Heming hunting
dnes je nedeľa,  24. november 2024,  meniny má Emília,  spln: 15. november 2024,  dnes východ slnka: 07:12,  dnes západ slnka: 15:54
poľovnícke sety poľovníctvo Terem

Preukaz zbrane-rozšírenie ZP-predĺženie ZP-Psychotesty, nákupné povolenie - diskusia

autor: off Brianxxx
pridané: 30.1.2014 10:19

Všetko čo sa týka zbrojného preukazu, rozširovanie, skúšky testy , zdravotná spôsobilosť, psychologické testy a všetko okolo toho, skúšky......

počet zobrazení: 39 912
počet hlasov: 1

Aký je dôvod vášho označenia za nevhodný?

najlepšia odpoveď

off Stagstalker, 18.11.2013 o 13:29

Ja len doplním a najmä poopravím, ak nájdete niekto niekde nelegálnu zbraň, hoc i vášho deda, nič na polícii osobne neodovzdávajte, ale políciu o náleze vyrozumte- §63 ods.2 zákona 190/2003 Z.z., oni si pre zbraň prídu a musia ju podľa príslušného zákona zaistiť. V opačnom prípade riskujete spáchanie trestného činu nedovoleného ozbrojovania podľa § 294 ods.2 Trestného zákona, ten totiž nespočíva len v držbe, ale vo výrobe, dovoze, vývoze, preprave, zadovážení alebo držbe strelnej zbrane, jej súčasti alebo komponentu bez povolenia alebo bez označenia zbrane určeného na jej identifikáciu podľa medzinárodnej zmluvy, ktorou je Slovenská republika viazaná alebo v sprostredkovaní takejto činnosti. Dávam do pozornosti alternatívnu spojku alebo. Ak by to bola zbraň legálna a máte na zbraň danej kategórie povolenie, avšak nemáte doklady od tejto zbrane či potvrdenie o prenájme danej zbrane, taktiež prepravou riskujete minimálne priestupok na úseku zbraní a streliva(to, že aj pre takúto zbraň si má prísť polícia nepriamo odkazuje § 60 zákona 190/2003 Z.z.). Legálne držaná zbraň po niekom, ktorá by bola neskôr nájdená by však bola dodatočne zaradená do dedičstva a prebehlo by na ňu dodatočné dedičské konanie z dôvodu novoobjaveného majetku, čiže jej zapísanie by do úvahy pripadalo. Avšak si neviem predstaviť preukazovať, že nezapísaná, nelegálna zbraň bola môjho deda, (na základe čoho sa to dá preukázať?)- treba si dať nato pozor, prakticky sa to veľmi ťažko dokazuje, aby vám nejaké nedovolené ozbrojovanie neostalo na krku. Takáto zbraň, pokiaľ by sa nenašiel jej pravý majiteľ, alebo by jej zlegalizovanie nepripadalo do úvahy, by pravdepodobne prepadla štátu. Čiže nič také ako "da sa to tym istym sposobom ako pri amnestii" neplatí, keby to platilo, nebola by potrebná zbraňová amnestia. Preto odporúčam každému kto si tu nejakú radu prečíta, nech si ju aj overí, pretože sa ľahko môže stať, že kvôli zlej info dopoľuje.

dať hlas príspevku | počet hlasov: 14

komentáre

zoradiť
zobrazené 41-80 z 509 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie
off jaro1, 20.10.2015 o 14:44

Otazka: je potrebne pre drzitela ZP skupiny D nakupne povolenie na kupu opakovacej brokovnice (pumpovacka s pohyblivym predpazbim) z komisneho predaja obchodu v SR, ked tato ma dlzku hlavne 630mm? ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 0

off Michal1987, 15.10.2015 o 23:16

Ďakujem veľmi pekne za potvrdenie. hľadal som podobným spôsobom takže sme došli k rovnakým výsledkom zhruba :) ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 1

off Stagstalker, 15.10.2015 o 23:00

tie pojmy sú veľmi podobné, samotný zákon o zbraniach a strelive s pojmom "odobratá zbraň, narába len v ustanovení § 64 ods. 1 písm. k) kde hovorí o evidencii zaistených, zadržaných, odobratých, odovzdaných, prepadnutých alebo zhabaných zbraní. Právo odňať zbraň vyplýva z ustanovení viacerých zákonov, explicitne ho uvádza napr. § 22 Zákona o policajnom zbore, ktorý presne definuje kedy policat môže zbraň odňať. Odňať zbraň (ale aj inú vec dôležitú pre trestné konanie) možno napr. aj v zmysle § 91 Trestného poriadku (pre účely trestného konania po predchádzajúcej márnej výzve na jej vydanie dotyčnou osobou). S pojmom odobratie zbrane priamo narába napr. Zákon o poľovníctve v §29 ods. 1 písm. d) v rámci oprávnení člena poľovnej stráže, ktorú je člen PS následne povinný odovzdať polícii, kde však už zákonodarca narába so slovkom "odňat".(§29 ods.11 písm. e) podľa ktorého člen PS je povinný odovzdať bezodkladne Policajnému zboru odňatú poľovnícku výstroj a výzbroj ) a preto v skutočnosti pôjde o synonymum slova odobrať. Slovko odobrať však významovo v zákonoch evokuje ako keby nižší stupeň "zaistenia" zbrane, resp. dočasnosť do času odovzdania odobratej zbrane príslušnému orgánu. Pojem odobrať zbraň sa napr. v praxi používa v prípadoch, ak ju odoberie príslušník PZ pri vstupe do budov ministerstiev, či príslušník ZVJS pri vstupe do budov súdov a podobne. S pojmom odobrať zbraň narábal aj dnes už neplatný zákon č. 246/1993 Z.z. o zbraniach a strelive a z toho dôvodu sa asi tento pojem zachoval a preniesol až do súčasnosti (vzťahujúc sa na zbrane, ktoré boli "odobraté" podľa predchádzajúceho, už neplatného zákona o ZaS) a preto sa vyskytuje aj v aktuálnom zákone o zbraniach a strelive. V dnešnom znení zákonov je to však prakticky synonymum k slovku odňať, keďže som nenašiel vo viacerých zákonoch ustanovenie, ktoré by medzi týmito pojmami významovo rozlišovalo. ◄ reagovať

dať hlas príspevku | počet hlasov: 3

off Michal1987, 15.10.2015 o 19:49

Rozdiel medzi odnatim a odobratim zbrane - Dobry den. Citam knihu pre pripravu ziadatela o vydanie zbrojneho preukazu. A v otazkach ohladom pravomoci policie(obecnej,zeleznicnej alebo klasickeho policajneho zboru) som narazil na tieto dva pojmy odnat zbran resp. odobrat zbran. Nenachadzam medzi ich vyznamom nejaky rozdiel tak len pre istotu.. Je medzi tymito pojmami rozdiel? Ak ano, mohol by mi ho niekto polopate vysvetlit? Vopred vdaka za odpoved. :) ◄ reagovať

off alex, 10.6.2015 o 7:44

A bol by na svete novy druh,ako jednotka zo ZHacka ◄ reagovať

off uhrineki, 9.6.2015 o 21:29

alex, myslel som to ironicky. ◄ reagovať

off jaro1, 9.6.2015 o 14:01

Alex, daj to Ivanovi Uhrinkovi, on ti odletuje a zrusi jednu hlaven, porobi trosku upravy a hned budes mat z IZ-58 IZ-18 :-o) ◄ reagovať

off lanus, 9.6.2015 o 9:22

uhrineki - Nauč sa pozorne čítať a spracovávať zistené informácie, lebo znovu "strelíš capa" ako sa Ti to aj teraz podarilo !!! ◄ reagovať

off alex, 9.6.2015 o 8:09

JE TO AKO BROKOVA DVOJKA. KEDZE SOM V KOVACOVEJ TAK NEVIEM NAPISAT DO PODROBNA CO JE TAM NAPISANE DAM SI POSLAT KOPIU TAK TO NAPISEM CO TAM PRESNE JE ◄ reagovať

off uhrineki, 9.6.2015 o 6:30

lanus, ešte som brokovú dvojku IŽ 18 nevidel a ani neviem o tom že taký typ existuje ale keď takú máš, chcel by som ju vidieť. ◄ reagovať

off uhrineki, 9.6.2015 o 6:22

No policajti sú proste kúzelníci, viem že majú systém ktorý im vyhodí len tie zbrane čo sú v tom systéme, ale dá sa to tam aj normálne doplniť. Aspoň tu u nás, keď dám údaje od zbrane, tak to je aj na kartičke zbrane. Určite by som takú kartičku neprevzal a pokiaľ by mi nechcel novú vystaviť, tak by som mu tam nechal aj zbraň, určite by som nechodil zo zbraňou čo nemá doklad z pravdivými údajmi. ◄ reagovať

off lanus, 8.6.2015 o 21:41

Podľa mňa je kartička vystavená pravdepodobne na " brokovú dvojku IŽ 18 ; kal.16/16" . I keď je to volovina pochybujem ,že by to nejaký múdrejší policajt len tak z ničoho-nič zistil a riešil (ak pasuje číslo zbrane). I tak je však najrozumnejšie riešenie to reklamovať a žiadať bezplatnú nápravu !!! ◄ reagovať

off pandur1, 8.6.2015 o 20:47

Ivan keby na brokovu jednotku, to by som ešte z tromi zažmurenymi očami prežral, ale kartička je na guľovú jednotku. ◄ reagovať

off uhrineki, 8.6.2015 o 20:20

To si pyš že budeš mať problémy, už v tom že máš zbraň brokovú dvojku a kartičku máš na brokovú jednotku. ◄ reagovať

off alex, 8.6.2015 o 16:33

Teraz som na voziku po uraze a som v Kovačovej tak ešte uvidim čo urobím . Stalo sa to v SK. ◄ reagovať

off pandur1, 8.6.2015 o 14:37

ale zmeň si aj výbavu v profile :-)))))))))) ◄ reagovať

off pandur1, 8.6.2015 o 14:36

alex, prosím ťa napíš mi do pošty kde Ti evidovali zbraň. Rád sa s tým "múdrym" kolegom porozprávam. Samozrejme, že ak Ťa bude kontrolovať policajt, čo tomu rozumie tak problémy z toho mať môžeš. Síce Ti bude sedieť číslo zbrane, ale nie typ zbrane a to môže byť problém. Choď naspäť na oddelenie dokladov, kde Ti zbraň evidovali a nech ti to zmenia. Náklady znáša policajný zbor (aj keď ja osobne by som to dal zaplatiť tomu mudrcovi). Ak budeš s tým mať problém kľudne mi zavolaj. Číslo Ti dám do pošty. ◄ reagovať

off KriKa, 8.6.2015 o 14:30

,,múdrejší policajt" :-)))). Ale vážne. Mal si si prefotit starú kartu zbrane ,,IŽ 58". raz sa Ti to zíde (ked najdes mudrejsieho policajta) ◄ reagovať

off alex, 8.6.2015 o 12:40

Zamena - Ahojte , kolegovia . Neda sa aby som sa Vam nepochválila č sa mi stalo pri predlžovaní ZP. Mam Iž -58 a na polícii mi trepali do hlavy , že je to IŽ -18 . Darmo som mu hovoril , už roky je je evidovaná ako IŽ 58 16/16 , nedal si povedať . Tak mam zrazu doma IŽ 18 . Nebudem mať s toho problemy keď ma bude kontrolovať ,, múdrejší " policajt? ◄ reagovať

off apple, 30.4.2015 o 7:37

ohľadom nás konečne jedno znenie, ktoré nie je následkom choroby z ožiarenia. až na tú komoru, takže len na 50%... ◄ reagovať

off heimdall, 30.4.2015 o 7:35

Povinné čítanie, schválené vládou SR 29.04.2015 odkaz týka sa to aj nás poľovníkov ◄ reagovať

off apple, 30.4.2015 o 7:03

tak návrh zákona o zbraniach bol posunutý na rokovanie vlády ◄ reagovať

off heimdall, 29.4.2015 o 9:52

Tu je kniha odkaz na odbornú prípravu aj so znením samotného testu, otázkami a odpoveďami, odporúčam učiť sa z tohto, samotný test na polícii pozostáva z týchto otázok, tu publikovaných. ◄ reagovať

off lanus, 29.4.2015 o 9:16

martinxl - A toto je čo ??? : " okrem B skupiny na výkon práva poľovníctva aj B skupinu ZP? "" !!! ◄ reagovať

off Hekler, 29.4.2015 o 9:15

Braňo, už si to nekomplikuj, kúp si takúto knihu a zájdi s ňou na Políciu a hotovo ... Preukaz zbrane-rozšírenie ZP-predĺženie ZP-Psychotesty, nákupné povolenie - diskusia ◄ reagovať

off Hekler, 29.4.2015 o 9:13

... no neviem ... ja tam ten preklep stále vidím (: ale aj tak ste sa pochopili ◄ reagovať

off martinxl, 28.4.2015 o 21:04

nebol tam preklep, Chcel som k Dčku žiadať aj Bčko teoreticky. Ale už si mi to vysvetlil. Ďakujem ◄ reagovať

off heimdall, 28.4.2015 o 20:58

Martinxl, neviem či som ťa správne pochopil, je tam asi preklep pri B skupine, na výkon práva poľovníctva si robil D-čko, nie B skupinu. Odpoveď je v takomto prípade je NIE, na kat. B ZP musíš podať žiadosť na polícii, zaplatiť poplatok 49,50€ a vykonať skúšku pred komisiou na oddelení PZ - dvaja policajti + prokurátor. Je to "iné kafe" ako doplnková skúška pri kat. D na poľovné účely, tu sa musíš poriadne pripraviť, ak neuspeješ môžu ti potenciálne siahnuť na už platnú D skupinu, čim by si de facto prišiel o ZP. Viem o čom hovorím, robil som A-čko a odpoveď trvala cez 30 minút. ◄ reagovať

off martinxl, 28.4.2015 o 19:44

Dobrý deň. Je možné na základe VYSVEDČENIA o doplnkovej skúške na získanie spôsobilosti na držanie zbrane, ktorá sa robí spolu so skúškou o poľovný lístok žiadať okrem B skupiny na výkon práva poľovníctva aj B skupinu ZP? Ďakujem ◄ reagovať

off CT308W, 28.4.2015 o 18:47

Ďakujem Vám obom za rady, iste pomôžu aj iným čo to tu budú potrebovať. ◄ reagovať

off stetien, 28.4.2015 o 16:38

Ešte ti poradím ,prevrtaj si ju dvomi dierkami malým vrtákom bude ti cez tie dierky dávať šnúrku ktorú prelepí páskou a opečiatkuje ,aby sa znej nedali vytrhnúť listy ◄ reagovať

off Hekler, 28.4.2015 o 15:51

v každom jednom ŠEVTe, má č. 06 0510, potom s ňou zajdi na Políciu kde ti ju zaevidujú, pridelia číslo a opečiatkujú, podpíšu a máš hotovo ... ◄ reagovať

off CT308W, 28.4.2015 o 14:34

Prosím Vás vedel by mi niekto poradiť , kde kúpim evidenčnú knihu streliva ,potrebnú k ZP kat. F. (Dajte link) Ďakujem ◄ reagovať

off jaro1, 25.4.2015 o 22:24

Lanus, netrepeme. Citaj pozorne odstavec "chcu zvysit verejnu bezpecnost" odkaz su za tym lekari odkial to vyslo, aj psychologovia, nahravaju si jeden druhemu. ◄ reagovať

off apple, 25.4.2015 o 20:37

tak niečo sa deje, aby nebolo možné reagovať. zákon má ísť do skráteného legislatívneho konania a lebocký sa podľa všetkého chystá dať do neho povinnosť každý rok absolvovať povinné streľby zrejme pre všetkých držiteľov. vychádzam z info zo snemu spk. a tak ma napadá, SPZ si tuším aj z dotácií vybudovalo strelnicu v trnovci, ktorú v tichosti súdruhovia predali, no je ich tam vidno podchvíľou.... čo si o tom myslieť? a to skrátené: odkaz ◄ reagovať

off pandur1, 25.4.2015 o 17:37

lanus máš pravdu ◄ reagovať

off lanus, 25.4.2015 o 17:28

Chalani čo to trepete ?! aké biele plášte ?! psychológovia nie sú predsa lekári !!! ale len obyčajný výpalníci čo za nič nezodpovedajú !!! Tu je ich oficiálny zoznam odkaz . ◄ reagovať

off pandur1, 25.4.2015 o 15:17

jaro na slovensku je cca 170000 držiteľov zp. Priemerna cena jedného psych. vyš. je cca 60-70 eur. Ked to vynásobíme dostaneme celkom slušnú čiastku. Tak prečo nie každých päť rokov. Nenažranosť u niektorých z nás nepozná hraníc a hlavne u lekárov. Videli sme to pred pár dňami v tv. ◄ reagovať

off jaro1, 25.4.2015 o 14:28

Biele plaste (cest vynimkam) sa spravaju na Slovensku este stale ako keby boli bohovia a ak chcu v ramci pripomienkoveho konania k novele zakona zachovat bezpecnost pre obcana, t.j. jeho zdravie ako to sami vyhlasuju, mali by sa s plnou vaznostou zamysliet nad obsahom dolunizsieho prispevku zo dna 20.4. o 11:52. ◄ reagovať

off jaro1, 25.4.2015 o 13:43

Jozefff, to je pekné: Ako veľmi pozitívny moment hodnotíme skutočnosť, že ministerstvo sa stotožnilo s nami prezentovaným stanoviskom a nepodľahlo tlaku Slovenskej komory psychológov a niektorých médií na skrátenie doby platnosti zbrojného preukazu namiesto v súčasnosti platných 10 rokov na päť rokov a doplnenie povinnosti pre všetkých držiteľov zbrojného preukazu bez ohľadu na ich vek podrobiť sa každých päť rokov posúdeniu psychickej spôsobilosti. ◄ reagovať

zobrazené 41-80 z 509 | najnovšie | novšie | staršie | najstaršie

reklama

Zelené zápisky z poľovníckych chodníkov
www.LUK.sk