Mateso No ako by som sa pridal do debaty aj ja ....? "Líška je síce škodá ale je to nádherný a chytrý tvor a určite si od nás zaslúži uctu a nie dlhé a mučivé utrpenie. Keď som bol mladý a začínal som, tak som aj ja súťažne dral 22lr a strieľal aj líšky, mačky škodnú. Ak chceš strieľať líšky či na krmive či vábením stále sa to bude lámať na vzdialeností. Áno zo začiatku som si aj ja počkal na vhodný okamih a vzdialenosť do 50m a všetko to fungovalo. Na súťaže som používal 22lr RWS R100 ale na líšky to nebolo dobré. Strela síce veľmi presná ale olovo mäkké a niekedy po zásahu lopatky nebol priestrel a líška dobehla a farba žiadna. Začal som používať Velocitor CCI, tu už hneď podľa zvuku počuješ že to je rýchlejšie ale nebol som spokojný s presnosťou, kúpil som remington Yellow jackt HP fungovalo to super ak si dodržal zásadu 50m a trafil si lopatky, každý zásah musí byť presný do veľkosti pomaranča do miest kde sa nachádza srdce, akonáhle ti zásah ušiel za bránicu tak nasledovalo zvreštanie a odbeh ,dlhé trápenie líšky a dohladavať líšku bez psa po 22lr každý kto to už skúšal vie že to je skoro nemožné žiadna farba, bez snehu je to o šťastí a nájdeš ju len keď na ňu náhodne stúpiš. Takto som nastrieľal pár líšok. Každy kto poluje na líšky vie že na 50m ti líška síce príde ale častejšie je to na 100m a viac hlavne keď je to v zimnej sezóne a už sa na ne poluje intenzívnejšie. Ty chceš strieľať aj na 100m síce s 22lr sa na tu vzdialenosť líška dá zasiahnuť ale .... stalo sa mi že som líšku strelil na 93m tesne za lopatku líška značila zásah výskokom a dobehla do jarku. Keďže bol čerstvý prašan a 11h tak som za ňou šiel. Líška vošla do lesa a zľahla, tam som ju zodvihol ale nestihol dostreliť a potom to začalo. Dohladavka bola dlhá 2km a trvala do 17h kým som ju doslova uštval a dostrelil. Pri draní som zistil že prva rana zasiahla oba pľúcne laloky, ale len hladkým priestrelom. V plúcach nenastal pneumotorax a dokonca nenastalo ani krvácanie. Strela síce mala dostatočnú energiu k priestrelu ale nespôsobila žiadne väčšie poškodenie ani žiadnu primarnu dutiny bol tam len priestrel. Od tej doby som s 22lr strielal líšky len na hlavu a bolo mi jedno či to bolo na 20m alebo na 100m naučil som sa to riešiť takto. Nemám rád keď zver trpí! Teraz sa vrátim k tvojej otázke či si máš kúpiť 22lr na líšky, ja som na ne s tým poloval, ale mal som nastrieľannu prvú výkonnostnú triedu ak chceš strieľať takto tak ok ale moja rada je "NEKUPUJ 22lr" Líšky budú chodiť okolo teba na 100m a budeš len nadávať a keď strelíš postrielaš a nedohĺadáš bude ťa to mrzieť. Kúp si minimalne 22hornet alebo 223r veď teraz je veľa streliva ktoré kožu líšky nepoškodí. Toto sú moje skúsenosti čo si s nich zoberieš k srdcu je na tebe. Záleží či sa chceš poučiť na chybách druhých alebo budeš chyby robit sám . Želám všetkým veľa šťastia do sezóny 2018 a nech často počujete úprimne lovu zdar.
u nas traja chlapi maju na malorážke dvojdielnu montáž oceľovú od kozapu, a určite by nemenili, btw. duralová montáž na pušku, hmmmmmm ďakujem neprosím! ◄ reagovať
misooo - Niečo z praxe . Polopažbené malorážky sa veľmi zle nosia nakoľko sa preklápajú,preto je táto . odkaz lepšia voľba .Jednodielna montáž obmedzuje prístup do vyhadzovacieho okienka;dvojdielnu oceľovú kozapácku zas bez montážného "prípravku" dobre nahodíš len náhodou preto najšikovnejšia voľba je dvojdielná duralová ! ◄ reagovať
Dufam ze hej to chcel hlavne na lišky... Som dnes nebol vonku lebo som bol na treningu a tatko videl 4 lišky takze ich musim troska zregulovat :D ◄ reagovať
Michal to bude eňo ňuňo :-)))), podľa mňa určite budeš spokojný ◄ reagovať
Ten puškohľad je dobrá voľba za tie peniaze, myslím že budeš spokojný. A montáž by som bral jednodielnu aj ked na malorážke je to jedno ◄ reagovať
Ktora je lepsia jednodielna alebo dvojdielna? ci je to jedno? ◄ reagovať
súhlas Kozap,11mm rybinu potrebujes: odkaz ◄ reagovať
Kúp si ocelovú KOZAP montáž, a máš vystarané. ◄ reagovať
A este nieco viete aj o neakej relatívne dobrej a lacnejšej montáži ? ◄ reagovať
Tak som sa uz asi rozhodol neviem ci som spravil dobre ale berem asi tento nikon, som pozeral ze je tam aj zaruka 10 rokov tak podlamna až taky šmejd by to nemal byt. zoberem tento odkaz ◄ reagovať
Miško nepytaj sa take veci. Tactical má priepustnost cca 60% a nikon 90% ◄ reagovať
Pani kolegovia ten nikon vyzera fakt slusne, a urcite to bude lepsie ako tactical 6x40 dnes mi vysla liška na 80metrov a pozrel som cez tactical a nevidel som skoro nic. teraz dam mozno taku sprostu otazku ale bude to mat lepsiu priepustnost ako tactical??? :D ◄ reagovať
nikon ma slusnu optiku-skla si brusia sami. za 200 eur rozhodne dobra volba-niet co vycitat. na tvojom mieste na malorazku by som skusil tento: odkaz ◄ reagovať
borza je to kuker za 200 eur, netreba od neho čakať zázraky. Tej priepustnosti neverím ani ja ale podľa mňa je to v tejto cene slušná voľba a na malorážku určite. Tu odkazovanú deltu som nemal v ruke, neviem ju porovnať s týmto nikonom, ale nikon je odskúšaný na malorážke a je postačujúci aj na snehu pri splne. Za šera a bez snehu nepomôže ani spln. Možno na kratšiu vzdialenosť do cca 50 m ale tiež to nemam odskúšané. Na cca 100 m už to bolo slabé. ◄ reagovať
Tento som ešte v ruke nemal, ale nikon je celkovo výborná značka. Ale tej priepustnost svetla 98% by som moc neveril, skorej tak 90,91% by prislúchalo optike v tejto cenovej relácií. ◄ reagovať
Miško,vybral by som si Fomei ranger tak ako Marián :-) ◄ reagovať
borza222 a ty keby si mas vybrat medzi Fomei a deltou ? :D :D :D co by si zvolil ? :D ◄ reagovať
Ešte že tam nebol na výber Fomei :-) Aj ten pentaflex je dost komická záležitosť, pár mojich známych sa už na nom opláchlo. Ale na tej wmr-ke by možno vydržal. ◄ reagovať
ked jedno z tychto 2 tak beriem deltu :-) ◄ reagovať
MarianJ13... ty keby sa mas rozhodnut medzi pentaflexom alebo deltou co by si zobral keby mas navyber iba tieto 2 znacky ◄ reagovať
:DDD v každom prípade, je v celku jedno akú značku si zoberieš, zvyčajne za 200 dostaneš rovnakú kvalitu či si kúpiš to alebo to, osobne doporučujem 30mm tubus, a priemer čím viac tým lepšie, teda 50, alebo 56mm, zväčšenie pre bežného človeka 2-10x, na tvoju malorážku nič viac nevyužiješ. ◄ reagovať
Marián ty si dobrý valec, či? :-) ◄ reagovať
ty si ťažky prípad, že :-), to že priemer tubusu nema žiaden vplyv na sveteľnosť vieš, či? Možno si ešte raz prečítaj čo som tam písal, mohlo by ti to pomôcť, a na pružnosť pružnosť-pevnosť valcov zabudni, to nie je pre teba :-) ◄ reagovať
Ako ty s tou fyzikou. Marian myslíš si že ked meopta meostar 7x56 RD má tubus 25,4 že má horšiu svetelnosť? A ešte by si nám mohol porozprávať o ,,pružnosti,, puškohladov s 30 mm tubusom, to ma celkom zaujalo. 3006 nemyslel si to zle, ale podla vlastných skúseností viem, že ked som čakával v novembri na lúke pri pol mesiaci na líšku s puškohladom 4x32 tak potom som mal veľký problém zamieriť keď mi nakoniec vyšla. ◄ reagovať
ten fomei asi nie za tie peniaze najdem aj lepsie si myslim... skorej tu deltu... inac rozmyslal som aj nad tymto co poviete? odkaz ◄ reagovať
to borza222, tak to si zabil :DDD, nech je po tvojom :-) ◄ reagovať
pani bavime sa tu o puskohlade na malorazku, kde predpokladam ze lov bude prebiehat hlavne v zime na snehu kde aj za sera je vidiet na bielom podklade tak dobre, ze aj so vzuchovkovym puskohladom 4x20 sa da liska bezproblemovo zamierit, takze rozpravat sa tu o nejakej priepustnosti svetla je uplne ale naozaj uplne zbytocne...inak si myslim ze na 22wmr ti uplne postaci puskohlad 6x42 trebarz odkaz lebo k strelbe nad 100 m sa velmi nedostanes ◄ reagovať
To nie je dobrý nápad porovnávať Fomei s Deltou, vieš akú priepustnosť svetla má Fomei? Ked to zistíš možno budeš prekvapený. Delta je o 100% lepšia na polovné účely ako Fomei ◄ reagovať
nazdar, pokiaľ tu maloražku budeš používať na lov, tak na Deltu 4-16 z toho predchádzajúce odkazu zabudni, ta je skvelá na športovú streľbu, ale určite nie na tvoju flintu a lov, taktiež doporučujem sa pozerať na 30mm tubusy, vydržia viac nie len z praxe, ale taktiež pružnosť pevnosť, teda fyzika Ťa presvedčí, taktže pokiaľ niečo menšie tak odkaz, pokiaľ klasiku tak to odkaz ◄ reagovať
Možno tento by stál za úvahu, na výber sú tam dve osnovy odkaz ◄ reagovať
puškohlad na 22 WMR -
Zdravim páni polovníci mam taku jednu otazku a bol by som velmi rad keby mi ju pomozete vyriesit... Chcel by som si kupit CZ 455 22WMR lux na tlmenie škodnej a chcel by som poradit neaku optiku za cca 200euro aspon nieco trochu kvalitne, viem ze za tych 200e sa asi neda kupit nic aspon troska kvalitne ale keby o niecom takom viete tak by som bol rad...
◄ reagovaťSkus pouzit a budes prekvapeny,ja pouzivam aj toto ale radsej vymenim hlaven a pouzivam 17 Hmr Hornady a strielam tak na 150m,trochu roby problem ked fuka a teraz pouzivam na skodnu na vacsie vzdialenosti Hornady 243 Win 58gr V-max Superformance, mam Hornady aj do 308 Win SST a poviem ti strelivo Hornady je SUPER!!! ◄ reagovať
22 WMR-Hornady V-MAX 30gr. -
Má niekto skúsenosti s tímto strelivom? Ak áno aké to má účinky na škodnú? Ďakujem
◄ reagovaťVlastnim a strielam s Marlinom 925 M. Je to dobra puska co sa tyka presnosti "dierka do dierky" jak sa hovori. Co mi na nej trosku vadi je to, ze nema napinacik a spust je pre mna trosku tvrda, aspon ja osobne mam taky pocit, kamaratovi sa to nezda, proste je to vec zvyku. Do Marlina neoporucam pouzivat ceske strelivo SB! Nie len koli presnosti, ale aj koli tomu ze nabojova komora v Marline je asi o nejaky mikrometer vacsia a nabojnice trha, to aby si so sebou po hore nosil vyterak a vybijal ich:). Do americkej zbrane, americke naboje! Mam vyskusane PMC a CCI maxi mag, CCI TNT, s tymto strelivom ziadny problem. ◄ reagovať
Pôjdem tam osobne kedže nebývam ďaleko od jeho skladu. Myslíš, že po telefóne mi dá dolu z ceny cez 30 €? pochybujem. Ale myslím si že sa s ním bude dať dohodnúť. ◄ reagovať
netreba to riešiť osobne zavolaj mu a bude ti vyhovené. ◄ reagovať
Presne nad týmto som rozmýšľal aj ja. Ale to už budem riešiť osobne keď budem mať peniaze a verím tomu že keď tam prídem s peniazmi tak sa určite nejako dohodneme. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.