Včera som bol pozrieť. Chcel som ísť za spolubesedníkom z minula. Ešte pred tým som vybehol za dedinu na polia. Tam sa motal jeden okolo 6 jeleníc. Trošku sme hodili reč no nie dlho, lebo som mal zlý vietor. A potom rovno dohovoriť debatu z minula. Prichádzam na lúku- a hlásim príchod, kamarát odpovedá: že je tu len o dve lúky ďalej. Tak ja mu na to, idem k tebe. On na to: keď chceš poď. Idem, idem- odpovedám. No zo stráne naproti znie : " chlapci" aj ja som tu. Nemachrujte, schytáte. Stará známosť ide bokom a venujem sa "svalnáčovi". Urážky, provokácie, neslušné slová sa sypú z oboch strán. A vzdialenosť sa z oboch strán skracuje. Pomaly sa dostávam na úroveň " starého kamaráta" Pozdravím, odpovedá. Z hustnúcej situácie si ťažkú hlavu nerobí.Trošku ho poobdivujem je asi 150 m odo mňa na lúke. Sadám na okraj na peň a pokračujem v urážkach smerujúcich na svalnáča. Ten sa na chvíľu odmlčal, tuším prečo. Nové nadávky sa už ozývajú dosť blízko, ešte sedím, no začínam tušiť, že dlho nebudem. Ide na mňa, uši dole a ustupujem, ale vyhrážať sa neprestávam. Zrazu je von. V tom mi helfne "starý kamoš" svalnáč sa mu zahlási, ale veľmi dobre vie kto ho " serie" Ustupujem, chcem sa skryť, svalnáč si to šinie za mnou čoraz rýchlejšie, už je asi na 50m, ustupujem a urážam. V tom cítim, že sa mi vietor oprel do chrbta, naháňačky je koniec. Svalnáč sa vracia, odkiaľ prišiel a cestou "kľaje" Osmutnel som. No stará známosť je stále na svojom mieste. Idem bližšie ako sa na kamarátov patrí. Debatovali sme ešte 2,5 hodiny. Potom sme sa rozlúčili, no dúfam, že sa opäť stretneme.
Na Ihráči sa to poriadne ozýva až od toho 2.9 jedna báseň. ◄ reagovať
Ahojte.Nevie niekto prosim Vas, ci uz rucia na Kyslinkach?Dakujem. ◄ reagovať
00:30 za domom mi rucal jelen za domom takze aj u nas to uz pomaly začína ◄ reagovať
Lubovianská vrchovina...o 19:15 privábený hladajúci jelen a občasné ručanie s narastajúcou intenzitou okolo polnoci...už to prepuklo snád sa ale počasie umúdri... ◄ reagovať
Vyšný Slavkov okr. Levoča Ráno revali 3 jelene ◄ reagovať
predvcerom 4 jelene za domom sa uz ozvali...takze to pomalicky zacina :-D ◄ reagovať
Včera na postriežke 2 ručiace jelene, ale ešte len také pomrnkávanie... ◄ reagovať
včera večer belianska dolina veľká fatra 4 jelene ručiace a jeden nás s kamarátom prekvapil na 30 m ale v zdraví odskočil ◄ reagovať
Ležím doma na Šuňave na PN (to je na šľaktrafenie). O polnoci ma zobudil mesiac, v izbe som mal pomaly ako cez deň. Vyšiel som aspoň na dvor popočúvať. Napočítal som štyroch ručiacich jeleňov a na druhý krát o pol tretej dokonca piatich. To bol hotový koncert. ◄ reagovať
Štiavnické vrchy. Slabé pomrnkávanie. Potrebovalo by to chladnejšie počasie ◄ reagovať
liptov - 6.9.2014 okolo pol noci ručali 2 jelene. ◄ reagovať
Stará Ľubovňa 06.09.2014 od 21:00 - 22:15 dva ručiace jelene, potom ticho až 02:15 - 04:00 päť ručiacich jeleňov a opäť ticho. ◄ reagovať
Orava-sobota večer nesmelé pokusy 2 jeleňov ◄ reagovať
Južné Slovensko,ruja napriek teplu v plnom prúde,dnes ráno 8 ručiacich jelenov. ◄ reagovať
VF - Belianska dolina sobota večer 7 ručiacich jeleňov ◄ reagovať
chko polana vcera som pocul dvoch okolo pol noci ◄ reagovať
Biele Karpaty - už to začalo, včera 3 na jednom rujovisku. ◄ reagovať
Dunajské lužné lesy - ručia ◄ reagovať
chlapi, ked to zamrnči prvy krat okolo Zvolena tak dajte vediet :) ◄ reagovať
unas ze zatial ticho no zacalo aj prsat :/ oblast CHKO polana ◄ reagovať
U nás sa už ozývaju tiež Slovenský kras ◄ reagovať
Poloniny momentalne nic, ale zacina byt poriadne chladno vecer, tak azda im trocha primrznu "slabiny" :D a coskoro sa to zacne... ◄ reagovať
16.8 v sobotu o pol noci sa ozyval jeden jelen. ◄ reagovať
Lubo nebol som sam kto ho počul a dnes som sa rozpraval s kolegom taktiež mi povedal že aj unih už počuli. ◄ reagovať
Michal zkušal som nový roh,žeby to bolo počut až ku vam:):):):) ◄ reagovať
...trefná poznámka paroha.... ◄ reagovať
to bol len nejaký nedočkavý vábič :) ◄ reagovať
Unas som počul v utorok tak skoro som ešte nikdy nepočul. A odvčera tu leje takže je zas kľud. ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Jelení říje / Jelenia ruja 2013 (autor: martajs).
U nás som už 2 dni nepočul nič ... a keď som bol počuvať koncom septembra tak bolo super počuť.. takže je dosť možne že už končia ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Jelení říje / Jelenia ruja 2013 (autor: martajs).
U nas je to este dost dobré. Dnes v noci resp. rano bola este riadna jelenia "hitparada". POLONINY ◄ reagovať
Dnes nad ráno nám jeden ručal tesne nad dedinou. Asi je furt pri chuti a minuli sa mu dámy z lesa. ◄ reagovať
No ako to je u Vás s rujou. Niekde uz aj pomaly konci, dokonca aj skoncila? ◄ reagovať
Dnes mi ručalo šesť jeleňou a ten pocit pri sledovaní súboja staršieho osmáka(9r.) a dvanástoráka(7-8r.) ako dostal dvanástorák na frak po pretláčaní cez pol hrebeňa..proste paráda! ◄ reagovať
konečne aj mne sa zadarilo jeden jelen a dve jelenice len sa mu akosi nechcelo ručat len vetril ◄ reagovať
Dnes cez obed ručalo 6 jelenov.Jeden prišiel ku mne na 40 metrov a zalahol.Super koncert. ◄ reagovať
Pavian, díky za doporučení. Nedašovu lhotu trošku znám, párkrát jsem tam byl. I tak by se to dalo, ale já nechci nikomu trajdat po cizí honitbě kterou neznám, nebo jet někam jen tak zkusit poslouchat z cesty, když nevím jak v té dané lokalitě zrovna říje probíhá a nemám se ani koho zeptat. Proto jsem to zkusil touto cestou, že radši poprosím někoho, s kým bych spíš mohl jít na poslech jak bych tak řekl-"oficiálně". ◄ reagovať
Včera pred siedmou vystupujem z auta na lúke v miestach kde má svoje miesto "starý kamoš" Počúvam, môj hlas zatiaľ mlčí. Zo stráne naproti cez cestu sa ozýva ospalé "som tu". No hlas nespoznávam. Neváham, viem kam mám ísť, na lúke mám solisko a nad ním je prameň a kalisko. Prichádzam, pozorne sledujem okraj lúky na ktorej sa pasú 3 kusy holej. Hlásim príchod a dávam najavo, že o tie "kočky" tam mám záujem. Od studničky prichádza odpoveď, sú zadané. V zápatí prichádza na lúku " pán málovravný" slovami neplytvá. Prichádza si ma obzrieť v polkruhoch, najprv zhora potom zdola. Parožie dlhé, pekná postava. Kočky dá dokopy. Ja provokujem, vyzývam,urážam. "Pán málovravný" je ticho, ale okolité kriaky a stromy majú pochlebe. čim viac provokujem, tým si viac vybíja zlosť, no mlčí. Takto to prebieha niečo vyše hodiny. Balím švestky, dovi ráno, lúčim sa. A mažem na lúku kde minule machroval svalnáč. Ten sa ozýval z vrchu kopca, no prišiel ma pozrieť taký 4 ročný bočný. Trošku som ho ponaťahoval. Začalo poprchávať. Tak som to zabalil. Ráno sa zobúdzam o 3ej. Píšem sa do knihy ku "málovravnému". No predtým ešte vybehnem nad dedinu na polia. Tam sa producíruje fešák s 8 kočkami a povedľa ďalších 6. Myšlienku, že mu nadbehnem od lesa rýchlo púšťam z hlavy. Nie som tam zapísany.Nechcem aby som tam niekomu zavadzal. Dobrú trištvrte-hodinu provokujem Fešáka. Ten neustále stráži a zháňa dokopy svoj hárem. Idem za málovravným, ale v duchu už plánujem keď vyjde slnko prídem vás pohľadať na rúbane. Prichádzam na lúku k málovravnému ten sa ozval nad prameňom, ručím, provokujem- ticho. No zrazu je na lúke, v prostriedku, bez toho aby zlomil čo len vetvičku. A mieri si ma obzrieť no tentoraz z bližšia. Kochám sa. No nie dlho, vracia sa odkiaľ prišiel. Provokujem, urážam no zastaviť ho nedokážem. Od naproti sa začal ozývať" starý kamoš" aspoň niečo vravím si. Pozriem na hodinky, pol ôsmej. Idem tam kde som bol skoro ráno,k fešákovi. Vystúpim z auta a na lúke oproti cez cestu pomaly zaťahuje jeleň do lesa, prichádzam ku svojmu solisku, doplním soľ. A zavolám "je tu niekto". Nič. Svažnicou idem hlbšie do lesa. A hľadám soka. Zrazu oproti cez strž sa ktosi ozve. Neváham, postupujem po svažnici vpred a robím ramená. Mierim k rúbani kde je vidno na náprotivnú stráň. Beriem do rúk ďalekohľad a tam asi 5- 6 ročný mládenec. Posmutnel som. No provokovať neprestávam. Mládenec je nesvoj a pomaly zaťahuje do mladiny keď zo zadu sa ozve "zmiznite" Už viem prečo bol nesvoj.Z lesa pomaly na čistinku prichádza majestátný pán , fešák.Prichádza do miest kde bol pred chvíľou mládenec, intenzívne nasáva jeho pach a pokračuje v jeho stopách. Nadbehnem vám z ľava, pridám do kroku. Hlásim novú pozíciu. Čo to? Po pravici sa na vrchu rúbane ozýva hlas, V duchu si vravím, to si nemohol stihnúť. A veru fešák sa ozýva zo strže z dola. Kam teraz. Neváham, fešáka už omrknutého mám. Poď ho hore do rúbane za hlasom, do kopca sa mi ide ľahko mám k tomu pekne zvučnú kulisu. Prichádzam čoraz bližšie. Už vidím hlavu a parohy, telo zakrývajú husté malé briezky. Pekný, silný 8-9 ročný. Idem za ním, pomaly ustupuje. Hop, prebieha cez horizont. Tam už nejdem. Idem naspať dole. Pred svažnicou, ešte zaručím. Vystrašený mládenec odskakuje, narýchlo ho pozorujem. Až sem ho zatlačil fešák. Mokrý, zašpinený, ale s úsmevom a dobrým pocitom idem pomaly domov. Čo si môže viac človek priať. Je nádherné zažívať takúto krásu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.