Aké sú vaše názory na Tatranského duriča ,prípadne skúsenosti
Pán jarodt,porovnávať Pána Kolomana Slimáka(zámerne napísané s veľkým P) a tých šľachtiteľov-kynológov ktorí sa zbehli okolo tatranského duriča je troška cez čiaru kynologickej erudovanosti i slušnosti.Čo sa stavača týka,prvých jedincov pán Slimák nezískal krížením rôznych plemien,ale výberom a podchytením sivo sfarbených jedincov medzi inými plemenami hrubosrstych stavačov a tieto zapisoval do experimentálnej slovenskej plemennej knihy ako weimarské hrubosrstého stavače.Až po vyzrozumení od nemeckého klubu weimarskych stavačov,že Nemecko hrubosrstú variantu neuznáva a nemajú teda o podchytený chov zo Slovenska záujem ,pána Slimáka napadla myšlienka šľachtenia vlastného národného plemena ,kedže chov bol v tom čase už celkom rozšírený a obľúbený.Žiadne ostré protesty sa nekonali. Teraz k tatranskému duričovi...Že obsadzuje na skúškach i popredné miesta je normálne ,veď je krížencom 3-och kvalitných poľovných plemien,takže lovecké vlohy predsa dedí.Mne osobne nevadí pes ako taký,no k spôsobu “šľachtenia” mám výhrady,čo mi tiež môže byť jedno,pretože TD chovať nebudem,no vždy mi akosi vadilo ak niekto zavádza a klame resp.zamlčuje určité fakty. Už samotný predseda TD kým bol ešte predsedom klubu kopovov hrubo porušil stanovy klubu keď potajme pripúšťal chovné suky kopova inými plemenami a zakladal tak počiatky chovu nového plemena,miesto toho aby ako predseda hájil záujmy a dobré meno slovenského kopova.Doteraz nerozumiem tej tolerancii k tomuto faktu od klubu kopova a prečo ho odtiaľ doslova nevykopali ale nechali ho doslúžiť funkčné obdobie,hlavne ak si spomínam keď i dotyčný pán predseda za oveľa menšie a často vyfabulované “prehrešky” rád udeľoval s jeho prisluhovačmi doživotné vylúčenia z klubu kopovov. Minimálne o 70-tich % tatranských duričov ktorých poznám viem že rodičia nemajú skúšky ani výstavy.Navyše sú medzi predkami také skvosty ako načínač zveri,agresívny jedinec na všetko vrátane ľudí,jedinec ktorý častejšie hlási stopu vodiča než zveri na poľovačke.Krížencom z prvej generácie stačí aby sa ďalej posunuli v chove spoľahlivá práca v oplôtku.Neviem či v klube nevedia alebo nechcú vedieť ,že len dobrá práca v oplôtku zo psa dobrého duriča nerobí.Ak je toto pre niekoho kvalitný vstupný materiál Ok,no pochybujem že záujemcom o plemeno o týchto skutočnostiach povedali.Chápem že samotnom klube nemuseli tiež o týchto problémoch pri konkrétnych jedincoch vedieť a že im to mohlo byť zamlčané,no pracovné skúšky slúžia okrem iného i na odhaľovanie takých nežiaducich vlastností,a ak by na nich u vstupných jedincov trvali ,bolo by to o niečom inom.Takže majitelia TD ,mali ste tieto info a aj napriek tomu ste sa rozhodli pre toto plemeno alebo Vám to bolo zamlčané?Alebo je Vám to jedno,hlavne že máte psa za 100 ečiek s ktorým môžete robiť skúšky a získavať poľovnú upotrebiteľnosť vďaka tragikomickému prístupu SKJ ?Je Vás na tejto stránke podľa mňa dosť,a na moje viac x položené otázky nikto neodpovedal viac menej(okrem pána Kapustu),prečo ste ticho ako voš pod chrastou?Či pán predseda zakázali vyjadrovať sa k TD na internete? Apropo este k chovateľského zámeru u TD ,kde je vraj zámerom pes loviaci v blízkosti vodiča s menším akčným rádiusom,ovladatelnejší,menší pes,ktorý neprenasleduje zver ďaleko.Neviem buď si niekto zamieňa duriča so sliedičom,alebo len potrebuje argumenty na presvedčenie ľudí o nevyhnutnosti šľachtenia nového duriča.Duriča podľa názvu no podla spôsobu vedenia to má byt skôr farbiar,čisté kocúrkovo po vzore AJD.Ale veď už keď ho idú kopírovať tak asi se vším všudy...Navyše každý poľovník ktorý už má čosi s duriacimi psami odpoľované vie ,že akčný rádius a vytrvalé prenasledovanie nemá nič spoločné s výškou nožičiek u duriaceho psa.A počul som že už po prvej generácii krížencov je jazvečík vyradený zo “šľachtenia” lebo im vraj rozhadzuje exteriér(kto by to bol povedal však,keď jazvečík je morfológiou na míle od klasických duričov ).Fakt si ešte niekto myslí ,že to bude menší pes od kopova? Éra šľachtenia plemien je dávno za nami,a najmä duričov ,ktorých je vyše 80 plemien a tretina z nich je skoro na pokraji vyhynutia.Občasná snaha niektorých šlachtiteľov je skôr snahou o osobné zviditeľnenie sa na kynologickom poli(s výnimkou snahy o znovuoživenie vyhynutých plemien alebo regeneráciu chovom poznačených a zdegenerovaných plemien) a nesúvisí absolútne s potrebami kynologického sveta,a to je aj náš slovenský prípad...
Sa mi páči ako si pekne prajete pekný deň. Ja teda prajem pekný deň tým a dnes myslím ozajstných kynológov, čo ich psíkovia robia radosť im, nám ostatním a hlavne tým,čo sa za svoje chované plemeno nemusia hanbiť. Či už je plemeno uznané tam alebo tam. ◄ reagovať
Každé plemeno je uznané najprv na národné plemeno a až potom sa uznáva medzinárodne. Snáď si nemyslíte, že Rafael de Santiago resp Hans Muller kontaktovali Jevcaka, že by mohol vytvoriť nové plemeno:) vždy je to najprv národná a až potom medzinárodná úroveň. Tatranský durič je uznaný SKJ ako naše národné plemeno. Netvrdím, že niekedy bude medzinárodne uznané, ale rešpektujme, prosím, rozhodnutie SKJ, čo však neznamená, že sa s ním musíme stotožňovať. Pekný deň aj Vám. ◄ reagovať
Píšem o plemene, t.j. o tom, čo môže byť považované za plemeno a čo nie a píšem o tom, že Slovensko je členskou krajinou FCI, z čoho nám vyplýva akceptovanie reglementov FCI. Pekný deň. ◄ reagovať
Hovoríte o medzinárodnom uznaní alebo o uznaní plemena na Slovensku? ◄ reagovať
V našich podmienkach je štandard dôležitý pre posudzovanie exteriéru. Pre uznanie plemena je dôležitý minimálny počet dostatočne nepríbuzných jedincov v oboch pohlaviach spĺňajúcich tento štandard. Prijatie štandardu je teda nutnou, nie však dostatočnou podmienkou pre označenie TD ako plemeno. ◄ reagovať
Myslím, že nie, sú tam presné podmienky, a to určitý počet odchovaných šteniat pochádzajúci z určitého počtu línií, čo sa týka medzinárodného uznania. SKJ považuje TD za plemeno, keďže 14.6.2016 prijala na VZ jeho štandard. ◄ reagovať
áno, pod FCI, ktorej sme členom prostredníctvom SKJ. Pozn. ak by SKJ považovala TD za plemeno, tak by už požiadala o jeho uznanie, však? ◄ reagovať
goret, myslíte medzinárodné uznanie plemena? ◄ reagovať
hickok, ja chápem pojem plemeno v zmysle chovateľskom, nie výstavníckom. V tomto zmysle skúste uhádnuť prečo ešte nebolo požiadané o uznanie tohto nášho "plemena". ◄ reagovať
kuzmican, TD môže byť poľovne upotrebiteľný u nás na Slovensku, lebo u nás na Slovensku smie absolvovať niektoré skúšky poľovne upotrebiteľných psov, napr. skúšky duričov. Výnimka z nejakej vyhlášky, nielen poľovníckej, či kynologickej, nie je u nás na Slovensku ničím výnimočným. ◄ reagovať
Netuším, odiaľ máte túto informáciu, na výstavách sa radí medzi FCI neuznané PLEMENÁ, v záverečných súťažiach nastupuje vo Veľkej cene národných PLEMIEN, takže okrem i. už spomenutého dôvodu používam slovo plemeno. Stránka dostupná na SKJ: odkaz ◄ reagovať
goret ak som dobre pochopil tak potom nemôže TD byť poľovne upotrebitelný lebo vyhláška jasne hovorí len o polovne upotrebitelných psoch konkrétnych plemien a nie o registrovaných krížencoch ◄ reagovať
ani podľa SKJ to nie je plemeno a kríženec nemusí vznikať len náhodne, u TD sa zatiaľ jedná o registrované krížence ◄ reagovať
Vychádzam čisto z toho, že podľa SKJ, je to naše národné plemeno,i keď zatiaľ medzinárodne neuznané. Plemeno = umelo človekom vytvorené na základe potrieb, hovorí slovenský jazyk. Takže rešpektujem aj náš rodný jazyk,preto používam slovo plemeno. ◄ reagovať
hickok, TD ešte nie je plemeno. ◄ reagovať
andy8 zaujal ma Váš komentár, preto pridávam moje skúsenosti s TD. Cca. 10 rokov sa venujeme s priateľkou chovu pyrenejských horských psov a k tomuto plemenu sme vždy túžili mať nejaké slovenské národné plemeno. Nevyhovovala nám však jedna skutočnosť, a to veľkosť. Predsa len, k tým našim obrom, sme si predstavovali niečo malé, poslušné, veselé, takže rozhodnutie padlo na tatranského duriča. Sám som v ČR od roku 2012 predsedom klubu pyrenejských plemen, preto som si povedal, že sa budem informovať priamo u predsedu klubu TD a ušetrím si tým čas, získal som nejaké informácie a v NR som sa zúčastnil zvodu TD, kde som mal možnosť vidieť jedincov TD, zaujímala ma najmä povaha. Bral som to tak, že i mne ako predsedovi klubu často volajú ľudia, ktorí potrebujú poradiť, informujú sa o zdraví v jednotlivých líniách a pod.,nuž a ja sa im snažím vždy čo najlepšie poradiť, takže som si nechal poradiť od predsedu klubu, ktorý mi ponúkol na výber z dvoch vrhov, mal som záujem o čiernu s pálením, takže bolo rozhodnuté. V tom čase som si myslel, že si beriem raritu, že chov TD ide podľa prísnych kritérií. V tom čase mi to bolo jedno, pretože TD spĺňal moje kritériá, ako som už spomínal veselá odvážna povaha, na voditko môžem zabudnúť, fenku môžem ovládať kľudným hlasom na voľno v akomkoľvek prostredí a navyše do mojej 9-člennej svorky vniesla mimoriadne pozitívnu energiu. Takže tu môžeme spraviť hrubú čiaru a skonštatovať, že TD moje očakávania splnil. Nie som poľovník, ale poľovníctvo ma zaujíma, tak som si hovoril, že je fajn, že rodičmi mojej fenky sú víťazi pohára TD 2014 resp. 2015. Predsa len, nevylučujem, že sa stanem poľovníkom resp. že sa zúčastním skúšok. Je to môj prvý pes poľovne upotrebiteľného plemena, takže som si nakúpil množstvo literatúry, začal som študovať po internete. Sledoval som videá zo skúšok, videá o výchove poľovných psov a začal trénovať jednotlivé disciplíny, vzhľadom na to, že fenka je mimoriadne poslušná, s vodením na remeni, či na voľno nebol žiadny problém, odloženie tiež super. Prvý problém som mal v oplotku. S fenkou som chodil k oplotku, diviaky spoza plota hlásila, ťahala ma za nimi. Potom som prvýkrát išiel do oplotku a fenka mala diviaky na háku, jediné čo ju trápilo bolo, že ja som za plotom. Diviak na ňu vyletel, tak sa mu elegantne vyhla, ale stále sa snažila dostať ku mne a nehlásila, priznávam, že som ju rozmaznal a je na mňa extrémne naviazaná. Kontaktoval som teda chovateľa, ktorý dohodol oplotok v blízkosti jeho bydliska a moja fenka išla k diviakom s jej matkou, ktorá je v kontakte s diviakom razantná, chvalabohu sa chytila popri nej aj moja fenka. Ťažko povedať, čo sa týka TD celkovo, to posúdiť neviem. Fenku mám z dôvodu, ktorý som už spomenul, plánujem sa zúčastniť skúšok, potom poinformujem, avšak nie som si istý, do akej miery dokážem fenku na skúšky pripraviť bez akýchkoľvek skúseností len na základe prečítaného. Celkom ma to začalo baviť, tak som si povedal, že je to môj prvý pes poľovného plemena, tak sa proste budem učiť, určite aj na základe vlastných chýb. Takže TD splnil moje požiadavky, okrem i. aj v pohybe pri mojich psoch, viacerí majitelia jazvecikov mi priznali, že ich plemeno už má prikratke nohy na to, aby sa bez problémov pohybovalo pri mojich psoch napr. na prechádzkach v zime v hlbokom snehu... Čo ma sklamalo je určite spôsob, akým sa v chove TD postupuje, myslím tým skutočnosť, že sa ide dosť na kvantitu... ◄ reagovať
IvanPB preto sa pýtam,lebo i ja som počul viacero podobných vecí.Na chov sa používajú jedince ktoré nemajú ani skúšky ani výstav...konkrétne viem o BF otcovi jedného vrhu ktorý je načínač zveri,dalši hladkosrstý jazvečík bez výstavy,bez akejkoľvek skúšky je už tiež otcom minimálne jedného vrhu,a keby bol aspon pracovne dobrý tak čuším,ale najčastejšie hlási v lese svoju vlastnú stopu...o ďalších prípadoch som počul od ľudí ktorým nemám dôvod neveriť.Ono mne to môže byť vcelku jedno,nikdy o tatranku nebudem mať záujem,no chcem upozorniť potencionálnych záujemcov aby si skutočne vyberali starostlivo plemeno i chovateľa,lebo ak je len z tretiny pravda to všetko čo som počul,tak potom skutočne drzosť niektorých indivíduí nemá hraníc.Všímam si že tatranský durič často končí u mladých ľudí,ktorý možno tieto info nemajú, a sú manipulovaní rečami ako môžu byť súčasťou šľachtenia nového národného plemena atď.,často možno rozhoduje cena kedže im ich ponúkaju za 100-150 eur.Neviem už skutočne čo si mám myslieť,od začiatku som tomuto šľachtiteľskému komplotu nerozumel,ale ak niekto ide šľachtiť nové plemeno,tak by si mal dať zaležať na čo najkvalitnejších vstupných jedincoch ako zakladateľoch chovu,tomu rozumiem už aj ja ako laik.Ak niekto kríži rôzne plemená od buka do buka a ešte k tomu daní jedinci sú často bez skúšok a výstav,tak toto je už highlevel diletantstva.Takýto ľudia sa smejú slovenskej kynologii a všetkým poctivým kynologom do očí,ba čo viac ,ved oni sami týmto spôsobom vyjadrujú hrubú neúctu k potencionálnym záujemcom o ich plemeno,k plemenu samotnému a vlastne k celej ich práci.Aspoň vidno o čo im v skutočnosti ide.Bol by som rád ak by sa vyjadrili majitelia tatranského duriča,ako nadobudli svojho psa a či vedia kto sú rodičia a či videli aspon matkin preukaz o pôvode ked si šli pre šťena.Písal som do ich klubu mail,čakám na odpoved. ◄ reagovať
Štandard tohoto "plemena" je zrejme prísne chráneným a utajovaným Know How šéfkuchára, čím udržiava v optimizme všetkých, ktorí si zadovážili kríženca a pevne dúfali, že práve aj ich jedinec sa v okamihu môže stať šampiónom v ktorejkoľvek kategórii :)) ◄ reagovať
Môžem sa opýtať, v čom Váš psík nespĺňa štandard? ◄ reagovať
- ja mam TD mam s nim spravene PF a DS - pes ide pekne po stope , umelo zalozene 800m po 12h-16h a este sa nestalo aby sme nedohladali - v obore ako 8 mesacni bol troska nesmely ale po roku a pol pekne vytrvalo hlasy - skoda je ze ho nemozem uchovnit (nesplna standart) ◄ reagovať
To uchovnis aj keď nebude mať nohu. Volal som z jemným pánom, ten má teraz 9 steniat TD, suka má len výstavu a pes to iste... Žiadna skúška z výkonu, nič. A stence majú papiere. Čo z toho bude, no nechajme sa prekvapiť ◄ reagovať
Poprosim aby mi niekto kto to vie napísal aké sú podmienky do chovu u tatranského duriča.Na ich stránke klubovej som toto info nenašiel. ◄ reagovať
nooooooo budú tam mať zo súdruha J. vééééééééééééééééľku radosť ◄ reagovať
Časopis Myslivost 10/2016 Pozvanka na 23.Svatohubertske slavnosti,areal Hospital Kuks Jeden z bodov programu:prezentacia noveho slovenskeho narodneho plemena "Tatranský Ďurič".Quo Vadis Slovakia? ◄ reagovať
atyla13-asi to zle vyznelo. Myslel som to tak, že ak si TD zadovážiš. ◄ reagovať
možno tam stačí prísť s akýmkoľvek psom, možno aj z ulice. Ak sa bude hodiť, tak ho vezmú. :-) ◄ reagovať
Peter10, nevie ako si prišiel na to že chovám TD ?? Nikdy som nechoval TD a ani neplánujem, iba ma to zaujímalo (preto som aj v prvom príspevku napísal "len tak pre zaujímavosť"!) P.S. chovám HF ◄ reagovať
atyla13- Kedže sa so šľachtením TD začína, tak predpokladám, že či daného jedinca zaradia ďalej do chovu, posúdi poradca chovu na chovnom zvode TD. V závislosti od toho, či sa im daný jedinec hodí do ďalšieho šľachtiteľského zámeru. Možno budeš mať šťastie aj ty, a vyberú aj tvojho akože TD. ◄ reagovať
jmatta, v pohode mne išlo len o to že fakt tie podmienky chovnosti pozná asi iba pár "zainteresovaných" :) ◄ reagovať
atyla 13, musí mať 4veľkomalé nohy, veľkomalú hlavu, dlhokrátky hrudník,ľahko sa musí umiestniť do kufra a najlepšie, aby bol maximálne trojfarebný. Inak je to vyrovnané plemeno, ktoré má budúcnosť v MI a okolí:):):) Prepáč, ale vážne, to je tajomstvo šéfkuchára. ◄ reagovať
Zdravím len tak pre zaujímavosť, aké sú podmienky chovnosti pre TD, na stránke klubu to uvedené nieje (aspoň som to nenašiel)? ◄ reagovať
Fakt to máte dobrý když kdejaká směska může dělat zkoušky :-))) ◄ reagovať
presne tak, jardo! a toto sa stalo pri tomto chúďati. vidíš, ako všetci dávajú info... :-D - nedajú, lebo nie sú ◄ reagovať
Jardo Apple , veci sa maju tak ze ak budes mat kamaratov na spravnych miestach podla mna nie je problem aby aj macka bola PUP staci ak povies ze je to pes :D ◄ reagovať
nooo, ono je to trochu ináč.... žiadny klub nemá právomoc vyhlásiť čosi za plemeno. veď ja moc nechcem. nejaký doklad, ktorý je nespochybniteľný o tom, že plemeno bolo na základe platnej žiadosti a ďalších kritérií zapísané do plemennej knihy a dokument, na základe ktorého ministerstvo bolo oprávnené zaradiť neplemeno do zoznamu poľovných psov.... to nie je predsa nič zložité, ani tajné. ak máš, daj. a môžeš aj stanovy klubu, nikde ich nevidno... ◄ reagovať
kettner tá tatranka to je jak reklama na dáciu za 7000eur :D a aj tak si kúpiš toyotu za trikrát toľko :)) Ale Hedhehog má pravdu ohľadom tej nevraživosti..Ale tú nevraživosť ´´rozdúchavá´´ viac vecí.. ◄ reagovať
Jarko , dokumenty ti môže predložiť jedine zakladateľ klubu TD a jeho spoluprisažníci, ktorý vytvorili toto plemeno. Nik si to neuvedomuje, ale toto aj keď nazveme Neplemeno za pár rokov prevalcuje všetky kopovy,daxle. Šteňatá sa predávajú za pár E a môžeš s nimi robiť všetky skušky ako s ostatnými duričmi. Páni naša Kynológia hlboko klesla. Je to odraz celkovej situácie aj v poľovníctve. ◄ reagovať
hedgehog, poprosím ťa o poznatok, ako je možné zapisovať do plemennej knihy neplemeno. ukáž nejaký dokument, ktorý je platným aspoň ohľadom vzniku tohoto neplemena. teda nejaké rozhodnutie ohľadom neho ◄ reagovať
Ale u SHS bol jeden výrazný rozdiel - kým plemeno nebolo uznané, bola vedená iba interná evidencia jedincov (niečo ako klubová plemenná kniha) a neboli zapisované v regulérnej plemennej knihe, ako je to v prípade TD. Podľa môjho názoru práve tento protiprávny a neetický aspekt vzbudzuje takú nevraživosť voči nemu. ◄ reagovať
Trošku o inom plemene, ale dosť signifikantné: Vznik Slovenského hrubosrstého stavača prebiehal od 40tých rokoch minulého storočia až do roku 1983 kedy bolo oficiálne uznané ako samostatné plemeno. Teda ca 40 rokov trvalo Kolomanovi Slimákovi kým napriek ostrému nesúhlasu Nemecka (kvôli kríženiu s Weimarským stavačom) dosiahol od prvopočiatkov križenia k vytvoreniu štandardu. V takýchto prípadoch vždy budú takí, ktorí sa budú cítiť dotknutí, najmä ak sa jedná o domácu konkurenciu. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.