Mateso No ako by som sa pridal do debaty aj ja ....? "Líška je síce škodá ale je to nádherný a chytrý tvor a určite si od nás zaslúži uctu a nie dlhé a mučivé utrpenie. Keď som bol mladý a začínal som, tak som aj ja súťažne dral 22lr a strieľal aj líšky, mačky škodnú. Ak chceš strieľať líšky či na krmive či vábením stále sa to bude lámať na vzdialeností. Áno zo začiatku som si aj ja počkal na vhodný okamih a vzdialenosť do 50m a všetko to fungovalo. Na súťaže som používal 22lr RWS R100 ale na líšky to nebolo dobré. Strela síce veľmi presná ale olovo mäkké a niekedy po zásahu lopatky nebol priestrel a líška dobehla a farba žiadna. Začal som používať Velocitor CCI, tu už hneď podľa zvuku počuješ že to je rýchlejšie ale nebol som spokojný s presnosťou, kúpil som remington Yellow jackt HP fungovalo to super ak si dodržal zásadu 50m a trafil si lopatky, každý zásah musí byť presný do veľkosti pomaranča do miest kde sa nachádza srdce, akonáhle ti zásah ušiel za bránicu tak nasledovalo zvreštanie a odbeh ,dlhé trápenie líšky a dohladavať líšku bez psa po 22lr každý kto to už skúšal vie že to je skoro nemožné žiadna farba, bez snehu je to o šťastí a nájdeš ju len keď na ňu náhodne stúpiš. Takto som nastrieľal pár líšok. Každy kto poluje na líšky vie že na 50m ti líška síce príde ale častejšie je to na 100m a viac hlavne keď je to v zimnej sezóne a už sa na ne poluje intenzívnejšie. Ty chceš strieľať aj na 100m síce s 22lr sa na tu vzdialenosť líška dá zasiahnuť ale .... stalo sa mi že som líšku strelil na 93m tesne za lopatku líška značila zásah výskokom a dobehla do jarku. Keďže bol čerstvý prašan a 11h tak som za ňou šiel. Líška vošla do lesa a zľahla, tam som ju zodvihol ale nestihol dostreliť a potom to začalo. Dohladavka bola dlhá 2km a trvala do 17h kým som ju doslova uštval a dostrelil. Pri draní som zistil že prva rana zasiahla oba pľúcne laloky, ale len hladkým priestrelom. V plúcach nenastal pneumotorax a dokonca nenastalo ani krvácanie. Strela síce mala dostatočnú energiu k priestrelu ale nespôsobila žiadne väčšie poškodenie ani žiadnu primarnu dutiny bol tam len priestrel. Od tej doby som s 22lr strielal líšky len na hlavu a bolo mi jedno či to bolo na 20m alebo na 100m naučil som sa to riešiť takto. Nemám rád keď zver trpí! Teraz sa vrátim k tvojej otázke či si máš kúpiť 22lr na líšky, ja som na ne s tým poloval, ale mal som nastrieľannu prvú výkonnostnú triedu ak chceš strieľať takto tak ok ale moja rada je "NEKUPUJ 22lr" Líšky budú chodiť okolo teba na 100m a budeš len nadávať a keď strelíš postrielaš a nedohĺadáš bude ťa to mrzieť. Kúp si minimalne 22hornet alebo 223r veď teraz je veľa streliva ktoré kožu líšky nepoškodí. Toto sú moje skúsenosti čo si s nich zoberieš k srdcu je na tebe. Záleží či sa chceš poučiť na chybách druhých alebo budeš chyby robit sám . Želám všetkým veľa šťastia do sezóny 2018 a nech často počujete úprimne lovu zdar.
moja skusenost 22WMR maxi Magnum lisiak 70m rana na komoru zrazeny k zemi a koniec,liska podobna vzdialenost rana do prs strielal som zo zeme spravila kotrmelec a ostala na mieste,pes strednej velkosti rana na rebra prebehol 30 m zatial som snimi spokojny macky do 150m nie je problem optika seadler 6x42 a 452 dobra kombinacia zatial spokojnost ◄ reagovať
Jedna zaujimavost. V lete som strelil 4 lisky malorazkou, Velocitorom od CCI cca na 50-70m. Vsetky potrebovali min. 2 rany a vsetky mali komoru na cucky rozflakanu. Minuly tyzden som postrielal na tu istu vzdialenost dve lisky s .223REM, ktore po zasahu padli na zem a po par sekundach vyskocili a usli, ani som ich nedohladal. Strielal som poloplastom SoftPoint od FEDERALU na komoru. Mam pocit ze na taku kratku vzdialenost sa sprava ako celoplast a ranivy ucinok nie je dostatocny. Dnes som vyproboval tak na 350m ale malo som nadsadil takze isla jej pomedzi labky.. ◄ reagovať
vlcindol - na lov je najlepsi stinger alebo velocitor do 100m ale na 50m uplne staci neaky supsonic s dutinkou pomala podzvukova strela ktora robi neuveritelnu sarapatu na zivej hmote....ale s 22 je zaklad dobre trafit trafis na komoru a mozes si byt isty ze neujde daleko ak neostane na mieste... ◄ reagovať
do 22LR odporúčam Federal Copper-Plated HV 38gr. balené po 40 ks. Aj čo sa týka presnosti, aj ranivého účinku. ◄ reagovať
no ja som aj zabudol ze som slubil napisat:)))takze RWS sa na lapuu nechytaju okrem RWS25 a 50 tie su ale ina kava jeden naboj stoji okolo 10SK ako kde ale to aj lapua midas ...takze moj zaver racej lapuu ako RWS na presnu tercovu strelbu ◄ reagovať
Lov líšok je v plnom prúde, používate na ne tieto kalibre? Napíšte skúsenosti, ranivosť, značenie, ... ◄ reagovať
dnes som kupil RWS subsonic a target pistol idem porovnat presnost s lapuou.... ◄ reagovať
V Kosiciach to predava p. Novakovsky vo svojej predajni na Zeleznikoch. Je to vo dvore oproti stavebnemu ucilistu vzadu.Plechovka stale tusim nejakych 1000 Sk naposledy. ◄ reagovať
foksi25 - kde kupujes sypane naboje ? ja na tieto sypance akosy nemám šťastie (zohnať to) ◄ reagovať
Ale chalani. Naco sa tolko hadat. Vezmite pusky, balik nabojov, chodte na strelnicu a si to vydiskutujte. Potom si dajte po dve nealkoholicke pivka na zmierenie a hotovo.
Ja pouzivam na strelnicu takisto sypane LAPUA Magazine. Su lubrikovane nejakou vazelinou alebo cim a ovela menej zanasaju hlaven. Su dostatocne presne a tiche. V reviri pouzivam CCI Velocitor. Zatial ani jedna liska nesla dole jednou ranou ale je to stale len malorazka. Co sa tyka presnosti, este musim vystrielat na strelnici aspon dve krabicky aby som to vedel zhodnotit seriozne. ◄ reagovať
iboo kde si zobral ze som povedal ze seka?precitaj si co som napisal....ja viem preco ti to nerobilo lebo mas staru alebo vystrielanu malorazku....aj ja som mal 455 a tam mi siel zaver zavriet lahko ale pri novsich nie tam to uz ide tazsie... ◄ reagovať
milanko12- tak moment, nerobme zo seba niekoho kým niesme. spomenul sa tu stinger. ja som spomenul moju skúsenosť, že OK v mojej komore, bez sekania, len treba čistiť. dvaja traja spomenuli, že seká. priznal som si, že asi moja flinta vybočovala z radu, možno iná tolerancia. ale tým som nijako nepotvrdil tvoju pravdu. ja som inak neformuloval to, čo tu všetci povedali !!! toto si uvedom! všetkým sekalo , ale mne nie!! tak nemám dôvod klamať a ani ma o opaku nepresvedčíš. nebaví ma hádať sa s majstrami sveta a strelby. diamant diamantom neobrúsiš :) ◄ reagovať
iboo najskor rozmyslaj a potom pis....neviem ocom je tato debata ked si teraz potvrdil co som napisal len si to inak povedal!!!citam tu prispevky a asi niesom jediny skym sa hadas:)takto tu mozes debatovat s chlapcami ktorym sa paci polovnictvo a chodia tu im mozes vysvetlovat co sa doteraz na teba nalepilo alebo si si nastudoval lebo vsetko ostatne co tu pises chlapy uz davno vedia...hanit vsetko vie kazdy a tebe to tu ide asi najlepsie... ◄ reagovať
milanko12 - alebo ti dochadzaju argumenty :) ja viem že stinger am dlhšiu nábojnicu, ale pozri si že má lahšiu a kratšiu strelu ! ale ajtak je jeho celková dlžka trocha väčšia. mnoho ludí si ho zle zamieňa s nábojom SB extra long rifle. stretol som sa s pípadom, že jednoducho stinger nešiel vybiť, jedine vystreliť. od prípadu k prípadu, to som napísal ! že mne to išlo v pohode je fakt a ty ma o opaku nepresvedčíš. napísal si nejaký dríst o ktorom niesi ochotný viesť ďalej debatu, len t niekoho bezcielene dodrbeš a myslíš si, že si zožral všetkú múdrosť sveta a si jediný king na poli zbraní a streliva. učím sa aj jaa stále sa budem. radšej nepíš nič ako keď napíšeš niečo čo si nevieš obhájiť alebo za čím si nevieš stáť. nikto ťa nebude považovať za rovnocenného, dokonca ani za vhodného partnera do diskusie... ◄ reagovať
iboo ja uz nema sil sa stebou hadat:) mas pravdu len to nikomu nevrav aby ta nevysmial... ◄ reagovať
milanko12 - co máš s mojimi zbraňami ?! ◄ reagovať
milanko12 - ukazes mi rez nabojovej komory ? ◄ reagovať
iboo ty by si si mal prestudovat ocom hovoris ja ti to ukazem len sa prid pozriet uikazem ti to na 3 malorazkach a potom som zvedavy co povies:) ◄ reagovať
milanko12 - ale teraz si dostal sam seba kamarat, este raz si prestuduj ako yvzera nabojova komora malorazky, ze je to troska ine a potom pochopis. nebol som vsade a na mnohe destinacie sa ani nechystam, ale v nabojovej komore malorazky som bol niekolkokrat. citaj pozorne vsetky prispevky, konkretne moje. ◄ reagovať
iboo ked si taky sveta skuseny vsade si bol vsetko vies a kde si nebol tam sa chystas mal by si vediet ze stinger ma dlhsiu nabojnicu oproti klasike a aj to ze ked zatvaraz zaver zatlacas gulku do hlavne sak si ich doma premeraj a myslim ze nemas 6 rokou a vies ze centimetrovu vec nedas do pol centimetrovej dieri......ja by som len chel vidiet tie tvoje zbrane velmi rad si ich pozriem ◄ reagovať
tak potom sa asi jedná o bežnú vec a to nepodarok, ktorý je v CZ tak známy. samozrejme nepodarok som mal ja, ale akosi mi to vyhovovalo :) ◄ reagovať
iboo- ja ked vložím do komory Stinger , tak záver nezavriem vôbec , samozrejme nemám malorážku CZ , mám komoru robenú presne len na dlžku nábojnice 22 LR a strelu zasúvam už záverom do drážok (Suhl 150) ◄ reagovať
iboo-nechem ta neako urazit alebo sa ta dotknut ja som nepiovedal ze sa sekaju ani nic podobne len ze sa tazko zatvara zaver mal som uz 3 malorazky a kazda to robila zo stingerami ....daju sa zavriet ale trazsie ako klasika... len stara 455 to nerobila ale ta bola stara a vystrilana ...a je uplne nova 453 american ◄ reagovať
Na športovú strelbu by som odporučil Lapua club (uplne postačuje pre polovnícku športovú strelbu) a na škodnú sa asi budete čudovať,ale mne sa najviac osvedčili SB HV bez dutinky. To sú jediné náboje ,ktoré od SB pochválim. ◄ reagovať
milanako12 - ešte som nepočul, aby sa pri novej maLORážke sekali stingeri. pozri si komoru ako to v nej vyzerá. celý náboj je vo valcovej komore, nieje tomu tak ako pri gulovniciach! pokial vystrielaž kopu shortiek a nevyčistíš kefou tak ti to pojde samozrejme že ťažko, lebo zaseriež prechodový kužel olovom. mal som CZ 452-2E a islo to bez problémov. mám ZKM mod.1 (rv 1946) a po prekefovaní komory to ide OK. čiže len starostlivosť ◄ reagovať
do 22LRna terc pouzivam najcastejsie sypane lapua magazin na 50 m da sa strielat aj na 100 ale uz ma na 50m velke prevysenie....na lou pouzivam velocitori tazsia gulka a viac kvaletneho prachu pocut to uz pri strelbe ze inac buchne na skodnu na 100m staci ale predsa je to len 22 a nie po kazdej rane je zver hned mrtva .....stingery som mal ale meju dlhsiu nabojnicu a zle sa mi zatvaral zaver a lahka gulka nic moc....samozrejme ze s presnostou nie su na tom ako lapua su na tom o tretinu horsie ale su urcene na lov nie na presnu strelbu na strelbu su najlepsie asi RWS R5O a LAPUA MIDAS...ALE KUS STOJI OD 7 PO 12 SK AKO KDE....na lov su lepsie strely s dutinkou ale necakaj zazraky lisku to prestreli ako nic:))))a strely su olovene deformuju sa pekne ked chytia kosti treba strielat na lopatku aby s viradil motoriku potom sa da lahko dostrelit ked strelis na meko odbehne ti a uz ju nenajdes...22WMR je uz lepsia kava ale nieje to na kazdodenne chlapkanie do terca ujo to ma na skodnu ucinnejsie ako malorazka ale zas to uz je lepsi hornet ..... malorazka je len malorazka:) nie nadarmo ju kedysi mohli mat len hospodari a polovna straz.....:) ◄ reagovať
22 LR mini mag CCI dobrý kompromis, CCI stinger lahký, do 150 m no problém, ale! nesmie fúkať ani najmenší vetrík a tá cena. 22WMR CCI maxi mag Soft point, dubová doska hrúbky 4,5 cm na 90M PRESTRELENá. celkom slušný patrón, do mať magnuma aj na šport je troška drahšie ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.