Mateso No ako by som sa pridal do debaty aj ja ....? "Líška je síce škodá ale je to nádherný a chytrý tvor a určite si od nás zaslúži uctu a nie dlhé a mučivé utrpenie. Keď som bol mladý a začínal som, tak som aj ja súťažne dral 22lr a strieľal aj líšky, mačky škodnú. Ak chceš strieľať líšky či na krmive či vábením stále sa to bude lámať na vzdialeností. Áno zo začiatku som si aj ja počkal na vhodný okamih a vzdialenosť do 50m a všetko to fungovalo. Na súťaže som používal 22lr RWS R100 ale na líšky to nebolo dobré. Strela síce veľmi presná ale olovo mäkké a niekedy po zásahu lopatky nebol priestrel a líška dobehla a farba žiadna. Začal som používať Velocitor CCI, tu už hneď podľa zvuku počuješ že to je rýchlejšie ale nebol som spokojný s presnosťou, kúpil som remington Yellow jackt HP fungovalo to super ak si dodržal zásadu 50m a trafil si lopatky, každý zásah musí byť presný do veľkosti pomaranča do miest kde sa nachádza srdce, akonáhle ti zásah ušiel za bránicu tak nasledovalo zvreštanie a odbeh ,dlhé trápenie líšky a dohladavať líšku bez psa po 22lr každý kto to už skúšal vie že to je skoro nemožné žiadna farba, bez snehu je to o šťastí a nájdeš ju len keď na ňu náhodne stúpiš. Takto som nastrieľal pár líšok. Každy kto poluje na líšky vie že na 50m ti líška síce príde ale častejšie je to na 100m a viac hlavne keď je to v zimnej sezóne a už sa na ne poluje intenzívnejšie. Ty chceš strieľať aj na 100m síce s 22lr sa na tu vzdialenosť líška dá zasiahnuť ale .... stalo sa mi že som líšku strelil na 93m tesne za lopatku líška značila zásah výskokom a dobehla do jarku. Keďže bol čerstvý prašan a 11h tak som za ňou šiel. Líška vošla do lesa a zľahla, tam som ju zodvihol ale nestihol dostreliť a potom to začalo. Dohladavka bola dlhá 2km a trvala do 17h kým som ju doslova uštval a dostrelil. Pri draní som zistil že prva rana zasiahla oba pľúcne laloky, ale len hladkým priestrelom. V plúcach nenastal pneumotorax a dokonca nenastalo ani krvácanie. Strela síce mala dostatočnú energiu k priestrelu ale nespôsobila žiadne väčšie poškodenie ani žiadnu primarnu dutiny bol tam len priestrel. Od tej doby som s 22lr strielal líšky len na hlavu a bolo mi jedno či to bolo na 20m alebo na 100m naučil som sa to riešiť takto. Nemám rád keď zver trpí! Teraz sa vrátim k tvojej otázke či si máš kúpiť 22lr na líšky, ja som na ne s tým poloval, ale mal som nastrieľannu prvú výkonnostnú triedu ak chceš strieľať takto tak ok ale moja rada je "NEKUPUJ 22lr" Líšky budú chodiť okolo teba na 100m a budeš len nadávať a keď strelíš postrielaš a nedohĺadáš bude ťa to mrzieť. Kúp si minimalne 22hornet alebo 223r veď teraz je veľa streliva ktoré kožu líšky nepoškodí. Toto sú moje skúsenosti čo si s nich zoberieš k srdcu je na tebe. Záleží či sa chceš poučiť na chybách druhých alebo budeš chyby robit sám . Želám všetkým veľa šťastia do sezóny 2018 a nech často počujete úprimne lovu zdar.
Orol,mas pravdu,tak to je.Ale na druhej strane,vsetko je pre ludi-polovnikov.Ved naco by ich vyrabali,kebyze nesplnali urcite kriteria.Netreba vsetkych hadzat do jedneho vreca.Mne to niekedy pride,ako keby zlodej krical:CHytte zlodeja..... ◄ reagovať
Zodpovednosť by mala začínať už pri voľbe kalibru t.j. "poŕídit" si alespoň 22 Hornet, 222, 223, atď... 22 WMR človeka "omína" a bude probovať aj na 150-200, či viac metrov na líšku... a keby len na líšku, však... no a to už z kalibru 22 WMR nie je tak celkom o zodpovednosti. P.s- čo "neomína" je dobré (keď boty tlačia, to je zlé). ◄ reagovať
V pohode Rado100.Nestrielam len tak,ci nahodou netrafim.Aj pri love na Lišku strielam zodpovedne,ako keby som poloval trebarz,na trofejneho jelena. ◄ reagovať
Nezabudni že 22WMR má malú rýchlosť a ľahkú strelu takže je veľmi náchylná na bočný vietor. A hlavne na vzdialenosť okolo 100 metrov pri silnejšom vetre je odchýlka dosť značná na to treba pri love pamätať. ◄ reagovať
Vdaka chlapi.Nastrielal som ju na cca 90 metrov.Ide to celkom presne,som spokojny.Uz ju len vyskusat pri love.Lovu Zdar! ◄ reagovať
ok vyskusam aj to. strielané bolo iba s opretými lakťami na stole a 4x optika ◄ reagovať
accurateshooter dost ty to rozhadzuje skus Lapua Midas ◄ reagovať
zdravím páni! ja preferujem "shot from eye to eye" takže presnosť nado všetko. trebars nejaký mildot kríž strašne veľa tréningu a hocijaké strelivo čo je dostupné a presné. mne mod.1 Brno robi na 55m taký rozptyl s Lapua standard plus.(fotka nižšie) ale treba vedieť koľko nadsadzovať na 80m alebo pod na 30m. strelba len na hlavu. odpoved na strelivo ti povie puška. čo žere dobre. ◄ reagovať
skus si toto odkaz alebo MilDot. Ceny za BDC od Nikonu zacinaju na 120 EUR. odkaz Lovu zdar! ◄ reagovať
ake bude prevysenie na 50 metrov? ◄ reagovať
v klude aj do 100 metrov ◄ reagovať
Ja som to nastreľoval na 75 metrov ◄ reagovať
Nastrelenie 22WMR -
Zdravim kolegovia.Poprosil by som Vas o radu pri nastreleni zbrane,spominaneho kalibru.Zaujima ma,aka je ONV.Ci podla vlastnych skusenosti,postacujuca vzdialenost.Vybral som si strelivo CCI MAXI-MAG HP. Dakujem
pani,mate nietko skusenosti s .22 WMR Hornady FTX CD 45gr ? ◄ reagovať
Ja mam jazveca streleného 30-06 a som prekvapený, že sa dal pekne vypracovat. Na škodnú používam CCI Velocitor a nebál by som sa vystreliť aj na jazveca. Samozrejme že pri tomto kalibri je nutná vysoká presnosť. ◄ reagovať
dakujem za odpoved budem sa snažit aby som dobre trafil..zdar. ◄ reagovať
Ja mám jazvecov strelených s .270win a bez problémov. Záleží aj kde ho trafíš a akým strelivom, ja som jazveca doničeného nemal, dal sa pekne vypreparovať. ◄ reagovať
pýtam sa preto lebo mam 300WM a to je dost silny kaliber... a jazvec sa začal ukazovat a keby nahodou som šiel na lišky a uvidim ho ,či ho vyskušam.. dakujem za radu aj tak . ◄ reagovať
Neuvážené riziko, jazvec nie je líška, ak ho strelíš pri brlohu, môže ti do neho vbehnúť, mimo neho ho nemusíš dohľadať. Nehovoriac o tom, že pokiaľ ho nestrelíš na hlavu, pravdepodobne nezhasne hneď a čo to si odtrpí. Nevidím dôvod poľovať na jazveca s .22LR, teda strelivom na spodnej hranici účinnosti aj pri predpoklade, že dobre trafíš, keď je x vhodnejších kalibrov. To si už radšej vezmi brokovnicu a dobrý brok. Malokalibrovku len na mačky, menšie psy a max. líšky a aj to pri dodržaní streleckej vzdialenosti a s použitím kvalitného streliva. ◄ reagovať
Pekny den ! chcel som sa spýtat čo poviete na lov jazveca 22LR. CCI MINI mag. dakujem za odpoved ◄ reagovať
Vcera som si pozeral par videi ohladne ucinku kalibru 22lr. a bol som doslova sokovany. Strelci v tych videach (dostupne na youtube) strielali bezne na 250 - 450m! a prestrelovali rozne terce. Od balistickeho gelu, cez maso obalene vrstvami dzinsoviny az po cerstvu jeleniu hlavu. Vysledkom bolo, ze pokial je strelec schopny trafit lebku v spravnom bode, dokaze 22lr zabit skoro vsetku zver v Severnej Amerike. Jedinym problemom je trafit :) Na druhej strane ako tu bolo spomenute clovek si strelbu viac uzije a musi sa vediet zdrzat rany pokial si nie je isty ranou. ◄ reagovať
Je to skutočne ideálne strelivo (subsonic)... na robenie dierok do papiera v pekných zhlukoch :) Z poľovníckeho hľadiska na živočíchy od sojky nahor absolútne nepoužiteľné. ◄ reagovať
subsonicke strelivo - podzvukove je konsruovane do zbrane s tlmicom hluku , aby nevznikal sonicky tresk. tak ako povedal hekler na polovnicke ucely nevhodne , sice pouzitelne ale zbytocne drahsie strelivo zo slabsim vykonom ◄ reagovať
"subsonické" strelivo nie je konštruované pre poľovnícke účely a má úplne inú balistiku aj na "kratšie" vzdialenosti... ◄ reagovať
Ospravedlňujem sa, nepresne som sa vyjadril, ide o LAPUA SK SUBSONIC. ◄ reagovať
no sumcar, na co je dobry subsonic? povedz nam ◄ reagovať
Turbiakom uvedene strelivo mam vyskusane, nic presnejsie som nemal. ◄ reagovať
RWS Subsonic je velmi presne strelivo , z ruskej tercovnice to robi aj 1 cm opisanu kruznicu na 50 m a pritom je vyrazne lacnejsie ako sportove RWS R50 ◄ reagovať
a na co ? vies na co je subsonic dobry ? ◄ reagovať
Ja som práve kúpil SUBSONIC, uvidíme, vyskúšam a dám vedieť. ◄ reagovať
ja mam na nadchadzajucu sezonu pripravene CCI Velocitor. Vyskusam a dam vediet. ◄ reagovať
na terče používam geco rifle a na líšku keď už tak stingerku asi... ◄ reagovať
Urssus, máš pravdu... P.s- zas v mojich očiach je zodpovedný taký strelec (pokiaľ hovoríme o streľbe na zver), ktorý cielene umiestni zásah najmä na komoru, resp. životne dôležité orgány zveri, používa vhodný, výkonovo doporučený kaliber zbrane, nie je chtivý za každú cenu na zver vystreliť ( vie sa zdržať, opanovať, nesvrbí ho ukazovák) a keď už strieľa na zver tak spôsobom, aby túto čím najskôr usmrtil ( aby zver zbytočne netrpela ). ◄ reagovať
Malorážku by som na líšku nedoporučoval a už vôbec nie v kombinácii so subsonickým strelivom. Väčšinou sa na líšku strieľa za zníženej viditeľnosti a tam je problém presne odhadnúť vzdialenosť. Mne sa veľakrát stalo že som strelil za šera líšku v domnení že strieľam na kúsok na 60 metrov a keď som išiel pre ňu, bolo to podstatne ďalej. To píšem na margo toho ako často sa tu spomína na rozumnú vzdialenosť. Sám mám malorážku ale iba na tréning. Na líšku si s ňou vystreliť nedovolím. Aj keď je to "len" škodná ale trápiť sa si nezaslúži. Za mňa na líšku 223rem a podobné. Lacné strelivo, úžasný komfort streľby, výborná presnosť, stop efekt a účinnosť je len pár dôvodov prečo malorážku nechať na trénovanie a na líšku zobrať niečo malé a jedovaté. ◄ reagovať
orol zdielam tvoj nazor. tak to ma byt. : Keď strelíš, tak zver má ostať ležať a nemá čo behať, vzdychať, trápiť sa ... ◄ reagovať
Suhlasim, podstatne je dobre trafit. Ja som tuto zimu strelil malorazkou dve lisky, ktore mali kozuch presity brokmi. Takze to nie je len kalibry, ale hlavne o zodpovednosti strelca ktory striela len ked ma istotu ze rana sadne a zver padne. ◄ reagovať
orol dobre si to napísal trafit a trafit je strašný rozdiel.A tam sa potom ukáže sila calibru. ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.