať silnejšie parožie.
Prax a skutočnosť: lovec vidí čriedu „holej“, strelí najsilnejšiu jelenicu len preto, že bude väčší podiel na divine – toto je zásadná chyba.
Začali sa odovzdávať spodné čeľuste z ulovenej samičej zveri, len zatiaľ nepoznám kritériá ich hodnotenia (chovnosti) a bude zložité vykonať takýto odstrel v praxi ak tolerancia bude zasa v mm.
Nariadenie z lovu jelenej zveri považujem nie za vhodné, keď nás nútia loviť jelene II. VT len do veľkosti šestoráka. Podľa mňa jeleň po špicákovi 3r., ktorý nahodí hneď šestoráka je nádejný a nie výradový. Ale ak má 5 rokov a má nahodeného šestoráka, to už áno – čistý výrad. Po novom 5r. jeleň ktorý nahodí, čo i len slabého 8smoráka je chovný. Ide o jeleniu oblasť ORAVA. ◄ reagovať

zobrazené 81-120 z 125 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk