Heming hunting
dnes je sobota,  23. november 2024,  meniny má Klement,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:11,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Komédia jarneho sčítania kmenových stavov zveri ! Zakladám túto temu aby ste sa vyjadrili či je vhodné a dôstojné robiť s nás blaznov??? - diskusia

autor: off Edu
pridané: 30.8.2008 9:28
Chcem sa spýtať či niekto vie vysvetliť prežitok s čias komančizmu akým je absurdne jarne sčítanie kmenových stavov zveri . Či je naozaj toto teatro potrebné robiť i v normalnom svete . V časoch ked sa taketo divadielka hrali uplne všade to nikomu neprekažalo vlastne vtedy sa muselo mlčať . Ale v dnešnej dobe aby zo seba robilo desatisíce ludí totálnych volov tvariac sa že idu dva dni zratavať zver mi príde scestné :)) Samozrejme že po takomto zratani sa napíšu do papierov uplne ine obyčajne vymyslene a pre PZ vyhovujúci stav zveri . Podla mna by bolo vhodnejšie určiť stav zveri celoročným pozorovaním pri krmidlach ,podla stôp atd . Ako komedialnym akože sčítavaním zveri ktorá búva v mladinách atd . :) Tak neviem či sa mýlim ja alebo SPZ :))
počet zobrazení: 15 428
počet hlasov: 1
okruh tém: voľná diskusia

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

komentáre

zoradiť
zobrazené 81-107 z 107 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off peterkacur, 2.9.2008 o 17:00

re lovec: o rodinkárstvení sa radšej nevyjadrujem až na pár výnimiek je to svinstvo a obrovská birokracia...poniektorí si z toho robia rodinný podnik fuj a hanba, mali by sa uvedomiť, že toto nieje biznis ale vášeň... ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off lowec, 2.9.2008 o 16:12

"foto " prečo nie ?nech sa vie kde su darebaci . ◄ reagovať

off Solirov, 2.9.2008 o 14:03

lovec - take foto kludne mozme.. ci to niecim pohne - nemyslim.. jedine ak rozumnymi polovnikmi ktorych to akurat nastve.. ale pofotit mozem ked pojdem nabijat soliska. ◄ reagovať

off L0VEC, 2.9.2008 o 13:10

Mam taky troska blby napad... preco nie zriadit tuna priecinok na fotky kde by sa dali davat fotky chatrajucich polovnickch stavieb ,prazdnych krmelcou nasypnikov a pod.. nepokosene luky a mnoho dalsich negativnych veci okolo polovnictva pre vystrahu ze nie sme slepi.. Snad sa pohne nieco do predu a budu musiet urcite skupiny aj nieco tvorit a nie len brat ...hm?? ◄ reagovať

off L0VEC, 2.9.2008 o 12:56

Ale este jedna vec ,,EDU napisal si jednu zaujimavu vec ohladom prijimania do PZ .. ja poznam PZ kde maju vedsie zastupenie doslova a do pismena cele rodiny .... a nepustia medzi seba nikoho cudzieho aby nahodou im do toho nikto nevidel... a tam sa potom robia vlastne tahy ako potrebuju... a myslim si ze to este velmi dlho potrva nez sa vymeni generacia co bude inak uvazovat...

Prestavam verit ze sa nieco zmeni ohladom toho vsetkeho.... ◄ reagovať

off Edu, 2.9.2008 o 10:58

Solirov toto je dalšia vec ktora ma štve že ten kto ma polovnictvo rad sa do tzv , združenia neviem či je to tiež od slova sudruh :) Nedostane . Aj u nas trpime členov ako je Jožko kucharovic ktorý za desatročia ešte nič neulovil pre PZ ani žiadne zariadenie nevytvoril . Ale je trpený lebo vraj pekne hlasuje ako sa mu povie ako zopar dalších aj listok ukaže pri trapnom tajnom hlasovaní . Na strane druhej je tu roky čakajuci lesný inžinier Boris Hakar ktorý polovnictvu rozumie a je to jeho koniček . Ma silu polovníckych zariadení vybudovaních na svoje naklady ale aj nepolovníckych tak pre takeho miesto nemame. Nenormalne sa mi zda aby takýto naničhodník ako aj tý ktorých spomenul horarstevo rozhodovali o tom kto bude polovať alebo nebude ako panovia bohovia . Čo sa týka novozbohatlikov a ludi operujucich peniazmi aj ked mi to bude mať niekto za zlé zase tu najdeme medzi týmito kapitalistami s praktikami komunistov silu eštebakov a postkomunistov . Su to stale tý istý ľudia používajuci tie iste praktiky . Vidia sveju lovecku túžbu a ukojenie si svojho loveckeho pudu . Slušnosť ,čestnosť priatelstvo to su czudie pojmi. Bohatý peniazmi ale chudobný duchom . Tam by som nechcel klesnuť je to isto uplne hrozný život . Odrhli vas o revir lebo ste boli slabý v kranflekoch . To sa stava a stane sa to aj nám počítam .Čo mi je hlboko v onej lebo ja aj tak zväčša fotím a nestrielam :) ◄ reagovať

off Solirov, 2.9.2008 o 10:33

Edu - suhlasim. tiez si myslim ze dvojdnove scitanie zveri nemoze priniest realine hodnoty. potom je aj na charaktere samotnych clenov ci hospodara aby vykazali ako tak realne stavy. pokial niekto navstevuje revir pravidelne tak vie co a v akom zlozeni tam ma.. Ja uz sa do byvaleho reviru chodim len prechadzat. velmi by ma zaujimalo ako ti pani, ktori ho teraz maju (su tam az "traja", pricom nas bolo 20 clenov) dokazu vobec zostavit nejake podklady k planu chovu a lovu. to za prve.. za druhe, presiel som sa v ramci predlzeneho vikendu po lese a pozrel som si soliska a krmelce... asi by mala existovat nejaka forma postihu voci PZ ci PS, ktore si neplnia zakladne povinnosti. Krmelce su nevycistene, soliska v dezolatnom stave.. Videl som sice len dve, ale stacilo to. Dotycni sa v reviri ukazu tak raz - dva krat do mesiaca. Takze pytliaci maju zelenu, starostlivost o zver ziadna (nepocitam do toho vyvezenie vlecky krmiva niekam do lesa, aby som potom prisiel a strielal na zakrmenom). Zasluzia si takyto "polovnici" revir??? Zial na to dnes nikto nepozera... Aj keby to niekto chcel riesit, maju dost prostriedkov na "podmazanie" kompetentnych a vsetko bude ok... Takze asi mi neostane ine ako nalozit do batohu nejaku sol, vziat do ruky lopatu a hajde naplnit. Lebo sa mi prieci predstava, ze zver ma stradat len preto, ze ludia su vypatlanci... Aj ked to budem robit miesto tych, pre ktorych by to mala byt samozrejmost a ktori po nas prebrali revir... Aj tu je vidno co je pre niekoho prioritou - ci lov, alebo starostlivost a ochrana zveri,... ◄ reagovať

off Edu, 2.9.2008 o 9:50

Nechcem politikárčiť . Len som povedal ako to na mna pôsobí. Tak komunisticko nezmyselne skornatene . Keby nas SPZ nutilo povinne isť dva dni do kostola pripadalo by mi to natlakovo kadehacky,Keby nás SPZ nutilo dva dni hovoriť Madarsky zavanalo by mi to SMK acky ,keby nas SPZ nutilo stavať Slovenske dvojkríže zavanalo by mi to SNSacky no ale kedže nas SPZ nuti k podobným hlupostiam a to nie len jednej akou je jarne sčitanie kmenových stavov zavana mi to Komunizmom a nariadenie mi pripada robte čosi nezmyselneho a tvarte sa pritom uvedomelo že niečo robite že rátate zver aj ked to všetci veľmi dobre vieme na čele s SPZ že ju naratame!!! Budeme sa tak minimálne tvariť že vykonávame nejaku činnosť .Potom si dame metale,vyznamenania,diplomy,a podobne vecičky sadneme si na snem a budeme sa tvariť že je všetko v nakjlepšom poriadku a hlavne slobodne zvolené . To je to čo mi vadi tieto prežitky a nezmyselnosti . Nie to že potrebujem odsudiť nejaku tragikomicku stranu ktora mimochodom nema už ani 1% voličov. Nuž ked je stale na čele a vo vedení SPZ system komunisticky neda sa nazvať ako system americky či nemecky alebo kadehacky . Ked bude v polovnictve takýto a bude m mať výhrady voči absurdite a nezmyselnosti istých krokov ako je JSKS tak sa ozvem presne takto isto . Či to niekto označi za politikárčenie po latinsky alebo po slovensky vec verejnú. Prečo by sa človek nemal ozvať ked je v polovnictve niečo nenormalna a do oči bijuca nezmyselnosť . Prečo by sme sa mali pretvarovať a šuškať si to do uška ako niekedy ? Ja som povedal chyby ktoré mi vadia a čakam že mi niekto povie iný názor a jedno pozitívum s tejto komickej činnosti . Ak mi nikto nepovie nič aj mlčanie je svedectvo o niečom . ◄ reagovať

off L0VEC, 2.9.2008 o 6:48

PS: Chcel som len naznacit čo pisal EDU že prepojenia z čias soc. ešte su a tak to je potom ....otom potom .. ◄ reagovať

off L0VEC, 2.9.2008 o 6:43

Hm..myslím si že zmeny by mali nastat aj na LU ktore by mali tiež schvalovat PZ a reviry a plan lovu, podla skutočných hodnôt ... ved existuju PZ kde zver skoro ani neni...mam na mysli skutocne realne stavy" ako aj celkový stav polovneho reviru ako polovne zariadenia ktore su mnoho krat v dezolatnom stave." alebo na jar ako sa vravi ked ma byt sčitanie zvery tak tam maju skoro vsetko a potom po celi rok nic..... migracia zvery ...

ja osobne by som chcel vidiet lepsiu spolupracu medzi LU a hlavne aby funguvala zdrava objetivita ..ako aj kontroly PZ a PS kde by sa naozaj schvaloval plan lovu podla skutočných stavou v polovných revírou ...

asi si davate otázku prečo do niečoho šparat .. ale predsa ak niekomu LU obmedzi plan lovu , mal by sa potom starat o revir tak aby tam ta zver podmienky mala ci mali by polovat tak aby najskôr chovali ... a chranily populaciu zvery .

JA osobne si myslím že sčitanie zvery,, takto ako sa to robi a potom na zaklade toho sa robi aj plan lovu ... hm neviem nepaci sa mi to... ◄ reagovať

off Igor43, 2.9.2008 o 1:49

Edu-rozpísal si to pekne, so všetkým súhlasím, len neptrepadajme politikárčeniu, my sme poľovníci, milovníci zveri a prírody. Nezabúdajme na to!!! ◄ reagovať

off Edu, 1.9.2008 o 17:04

Opravujem 5 schôdzí do roka nie mesiaca . ◄ reagovať

off Edu, 1.9.2008 o 17:02

iboo podobný problem mame v PZ aj my žial . Nechcem poukazovať čia hlava to vymyslele ale je to maximalne antiselektívny chov srnčej zveri . Totiž u nas mame nejake čudo ktoré par zväčša postarších poľovníkov nazvalo tzv KOMORA :)))) Tak je už roky zákaz loviť srnčiu zver a to aj 12 ročného srnca ktorý ma 10 cm biele kolíky na hlave a sem tam zakole nejakeho mladíka :) taktiež srna sa v tom useku kde je najväčšia hustota srnčej zveri nemôže loviť . Tak je tam vidno zdegenerovaný chv tejto srnčej zveri :) Aj toto je ochrana alias anti selekcia :)
Teraz budeme mať novinku že všetci ľudia budú môcť jazdiť autami po našom zväčša poľnom revíri ale polovníci nie lebo sa možno pytlačí :) Je toho omnoho viacej ale osobne mi je to jedno hospodára nerobím aj keď na to mám vzdelanie ani robiť nechcem :) Netúžim po funkcii možno raz ked uvažim že tých 5 schôdzí do mesiaca je mi malo a potrebujem sedieť ešte na 12 dalších a preberať došlu poštu :) ako vykazuje ako činnosť vybor našho pz s polovice schôdzí alebo udelovať tresty že niekto strielal 2 minuty po hodine po západe slnka :) a podobné závažne zločiny tak isto sa budem hrnuť do funkcie i ja :))) Naštastie duševná rovnovaha a harmonia funguje tak to nehrozi ani teraz ani v budúcnosti naštastie :)

Igor 43 . Vlastne súhlasím zo všetkým čo si napísal . Len trocha inak sformulujem veci aby neprišlo k nedorozumeniu . Takže osobne nie som proti hodnoteniu trofejí ,ich bodovaniu ani výstavám ba ani voči chovatelským prehliadkam . Čo je dobre nech zostane zachovane čo je zle nech sa odstráni . Toto pravidlo nech platí v našej krajine a poľovníctve tiež. Osobne sa mi nezda spôsobile niekoho trestať za 50milimetrov dlhší parožtek a druheho čo strelil srnu ktorá mala po vyvrhu a bez hlavy 19 kilo a 3 roky nie .Preto sa pýtam prečo SPZ nezaviedol selekciu i u srnčej zveri prečo sa nepozera tiež na chrup prípadne vahu tela .Osobne by som sa opýtal ako hospodar lovca prečo na tu srnu strielal ked videl že je nádherna a má vyborný genetický potencial !!! Ovšem ja mam pocit že sa na taketo veci v 99% kašle a meranie parožkov je len taka akože hra na chov zveri .Teda polovičný chov :) Povedzme si však ako tato brzda funguje v realite napríklad v srnčej zveri:
1. Vakazujú sa stavy zveri ktoré su nerealistické .
2.Miesto srn sa odovzdavaju srnci.
3.Ked je chovny srnec vymení sa parožie /samozrejme s predošlého upytlačeného jedinca /.Vždy je čo samozrejme vymeniť :)
4. 99% trofejí na vystavach je katastrofalne ošetrených vylamane trubičky v nose chybajuce časi kostí,zažltnute lebky s kusmi srsti ,kože atd . Aj to je vzťah a vizitka poľovníka takto sa prezentujúceho na prehliadke .
5.selekcia sŕn vôbec žiadna ba skôr presne naopak uloviť tu najväčšiu :)
6.Vyhananie mladat alebo plašenie napríklad v lucerke atd. tiež 0 bobov.
7.Či a koľko sa na tuto zver pytliači na to nech si odpovie každý sám . Ja zver fotím a viem koľko najmä srncov tam zostane a koľko ich tam a hlavne akých kde bolo . Osobne mi vyšlo čislo nelegálne ulovených netvrdím že len a len poľovníkmi priam neuveritelne . Niekolko nasobne tolke ako bol povolený odstrel . Možno niektoré boli vykazane ako srny .
Bodov ma viac nenapada ale isto je toho viacej.
K jarným nezmyselnym dnom sčitania zveri tolko . Keď máš chut sa poprechadzať po prirode aj s partiou môžeš to uskutočniť kedykoľvek hlavne slobodne a ked uznaš za vhodne nikto Ti v tom nebrani . Ja mam však výhradu nie voči prechadzaniu sa po prírode ale voči absurdnemu povinnému dvojdňovému akožesčítavaniu zveri !!! To je fenomen pripomínajúci 1 maj :) Ked nas vyhnali mávať súdruhom na tribune aj ked boli po výbuchu v černobile namerane extremne hodnoty radioaktivity mávanie muselo byť prednejšie ako zdravie ľudu . Tak i mi chodíme akože sčítavať na jar tú zver ako sme mavali tým sudruhom na tribune v 1986 ktorý nemali ani tolko ucty povedať narodu uživajte jod možno vám to pomôže ba aby potvrdili svoje klamstva že žiaden výbuch sa nekonal stali tam dôchodci ovešaný metalmi ako degeši a mávali nazad :))) Nj sranda musí byť . Prave sčítanie zveri je minimálne jedna absurdita a nezmyselnosť minimálne taka ako obhajovať zastrelenie na hraniciach vetou že pekne je aj na Slovensku . Nj to je ale to neznamena že za prekročenie hranice treba niekoho zastreliť . Alebo oplotiť Slovensko ostnatým dratom . Alebo sa mýlim ? ◄ reagovať

off Igor43, 1.9.2008 o 12:16

Edu-Konečno niekto poukázal aj na tento fenomén.Akle v niečom s Tebou nesúhlasím. Tie dva jarbé dni sú dobré na stretnutie sa partie a to je všetko. Aj to treba. Čo sa týka hodnotenia trofejí, myslím , že by to bolo dobré zachovať. Veď si len predstav, že táto " brzda" by sa zrušila, tak trofejománia by prekvitala.Každý by si chcel streliť len toho s najlepším parožím, či klami. Aký by to malo dopad na genofond? ÁSno, ja viem, že je aj dosť pečienkárov, ktorí kašlú na trofejovú hodnotu zberi, ba dokonca aj na doby lovu. Ale táto ako som ju nazval " brzda" by mala ostať aspoň pre nás slušnejších ľudí. ◄ reagovať

off riso11, 1.9.2008 o 12:13

no iboo ten vas polovny hospodar musi mat riadne pritiahnute skrutky ked takto rozmysla :) ale to je vazne malo by s stym daco robit ◄ reagovať

off iboo, 1.9.2008 o 12:03

Edu ja žijem v PZ, kde náš premúdrelý pán hospodár aj napriek povoleniu a schváleniu lovu LÚ zakázal lov sŕn, srnčiat, laní a jelienčat. nechápem aký to má význam a pokial mne ide tvrdiť, že jeho srdcovou záležitosťou je zver srnčia tak si pekne serie na hlavu. ideálny pomer pohlavia srnčej zveri je 1:1, uznám, môžu nastať rozdiely, lebo ani on na 120% nevie presne, čo mu revíri pobehuje. Ale dosiahnuť, donútiť a doslova zabezpečiť lov srnčej zveri v pomere 23:0 (srna ani jedna) je asi vieš aké. Na základe mojich posledných pozorovaní na postriežkach som sa dopracoval na pomer pohlavia u nás na 1:6 (+/- 0:1). je toto ciel? kto bude kefovať srny keď všetkých srncov vystrielame? kto si vezme na svoj chrbát zodpovednosť za tieto hlúpe činy jednotlivca? tak isto ako všade, nikto nechce mať dosť sily na to, aby niečím pohol....vedˇmne je takto zatial dobre ... ◄ reagovať

off riso11, 1.9.2008 o 11:37

vies mas pravdu a hoci som este mlady a ani vo pz este nie som ale uz teraz vidim aky su poniektory funkcionari v spz blbci tak sa priklanam k tebe a podporujem ta ◄ reagovať

off Edu, 31.8.2008 o 21:57

Riso 11 dik za podporu. ◄ reagovať

off riso11, 31.8.2008 o 21:39

ja sa rad pridam k tebe Edu podla mna mas pravdu! ◄ reagovať

off Edu, 31.8.2008 o 21:30

No ved ja sa snažim kritizovať iba to čo citim že neni dobre . Kludne sa vyjadrite aj tý čo maju iný nazor . Rad si vypočujem . ◄ reagovať

off riso11, 31.8.2008 o 20:48

Edu no musim s tebou suhlasiť vždy keď si čítam časopis Naše poľovníctvo a tam sa veľa píše o trofejách a o ich výstavách podľa mňa je to somarina ak jetrofej o pár milimetrov dlhšia ako má byť to čo máme my poľovníci najprv prísť k srncovi, jeleňov, muflénovi, diviakovi a merať mu kly ( rohy , parožie) a až potom ak majú správnu veľkoť tak ho odstreliť či čo? Je to úplná somarina a tých pár milimetrov by mala hodnotiaca komisia ignorovať. A Edu tie otázky si položil perfektne. ◄ reagovať

off Edu, 31.8.2008 o 19:46

Nj . Gabriel ISO súhlasim počas celoročneho pozorovania sa da zistit čo mame doma . Počas sčitavania a dvoch zabitých dni isto nie !!! Ono je to aj tak zbytočne ked do papierov sa popišu ine veci ako je realita .Minimálne tak ako rôzne zjazdy , vyznamenania a metále . Na tie tisíce hodín rečnenia po zjazdoch to mohlo aspoň jedného polovníka takto sediaceho pri občerstvení napadnúť načo vyháňajú zabiť dva dni jarne desaťtisíce ľudí na absurdne divadlo . Len asi to nikoho nenapadlo možno preto že tam bol priemerný vek 70 rokov . Nuž proletári všetkých krajín spojte sa . Keby nam račej nariadili aby sme sa zložili na jedného kralika alebo zajaca . Aj ked verím že by sa vykazali dvaja a nevypustil ani jeden . Tak ako je to s trofejami ktore sa zamienaju za kadejake mudruje komisia že je pre 5mm vetva dlkšia srnčia alebo jelenia často sa ani komisia s meradlom v ruke nevie zhodnuť či je to chovný srnec alebo jeleň ked ho tam obracaju v ruke a premerávajú :) To že niekto odfajči fantastickú jelenicu ,srnu ,danielicu,muflonku alebo bachyňu vo fantastickej kondícii na to každy sere tam je to absolutne jedno treba parožky popremeravať a potrestať dutkou a blbosťami lovca . Aj to je logika SPZ . Nuž asi sme si zvykli za čias komančizmu nekritizovať neomylné SPZ a jeho rozsiahlu kancelarsku chobotnicu . Tak ak niekto ma začať a povedať pravdu ja ju veľmi rád poviem !!! Páni aj keď zväčša minimálne ex sudruhovia genetika zveri je 50% na 50% tak to trapne vaše premerávanie si strčte za širák minimálne tak ako to jarne sčitavanie zveri . Takže pokial neviete zabespečiť aby sa lovila rovnako selektívne i druha polovica samíc vaše meranie milimetrov a trestanie je uplna tragikomedia . Máme kvanta funkcionarov sekretariatov priestorov a prezamestnanosť za ktorú by sa nemuseli ani v komunizme hanbiť ! Stoji nas to desiatky alebo stovky milionov nikto si nedovoli nič povedať ani spochybniť . Veď čo zložime sa 55 000 ludi da nejaku korunu do hromady :) Mne osobne to tiež nerobí problém . Ale pre zver robime čo ??? Okrem krivých výkazov ,vymenených trofeji, a toho umorneho dvojdnoveho čitania . Ano prikrmujeme ,davame sol ,vakciny . Je to dosť ??? Bude to stačiť aj zajtra ??? Lovíme skutočne selektivne ??? Zazverujeme ??? Plašime zver? Alebo ju ako za čias komunizmu pekne pokosíme ???
Treba sa zamyslieť aspoň nad minimálne vecami ktoré sú v súlade zo zdravým rozumom keď už tu našu milovanú SPZ nechceme kritizovať . Prajem funkcionárom veľa a veľa nových metálov ,vyznamenaní ,diplomov a slz dojatia . LEN TAK ĎALEJ !!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) ◄ reagovať

off gabrielSO, 31.8.2008 o 18:20

Dobrý gazda musí vedieť čo má v revíri po celý ,a tie dva dni využívame na opravu krmných zariadení a iných poľ.zariadení,pretože sa stotožňujeme s tým, že je to nezmysel ktorý trvá dva dni.Stavy zveri každé p.z.do štatistiky skresľuje tak, aby bolo prijateľné,pre plán chovu a lovu. ◄ reagovať

off Edu, 31.8.2008 o 18:01

No to som rád že nie som jediný čo si myslý že je to absurdná hluposť. ◄ reagovať

off lowec, 30.8.2008 o 17:41

súhlasím.... ide skor o divadlo ohladom sčítania zvery.. ◄ reagovať

off riso11, 30.8.2008 o 14:19

aj aj s tebou suhlasim Edu naco robit nieco take ako scitanie zvery ked z toho vzijde nieco uplne ine mas pravdu. ◄ reagovať

off pali1, 30.8.2008 o 14:04

Edu súhlas,aj podla mna je to komédia,aj tak sa to potom robí iba na papieri,aby mali združenia odstrel,čiže sčítajú toľko,koľko potrebujú,aby im LU schválil navrhnutý odstrel ◄ reagovať

zobrazené 81-107 z 107 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk