Všetko čo sa týka zbrojného preukazu, rozširovanie, skúšky testy , zdravotná spôsobilosť, psychologické testy a všetko okolo toho, skúšky......
Ja len doplním a najmä poopravím, ak nájdete niekto niekde nelegálnu zbraň, hoc i vášho deda, nič na polícii osobne neodovzdávajte, ale políciu o náleze vyrozumte- §63 ods.2 zákona 190/2003 Z.z., oni si pre zbraň prídu a musia ju podľa príslušného zákona zaistiť. V opačnom prípade riskujete spáchanie trestného činu nedovoleného ozbrojovania podľa § 294 ods.2 Trestného zákona, ten totiž nespočíva len v držbe, ale vo výrobe, dovoze, vývoze, preprave, zadovážení alebo držbe strelnej zbrane, jej súčasti alebo komponentu bez povolenia alebo bez označenia zbrane určeného na jej identifikáciu podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná alebo v sprostredkovaní takejto činnosti. Dávam do pozornosti alternatívnu spojku alebo. Ak by to bola zbraň legálna a máte na zbraň danej kategórie povolenie, avšak nemáte doklady od tejto zbrane či potvrdenie o prenájme danej zbrane, taktiež prepravou riskujete minimálne priestupok na úseku zbraní a streliva(to, že aj pre takúto zbraň si má prísť polícia nepriamo odkazuje § 60 zákona 190/2003 Z.z.). Legálne držaná zbraň po niekom, ktorá by bola neskôr nájdená by však bola dodatočne zaradená do dedičstva a prebehlo by na ňu dodatočné dedičské konanie z dôvodu novoobjaveného majetku, čiže jej zapísanie by do úvahy pripadalo. Avšak si neviem predstaviť preukazovať, že nezapísaná, nelegálna zbraň bola môjho deda, (na základe čoho sa to dá preukázať?)- treba si dať nato pozor, prakticky sa to veľmi ťažko dokazuje, aby vám nejaké nedovolené ozbrojovanie neostalo na krku. Takáto zbraň, pokiaľ by sa nenašiel jej pravý majiteľ, alebo by jej zlegalizovanie nepripadalo do úvahy, by pravdepodobne prepadla štátu. Čiže nič také ako "da sa to tym istym sposobom ako pri amnestii" neplatí, keby to platilo, nebola by potrebná zbraňová amnestia. Preto odporúčam každému kto si tu nejakú radu prečíta, nech si ju aj overí, pretože sa ľahko môže stať, že kvôli zlej info dopoľuje.
Príspevok presunutý z diskusie papiere k zbrani (autor: valo7319).
teoreticky ano, nepocitaj vsak s tym ze sa to vybavi za raz-dva :) ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Psychotesty pre zbrojny preukaz (autor: pipo112233).
Presov, Svidnik, St.Lubovna neviete o niekom lacnejsom? ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie Psychotesty pre zbrojny preukaz (autor: pipo112233).
moze sa stat, podla mna sa to nevylucuje. pokial by si sa chcel venovat sokoliarstvu, zbrojny preukaz nepotrebujes, skusky z polovnictva ano. ◄ reagovať
moze sa stat ze zaplatim za polovnicke skušky a neprejdem cez psychotesty ? :D ◄ reagovať
Asi máte v Bardejove málo bláznov keď si musí zvyšovať psychofelčar taxu ..... Inak na PZ(polic zbor ) by mali mať zoznam lekarov v okolí ktorý túto službu poskytujú skús sa spýtať tam. ◄ reagovať
V Bardejove cena za psychotesty 90 Eur,co sa mi zda vela. Nemate niekto z okolia kontakt na lekara ,ktory to urobi lacnejsie? Dakujem ◄ reagovať
Cise po starkom sa zbrane odovzdali polovnikovy a ostala jedna bez papierov (na cierno) a ked spravim zbrojny tak by sa to malo dat na papiere a na mna ? ◄ reagovať
Tak ako si uviedol na konci príspevku, je to jednak kvôli zaisteniu stôp, jednak kvôli tomu, že by si s nelegálnou zbraňou manipuloval, konkrétne ju prepravoval a to bez povolenia, čo zakladá skutkovú podstatu trestného činu nedovoleného ozbrojovania. Vyryté meno na zbrani síce môže niečo napovedať, ale v zmysle legislatívy sa to neuznáva ako stotožňovací prvok, pokiaľ nie je zbraň takto zapísaná a nie je k nej aj vystavený príslušný doklad. Dokonca zákon 190/2003 Z.z. myslí aj nato, keď nájdeš legálne zbrane po zosnulom či podobne, kde práve v §60 zmieneného zákona hovorí, že ten kto žil s touto osobou v čase jej smrti alebo vyhlásenia za mŕtvu v spoločnej domácnosti, je povinný túto skutočnosť bezodkladne oznámiť policajnému útvaru a umožniť prevzatie zbrane a streliva do úschovy policajnému útvaru; to neplatí, ak mu táto okolnosť nebola známa. Časť za bodkočiarkou sa podľa môjho názoru vzťahuje na povinnosť bezodkladne(pokiaľ o niečom nevieš, nemôžeš konať bezodkladne). Oznámenie je oznámenie, odovzdanie je odovzdanie( odovzdanie zákon expresis verbis menuje napr. v §10 ods.3, §11 ods.6, §12 ods.2, 28 ods.1 písm.g atď.), zákon pozná oba tieto pojmy, preto pod oznámenie súčasne odovzdanie zbrane neskryješ, jedine, že by ich kumulatívne zákonodarca v príslušnom § uviedol. Čo sa týka toho, že by zbraň mohol niekto odcudziť, to zákon nerieši, tvojou povinnosťou, ktorá je v zákone uvedená, je len vykonať oznámenie útvaru PZ. Je to podobne ako keď nájdeš napr. zrazenú zver, tiež to máš len oznámiť, avšak so zverou manipulovať nesmieš. ◄ reagovať
Ďakujem, že si to takto nielen spresnil, ale precízne vysvetlil a poukázal aj na príslušný zákon, zákony, jednotlivé ustanovenia. Stotožňujem sa s Tebou ! P.s- no preto zbraň deda, že XY nájde napr. na tej lankasterke vyryté jeho meno a priezvisko ( čo si zámožnejší majitelia na cennejšie zbrane mohli dať ). Alebo nájde jeho staré poľovnícke doklady a tam je uvedená lankasterka napísaná na jeho priezvisko. Ešte sa zastavím pri uvedenom §63 odst.2 190/2003, ktorého znenie cit: (2) Každý, kto nájde zbraň kategórie A, zbraň kategórie B alebo zbraň kategórie C, alebo strelivo do týchto zbraní, je povinný neodkladne oznámiť ich nález príslušníkovi Policajného zboru. O oznámení vydá ten, kto ho prijal, potvrdenie. koniec cit. Z uvedeného je zrejmé, že „oznámiť“. No a ja som si to vysvetľoval tak, že XY to oznámi policajtom v zmysle, že zároveň im zbraň aj odovzdá. Čiže splnil si aj oznamovaciu povinnosť, aj nájdenú zbraň dobrovoľne odovzdal. Lebo čo ak nemá telefón na „oznámenie, alebo signál“, resp. vec neznesie odklad, zbraň môže zatiaľ niekto odcudziť ( nájde zbraň v hore atď., kde chodí viac ľudí ). Ale chápem, je to dvojsečné, lebo takto by sa mohol aj sám páchateľ brániť. P.s- tiež chápem, že to „oznámenie“ je najmä z dôvodov, aby daktyloskopické stopy a iné stopy ostali pre vyšetrovanie neporušené, atď... a teda plati to, čo si uviedol. ◄ reagovať
Ja len doplním a najmä poopravím, ak nájdete niekto niekde nelegálnu zbraň, hoc i vášho deda, nič na polícii osobne neodovzdávajte, ale políciu o náleze vyrozumte- §63 ods.2 zákona 190/2003 Z.z., oni si pre zbraň prídu a musia ju podľa príslušného zákona zaistiť. V opačnom prípade riskujete spáchanie trestného činu nedovoleného ozbrojovania podľa § 294 ods.2 Trestného zákona, ten totiž nespočíva len v držbe, ale vo výrobe, dovoze, vývoze, preprave, zadovážení alebo držbe strelnej zbrane, jej súčasti alebo komponentu bez povolenia alebo bez označenia zbrane určeného na jej identifikáciu podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná alebo v sprostredkovaní takejto činnosti. Dávam do pozornosti alternatívnu spojku alebo. Ak by to bola zbraň legálna a máte na zbraň danej kategórie povolenie, avšak nemáte doklady od tejto zbrane či potvrdenie o prenájme danej zbrane, taktiež prepravou riskujete minimálne priestupok na úseku zbraní a streliva(to, že aj pre takúto zbraň si má prísť polícia nepriamo odkazuje § 60 zákona 190/2003 Z.z.). Legálne držaná zbraň po niekom, ktorá by bola neskôr nájdená by však bola dodatočne zaradená do dedičstva a prebehlo by na ňu dodatočné dedičské konanie z dôvodu novoobjaveného majetku, čiže jej zapísanie by do úvahy pripadalo. Avšak si neviem predstaviť preukazovať, že nezapísaná, nelegálna zbraň bola môjho deda, (na základe čoho sa to dá preukázať?)- treba si dať nato pozor, prakticky sa to veľmi ťažko dokazuje, aby vám nejaké nedovolené ozbrojovanie neostalo na krku. Takáto zbraň, pokiaľ by sa nenašiel jej pravý majiteľ, alebo by jej zlegalizovanie nepripadalo do úvahy, by pravdepodobne prepadla štátu. Čiže nič také ako "da sa to tym istym sposobom ako pri amnestii" neplatí, keby to platilo, nebola by potrebná zbraňová amnestia. Preto odporúčam každému kto si tu nejakú radu prečíta, nech si ju aj overí, pretože sa ľahko môže stať, že kvôli zlej info dopoľuje. ◄ reagovať
Tiež mám podobný názor, ako baxík. Čo sa týka zbrańovej amnestie ( je predpoklad, že príde aj tretia, tretie kolo ) jej účelom -prvoradým cieĺom podľa mňa bolo 1) vypátrať vraha (ov) na základe balistickej expertízy (resp. iné kriminálne závadové osoby) 2) znížiť kriminalitu 3) zvýšiť bezpečnosť osôb, štátu atď atď. K otázke: zastávam názor, že nezapísaná – neevidovaná palná zbraň podliehajúca povoľovaciemu konaniu v zmysle zákona sa dá „postaviť na papiere“ aj v tejto dobe, t.j. keď nie je „zbraňová amnestia“. Uvediem príklad. XY nájde na povale svojho domu napr. brokovnicu lankasterku, ktorá bola preukázateľne napr. jeho deda atd. XY si splní zákonom stanovené povinnosti (nedržať zbrań „načierno" -nedovolené ozbrojovanie ) a túto bezodkladne odovzdá na polícií. Polícia zašle zbraň na skúmanie (kriminalistická expertíza) no a pokiaľ nie je touto zbraňou spáchaný trestný čin, tak si myslím že nálezca má podĺa mňa právo na túto zbraň. Ak bol spáchaný trestný čin uvedenou zbrańou, ale XY vie hodnoverne preukázať, že zbrań bola jeho deda, tak si myslím, že by mohol mať nárok na vyplatenie hodnoty zbrane. Pokiaľ nemá ZP tak môže požiadať o jej „znehodnotenie - znefunkčnenie“ a zavesiť na stenu ako pamiatku, prípadnu ju na niekoho dočasne napísať, predať atď... P.s- najlepšie je priamo sa opýtať na polícií ( správne oddelenie – odbor zbraní a streliva ), prípadne sa opýtať právnika. ◄ reagovať
da sa to tym istym sposobom ako pri amnestii akurat treba odpovedat na otazky o nadobudnuti zbrane a ak nepochadza s trestnej cinnosti a prejde expertizou a tlakovymi skuskami tak sa da zlegalizovat ◄ reagovať
Ano dalo sa to ked bola zbrojná amnestia, ale či sa to da teraz tak to pochybujem ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie ROZSIRENIE ZBROJNEHO PREUKAZU (autor: Matisko).
Neviete či je možnosť dostať ZP kat.E na šport.účeli s potvrdením o členstve v streleckom klube,alebo to je len pre reprezentantov?Mám osemnásť a ZP kat D. Dik ◄ reagovať
nie od dátumu podania ale od dátumu doručenia podľa došlého razítka alebo zapísania do knihy došlej pošty, ak to nestihnú musia si lehotu predlžiť písomne o ďalších 30 dní,.... ale na Slovensku je to tak, že keď toto orgán štátnej správy poruší tak pre neho neexistuje postih ... ale celé sa mi to nejako nezdá, lebo Polícia tieto žiadosti vybavuje do 3-5 dní a o prevzatí preukazu informuje majiteľa už pri podaní žiadosti ... teda ak má všetky požadované písomnosti a skúšku v poriadku, niekedy to robia aj na počkanie, preto je možné že preukaz už máš dávno vystavený ale neprevzatý ◄ reagovať
Apple má pravdu,každá žiadosť sa musí v zákonnej lehote-do 30dni od dátumu podania vybaviť.Len odôvodnených prípadoch so súhlasom nadriadeného orgánu sa môže lehota predlžiť.Choď sa spýtať lebo oni nedajú Ti vedieť (vlastná skúsenosť) ◄ reagovať
O to pokoj,mne nerobilo problém si naň počkať :) ◄ reagovať
tuším si niečo premeškal :-) odkaz ◄ reagovať
Niekto kto sa rozumie prav.predpisom ohladom ZP a kategórie ZP..prosím poštu na LZ ◄ reagovať
podľa môjho názoru všeobecne platí, že každá žiadosť na štátny orgán podlieha režimu zo správneho zákona. teda odpoveď do 30 dní... to by malo platiť, aj keď konanie nie je správnym zo zákona. pokiaľ si dával žiadosť písomne a uviedol všetky náležitosti, mal by si dostať písomnú odpoveď. neviem o okresoch, ktoré by mali svoje zákony. ◄ reagovať
žiadnu odpoveď nedostaneš, nie je to povinnosť zavolaj si na doklady a možno ho už máš dávno hotový ◄ reagovať
Ide o to na aku skupinu si žiadal, či ti netreba ešte doplnkovu skušku. V každom okrese je to inak, najlepšie bude nakoniec zavolať ◄ reagovať
Poľ. lístok je možné vydať po dosiahnutí veku 16. rokov. Zbrojný preukaz je možné vydať po dosiahnutí veku 21 rokov, prípustné sú len dve výnimky, 1.- po dosiahnutí 18 rokov sa vydá zbrojný preukaz sk D (poľovnícke účely) majiteľovi poľ. lístka s dodatkovou skúškou, 2.- členovi štátnej reprezentácie v streleckej disciplíne sa vydá zbroj. preukaz E (športové účely) po dosiahnutí 15 rokov ak s tým súhlasí jeho zákonný zástupca. ◄ reagovať
polovny listok od 16 rokov ale potom pocitaj s tym ze zbrojak robis dodatocne na policii a tam to je o dost tazsie ako na doplnkovej skuske ◄ reagovať
Polovnícky kurz možeš spraviť od 16-ých rokov. ◄ reagovať
Zbrojný kat.D od 18r no polovnícky aj skor no neviem presne.. ◄ reagovať
Od kolkých rokov je poľovnícky a zbrojný prekuaz? -
Chcel by som sa spýtať že od koľkých rokov je poľovnícky a zbrojný preukaz
Hekler nedá mi ešte jednu poznámku, tu som našiel: odkaz jednu informáciu o platnosti dokladov v rámci 3 mesiacov od ich vydania (žiadosť o vydanie zbrojného preukazu - zdravotná a psychická spôsobilosť) "Všetky doklady, ktoré treba pripojiť k žiadosti, nesmú byť !!!v čase podania žiadosti!!! o vydanie zbrojného preukazu staršie ako tri mesiace." ◄ reagovať
Ja som sa už tiež bol objednať na psychotesty. Mali by byť 24.4. a budem za nich platiť 50 € (Trebišov). Skúšky z poľovníctva + doplnkovú skúšku mám 11.5., tak dúfam, že všetko dobre dopadne. ◄ reagovať
Hekler...potešil si ma, vďaka za rýchlu a a pozitívnu odpoveď. Chcel som mať tie psychotesty čím skôr za sebou, vlastne som to prepočítal a odniesol žiadosť o zbrojný preukaz na políciu v takom termíne, aby boli v čase samotnej skúšky aktuálne (18.03.2013 - psychotest, deň doručenia na PZ 15.04.2013, skúška musí byť podľa zákona do 60 dní čo je najneskôr 15.06.2013 kedy ešte psychotest bude platný v rámci tých 3 mesiacov odo dňa vydania) Inak Hekler, keď som dával žiadosť, tú kartu od psychológa spolu s fotkami, lekárskym posudkom, čestným vyhlásením a správnym poplatkom odo mňa pracovník pýtal. Nerozumiem celkom tvojej otázke v samotnej žiadosti o vydanie nového ZP je v bode 2 hneď po fotkách doložiť k žiadosti lekársky a psychologický posudok... ◄ reagovať
nečítal si pozorne všetky príspevky, lebo 24.3. som v príspevku uviedol aj odpoveď na tvoju otázku, nie žiadne psychotesty nebudeš už musieť robiť pri rozširovaní ZP, len trochu nechápem prečo si sa ponáhľal isť na psychotesty a odovzdať ich na polícii pred vykonanou skúškou ? výsledok vyšetrenia platí totiž len 3 mesiace ◄ reagovať
Zdravím páni. Chcel by som Vás poprosiť o radu, nikde som totiž nenašiel relevantnú odpoveď 18.03.2013 som urobil úspešne psychotest, 15.04.2013 som doručil PZ žiadosť o vydanie ZP skupiny A spolu so všetkými náležitosťami (čakám na pozvánku od polície na skúšku odbornej spôsobilosti) čo znamená, že ak všetko dobre dopadne bude zbrojný A-čko. V marci som skončil poľovnícky kurz a momentálne vykonávam absolventskú prax, to znamená že o D-čko budem môcť požiadať najskôr po úspešnom vykonaní skúšky z poľovníctva v roku 2014 a teraz samotná otázka - BUDE NUTNÉ OPäŤ VYKONAŤ PSYCHOTESTY pri žiadosti o rozšírenie zbrojného preukazu o kategóriu D, alebo nie??? Vďaka (Veľmi, skutočne veľmi nerád by som ich absolvoval opätovne, tých 5 hodín tam zabitých s úžasným 80€ poplatkom) ◄ reagovať
Tak preukaz o psychickej spôsobilosti je už doma. ◄ reagovať
maty máš pravdu, ministerstvo poľnohospodárstva, tam tomu rozumejú určite najlepšie lebo také nemáme (: ◄ reagovať
Príspevok presunutý z diskusie nákup zbrane zo zahraničia (autor: ceiro).
Má niekto reálnu skúsenosť s nákupom zbraní z USA?Dajte stránku odkial ste kupovali.. ◄ reagovať
Maty - do zdravotnej karty urubila zápis takze to bolo pre praktického lekára. Ja sa nepotrebujem informovať nikde - len som písal moju skúsenosť autorovi na jeho otázku, iné neriesim ! ◄ reagovať
Tribecman mali ti dat 3 kartičky jedna sa ešte dáva praktickému lekárovi a čo sa týka kompetencie ľudí s SPK sa vyjadrovať k danej problematike dosť by som o tom pochyboval nakoľko vyhlášku vydalo ministerstvo zdravotníctva (postup pri vykonaní psych.vyšetr.) a nie poľnohospodárstva alebo resp sa informuj na PZ ev. zbraní, kde zákon č.190 ovládajú asi najlepšie ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.