Vas nazor polovnicka verejnost na tzv. mimoriade strielanie jelenov do konca Januara ? ! Je to tlak na Polovnicku komoru od urcitych panov - ved bolo dost casu na regulovanie poctu jelenej zveri ci nie ?
Podľa môjho názoru netreba hneď podľahnúť emóciám a na všetko sa automaticky pozerať zamietavým stanoviskom, za všetkým vidieť len prostriedok zneužívania. Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. Čo tu čítam niektoré názory, väčšina z vás plán lovu naplniť stihla, preto nemám obavu, že sa za ten mesiac rapídne zasiahne do stavov zveri. Tam kde sa plán naplniť nepodarilo treba v prvom rade sebareflexívne pozrieť práve do vlastných radov a vyhodnotiť príčiny, ktoré môžu spočívať napr. v lenivosti členov, zlej organizácii v rámci združenia či prestarnutosti členskej základne- čo je podľa mňa najčastejší dôvod u väčšiny PZ. Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť. Pojem čestné členstvo sa akosi vytráca, pre kus diviny sú podaktorí ochotní zotrvať v združení aj v prípade, že sú prakticky imobilní a nebezpeční aj sami pre seba, pričom práca v prospech združenia, napr. aj plnenie lovu sa rovná 0. Na druhej strane však dôvody môžu byť oveľa objektívnejšie a to napríklad sťažené podmienky lovu s poukazom na geografickú polohu revíru a skladbu plodín v ňom. Či je predĺženie lovu správne? O tom môžeme polemizovať, avšak nemali by sme to hneď kategoricky odmietať. Ja tiež zastávam názor, že zveri treba dať pokoj, aspoň na čas roka. Ale rovnako viem pochopiť, že niekde sa plán proste aj pri vynaložení značnej snahy proste splniť nepodarí (typ revíru, turistický tlak, prevažne nočná aktivita zveri atď.) a predĺženie lovu môže pomôcť ho naplniť a súčasne pomôcť zmenšiť škody spôsobené zverou, resp. riziko ich vzniku. Preto táto možnosť automaticky nemusí znamenať, že sa predĺženie lovu bude zneužívať a to, že základná myšlienka pozostáva z chtíču pár pánov si zabúchať aj v januári. Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni, v dnešnej dobe sa kontaktovať skutočne nie je problém a skúsiť riešiť problémy so zverou v rámci väčšej plochy viacerých PZ, nehrabať len na svojom piesočku a potom len plakať, že takto susedia vystrieľajú v januári aj "naše" hoc my sme si plán splnili. Aj keď niekedy je s neporiadnym susedom zaťažko, ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých.
Zdravim odbornici,,, Ked som sem dal tuto diskusiu o predlzenom love najma PAROHATEJ lebo ja to tak beriem ze len PAROHATEJ cest vynimkam ktori miera na holu ako sa povie.Nic podstatne som sa nedozvedelz odpovedi u nas na Zahori nie je problem pocas roka sledovat pri sestach aj cez den 50 -80 kusou holej ,lani a nejaky ten spicak medzi nimi.To iste je aj u Voj.Lesou u nas ak je teda koli skodam povolene strielanie PAROHATEJ ! Staci mi jedna normalna odpoved v TROCH AZ PIATICH VETACH !! nie paragrafova a podob.Pocas roka stretam vela zablatenych aut odchadzat z revirou na cestach cize nie je teda cas pocas roka tlmit zver aby neboli tie tzv skody sposobene zverou?? Najlepsie odpovede tu mali miso 111,,, adam 52,, Citujem, nejde tu o nic ine ako predlzenie lovu trofejovej a to je ozaj Svin,,,tvo. ◄ reagovať
Dede, ani 1, ani 2, ani by nezíval vzhľadom na lanštiaky, a ak máš niečo osobného na duši a potrebuješ to riešiť verejne, skús pod inkriminovanou foto :) ◄ reagovať
Goret – po prečítaní Tvojho príspevku ohľadne škôd spôsobovaných jeleňou zverou mi vychádza 1. - zastupuješ pestovateľov poľnohospodárskych plodín alebo 2. - si likvidátor poistných udalostí ? Nebyť predĺženého odstrelu, ateliér by zíval prázdnotou... ◄ reagovať
uff... preluskat sa celou touto diskusiou da poriadne zabrat.k odstrelu-je to chujovina jak mraky!!!miso111 to vsetko do bodky zhrnul.nejde tu o nic ine len o predlzenie lovu trofejovej co je riadne svinstvo!!! ◄ reagovať
Mišo, môj príspevok nebol o "obrovských" škodách. Bol o tom, že by sme nemali zabúdať na ostatných užívateľov poľovných pozemkov, resp. spomenúť si na nich až keď nám vystavia účet za škody. Oni spadajú pod to isté ministerstvo ako my a mimoriadne predĺženie doby lovu sa netýka len nás, ale aj ich. Môžeme rozumovať do akej miery je rozhodnutie ministerstva alibistické, do akej miery je správne a aký má vplyv na normované kmeňové stavy, ale náhradu škôd si musíme riešiť sami. A isto sa pri jednaní inak argumentuje pri splnení plánu lovu a inak pri nesplnení. Štatistika je parádna vec a nezáleží len na tom, kto ju vykazuje, ale aj na tom, kto ju spracováva a v štatistike lovu sa stáva i to, že nesprávne odlovený jeleň zmení pohlavie. Mne by nevadilo, ak by staršie jelene III. a IV. mali dobu lovu len do 31.12., ale mladšie a jelienčatá až do 31.1. Ak sa staršie výradové jelene nepodarí odloviť do konca roku, tam predĺženie lovu príliš nepomôže, lebo buď tam tie jelene nie sú, alebo ak sú, tak sú obozretnejšie a treba zmeniť taktiku lovu a nie jeho dĺžku. Argument o vyrušovaní zveri poľovníkmi v dobe núdze u nás príliš neobstojí, keďže u nás poľovník nie je najrušivejším elementom v revíri. ◄ reagovať
Mňa by veľmi zaujímalo štatistické vyhodnotenie účinnosti tohto opatrenia v zmysle neustále omieľaných škôd spôsobených zverou!!! Jeho praktický dopad! Najmä by ma zaujímala veková a pohlavná štruktúra ulovených kusov (pomer jeleňov a jelienčat). To, že sa predĺži lov jelienčat a trofejovej, škody z môjho laického pohľadu nijako významne neovplyvní. Najmä ak si uvedomíme, že pomer pohlavia u vysokej je prakticky všade významne v prospech "holej".Vieš mi goret povedať, kde JELENE spôsobujú také obrovské škody, že ich treba hasiť až do konca januára? Úlovok dvoch-troch jelienčat v posledných januárových dekádach lesy a polia súkromných majiteľov doslova spasí!!! Takýmto opatrením sa akurát zbytočne legalizuje a naťahuje lov trofejovej, ktorú sa kvôli slabšej zime bez snehu a enormnej úrode buka nepodarilo dostatočne "vyselektovať" na krmoviskách koncom roka. V spojení s posledným rokom platnosti zmlúv v mnohých revíroch toto opatrenie dáva predpoklad k tomu, že vo viacerých revíroch jelene skutočne škodiť dlhodobo nebudú. Navyše cyklickým opakovaním podobnej CELOPLOŠNEJ výnimky sa do budúcna vyrieši i otázka nadmerného tlaku zhodárov v revíroch :)))))))) Len úspešne pokračovať v nastúpenom trende!!! :))) To je môj pohľad na vec! ◄ reagovať
ostatní užívatelia poľovných pozemkov sú nezriedka ich vlastníkmi a na škody, ktoré im zver spôsobí myslí málokto, kým za ne nedostane účet ◄ reagovať
Dušan ,mysle si škody sposobene lesnou zverou,ked hej tak na to som zabudol ◄ reagovať
a čo by ste povedali aj na vzťah k ostatným užívateľom poľovných pozemkov? ◄ reagovať
XY :):):) určite suhlas, zaleži na každom združeni ako sa ku tomu postaví a čo tam prevladá či vztah ku polovnictvu a či ku plným chladničkam ◄ reagovať
dodo, nie celkom si sa trafil, ale to vyriešime ináč, ak súhlasíš. a k téme: mám za to, že nie som mimo témy. napísal som, ako to vnímam a hlavne nie city, ale fakty, prečo tak. jednou vetou: svinstvo! a niekto reálny za tým stojí. je mi ľúto, ale SPK je súčasťou tejto témy, lebo je žiadateľ! a ak o tom nechceš počuť, tak to nevyhodnocuj, či sa tu o nej hovorí, alebo nie. a k orlovi: pochopil som, ak v tomto konkrétnom prípade s ním súhlasíš, je to tvoj názor. ja takéto veci vnímam trochu širšie, zažil som už kadečo a prepáč, bez urážky, evokuje to to vo mne časy minulé. a že je to tu zhodou okolností práve s komorou .... keď tu nadáva ktosi do chujov a neviem čoho, tak ťa ani nemykne. to je v rámci dobrého mena a hlavne to nie je dvojzmyselné, ani nevhodné. ale zas tvoja vec. k mojim príspevkom: ak niečím argumentujem, tak preto, lebo to viem doložiť a často to už mám s ďaleko múdrejšími prediskutované. všimol si si vôbec, aká nervozita a hulvátstvo vznikne, len čo spomeniem legálnosť pôsobenia spz, či komory? nik mi tu nedokázal dať argument proti! všímaj si podstatu, a nie neustále podsúvanie lží. a tu len raz jeden vyslovil názor, ako tak doložený, len pozabudol na jednu skutočnosť. ostatok svedčí len o zaslepenosti. to je poľovnícke? a v koľkých témach sa rozoberajú naprosto základné veci, ktoré má poľovník ovládať naprosto bez diskusie? to je správna prezentácia poľovníctva, stránky? jeden meter, nič viac. a nič iné. a platí to aj pre zmazaný príspevok. je expresívnejší, ale trefný. už to tu ktosi definoval.. sadol ako zadok na šerbeľ. a tam je aj tajomstvo počtu hlasov. ◄ reagovať
Ľubo alebo jednoducho nestrieľať a snažiť sa tento názor šíriť nie len vo vlastnom združení/poľovníckej organizácii, ale aj u susedov a spoločne hľadať iné riešenia ako mimoriadny odstrel, ktorý väčšina poľovníkov vníma ako problémový. Neboli stanovené žiadne kvóty, ktoré by bolo treba povinne naplniť, len bola daná možnosť loviť isté druhy zveri aj na začiatku roka 2014. Ako sa s touto možnosťou naloží je individuálnou záležitosťou združení i jednotlivcov. ◄ reagovať
jedna vec je jasna,mimoriadný odstrel bol schvalený a nam neostavalo nič ine len s tým suhlasit a komu sa to nepačilo mal podat trestne oznamenie,ale je to len moj nazor. ◄ reagovať
apple, dnes o 18:16: Ja som zase zarazený, že práve ty si sa chytil iba jedného slovného spojenia (prečo ignoruješ ostatné?). Prečítal si si celý príspevok od orol, dnes o 14:59 a pochopil celú pointu? Nie je to iba v tých dvoch slovách ktoré stále spomínaš. Celkovo sa mi znechutila celá táto diskusia, doťahujete sa tu za slovíčka, a vôbec to ani nemá nič s témou. Taktiež tvoje neustále že SPK nemali právo žiadať. To nie je predmetom diskusie! Nestavajte ma do pozície, že ak zablokujem niečo proti SPK som proti SPK, a ak zablokujem niečo pre SPK, podporujem SPK (proste nech urobím hocičo, stále som vinný). Prečo to takto riešite? kubaklr prosím ťa o ujasnenie o čo ti touto diskusiou išlo, čo si tým chcel sledovať, čo si očakával od príspevkov ostatných, že čo napíšu? To by sa museli vyjadriť kompetentní, my čo sme tu sa môžeme iba domnievať a doťahovať za slovíčka. Kazí to celkový dojem pri čítaní diskusie, kazí to naše vzťahy tu, ... Je našim cieľom neustále sa hádať? Alebo spoločne hľadať riešenia ktoré sú pre nás prospešné? Hľadajme spoločne riešenia! Má vôbec táto diskusia ešte zmysel, bol splnený jej cieľ? kubaklr? ◄ reagovať
Apple, prepáč, ale neviem ti pomôcť, diskutovať s tebou chce chuť a energiu(momentálne nemám ani jedno ani druhé), pretože často chápeš príspevky svojsky a v zmysle, ktorom neboli myslené, navyše rád si v opozícii, hoc niekedy musíš príspevok veľmi rozpitvať, aby si si našiel zámienku :) Súhlasím akurát s tým, že to zďaleka tak nechodí všade a nie sú len združenia. Osobne si myslím, že netreba veci zovšeobecňovať, ale ja vychádzam zo svojich skúseností, (z časti aj sprostredkovaných), kde si viem na istej, celkom slušnej vzorke združení reálne premietnuť účasť- vekovú na brigádach aj v hore, aj pri plnení odstrelu a tiež viem, kedy vidím starších poľovníkov po kope naraz :) Samozrejme je to individuálne, poznám pánov v rokoch (65+), ktorí majú stále super kondičku a chuť aktívne poľovať, určite sú aj združenia, kde povinnosti nie sú plnené naopak zo strany mladých, ono dnešná mládež nie je vždy vzorná.Preto používam slová ako "podaktorí", "väčšina", "najmä" kde z významu slova vyplýva, že nezahrňuje "všetko a každého" a nie je to "jediný" dôvod. Nikde som ani nepísal, že to platí celoplošne, ale ani sa netvárme, že je to menšinová záležitosť. V ďalších príspevkoch priamo niektoré veci vysvetľujem a spresňujem. Ohliadnuc od všetkého, ja tu nie som povinný ti vysvetľovať môj názor a význam príspevkov, lebo ty ho v jeho pravom význame jednochucho chápať nechceš a to nie len pri mne. Netreba veci brať osobne, "hľadať" sa v príspevkoch, sú písané všeobecne. Vnútornú frustráciu si treba ventilovať inak a hlavne sa naučiť akceptovať ďalší názor či vyjadrenie iného, nie za každú presadzovať ten svoj. Navyše opäť strhávaš diskusiu úplne mimo témy a preto ak tu ďalší príspevok pridám, bude sa týkať len zadanej problematiky a nie tvojich vnútorných pochodov pri chápaní môjho príspevku, ktorý ti asi kole oči, lebo som nepoužil slovo "komora" v slovnom spojení so slovom "sprostý" či iným pejoratívom, ja však veci asi nevidím len čiernobielo (zlá komora, dobrý apple) ako ty. ◄ reagovať
Stagstalker,použil si zli priklad neplnenia odstrelu starími polovnikmi a to tvojmu prispevku nesvedči,určite mu tu tleskaju tý mladý čo su tu,ale strašne rad by som chcel vidiet ako si plnia povinosti oni,anonimita ich tu chrani,ale ako je to v skutočnosti,ja by som si nedovolil nikdy povedat na mladých polovnikou že su brzdou odstrelu pokial by som to osobne nemal overene celoplošne a nie len podla niektoreho združenia a to môžem povedat že poznam hodne združeni,tým ale nechcem povedat že s tebou v celku nesuhlasim:PS apple ma predbehol ◄ reagovať
miesto dlhých rečí, len kúštik zacitujem: "...ale to sme opäť pri samotnej podstate seba samých.". a to je tvoj problém. hovor za seba, a nepodsúvaj do takých vecí zovšeobecňovaním ostatných. a stále používaš združenie. analyzuješ ich tu, ale tak to zďaleka nechodí všade. a nie sú len združenia. lenže toto je vlastné len združeniam... a vzťah ku starým naozaj výstižne popisuješ a hodnotíš... chcú len kus mäsa. a akési čestné členstvo je podľa teba riešením. to je vlastné fakt len združeniam. ani to nejdem ďalej rozoberať, znechucuje ma to veľmi. nad sebou rozmýšľaj, potom nad inými. ◄ reagovať
admin, zarazilo ma, že najprv si vystihol, o čom ten ondrov príspevok bol. no skonštatoval si tiež, že:on admin, dnes o 15:31 abba1, dnes o 15:22: išlo o nevhodnosť slov, nie o názor. a nevhodné slová boli sprostá komora - či sa mýlim? ak sa to slovo použije - myslím so základom -sprost- inde, tak je to OK, aj vo vzťahu k takto označenému - samo osebe je tu spomenuté 11X, nejdem to sortovať. /daj si ctrl/F a nájde ti to /. teda je to bežne tu používané slovo, za ktoré postih nehrozí. nuž zostalo len jedno slovo - komora. teda asi ono bude to neslušné../ja viem, že nie/. a príspevok bol ako dehonestujúci poľovníctvo zmazaný. čo bolo teda dehonestujúce? sprosté slová nie, to už vieme, čo teda? tón, irónia? fakt neviem. vravíš že názor nie, verím ti. ale orol vytýkal sprosté slová... nuž tak, krátko a výstižne sa ondro vyjadril za použitia tu bežného slovníka. myslím tým nepostihovaného. ale to už budeme otvárať ďalší problém. nechceme ťa dostať do "úzkych", ale zmazanie ondrovho príspevku na základe "hhodnotenia" orla, a predtým ešte jedného asi bolo chybou... to musíš na základe toho istého kritéria prehodnotiť veľa tém a príspevkov. zaujímavé, že orlovi tu urážlivé príspevky ani zamak nevadili.. a pozri ho. krátky, výstižný, pochopeným snáď každým okrem dvoch naberie takýto osud. alebo ten, čo je tam, je lepší???? ◄ reagovať
apple, dnes o 17:16: Koľko krát ťa treba upozorniť aby si pochopil? To mám vážne nekompromisne dávať BANN? Prečítaj si prosím ešte raz môj príspevok z 28.1.2014 o 22:06. ◄ reagovať
apple, dnes o 16:36 a Ondrik, dnes o 16:36: Vy buď nečítate alebo nechcete čítať!!! V príspevku dnes o 15:31 som jasne vysvetlil, že zablokovaný príspevok nebol zablokovaný kvôli názoru!!! To do akej pozície ma chcete dostať? ◄ reagovať
Apple, keď ma chceš citovať a povieš A tak doplň aj B a nevytŕhaj veci z kontexu.Áno, napísal som " Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami seba potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok...", ale tá veta v tom istom príspevku aj plynule pokračuje..."a medzitým si môžeme určiť či to je tým, že zver proste nie je alebo tým, že sme proste leniví a podľa toho postupovať v ďalšom roku. Odstrel totiž nie je univerzálne riešenie, škodám zverou sa dá predchádzať aj inak. Treba sa tiež naučiť komunikovať a spolupracovať aj na lokálnej úrovni..." Vieš Apple, ono totiž, vo veľa združeniach niečo ako "ščítanie" zveri nepoznajú, donekonečna sa prepisujú čísla z predchádzajúcich rokov bez ohľadu na skutočný stav zveri, vplyvu predchádzajúcej zimy, predátorov či odstrelu. Stačí tuhá zima, svorka vlkov a čísla budu oproti predchádzajúcemu roku diametrálne odlišné/nižšie, ale priznať ich by znamenalo znížiť si odstrel nie? Tak buďme aj k sebe úprimní a upracme si najprv doma. A keby si sa aj trošku zamyslel, práve uvedené súvetie napovedá, že skôr som proti predĺženiu odstrelu ako za, ale automaticky všetko kategoricky a iracionálne neodmietam ako ty lebo "komora."..........................................................................LUBENKO: Starých ľudí si vážim, moje príspevky treba čítať aj v kontexte predchádzajúcich či nasledujúcich, kde som svoje tvrdenie na margo starých poľovníkov doplnil, odcitujem sa tu v celku, pretože vytrhnuté veci z kontexu vedia myšlienku deformovať.."Goret, ja ti verím, že pár rokov pred nadobudnutím dôchodkového veku sa ťa môže príspevok napísaný v duchu akým som písal ten svoj dotknúť, ale ver mi, že ja do kategórie starcov nezaradzujem ľudí 50 ani 60 ročných, pokiaľ sa v tej kategórii našli sami, budiž. So skúsenosťami 70-80 ročných poľovníkov na mňa nechoď, sú určite výnimky, ale poväčšine od nich len maximálne rád počúvam poľovnícke zážitky, čo sa týka rád čo a ako a kde, to sa viac dozviem od človeka, čo je v hore denne a má ju prechodenú, resp. rôzne informácie zbiera, lebo sa v odbore poľovníctva aj priebežne vzdeláva. A väčšinou sa jedná o ľudí od 20 do 65 rokov, ktorí jednak vedia využívať informačné technológie a jednak majú ešte kondíciu aktívne poľovať, opäť česť výnimkám, ale to, že 75 ročný dedo asi nebehá 3x do týždňa po hrebeňoch či nenosí 30kg soli v batohu sa snáď zhodneme, nehovoriac o tom, že keď je takých v združení 50% nečudujme sa, že sa plán neodloví. Tým však nespochybňujem ich zásluhy ani netvrdím, že si ich nevážim, ale občas treba myslieť aj nato, že sú tu aj mladší, ktorí nechcú len loviť a brať "z ich" mäsa, ale aj pomáhať a byť čestným členom nie je hanba." Ak sa niekoho môj názor na margo prestarnutosti a zlej organizácie v niekorých združeniach dotkol, ospravedlňujem sa, nebolo to úmyslom. Ale slušnejšie som súčasný stav skonštatovať nevedel a toto je podľa mňa základný dôvod neplnenia odstrelu, nie "komora" ◄ reagovať
Zhrniem známe k téme: MPRV vydalo povolenie na mimoriadny odstrel na základe žiadosti SPK, ako uvádza. Vydalo ho CELOPLOŠNE! Opakujem: na ZÁKLADE ŽIADOSTI SPK. Má SPK takú kompetenciu? Nemá! Čo hovorí zákon o povolení: –-“Ak sa vyskytne potreba poľovať na niektorý druh zveri, ktorá má určený čas lovu, aj v čase ochrany na vedecké účely alebo veterinárne účely, na účely ochrany majetku alebo zdravia obyvateľov, zveri alebo chovu zveri, povoľuje lov ministerstvo.” ––Tu je jasne napísané o koho majetok sa jedná, že to nie je majetok komory. Alebo je komora obyvateľstvo? V skutočnosti sa tak správa. Ale upozorním aj na niečo iné: –-“(10) Obvodný lesný úrad môže zmeniť počas plánovaného obdobia plán poľovníckeho hospodárenia najmä v dôsledku vzniku škôd na poľnohospodárskych kultúrach alebo lesných kultúrach zverou alebo v dôsledku veterinárnych nákaz alebo živelných pohrôm, alebo pri poklese stavu zveri, alebo pri premnožení zveri.“ –--A tu máme napísané, že lesný úrad má na to reagovať v priebehu sezóny, však? A v mieste „ohrozenia“, nie po celej republike. A lesný úrad, keby fungoval, a nebehal po poľovačkách, alebo nevysedával na obvodnej komore, by mal vedieť, aký má stav v revíroch/ospravedlňujem sa poctivým, ale až na výnimky platí uvedené/. A pokiaľ sa plán lovu neplní, tak má silné páky na nápravu. Je tak? Robí to tak niekde? Prečo by mal, veď by ho nezavolali na poľovačku.... takže zákon pamätá na neplnenie plánu lovu. Lenže! Miesto toho si neoprávnený žiadateľ požiada o predĺženie doby lovu, pretože si jeho členovia neplnia povinnosti, pretože si štátny orgán neplní povinnosti, atd. potvrdením týchto slov je aj citácia zo žiadosti SPK : ––„reflektujúc na závery z chovateľských prehliadok trofejí za posledné poľovnícke sezóny, -v ktorých je jednoznačná argumentácia nepriaznivej situácie v plnení plánu chovu a lovu raticovej zveri a potreby regulácie stavov -vychádzajúc zo záverov z CHP o nesprávnom zložení vo vekovej štruktúre.“ –––-A aby SPK dala zdanie akejsi celonárodnej pohromy, tak napíše čosi, k čomu nemá vedomosť, ani podklady, ani právo - proste výmysel:––- „predložená žiadosť na mimoriadne povolenie lovu uvedených druhov raticovej zveri vychádza z nasledovných potrieb a zistení: -s cieľom preventívnych opatrení k zabráneniu vzniku škôd na lesných porastoch a poľnohospodárskych kultúrach“ ---- nuž je postup ministerstva v súlade so zákonom? Ministerstvo povolilo mimoriadny lov v zmysle žiadosti neoprávneného a na základe neplnenia si povinností tak v PO, ako aj na lesných úradoch, a nie niečoho iného!! Na splnenie plánu lovu a neplnenia si povinností to zákon neumožňuje! Ďalej, ak mám zabraňovať škodám z titulu premnoženia, tak budem regulovať mlaď a samičiu zver, však? Ale nie trofejovú!!!!! A nie v januári, februári, počas najhoršieho obdobia pre zver. O čo tu teda ide? MP posvätilo odstrel trofejovej a nie všeobecný záujem, lebo taký nie je. Posvätilo hrubé porušovanie zákona svojimi úradmi, neplnenie si povinností užívateľmi revíru. A nie prvý raz. Nemá v úcte zákon, nerešpektuje prírodu, potreby zveri. ešte raz žiadosť odkaz: ◄ reagovať
dobre sa bavím aj na tomto: " Predĺženie doby lovu je v prvom rade možnosť, nie povinnosť. Nikto vás do hory nebude vyháňať a ani vám nikto nebude tlačiť na ukazovák pri ťahaní spúšte, ako sa s touto možnosťou jednotlivé združenia interne vysporiadajú, je len na nich. " zamýšľam sa, na kieho ďava máme stanovenú dobu lovu, plánovanie, super poradné orgány.... stačí sa v združení zamyslieť a vyhodiť takých, čo neplnia úlohy v odstrele. iba čo blokujú svojimi povolenkami iných... alebo ešte jeden citát: " Avšak netreba sa za "škody spôsobené zverou" skrývať donekonečna, ale vedieť aj sami sebe potrestať. Neodstrieľali sme? Ok, tak nám proste znížia plán na ďalší rok..." z jedného do druhého plánovacieho obdobia máme nadstav, a na druhý rok ešte znížime odstrel. hodné mysliteľa! ale ono to tak na lesných úradoch robia... ◄ reagovať
,,Kto chce psa (prispievateľa do diskusie) biť (obmedzovať), palicu (dôvod na zmazanie príspevku) si nájde,, ◄ reagovať
A dokonca už aj to zadanie názvu témy : ".......JELENOU!!!" poškodzuje poľovníctvo :)) ◄ reagovať
treba zaviesť do pravidiel pridávania príspevkov aj tento bod: 7.Ja autor príspevku sa zaväzujem, že svojim príspevkom nebude haniť, osočovať ani iným spôsobom poškodzovať dobré meno SPK, tak prisahám! ◄ reagovať
lubo, pozoooor! kritické slová! ------ ondrík, veď by polovica fora musela byť vymazaná, keby sa malo mazať všetko, čo dehonestuje poľovníctvo§ je tu kopa celých tém o priam obludnej nevedomosti poľovníkov a nerátam príspevky.... no ale ani ten vedúci príspevok, napriek jeho obsahu akosi nik nemaže. tak o čom to vlastne je? v čom spočíva problém? ◄ reagovať
Stagstalker,dost sa ma dotklo tvoje vyjadrenie a adresu starých polovnikou,važ svoje slova ◄ reagovať
a pridám ešte jeden citátik "Starí poľovníci, ktorých celoročná aktivita často spočíva najmä v návšteve výročnej schôdze a kibicovaní pri pive v krčme jednoducho mladých, ešte zapálených medzi seba nepustia a je smutné, že obmenu členskej základne musí regulovať vo väčšine prípadov len smrť." - len vyberám z iných hodných úvodzoviek. toto je názor, vyslovený v titulnom príspevku. no nech si to prečíta nejaký nepoľovník, tak čo si pomyslí??? čo sme to za zberbu, čo si neváži svojich starých? a vraj pre kus diviny.... ◄ reagovať
abba, tu už nejde o názor, ale o cenzúru názorov. ondrík použil ešte slušný výraz vzhľadom na činnosť komory. slovo sprostý, sprostosť je aj v tejto téme bežným, lenže ho použil v súvislosti s komorou. tak zrejme výraz komora je nevhodný. tu niekoho štiepe z irónie tak ako za socializmu, tiež sa zakazovala pre nevhodnosť. asi aj môj názor je nevhodný, lebo čo ak ho bude čítať lukašenko? pripomínam, že som vyslovil názor a nepoužil som žiadne sprosté slová. ◄ reagovať
Priateľ abba1, ozaj si to nevykladaj v zlom, ale takto je to aj pre Ondríka LEPŠIE ! (stačí len porozmýšľať) A ja sa vynasnažím podporiť Ondríka pri prvej príležitosti, ktorá sa naskytne ! P.s- no a už vypochodujem z tejto témy. ◄ reagovať
abba1, dnes o 15:22: išlo o nevhodnosť slov, nie o názor. ◄ reagovať
orol - Ondrikov príspevok, bol správny a "nepoľovnícke vajadrovanie" tam sedelo ako "r.ť na šerbeľ". Čo je poľovnícke na predĺžení doby lovu???? Ak sa plán viac rokov po sebe neplní, chyba je v organizácii, ktorá nestíha plniť v riadnej dobe. Ako je možné, že susedia stihli? Predĺžená doba je dobrá na: v januári príde niečo od susedov a splníme aj my. ◄ reagovať
orol, dnes o 14:59: ok dávam za pravdu a príspevok blokujem. ◄ reagovať
Pozdravujem admin., NEMÁM NIC OSOBNÉ proti Ondrikovi, ale proti jeho prispevku z 19.01.2014 – 20:50 ÁNO z dovodov: je pravdou, ze toto v mojich ociach velmi dobre forum na cele s tebou cita aj nepolovnicka verejnosť a rozne zaujmove skupiny a prispevok Ondrika si mozu vysvetlit a pochopit nevhodne, keďže ten evokuje k dvozmyselnosti a môže poškodiť meno poľovníctva. Naviac, uvedený príspevok vykazuje znaky cit: („sprostá komora“ ) súbežne s nepoľovníckym vyjadrovaním sa ( hlušiť, grcať ), ktoré sú podľa môjho názoru v rozpore s pravidlami tejto stránky. Takéto „výroky“ zbytočne poškodzujú aj dobrú povesť tejto stránky. Preto si myslím, že je dôvod príspevok po dohovore s Ondríkom zmazať a Ondrík to pochopí správne a priateľsky a nijako ináč ! P.s- administrátor, po prečítaní tento môj príspevok vymaž, ďakujem ! ◄ reagovať
lanus, dnes o 10:35: Nechcem to veľmi preberať v tejto diskusii, viedli sme o tom diskusiu v inej téme na to určenej, čiže ak chceš môžeme to prebrať tam. Ale iba reagujem: napr. pri fotkách už bol taký systém páči/nepáči a neosvedčilo sa to, pretože ak niekto zistil že dostal od niekoho nepáči (bolo to verejné kto dal hlas) tak ihneď išiel šupnúť jeho fotkám nepáči. A keď by to nebolo verejné kto dal nepáči, tak každý dával nepáči všetkým fotkám aby tie jeho mali tzv. lepšie skóre. A toho sa obávam i pri hodnotení príspevkov, preto ako najlepšie i praxou overené riešenie je iba páči. Toť môj názor. ◄ reagovať
ľúbivé sprostosti sú zvyčajne odvodené od ľúbivých tvrdení agentúry JPP ◄ reagovať
Admin to napisal v poslednom prispevku dost spravne,,, goret neviem co je u teba lubiva sprostost ako pises. Nezakonne predlzanie to mozno nie je ale zver mala mat daaaavno v lese pokoj Tak ako asi aj vo vlade niekto taha nitku, sponzori stran ako sa povie tak si tento odstel presadil niekto v polovnictve sponzori A niekto tu pisal ze bolo predsa dost casu na znizenie stavou zvery pocas roka hlavne tam kde je premnozena ked robia skody atd. - Nie parohatej. ◄ reagovať
ja si myslím, že ten príspevok vynikol preto, že je sprostý, t.j. najviac hlasov dostala ľúbivá sprostosť, ale netvrdím, že najväčšia sprostosť. Väčšou sprostosťou je tvrdenie, že šlo o nezákonné predĺženie doby lovu. Pozor, u jeleňov a jelienčat už len do piatku, ilustračné foto odkaz . ◄ reagovať
admin - Jednostranné hodnotenie je "cesta do pekla"; keď už hodnotiť tak " + alebo - " ; resp.: súhlasím / nesúhlasím !!! ◄ reagovať
Užívaním portálu LovuZdar.sk užívateľ prehlasuje, že sa oboznámil s autorskými právami, podmienkami používania a všeobecnými pravidlami tohto portálu, plne rozumie ich obsahu, súhlasí s nimi, bude sa nimi riadiť a na znak súhlasu s ich obsahom sa zaväzuje ich dodržiavať pri užívaní portálu www.lovuzdar.sk a využívaní jeho služieb.
Admin nezodpovedá za obsah pridaný návštevníkmi LovuZdar.sk
Admin si vyhradzuje právo vymazať akýkoľvek obsah pridaný návštevníkmi portálu ak tak uzná za vhodné.