Včera som bol pozrieť. Chcel som ísť za spolubesedníkom z minula. Ešte pred tým som vybehol za dedinu na polia. Tam sa motal jeden okolo 6 jeleníc. Trošku sme hodili reč no nie dlho, lebo som mal zlý vietor. A potom rovno dohovoriť debatu z minula. Prichádzam na lúku- a hlásim príchod, kamarát odpovedá: že je tu len o dve lúky ďalej. Tak ja mu na to, idem k tebe. On na to: keď chceš poď. Idem, idem- odpovedám. No zo stráne naproti znie : " chlapci" aj ja som tu. Nemachrujte, schytáte. Stará známosť ide bokom a venujem sa "svalnáčovi". Urážky, provokácie, neslušné slová sa sypú z oboch strán. A vzdialenosť sa z oboch strán skracuje. Pomaly sa dostávam na úroveň " starého kamaráta" Pozdravím, odpovedá. Z hustnúcej situácie si ťažkú hlavu nerobí.Trošku ho poobdivujem je asi 150 m odo mňa na lúke. Sadám na okraj na peň a pokračujem v urážkach smerujúcich na svalnáča. Ten sa na chvíľu odmlčal, tuším prečo. Nové nadávky sa už ozývajú dosť blízko, ešte sedím, no začínam tušiť, že dlho nebudem. Ide na mňa, uši dole a ustupujem, ale vyhrážať sa neprestávam. Zrazu je von. V tom mi helfne "starý kamoš" svalnáč sa mu zahlási, ale veľmi dobre vie kto ho " serie" Ustupujem, chcem sa skryť, svalnáč si to šinie za mnou čoraz rýchlejšie, už je asi na 50m, ustupujem a urážam. V tom cítim, že sa mi vietor oprel do chrbta, naháňačky je koniec. Svalnáč sa vracia, odkiaľ prišiel a cestou "kľaje" Osmutnel som. No stará známosť je stále na svojom mieste. Idem bližšie ako sa na kamarátov patrí. Debatovali sme ešte 2,5 hodiny. Potom sme sa rozlúčili, no dúfam, že sa opäť stretneme.
Príspevok presunutý z diskusie Jelenia ruja 2010 (autor: frzo).
počul som ručať dva jelene,okolo 8.00,velmi slabo ◄ reagovať
Na Hačave to jest v Slovenskom Krase som včera počul ručat 2 jelenov :-) ◄ reagovať
Dnes ráno a aj včera ráno som bol v lese a nič, ešte tu na Záhorí tak týždeň potrebujú. Asi sú jelene v Smokovci proti záhoráckym nadržanejšie :-) ◄ reagovať
U nás sa tento rok začala ruja neskutočne skoro. Včera 27. augusta 2010 som večer okolo 23.00 počula ručať jeleňa v Dolnom Smokovci prvý raz v tejto sezóne. Prekvapujúce bolo aj to, že to bola veľmi teplá letná noc, hoci sem-tam pršalo. Bežne začína ruja v tejto lokalite v septembri. ◄ reagovať
DNES RANO SOM POCUL PRVY KRAT TOHTO ROKU REVAT JELENA ALE ESTE MAJU CAS ◄ reagovať
lubenko -kravy su oproti nam ale ja som ho ppcul na druhej strane vecer o10.00 vecer saale iba chvilu tak nevie ako tam u vas ◄ reagovať
ani na spiši este nic nepocut vsetko zavisi od pocasia minuleho roku to bola bieda. ◄ reagovať
parohac22 nič v zlom nebol si nahodou v kravskom oplotku,lebo žeby v okoli Trenčina ručali už jelene sa mi nezda ◄ reagovať
minuly piatok som pocul rucat preveho a eraz v sobou druheho ◄ reagovať
Na Dunaji nie je nič výnimočné počuť jeleňa už koncom augusta.okolo 4 septembra je ruja v lužnom lese v plnom prúde.Chodievam každoročne s ručadlom do Čunova a počúvam maďarských jeleňov. V našej rodine sa chodilo a chodí na ruju tak od 15 septembra do 1 októbra.Vrchol ruje považujeme týždeň okolo Václava(28.september). ◄ reagovať
tak tak brandys pravda..... ◄ reagovať
Na ruju je ešte čas,u nas na východe je ideálna ruja od 15.septembra do cca 1O októbra,záleží ale aj od počasia samozrejme,ak je teplo tak je ruja tichá ale ak su chladné noci tak to stojí zato. ◄ reagovať
20 augusta minuly piatok som pocul rucat jelena v Bolesovskej doline,rucal od 1:05 do 1:15 a to 7x,neveril som vlastnim usiam. ◄ reagovať
Este maju nejaky ten tyzden cas... ◄ reagovať
u nas minuleho roku bolo pocut prveho jelena 15 septembra ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Jelenia ruja 2007 (autor: Vlado2406).
stefan.k tak to teda je, a kazde rocne obdobie tam ma daco do seba:) Chodis tam obcas? Ci len tak cez Lacnovsky kanon na prechadzku? ◄ reagovať
konečne zase po rokoch pekná revačka ,plán odstrelu sa splnil,hosť bol ako hovorí maximálne spokojen,a my ostatní sme zažili neopakovateľné dobrodružstvá.
petko všakže je tam krásne -Bachureň . ◄ reagovať
tak vies co ked tam bude dobre tak daj vediet a stretneme sa tam a zalyzujeme si ok ◄ reagovať
kocho82, Ja som Peter z PO a "zakladny tabor" na vychadzky mam v Lipovciach. Takze az po Kohuta a Mardunu som nedosiel, bol som tam niekde raz aj to uz davno a je to kusa daleko. Ja chodim priamo pod Bachuren a na Buce. Skratka vsetko medzi Lipovcami a Rencisovom. Chodis predsa lyzovat na Buce nie?:) Dakedy sa im podari aj fakt dobra lyzovacka. A je tam krasne. ◄ reagovať
a co si ty za petko???nie nahodou z raznan?? ◄ reagovať
urcite poznam urcite okolie kohuta az na mardunu si isiel ci ako??? ◄ reagovať
Aj premna bola tohto rocna ruja najlepsia aku som zazil v pohori Bachuren a pod Smrekovicou, mozno to tam poznas kocho82 je to odvas len cez kopcek:) Ci som isiel vecer alebo rano stale bolo nieco pocut. A co viac, toho roku som konecne videl ruciaceho jelena s paradnej blizkosti (za pomocou vodovodnej trubky:), skoda len ze nemam fotak, alebo kameru.Takze premna SUPER ◄ reagovať
Mal som povolenku na II.vekovú triedu,stále žije priberá,možno na budúci rok.U nás ruja priemer,pretože sme podhorskou oblasťou,všetko sa odohravalo vo vyšich polohách. ◄ reagovať
no ja som tiez spokojny , u naas pravidelne rucali dva jelene a par sa ich motalo okolo nich, a este jeden na konci reviru na hranici a prechadzal aj k nam, paradne jelene sme mali na poli ale tie k nam chodili len v noci , drzali sa 200 m za hranicou ako vzdy , a este som zazil aj paradnu ruju u vas v Cechrenici, len co bolo pre mna dost zvlastne ze najlepsie rucali vecer od dakej stvrtej do siestej a rano od uplneho rozvidnenia este asi hodinku, s liborom sme raz sli za jelenom ktory reval na Vrchoch , reval som mu a ozyval sa nam spet ale uz zatahoval , dosli sme za nim az do Kopca kde sa pasla hola z inak criedy tak sme nemohli dalej a revuc sme po starej hore s lomozom dosli k nim asi na 50m , boli same a asi za 15 min zacali zatahovat , uz boli v hore ked sa z vrchu rubane za nimi pustil asi 5 rocny desatorak paradny chovny a dovtedy ani nemrnkol , potom ked uz mohol byt s lanami asi 200m od nas sa dvakrat ozval, a v posledne rano co sme boli sme mali podla mna nadocnikoveho desatoraka trojku ale bolo to strasne na rychlo , prebehlol od nas asi na 10m s dvoma lanami ,
ja som bol toho roku nadmieru spokojny :) ◄ reagovať
tak !pre mna to bola ruja nad moje ocakavnia.bola to najlepsia ruja aku kedy somm zazil dufam ze budu aj este lepsie v to dufam ◄ reagovať
Zdravím Vás dámi a páni poľovníci,tak ako s odstupom času hodnotíte tohto ročnú ruju? ◄ reagovať
IIHZ presne tak este takych jelenov som nevidel so to kusy vysokych hodnot super a mlade to iste dobre crty a este lepsie parohy ale moc sa neukazuju na oci tym velkym ale to je isto ruja ako sa patri supersom taky stastny ze to konecne vysloale u nas to asi nekonci dost jelenov ma jelenice ale este viac nema ale je to len tak najviac co som videl 8 ks jelenic k jelenovi ◄ reagovať
Co ma najviac tesi je to, ze vidiet dost silnych jelenov a co sa tyka buducnosti, tak aj mladych a nadejnych. ◄ reagovať
U nas je ruja aka uz davno nebola. Ruci kazdy strom :-) ◄ reagovať
U nás to asi ešte len začina.Včera a dnes som počul prve jelene. ◄ reagovať
no rozbehlo sa to , rucia dobre ale zalezi od lokality ◄ reagovať
jak vam ide ruja vsetkym ??dari sa ci ako !rozbehlo sa to ci to upada ??dakujem za odpovede ◄ reagovať
Alan, to je nahlou zmenou tlaku po tych dazdoch v utorok a v stredu. Nahle sa vycasilo a zvysil sa tlak. Musi sa ustalit a bude to pecka. Vcera vecer u nas to bolo super. ◄ reagovať
Prišiel som z lesa,idealne počasie na ruju,zima +1- bezvetrie.No ticho ako v hrobe,zaujimavé. ◄ reagovať
Mohol si ho vidiet stranke odkaz, Arniho stránky o poľovníctve. Inde pravdepodobne nie. Z tohoto roku je to posledne video. Mozes si byt isty ze su moje :-) ◄ reagovať
llhz-ten jelen co je sam to skade je to video videl som to video uz davno vies tak teraz neviem ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.