Včera som bol pozrieť. Chcel som ísť za spolubesedníkom z minula. Ešte pred tým som vybehol za dedinu na polia. Tam sa motal jeden okolo 6 jeleníc. Trošku sme hodili reč no nie dlho, lebo som mal zlý vietor. A potom rovno dohovoriť debatu z minula. Prichádzam na lúku- a hlásim príchod, kamarát odpovedá: že je tu len o dve lúky ďalej. Tak ja mu na to, idem k tebe. On na to: keď chceš poď. Idem, idem- odpovedám. No zo stráne naproti znie : " chlapci" aj ja som tu. Nemachrujte, schytáte. Stará známosť ide bokom a venujem sa "svalnáčovi". Urážky, provokácie, neslušné slová sa sypú z oboch strán. A vzdialenosť sa z oboch strán skracuje. Pomaly sa dostávam na úroveň " starého kamaráta" Pozdravím, odpovedá. Z hustnúcej situácie si ťažkú hlavu nerobí.Trošku ho poobdivujem je asi 150 m odo mňa na lúke. Sadám na okraj na peň a pokračujem v urážkach smerujúcich na svalnáča. Ten sa na chvíľu odmlčal, tuším prečo. Nové nadávky sa už ozývajú dosť blízko, ešte sedím, no začínam tušiť, že dlho nebudem. Ide na mňa, uši dole a ustupujem, ale vyhrážať sa neprestávam. Zrazu je von. V tom mi helfne "starý kamoš" svalnáč sa mu zahlási, ale veľmi dobre vie kto ho " serie" Ustupujem, chcem sa skryť, svalnáč si to šinie za mnou čoraz rýchlejšie, už je asi na 50m, ustupujem a urážam. V tom cítim, že sa mi vietor oprel do chrbta, naháňačky je koniec. Svalnáč sa vracia, odkiaľ prišiel a cestou "kľaje" Osmutnel som. No stará známosť je stále na svojom mieste. Idem bližšie ako sa na kamarátov patrí. Debatovali sme ešte 2,5 hodiny. Potom sme sa rozlúčili, no dúfam, že sa opäť stretneme.
Príspevok presunutý z diskusie Jelenia ruja 2011 (autor: Jakubec).
dávam do pozornosti všetkým urológom, asi budú čiastočne bez roboty, všetci čo majú problém s erekciou a veľkosťou ... je tu nový objav - je to vlastne scvrkávanie sa reprodukčných orgánov z dôvodu stresu, len zistiť ktorého a náprava bude jednoduchá a lacná, horšie to už bude s novorodencami, ale asi zažili stres už v plodovej vode ... ◄ reagovať
Peter,dnes som bol na Kozom Kamení a nič nebolo počut,všade ticho. ◄ reagovať
V Nízkych Tatrách sa ruja ešte nezačala??? Som v práci a prídem až za pár dní a rád by som vedel či to začína... ◄ reagovať
lubenko, nenormálne je to, ako sa ty vyjadruješ. Musíš uznať, že hulvát je proti tebe inteligentný človek. A o môj reprodukčný a myšlienkový aparát sa ty nestaraj. Je to na mne, v akom stave je a ako s ním naložím. Ako ty vravíš, že kde všade sa naser.em, inteligent tomu hovorí, excelentné pripomienky, fundované na najnovších poznatkoch v danej oblasti. ◄ reagovať
včera večer 22:30 ručali jelene Pieniny :-) ◄ reagovať
dnes som videl mladeho šestoraka s dvoma jelenicami ◄ reagovať
Rano 05:50 ručali dva jelene o chvilu to začne to nevadí že budu teple dni ale noci su pomerne chladne tak malo by to začať Lovu zdar!! ◄ reagovať
včera 19:OO raz zaručal a dosť ◄ reagovať
jedno zatrúbenie 19:57, okres PD ◄ reagovať
V honitbě Vojenských lesů a statků ČR, již od začátku týdne troubí jeleni. Převážně v noci a občasně, za pár dní to propukne. ◄ reagovať
lubenko a k téme nemáš nič? ◄ reagovať
osamelyvlku ty už určite maš scvrknuty reprodukčny aparat a určite i ten ktorym rozmyšlaš,pretože to už ani nieje normalne kde všade sa už naserieš ◄ reagovať
Dnes prvé náznaky jelenieho súboja a prvé nesmelé pomrnkávanie. ◄ reagovať
Ešte k tomu oživeniu. Oživenie som myslel v súvislosti s párením. Teda ak sa u samice prebudí sexuálna hormonálna činnosť, možno jednoznačne tvrdiť, že jej organizmus ožíva. Opakom je "scvrknutie" reprodukčného aparátu , ako následok stresu. Ekvivalentom je kvitnutie u rastlín. Živý organizmus prekypuje energiou. Preto párenie v zime totálne vyvracia názor o stave núdze. Alebo opačne povedané - stav núdze vyvoláva stres a ten scvŕkavá sexuálnu hormonálnu činnosť. Párenie - vylúčené. Keď sa však líšky pária v zime /no nie sú hlúpe?/, vylučujú stres zo stavu núdze. Dĺžka dňa nehrá žiadnu rolu. Diviaky sú najlepším príkladom - pária sa po celý rok. Od najkratšieho dňa po najdlhší. To sme však zavinili my celoročným lovom diviakov. Hoci len diviačat a lanštiakov. ◄ reagovať
Ale prečo vyvolalo honcovanie u líšok ochladenie už na Vianoce, keď sú dni najkratšie a keď februárové honcovanie prebieha už za oveľa dlhších dní? Alebo prečo u srny, ktorá sa normálne pári za dlhých dní v auguste, ale ak sa nespári, môže sa páriť ešte za oveľa kratších dní v novembri až decembri. Alebo diviačice? Je veľa protiargumentov na dĺžku dňa, ako na primárny spúšťací faktor sexuálnej hormonálnej činnosti. A veľa hodnoverných argumentov za ochladenie, ako primárny faktor. ◄ reagovať
Nie skracovanie dňa nie je druhoradé, jedná sa o najkonštantnejší prejav nastupujúcej jesene. Žiadne zamračenie s tým nič neurobí, nejde o jeden deň, ale o trend.. ◄ reagovať
Mrlian, skracovanie dňa je druhoradé. Ovplyvňuje ho aj počasie, ak je zamračené, deň je kratší, ak na druhý deň je slnečno, deň je dlhší. Takže by to bolo zmätočné. Ochladzovanie prichádza postupne a nie sú také zmeny, ako pri oblačnosti. Na českej myslivosti.cz sme písali o párení líšok už na Vianoce, keď sa prudko ochladilo a napadalo veľa snehu. Podľa skúsených líškárov sa norovali na jar skôr narodené líščatá a boli menej početné vrhy, ako zvyčajne? Teda štandardné - 2 až 6 líščiat, čo sa týka početnosti. Inak sa líška pári /honcuje/ od polovice januára do polovice februára. Gravidná je 56 dní, čiže - mláďatá prichádzajú na svet koncom marca. Početnosť vrhov je vplyvom nezootechnického lovu rujných líšok oveľa vyššia /až 15 mláďat/ a kvalita genofondu nižšia /rôznofarebnosť, prašivina,.../. Vtedy to bolo skôr - viac, než o mesiac. Martajs, my jeleniu nemáme, sme na nížine, bol som však u kamarátov a mám aj od nich vierohodné informácie. Nič nemám vycucané z prsta. ◄ reagovať
Sranda čítať niektoré príspevky v tejto plodnej diskusií. Kurva,neuveriteľné poľovnícke postrehy! ◄ reagovať
Ahoj Jozef, v jakém regionu je tvoje honitba? A v jaké cca nadmořské výšce? ◄ reagovať
Sme revir kde je prevažne po cely rok len hola žiadny jelen teraz som sa vratil z postriežky a na luke bolo 70ks vysokej a 5ks jelenov od mladych šestakov osmakov po korunoveho štrnastoraka a dvanastorak dokonca par krat zaručal nehovorim že ruja už začala ale ešte par dni a začne. ◄ reagovať
Dnes o druhej rano rucal jelen 3x. ◄ reagovať
chlapi ešte času ...kim nepride kus chladnesie tak nic sa neozve ...! ◄ reagovať
jozi, spúšťanie rujnosti pri samiciach jeleňa lesného funguje cez zložitú hormonálnu kaskádu na začiatku ktorej stojí skracujúca sa dľžka dňa. Nepísal som v tom zmysle že zver oživuje alebo umŕtvuje. ◄ reagovať
tobruk uz si pocul viacej jelenov?a z akej lokality ?je u vas zima v noci? ◄ reagovať
Mrlian, ty si božský zabávač - skracovanie dňa oživuje zver??? To nemyslíš vážne. Čítam to po prvýkrát. A srnčej na prelome júla a augusta? Samému mi je divné, že uprostred leta to na ňu prichádza, ale vysvetľujem si to úľavou po vyfŕkaní lariev strečkov v júni. ◄ reagovať
jelenia zver ožíva, lebo sa skracuje deň ty mudrlant! ◄ reagovať
No vidíte, páni, to je jasný dôkaz toho, že zver s ochladením ožíva, nie upadá do strachu zo stavu núdze. A to sa deje ako pod Kilimandžárom, tak na severe. ◄ reagovať
Začátek říje určují laně.., obecně platí, že v nižších polohách začíná říje o něco dříve. Mám vypozorováno, že v honitbě VLS Libavá se jeleni občasně začínájí ozývat již koncem srpna (převážně za chladných nocí), pravděpodobně, když se setkají s laní, která už začíná vonět. Setkáváte se také běžně s troubením na konci srpna? ◄ reagovať
ja ked zarevem do môjho vábu hned je v revíri tri dni ticho pretože 32-toráka sa všetky jelene boja ◄ reagovať
lubenko určite ie lebo ked večer prišla z roboty tak som sa jej pytal a zareval dokona 4 krat 3 krat za sebou a ešte raz za dakym 5 minut ◄ reagovať
mirko2 podla toho v ktorej casti nasej krasnej malej vlasti sa nachadzas jedny pouzivaju ruci iny reve ale hadam kazdy pochopi co basnik chcel povedat netreba z toho robit vedu:) ◄ reagovať
mirko2,ale tu pišu i nepolovnici tak sa to dakedy da ospravedlnit ta nepolovnicka mluva ◄ reagovať
Poľovníci otázka! Jeleň ručí alebo REVE. (podľa mňa reve lev a malé deti) :) ◄ reagovať
parohačik netrubil to nahodou vlak?????? ◄ reagovať
U nas to už začalo moja mama počula o 5 rano raz zarevat jelena ked čakala na vlak do roboty. ◄ reagovať
Uz to zacne.Minuly rok som pocul jelena rucat 22 Augusta.Bolo to po pol noci,obloha plna hviezd a bolo pomerne chladno,rano strasna rosa a zima,aj kon sa striasal od zimy. ◄ reagovať
este je skoro aja si myslim ◄ reagovať
Presne ako napísal tommi. Všetko záleží od laní. Ale aj tak je to teraz troška posunuté, takže sa nemusíme čudovať ked ešte v prvej polovici septembra budú 37 stupňové horúčavy, a takto sa ruje dočkáme až koncom septembra. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.