Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Preukaz zbrane-rozšírenie ZP-predĺženie ZP-Psychotesty, nákupné povolenie - diskusia

autor: off Brianxxx
pridané: 30.1.2014 10:19

Všetko čo sa týka zbrojného preukazu, rozširovanie, skúšky testy , zdravotná spôsobilosť, psychologické testy a všetko okolo toho, skúšky......

počet zobrazení: 39 926
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 18.11.2013 o 13:29

Ja len doplním a najmä poopravím, ak nájdete niekto niekde nelegálnu zbraň, hoc i vášho deda, nič na polícii osobne neodovzdávajte, ale políciu o náleze vyrozumte- §63 ods.2 zákona 190/2003 Z.z., oni si pre zbraň prídu a musia ju podľa príslušného zákona zaistiť. V opačnom prípade riskujete spáchanie trestného činu nedovoleného ozbrojovania podľa § 294 ods.2 Trestného zákona, ten totiž nespočíva len v držbe, ale vo výrobe, dovoze, vývoze, preprave, zadovážení alebo držbe strelnej zbrane, jej súčasti alebo komponentu bez povolenia alebo bez označenia zbrane určeného na jej identifikáciu podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná alebo v sprostredkovaní takejto činnosti. Dávam do pozornosti alternatívnu spojku alebo. Ak by to bola zbraň legálna a máte na zbraň danej kategórie povolenie, avšak nemáte doklady od tejto zbrane či potvrdenie o prenájme danej zbrane, taktiež prepravou riskujete minimálne priestupok na úseku zbraní a streliva(to, že aj pre takúto zbraň si má prísť polícia nepriamo odkazuje § 60 zákona 190/2003 Z.z.). Legálne držaná zbraň po niekom, ktorá by bola neskôr nájdená by však bola dodatočne zaradená do dedičstva a prebehlo by na ňu dodatočné dedičské konanie z dôvodu novoobjaveného majetku, čiže jej zapísanie by do úvahy pripadalo. Avšak si neviem predstaviť preukazovať, že nezapísaná, nelegálna zbraň bola môjho deda, (na základe čoho sa to dá preukázať?)- treba si dať nato pozor, prakticky sa to veľmi ťažko dokazuje, aby vám nejaké nedovolené ozbrojovanie neostalo na krku. Takáto zbraň, pokiaľ by sa nenašiel jej pravý majiteľ, alebo by jej zlegalizovanie nepripadalo do úvahy, by pravdepodobne prepadla štátu. Čiže nič také ako "da sa to tym istym sposobom ako pri amnestii" neplatí, keby to platilo, nebola by potrebná zbraňová amnestia. Preto odporúčam každému kto si tu nejakú radu prečíta, nech si ju aj overí, pretože sa ľahko môže stať, že kvôli zlej info dopoľuje.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 14

komentáre

zoradiť
zobrazené 281-320 z 509 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

Príspevok presunutý z diskusie Psychotesty pre zbrojny preukaz (autor: pipo112233).

off vlastimidurcik, 28.3.2013 o 12:26

Kolegovia poľovníci . K tejto téme je článok na stránkach PaR 12/ 2011 na strane 28. "Kto musí na psychotesty." Tu odpovedajú kompetentní ľudia z SPK na Vaše otázky. Sú tam zrozumiteľne písané odpovede a citácia zákonov. Mne je tam všetko jasné a podľa toho sa zariadim. Prajem pekný deň. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

Príspevok presunutý z diskusie Psychotesty pre zbrojny preukaz (autor: pipo112233).

off Tribecman, 27.3.2013 o 23:38

Pred týždňom som absolvoval psychotesty v Leviciach u klinickeho psychologa čo je podmienka! Stalo má to 60ecok. Treba priniesť aj zdravotnú kartu zo sebou! Prebieha to tak že si sadnes za pc a budeš klikat na to čo si myslíš že dáva zmysel alebo správnu odpoved, Ďalej si sadnes za stôl a odpovies na 135 otázok formov áno-nie Potom nasleduje prezeranie farebných kariet a budeš opysovat čo vidíš resp. Čo ti pripomínajú tvary obrázkov. Dostaneš dve foliou zaliate karticky- jedna pre teba druha pre fizlov. Ak sa opakujem sorry - necital som predchádzajúce príspevky. M. ◄ reagovať

off stetien, 27.3.2013 o 14:17

Lekári aj štát potrebujú zarobiť, tak niečo museli vymyslieť. Chorí systém .O tom všetci dobre vieme. ◄ reagovať

off Daniel8, 27.3.2013 o 12:18

to som sa bol pozret vedla u lekara a tam tez 45€. normalne som nevedel ze co ??? ze pojdem do ineho mesta. No uz je to tam ◄ reagovať

off orol, 27.3.2013 o 11:54

Si mu mal hneď jednu natiahnuť. ◄ reagovať

off Daniel8, 27.3.2013 o 11:40

Teraz som prisiel od lekara, bol som na lekarskom posudku na drzanie a nosenie strelnej zbrane a streliva. pan mudr. hovorí ze 45€ pozeram jak tela na nove vrata. vsade citam ze okolo 20€ a tam vyse 100% viac. a to psychotesty mam za 60€! ◄ reagovať

off Hekler, 24.3.2013 o 15:35

áno platí zásada že psychotesty raz za život ale aj to že nemôžu byť staršie ako 10 rokov, príklad : ak si pôjde zajtra poľovník vo veku 18 až 61 rokov obnovovať poľ. lístok a bol na psychotestoch ešte podľa pred,predchádzajúceho zákona (lebo už to raz platilo) tak potvrdenie o ich absolvovaní má založené v spise na Polícii, určite ale bude staršie ako 10 rokov, preto musí psychotesty absolvovať, 61 ročný už nebude musieť isť po 10 r na psychotesty lebo bude oslobodený pre vek a 18 ročný taktiež pokiaľ zostane len pri D, (už ich raz za život podľa nového zákona absolvoval)ak si ale rozšíri ZP platí to čo výstižne napísal maty a bude ich ešte musieť absolvovať znovu každých 10 rokov až do veku 62 r. ◄ reagovať

off maty, 23.3.2013 o 14:02

raz za život ak máš napr. skupinu D (poľovník) a každých desať rokov A,B,C,E, po 62 rokoch len držitelia samočinných zbraní a odvodených od samočinných napr. vz 58 ◄ reagovať

Príspevok presunutý z diskusie ROZSIRENIE ZBROJNEHO PREUKAZU (autor: Matisko).

off snipko, 23.3.2013 o 13:51

maty: presne tak.. ◄ reagovať

off maty, 23.3.2013 o 13:49

hekler to napísal presne, len ešte doplním, že ak pri rozšírení ZP nemáš ešte spravené psychotesty musíš si ich spraviť a čo sa týka "A"čka, v podstate ho môže získať každý, lebo v zákone nie je uvedené čo to zdôvodnenie má obnášať, a ak to na polícii neuznajú mám takú skúsenosť, že v odvolaní resp. na súde vyhrá žiadateľ, samozrejme ak spĺňa všetký ostatné náležitosti. ◄ reagovať

off MiroslavCC, 23.3.2013 o 8:34

Trochu podrobnejšie som si prečítal názor,,Heklera,, a trochu mi tam nie je jasne ako to myslel, že ,,...raz za život platí, ale nesmie byť staršie ako 10 rokov...,, Tak z toho mi vychádza,že keď raz za život, tak potom je jedno aké je staré prvé vyšetrenie. Takže len toľko. ◄ reagovať

off MiroslavCC, 23.3.2013 o 8:28

Ďakujem páni za komentáre. Už v tom mám jasnejšie a čo sa týka zbraní, tak som držiteľom len dlhej guľovnice a brokovnice- ako poľovník.Krátku guľovu zbraň už nemám. ◄ reagovať

off mlsrb, 22.3.2013 o 20:21

Teraz si to napísal správne ale ved nič sa nedeje len nech si tvoj príspevok dobre polovníci prečítaju lebo toto je presné znenie! ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 20:10

..myslím že to bude už 8 rok.. čiže keď som mal 21r. takže opravujem nie 10 ale 8 rokov. ◄ reagovať

off igoret, 22.3.2013 o 19:59

snipko tak od 18 máš skupinu A ? ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 19:51

je to skoro 10 rokov... ◄ reagovať

off pandur1, 22.3.2013 o 19:04

snipko a kedy ti vydali ZP skupiny A? ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 17:10

nič som nezamlčal a a ni na nič nezabudol... Mal som dobrých policajtov na skúške vôbec mi nerobili problémy... ◄ reagovať

off orol, 22.3.2013 o 16:58

Určite hovoríš pravdu, len si celú nepovedal... možno si nedopoatrením na niečo podstatné zabudol... P.s- lebo to nehrá a Hekler to správne pochopil... ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 16:42

neviem aké máte Vy skúsenosti ale ja Vám hovorím pravdu. O zbrojak som žiadal keď som robil sk. A, D, F bolo to už dávnejšie takže mohlo sa to teraz už sprísniť ale v tedy keď som to robil to stačilo. Proste osobná ochrana a nič viac. ◄ reagovať

off orol, 22.3.2013 o 16:39

Snipko, je len a len pravdou, že obzvlášť "A" je potreba sakramentsky riadne odôvodniť, pretože to len tak ľahko obyčajnému smrteľníkovi nedajú. Na ochranu osoby a majetku sa dáva spravidla "B", "A" je už najvyšší level a to dávajú už tak bývalému policajtovi atď, podnikateĺovi ( chodí z tržnou ) no a vplyvným známym :-o)), resp. tým, čo dokážu dávať... ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 16:27

nechápem a neverím, jedine že by tvoj kamarát na polícii porušil zákon a ich vykonávací predpis ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 16:26

už neviem ako to mám napísať: podnikateľom som sa stal až po tom čo som mal zbrojak. Proste uviedol som na osobnu ochranu. Už to chápete? ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 16:24

určite si v odôvodnení uviedol že si napr. podnikateľ a prenášaš tovar, peniaze a pod. a potrebuješ A na ochranu majetku fy. a aj svoju pri preprave, občan zamestnaný na prac. zmluvu A nedostane nie je na to dôvod, toho vonku "chráni" polícia a na ochranu majetku, seba a rodiny doma dostane B ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 16:19

áno, úplne obyčajný človek... ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 16:18

to mi chceš tvrdiť že si len občan zamestnanec na základe pracovnej zmluvy ? ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 15:44

žiadny pracovník ani nič podobné...proste som tam uviedol na osobnú ochranu nič viac a nič menej.. ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 15:39

myslel som samonabíjacie guľovnice upravené z vojenskych zbraní (SA58, Dragunov a pod) ale máš pravdu nevyjadril som sa presne, správne má byť tak ako je to uvedené v § 5 ods. 1 pís. f) "samonabíjacia palná zbraň, ktorá bola konštrukčne odvodená alebo upravená zo samočinnej zbrane, (SA58, Dragunov a pod.)tie už na D nedávajú ale len na E a všetkým čo ich majú na D ho pri predlžovaní ZP zmenia na E ak doložia potvrdenie o členstve v športovom streleckom klube, na všetkom ostatnom si trvám ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 15:11

veď to je jasné, len ten dôvod musel byť odôvodnený, pracovník alebo bývalý pracovník toho, toho ..... atď., alebo podnikateľ ... ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 14:18

Normálne som si poziadal o A kat. uviedol dôvod osobná ochrana a nebol problém. Robil si zbrojak naraz aby som nemusel rozsirovat neskor. ◄ reagovať

off serax, 22.3.2013 o 14:13

snipko- a ako sa ti podari spravit A kategoriu, alebo lepsie povedane ake si mal nato dovody, co zavazilo, aby ti to schvalili?? ◄ reagovať

off mlsrb, 22.3.2013 o 13:06

Hekler nesuhlasím s tebou to o čom píšeš sa nevsťahuje na krátke zbrane a samonabíjacie gulovnice ale na samopal.Ja som držitel ZP skupiny A-D a vlastním aj samonabíjaciu gulovnicu Merkel a nepotreboval som do 30.4.2012 psychotesty.Budem ich potrebovat pri obnovovaní ZP a vtedy budem potrebovať okrem iného aj posudok od klinického psychologa. ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 10:19

tvoj názor môže byť správny ale aj nesprávny, rozhodujúce pre určenie správnosti je "aké zbrane MiroslavCC vlastní" (krátke, dlhé a aj dlhú "samonobíjaciu ?") každý kto má dlhú samonabíjaciu zbraň už musel do 30.4.2012 absolvovať psychotesty lebo ináč by zo zákona stratil psychickú spôsobilosť a polícia by ho už dávno poriešila, ak takúto zbraň nemá absolvuje psychotesty až pri predlžovaní ZP, raz za život síce platí ale pozor "pri predlžovaní ZP nesmie byť vyšetrenie staršie ako 10 rokov", teda absolvujú ho všetci a už budú mať podmienku splnenú, po dosiahnutí veku 62 rokov už nemusí isť nikto kto nemá samonabíjaciu dlhú zbraň na psychotesty ak ju ale má tak každých 10 rokov ◄ reagovať

off Hekler, 22.3.2013 o 9:49

Matisko položil jasne formulovanú otázku kde uviedol že skúšku robil len ako doplnkovú (nie na Polícii) a hneď v úvode diskusie sme mu niekoľkí jasne, zrozumiteľne a správne odpovedali, následne vznikol problém rozširovania ZP po skúške "na Polícii" nehľadajte problém tak kde nie je a neoháňajte sa rôznym výkladom zákona na pracoviskách Polície lebo to je hlúposť, nie je to tak, ak niekto robí len dodatkovú skúšku pri skúške na vydanie PL môže si požiadať o vydanie ZP skupiny D,E a F (výhodou je tu sk.E kde si poľovník môže zakúpiť aj krátku guľovú zbraň (dokonca aj upravený SA58)na športovú streľbu, či ju nosí so sebou aj na poľovačky neviem ale ak áno porušuje zákon) pri skúške na Polícii si následne každý občan (teda aj poľovník) môže požiadať o rozšírenie akejkoľvek skupiny ZP vrátane A ak splňa aj ďalšie podmienky (posudzuje Polícia) na jej vydanie, a postupuje sa tak ako uvádza snipko ale nezabúdajme na jedno že rozhodujúce je či to bola skúška na Polícii alebo len doplnková, zrozumiteľnejšie to už nedokážem napísať ◄ reagovať

off snipko, 22.3.2013 o 8:07

Ja som si robil zbrojak priamo na polícii na sk. A,D,F naraz a nebol problém, niektoré skúšky som mal započítané že som absolvoval predmet poľovníctvo na škole a bolo to v poriadku. ◄ reagovať

off Vladenko, 21.3.2013 o 22:12

v podstate všetky skupiny sú na rovnakej úrovni a teda na držanie zbraní a streliva a teda nemal by byť problém o rozšírení skupiny. Jedine ak žiada človek Á -čko, nosenie, tam je vyššia skúška, ako na držanie a skúšku treba opakovať. Ja sám som si rozširoval z D aj na B a nebol problém, skúšku na D som ale robil na polícií. A čo sa týka započítavania, aj tam som mal tuším započítanú nejakú otázku tuším zo zdravotnej? Ale nepamätám si to už presne. Ale keď som žiadal B-čko bez problémov mi ho dali. Treba sa informovať na príslušnom oddelení. ◄ reagovať

off orol, 21.3.2013 o 22:11

Tak. P.s- u policajtov si pamätám bol v komisii šéf oddelenia zbraní ( vedúci správneho oddelenia ), ktosi z prokuratúry, myslím lekár a ešte ktosi, neviem už .-o) ◄ reagovať

off Pepes33, 21.3.2013 o 22:05

Je to vlastne celé o poplatkoch, a ďalšia vec je tá, že Doplnková skúška popri poľovníctve je ľahšia ako keď ju robíš na Policajnom útvare, pri Doplnkovej skúške to len tak s tebou prebehnú, s nikým sa nejak nepiplú, zaplatil si si to, tak ti to dajú. U policajného zboru si ťa trošku viac preveria pri tej skúške, je to ťažšie ako doplnková. A zase má len štát z toho peniaze. Rozširoval som si zbroják o B,E,F minulý rok, a keďže som musel ísť doktorovi, potom na psychotesty, zakúpenie novej knižky na ZP, správny poplatok za vydanie ZP, poplatok za skúšky, tak ma to rozšírenie vyšlo na 170 eur, len tak...:-) ◄ reagovať

off orol, 21.3.2013 o 21:54

Mám totožný názor, ako Pepes a Hekler, motag a v prvej časti vety 30-06. ◄ reagovať

off motaq, 21.3.2013 o 20:52

ak si robil skusky na policii tak ti B daju, resp. nie je dovod aby ti ho nedali nakolko vsetky nalezitosti podla zakona splnas a staci poziadat len o rozsirenie. ◄ reagovať

zobrazené 281-320 z 509 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk